Thailand is een trots land met een rijke culturele traditie en heerlijk eten. Expats en bezoekers trekken al een eeuw massaal naar het Land of Smiles. Vooral gedurende de laatste 20 jaar is het toerisme sterk gestegen en levert een belangrijke bijdrage aan het BBP van het land.

Aantal toeristen daalt

Maar het vernis van een nooit eindigende stijging van het aantal toeristen heeft zijn glans verloren. Van officiële zijde hoort men altijd optimistische cijfers van toeristenaantallen, maar er wordt nu toegegeven dat het toerisme dit jaar met zo’n 30% is afgenomen.

Aantal toeristen daalt al jaren

Maar het kwaad in de toeristenindustrie is al een aantal jaren aan de gang. Het heeft nu dringende en radicale aandacht nodig om het “Thai tourism” weer op de weg omhoog te krijgen.

Het geldt trouwens niet alleen voor toeristen, het leven als expat is voor veel mensen steeds complexer en duurder geworden. Er is een perceptie van “we zijn hier niet meer gewenst”, wat een ongemakkelijk gevoel is als je gewoon wilt genieten van het leven in het land waar je van houdt.

Wat moet Thailand doen om het tij te keren?

Bovenstaande tekst is het begin van een lang artikel op de website van Thaiger, dat met alle goede bedoelingen een poging doet om een tiental kernproblemen aan te geven om het reizen naar, het verblijven in en het zakendoen in Thailand weer een stuk aantrekkelijker te maken.

De suggesties van Thaiger zijn:

 • Maak het zakendoen gemakkelijker.
 • Pas het visumbeleid drastisch aan.
 • Zorg voor een echte, onafhankelijke toeristenorganisatie.
 • Geef dringend en doortastend aandacht aan veiligheid voor toeristen.
 • Pas de wet op ondernemerschap (company law) aan.
 • Zorg er voor, dat Thailand weer het “Land of Smiles” wordt.
 • Meer aandacht voor de koersdaling van buitenlandse valuta.
 • Meer controle en strengere straffen voor gedrag van toeristen.
 • Vereenvoudig de mogelijkheid om onroerend goed te kopen.
 • Vereenvoudig of schrap de TM30 regeling.

Elk van bovenstaande punten wordt uitvoerig beargumenteerd in het artikel, dat u zelf (in het Engels) kunt lezen op: thethaiger.com/news/opinion/ten-things-the-thai-government-need-to-do-right-now

Commentaar

In het merendeel van de suggesties kan ik mij goed vinden (welke buitenlander niet trouwens?), maar het probleem is hoe en op welke manier maak je dat aan de Thaise overheid duidelijk?

De noodzakelijke veranderingen lijken voor ons buitenlanders nogal duidelijk, maar ziet de regering van Thailand dat ook zo? Ik vrees helaas van niet!

No votes yet.
Please wait...

56 reacties op “Suggesties om het toerisme naar Thailand te stimuleren”

 1. Dirk zegt op

  Ik mis nog wat in de opsomming, maak het woord “Farang” onwettig. Verder een prima lijstje van aanbevelingen. Het zal echter de HI-So Thai een worst wezen of de hotels vol zitten of niet.
  Maatschappelijk draagvlak is ver te zoeken in dit overigens mooie land.

  • RonnyLatYa zegt op

   Het woord “Farang” is volgens mij onwettig, in die zin dat er volgens mij geen enkele wetgeving is die van toepassing is op “Farangs” . Wel op “Aliens” of “Foreigners”.

  • Ger-Korat zegt op

   Zodra iemand het woord Farang gebruikt zou deze ter plekke en direkt veroordeeld moeten worden om geknield voor de eerbiedwaardige vreemdeling nederig een excuus aan te bieden. In mijn compound van mijn huis ben ik ajaan, dus onderwijzer, tenminste zo noemen de kinderen mij en dankbaar aanvaard ik deze titel. Bij Immigration en elders ben ik gewoon een business man en elders vraagt men of ik soms les geef en noemen ze mij teacher. Laatst nog noemden de kinderen van een nieuwe huurster van een zaak van mijn vriendin me Farang, nou dat werd gelijk gecorrigeerd/ afgestraft door de huurster want ja ik ben de baas, 55, en die scheld je niet uit. En in veel plekken noemen ze me gewoon Mister, dus eigenlijk heel beleefd.

