De garnalen die je kan kopen in de grote Europese, Britse en Amerikaanse supermarkten zijn eigenlijk het product van slavenarbeid in Thailand. Met dit verhaal komt de Britse krant The Guardian.

De garnalen zijn verkrijgbaar bij de grote supermarktketens als Carrefour, Walmart en Tesco. Het is niet duidelijk of de foute garnalen ook in Nederland te krijgen zijn.

Uitbuiting, mishandeling en moorden

The Guardian schrijft dat voor de productie van het voer voor kweekgarnalen voornamelijk buitenlandse werknemers uit Myanmar en Cambodja worden uitgebuit, mishandeld en zelfs vermoord. Zij komen tot deze conclusie na een onderzoek van een half jaar over de Thaise visserijsector. Daaruit bleek dat voor de garnalen van de grootste kweker ter wereld, Charoen Pokphand (CP) Foods, voer wordt afgenomen bij handelaren die slaven op hun boten hebben werken.

Verklaringen van ontsnapte vissers

De krant baseert zich op gesprekken met vissers die wisten te ontsnappen. Die maken melding van ernstige misstanden zoals diensten van twintig uur, structurele mishandeling, marteling en executies aan boord. De vissers zouden Yaba (speed) krijgen om door te werken en soms jarenlang voor de malafide booteigenaren moeten werken. Onder de slachtoffers zijn ook minderjarigen.

De werknemers uit arme buurlanden van Thailand zoals Myanmar en Cambodja komen naar Thailand om werk te zoeken. Zij verdwijnen al snel in de illegaliteit en hebben geen werkvergunning. Meestal betaalden zij malafide bemiddelaars voor werk in fabrieken of op bouwplaatsen, maar werden in plaats daarvan voor een luttel bedrag verkocht als slaven aan de kapiteins van vissersschepen.

De ‘werknemers’ werden daarna geketend en kregen vrijwel niets te eten. Een slachtoffer zegt getuige geweest te zijn van twintig moorden. Een ander zag hoe een lotgenoot aan zijn ledematen door vier boten uit elkaar werd getrokken.

Oplossing nog niet in zicht

CP Foods zegt in een verklaring te weten dat er slaven werken bij toeleveranciers, maar daar weinig aan te kunnen doen. Het bedrijf erkent in de krant dat commerciële belangen aan de problemen hebben bijgedragen en zegt om die reden te willen werken aan een oplossing.

De Thaise regering lijkt weinig te doen aan deze vorm van slavernij. Het betreft illegale werknemers uit buurlanden en vrijwel altijd ontbreken indentiteitspapieren. Daarnaast gaat het al jaren slecht in de Thaise visserij. Mensenrechtenactivisten denken dat de Thaise export van vis het zonder slavenarbeid niet zou redden.

8 reacties op “‘Supermarktgarnalen: product van slavenarbeid in Thailand’”

 1. Sjaak S zegt op

  Ongelofelijk dat dit nog bestaat. Ik eet al nauwelijks garnalen vanwege de manier waarop ze gekweekt worden en ook omdat ik er niet zo kapot van ben. Maar dit had ik niet verwacht. Vreselijk. Het lijkt wel of de tijd hier stil heeft gestaan en een mensenleven niks waard is. Brrr… het wordt me slecht als ik lees wat er met die mensen gebeurt.

 2. Mister BP zegt op

  Inderdaad meer dan triest, dat dit gebeurt en de Thaise overheid te weinig doet. Jammer genoeg denk ik dat het overal kan gebeuren; ook in Nederland. Een zeer slechte eigenschap van de mens.

 3. Davis zegt op

  Garnalen -en menshandel, in één adem beschreven.
  Naar het schijnt gaat het net hetzelfde met de tilapia, die voornamelijk in Vietnam wordt gekweekt.
  Als je die vis ingevoerd en aan 7 € de kilo diepgevroren kunt kopen in de meeste Europese warenhuizen, zou je je best wel vragen moeten stellen.
  Over de gezondheidsrisico’s van zowel consument als ‘loon’arbeider even goed!!!

 4. pan khunsiam zegt op

  Dit is al zo lang aan de gang en regelmatig verschijnt er ook in de Thaise berichtgeving een artikel over. Er wordt niets aan gedaan. Maar zeg nu zelf: jonge Laotiaantjes of Birmezen die enkel voor kost en inwoon werken in een guesthouse of klein familiebedrijf…zijn dat geen slaven?

 5. pan khunsiam zegt op

  Ondertussen is er in Geneve een U.N. verdrag over gedwongen arbeid, de Thaise junta was de enige regering die tegen het verdrag heeft gestemd.
  “Thailand’s new military government was the only government to vote against the treaty at ILO’s annual ministerial conference, ILO officials said.”
  “An ILO study revealed a problem in Thailand of forced labour in the agriculture and fishing industries among others as well as among domestic workers, often involving migrant workers from Myanmar, Indonesia and Bangladesh, Andrees said.”
  http://www.trust.org/item/20140611164402-hj46x/?source=jtHeadlineStory

 6. Matthieu Hua Hin zegt op

  In iedere havenplaats zie je de schepen aangemeerd liggen met het nodige volk op de boten, waarvan het gros uit Myanmar komt (heb ik me door Thai laten vertellen). Ik plaats echter de nodige vraagtekens bij dit verhaal omdat ik nog nooit iemand aan de ketting heb zien liggen, integendeel, het lijkt alsof ze gewoon alle vrijheid hebben. Ik twijfel er niet aan dat ze heel slecht betaald worden, maar als het echt zo erg is, zouden ze dan niet gewoon hun boeltje oppakken en vertrekken?

 7. RonnyLatPhrao zegt op

  Ook in België gaat men maatregelen treffen en terecht natuurlijk.

  http://www.hln.be/hln/nl/942/Economie/article/detail/1915528/2014/06/12/Bloed–scampi-s-verdwijnen-uit-Belgische-winkels.dhtml

 8. pan khunsiam zegt op

  Inderdaad een snelle reactie in België op de reportage over slavenarbeid in Thailand (the Guardian), prima!
  Ondertussen is de regering van Thailand (de junta) de enige die het U.N. verdrag over de dwangarbeid tegenstemde in Genève…teveel werk aan de winkel voor de militaire machthebbers? Ach nee, liefst geen buitenlandse bemoeienis met interne zaken en daarbij ook nog eens beoordeeld worden op de huisslaafjes-arbeid…dat is er teveel aan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website