Terugloop van Chinese automobilisten in Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
17 augustus 2016

Door allerlei maatregelen is de Thaise overheid bezig zich in eigen voet te schieten. Een van de maatregelen geldt voor Chinese vakantiegangers in Noord Thailand.

Voordat men Thailand met eigen vervoer in mag reizen, moet tijdig daarvoor toestemming gevraagd worden. De verblijfsduur in Thailand is beperkt; er was sprake van 1 maand. Maar het grote knelpunt is nu dat als men bijvoorbeeld via Chiang Mai, Thailand binnenkomt, niet meer via dezelfde route het land mag verlaten. Men moet dan naar elders reizen, bijvoorbeeld naar Chiang Rai om daar het land weer te verlaten.

Misschien is dit een verkapte “sight seeing Thailand” of een vorm van vakantiespreiding, whatever, het resultaat is nu dat van de ongeveer 600 auto’s per dag nu nog maar een paar auto’s met Chinese vakantiegangers Thailand binnenkomen. Dit betekent per dag een verlies van ruim 1 miljoen Baht.

Zelfs voor Pornchai, voorzitter van de toeristenbranche in Chiang Mai, was dit een onbegrijpelijke stap, die tot onnodige inkomsten verliezen leidde. Ook investeerders stellen zich momenteel terughoudend op in afwachting van verdere politieke en economische ontwikkelingen in het land. De recente bomaanslagen op verschillende plekken in Thailand doen de toeristen industrie ook geen goed. Kortom het land van de glimlach begint zorgelijke trekken te krijgen.

11 reacties op “Terugloop van Chinese automobilisten in Thailand”

 1. slagerij van Kampen zegt op

  Heb er wel eens over gedacht om per motor die kant op te gaan. Een heel avontuur, maar waarom niet? Minder saai dan elke dag buurten in de Isaan of Hua Hin. Enige jaren terug zijn er zelfs Duitsers met een Tuk Tuk naar huis gereden! Dus? Maar als mijn motor dan maar een visum krijgt voor 1 maand? Dacht dat ik hem zelfs daar kon laten voor eigen gebruik ter plaatse, maar dat mag dan waarschijnlijk al helemaal niet! Niets mag daar! Geen wonder dat het toerisme steeds verder terugloopt.

 2. Erik zegt op

  Als men Thailand binnenkomt langs een bepaalde route , mag men het land niet verlaten langs deze zelfde route . Het “groot licht” dat deze bepaling heeft bedacht zou ik wel eens willen ontmoeten .
  Ze kunnen misschien nog opleggen welke route ik moet volgen. Wat een ontspannen autotrip, of is het de bedoeling het toerisme echt te ontmoedigen ?

 3. Fon zegt op

  Misschien te lang gebuurt in Isaan en Hua Hin, zodat begrijpend lezen is weggezakt?
  Deze maatregelen gelden voor Chinezen met een auto in het noorden van Thailand en niet voor anderen.
  Scheelt een hoop ergernis bij de lezers om eerst goed te lezen alvorens een reactie te plaatsen.

  Fon

 4. Nico zegt op

  Beste Lodewijk,

  Wat mij ook opvalt, is dat ook in de warenhuizen, (Robinson en Central) een groot gebrek aan kopers is.
  Zowel in Bangkok als in de provincie. Nu zijn Chinese niet direct de beste kopers, maar het valt mij wel op.
  Ik denk dat Thailand de Russen wel heel erg mist, want dat waren great spenders.

  Dan zijn die “maatregelen” om toeristen te pesten (strandstoelen, melding auto, bommen, zakkenrollers, diefstal) niet echt bevordelijk voor de bevolking.

  Groetjes Nico

 5. HansNL zegt op

  Thailand past dezelfde regels toe op toeristen uit China, als andersom.
  Niets mis mee.
  Komt nog bij dat de gedragingen van Chinezen in het verkeer vaak nog, ehhhhh, verwarder zijn als die van de Thai zelf.
  Dus toepassing die regels.
  Schieten ze zich daarmee in de eigen voeten?
  Wellicht wel.
  Maar ik heb de idee dat de top van de Chinese vakantietoevloed al voorbij is.
  En het mogelijk duidelijk zijn dat de keuze van Thailand voor het massatoerisme uit China niet gebracht heeft wat men hoopte.
  De Quality Tourists kiezen niet voor Thailand, het massatoerisme brengt alleen geld naar enkelen, terwijl de “gewone man” alleen de last heeft en erg weinig voordeel.

 6. Sietse zegt op

  Kijk eens op deze site. http://www.Trottermoggy.com. twee Nederlanders op avontuur van Nederland naar thailand
  En anders ff Google

 7. ruud zegt op

  600 auto’s minder betekent een verlies van 1 miljoen Baht.
  Ruim 1600 Baht per auto per dag.
  In zo’n auto zal toch wel een familie zitten, van laten we zeggen 4 personen.
  De gemiddelde uitgave van zo’n toerist is dus 400 Baht per dag niet echt een enorm financieel verlies lijkt me.

 8. Fransamsterdam zegt op

  Men wil gewoon geen Chinezen met auto’s of motorhomes die maar doen waar ze zin in hebben. Gewoon aan laten vliegen op Bangkok, vliegtuigje, busje, of taxietje in naar hotelletje, net als alle andere toeristen in Thailand, en in rotten van 65+ het land weer verlaten.
  Die thai schieten niet zo snel in hun eigen voet, die weten echt wel waar ze mee bezig zijn.

 9. thaiS zegt op

  Het verkeer in China is rechts en in Thailand links. Die Chinezen komen Thailand binnen rijdend aan de rechterkant van de weg en gaan hiermee door als hun Thailand binnenkomen. Ziedaar het probleem. Al van alles geprobeerd om hun dat af te leren maar niet geholpen. Parkeren ook maar waar hun willen en snappen niks van die mooie gekleurde borden op de weg. Goed voor een selfie. Dus Thailand wil de auto rijdende Chinees niet meer hebben.

 10. Daniël M zegt op

  Minder auto’s = minder files 🙂 en nog minder smog tijdens bepaalde maanden in het jaar.

  Meng het gedrag van de Thaise automobilisten met dat van de Thai (zoals ik kan afleiden uit eerdere reakties) … Als die dan tegen elkaar botsen, hoe gaan die dat tegen elkaar uitleggen? Buitenaardse gesprekken verzekerd 😀

 11. Siam Siem zegt op

  Vlgns mij kun je niet via Chiang Mai het land binnenkomen, Deze provincie heeft geen officiele grensovergangen.
  Vanuit China kun je eventueel via Mae Sot, in Mae Hong Son komen, maar dan moet je een heel eind om door Myanmar, want in Shan state dat tussen China en Thailand ligt mag er vanwege rebellen in de (semi)-autonome gebieden, beperkt gereden worden en zou te moeizaam worden met toestemming voor vrije doorgang.
  Chinezen die over land komen maken doorgaans gebruik van de Kunming-Bangkok Express way ( https://en.wikipedia.org/wiki/Kunming%E2%80%93Bangkok_Expressway ) en komen via Chiang Kong, Chiang Rai het land binnen.
  De eerstvolgende overgang zou zijn; Nong Khai en dan via Vientienne weer terug. Ook een behoorljk eind om.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website