 2. chris zegt op

  Het lijstje op Thaiger is volgens mij gewoon een (random) wensenlijstje van (gefrustereerde) expats (die helemaal geen toeristen zijn) hier maar eigenlijk geen enkel ervan zal het toerisme naar Thailand echt bevorderen. Kan iemand mij uitleggen hoe de onmogelijkheid om land en huis te kopen (niet een appartement) in dit land het toerisme negatief beinvloedt?? Of hoe het afschaffen van de Tourism Authority Thailand ineens stromen toeristen op gang kan brengen??
  Er zijn grofweg drie groepen factoren die de keuze van vakantiebestemming (want daar gaat het hier over) beninvloeden:
  a. factoren die te maken hebben met de bestemming (accommodatie, voorzieningen, prijsniveau, veiligheid, temperaturen, zon en zee, taalvaardigheid van inwoners etc etc)
  b.factoren die te maken hebben met de reiziger /toerist zelf (leeftijd, inkomen, vakantie-ervaring, levensfase, instelling etc etc)
  c. situationele factoren (groepsgenoten, vakantie-seizoen, incidentele gebeurtenissen als het kopen van een eigen woning, het krijgen van een kind, rampen etc etc).
  Landen zoals Thailand kunne alleen iets doen aan de factoren genoemd onder a..En zelfs dan niet voor alle factoren. Thailand heeft niet het weer in haar macht nog de zeggenschap over alle accommodaties of over alle prijzen. Het is niet Noord-Korea hier.

  • Leo Bossink zegt op

   Hi Chris,

   Misschien het artikel eens lezen met een veel bredere kijk dan alleen maar “toerisme”. Natuurlijk worden hier alle potentiele Thailand gangers bedoeld, niet alleen de toeristen maar ook zakenmensen en immigranten. De kop van het artikel had in ieder geval niet het stimuleren van het toerisme naar Thailand moeten zijn. Kijkend naar het lijstje zijn de genoemde “wensen” dan niet eens zo gek.
   Je uitleg dat het lijstje zou zijn opgesteld door een stel gemankeerde, gefrustreerde expats vind ik nodeloos kwetsend voor de expats die hier zijn en is ook nergens op gebaseerd.

   • chris zegt op

    beste Leo,
    Ik heb het artikel helemaal gelezen en het is een warrig en onsamenhangend verhaal. De kop luidt wat de Thaise regering eigenlijk onmiddellijk zou moeten en kunnen doen en al heel snel gaat het over het promoten van toerisme.
    Ik probeer mijn studenten zinnelijk en logisch nadenken te leren in het kader van marketing en management. Ik straf geen enkleredenring af mmaar ik vraag mijn stdenten uit teggen waaromz e iets vinden….en ga dan in discussie over de logica van zaken en wat onderzoek tot nu toe uitwijst (niet alles is onderzocht trouwens).
    Een voorbeeld: het TM30 formulier moet niet door de toerist of expat of zakenman/-vrouw worden ingevuld maar door de accommodatieverschaffer. Die logiesverstrekker wil maar al te graag meer business.Hoe kan het dan dat afschaffen of vereenvoudiging leidt to meer toeristen terwijl de toerist niet eens weet heeft van deze regeling? Gaat het werken als de TAT een nieuwe promotiecampagne gaat starten in Europa en daarin gaat vertellen dat de TM30 regeling wordt afgeschaft? Laat me niet lachen.

  • Chris van het dorpje zegt op

   Omdat jij het blijkbaar niet weet , ga ik het je vertellen .
   Je kan hier wel een huis kopen en dat land waarop het staat ,
   kan je leasen .
   Ben je van USA , kan je zelf land kopen .
   Investeer je meer dan 1 miljoen euro in Thailand , kan je ook een rai land kopen .
   Graag eerst goed infomieren bevoor je hier iets neer zet , wat niet juist is .

   • chris zegt op

    Daar ging het helemaal niet om. Denk jij dat verandering van deze situatie to meer toeristen zal leiden naar Thailand? DAT is immers de suggestie van het Thaiger verhaal.

   • Stu zegt op

    Amerikanen kunnen geen land kopen in Thailand. Dit is kennelijk een gerucht want het is de tweede keer in een paar weken dat ik het lees op dit blog. (Ik ben Amerikaan.)
    De laatste zin in jouw posting is dus een beetje ironisch. (Ref : siam-legal u.s. citizens – of google het even).

    • ruud zegt op

     Ten tijde, en mogelijk daarna van de oorlog in Vietnam werd er een uitzondering gemaakt voor Amerikanen.
     Veel Amerikaanse soldaten waren getrouwd met een Thai, of hadden een Thaise vriedin, en wilden zich vestigen in Thailand.
     Ik neem aan, dat de Amerikaanse overheid toen de nodige druk heeft uitgeoefend.

