Tempels in opspraak na fraude en corruptie

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
16 juli 2017

Recentelijk kwam er een schandaal aan het licht waarbij functionarissen en monniken in totaal 60 miljoen baht uit het onderhoudsfonds voor tempels hebben verduisterd. De corruptie heeft het imago van tal van bekende tempels beschadigd.

De verduistering werd vorige maand bekend toen de Counter-Corruption Division van de politie vier functionarissen van het ‘National Office of Buddhism’ aan de tand voelde. Zij worden ervan verdacht bij het toekennen van geld uit het fonds aan twaalf tempels een deel in eigen zak te hebben gestoken.

De politie die de tempel corruptiezaak behandelt, zal volgende week tempels in Bangkok en de provincies inspecteren op zoek naar bewijsmateriaal om gevallen van corruptie op basis van onregelmatigheden verder onderzoeken.

Plaatsvervangend commandant Pol Col Warayuth Sukwat onthult dat er recentelijk een tempel in de provincie Lopburi is geïnspecteerd. In de betreffende tempel werd bewijs van financieel wangedrag gevonden. Het onderzoek leidde tot verdere plannen om deze maand de financiële administratie van 30 andere tempels in te zien.

De divisie is van plan om in het hele land 460 tempels te onderzoeken. Dit speurwerk zal zich in eerste instantie gericht zijn op tempels die bij verdachte activiteiten in 2014 betrokken waren, omdat in dat jaar de meeste gevallen van corruptie naar boven zijn gekomen. Er is vermoedelijk tot 700 miljoen baht van de staat verduisterd.

Premier Prayut heeft al laten weten dat de daders streng gestraft zullen worden.

3 reacties op “Tempels in opspraak na fraude en corruptie”

 1. Slagerij van Kampen zegt op

  Met name bij tempels van naam en faam gaat veel geld om. Daar struikel je trouwens ook over de collecte bussen. Monniken die zich per mercedes laten vervoeren enz. Vaak kraak ik de Isaan af, maar die rurale tempeltjes daar ruiken heel wat frisser dan die fameuze tempels in Bangkok of elders in Thailand.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • john zegt op

   In BKK zijn ook gewone tempels hoor, alleen worden die niet massaal door de toeristen en hi-so bezocht, maar door de lokale bevolking. Wij komen er geregeld en en ze zijn tevreden met iedere donatie, ook 20 Thb. Deze tempels hebben ook een beetje de functie van sociale dienst volgens mij. De monniken lopen iedere dag netjes hun rondjes, maar m.i. kunnen ze dat niet allemaal zelf opeten en gebruiken en komen er regelmatig minder bedeelde om te eten, kleding en shampoo e.d te halen

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 2. Sir Charles zegt op

  Al die collectebussen waar je over struikelt, kan me niet voorstellen dat er nooit eens een monnik is die de verleiding niet kan weerstaan om ‘per ongeluk’ bij het legen een of meerdere biljetten tot zich te nemen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website