  • Ruud zegt op

   Chris dat klopt volgens mij ook helemaal, visa heeft een toerist niet nodig als hij een maand komt, TM30 ook niet, ontroerend goed gaan de toeristen niet kopen denk ik…maak een onderscheid expat en toerist…
   De toerist zal kijken naar de de prijs en daar is de sterke Baht natuurlijk wel belangrijk… en er zijn meer bestemmingen in ZO Azië waar de toerist naar toe kan dan 30 jaar geleden, Vietnam, Laos, Cambodja, Myanmar etc….

 3. RuudB zegt op

  Een opsomming geven van wat mis is en gaat in Thailand is het minst wat moeite kost. Oplossingen bedenken idem, maar hoe Thailand deze kan omzetten in effect sorterende maatregelen wordt alweer een uiterst moeilijk opgave. Er is zoveel tegenstelling, onwil, rancune, naijver, rekeningen die moeten worden vereffend, lijkien uit de kast en koeien uit de sloot.
  Thailand is top-down, baas boven baas, rijk vs arm, kent geen consensuscultuur. Thailand heeft bovenal onderschat welk imago zij aan het opbouwen was/is sedert de troebelen rondom de bezetting van Bangkok november 2013, die eindigde met de coup van mei 2014, waarna Thailand overging op een militaristisch/semi-dictatoriaal bewind. Allemaal uitvoerig op dit blog besproken.
  TH is niet bespaard gebleven van berichtgeving van verkrachting en moord op jonge toeristen. Ook afgelopen week weer.
  In TH zijn toeristen vele verkeersincidenten overkomen. Daarnaast enkele rampen met veerboten met vele slachtoffers. De oorzaken ervan liggen in slordigheid met onderhoud, niet nakomen van regelgeving, en ordinair winstbejag.
  Sociaal-economisch heeft TH geen beste beurt gemaakt. Ook hierover is verleden week pas nog een artikel geplaatst. Dat de Baht in waarde in enkele maanden sterk steeg heeft de instroom van toeristen ook geen goed gedaan.
  Zoals gezegd, een opsomming geven van wat mis is en gaat, is zo gedaan. Feit is dat politiek, economie en sociale verhoudingen er niet beter op geworden zijn, en daarmee knaagt het aan de basis. Niet vreemd is het aldus dat de Thai Smile verdwijnt, en dat wat in Thailand Amazing moet zijn met een grijns kan worden beschouwd. Jammer.
  Ander feit is dat nu een nieuwe regering is aangetreden. laat die eerst maar eens werk maken van het de toerist veilig en welkom doen voelen in Thailand. Zorg voor goede verkeers- en vervoersvoorzieningen. Zorg ervoor dat de stranden in orde, comfortabel en schoon zijn.
  En zorg er vooral voor dat Thailand haar imago kwijt raakt dat alles draait om sex en geld. Verleden week nog was bij SBS6 nog te zien hoe het spelletje 3-op-een-rij in z’n werk gaan, dat Thai 200 baht bekeuring betalen voor het niet dragen van een helm, maar toeristen 1000baht, en dat in een tempel aan toeristen “gouden” amuletten van plastic worden verkocht. Kijk, dan vraag je er toch om!

  • goort zegt op

   Ja, dat er zaken mis gaan in Thailand, is geen openbaring. Maar waar niet? Als je ziet wat er in Europa gebeurt, met steeds minder koopkracht voor de middenklasse, dan is dat ook duidelijk iets wat het toerisme, waar dan ook naar toe niet bevorderd.
   En ja, de Thaise Bath is momenteel een van de sterkste munten ter wereld, maar dat komt niet door wanbeleid. De staatsschuld is gering, de export nog steeds groter dan de import, maar eens, dat maakt dat toeristen minder dure oorden gaan bezoeken, gezien het feit dat ze steeds minder te besteden hebben in eigen land.
   En natuurlijk zorgen onveilige situaties met veerboten, verkeer niet voor juichende berichten in de pers. Maar ik hoor bijv. nooit dat al die steekpartijen in Europa, de aanslagen door moslims nu zorgen dat het toerisme minder wordt.

   En och uitzendingen van SBS, of de NOS moet je echt met hele grote korrel zout nemen, die zijn alleen uit op hun eigen waarheid en staatspropaganda. Elke Farang hier in Thailand betaalt voor het niet dragen van een held nog steeds maar 400 Bath, en t is je eigen keus. Komt nog maar eens om zo’n boete in NL. 2 km te hard, en je mag 2000 Bath aftikken. Wat jij.
   Ik denk dat t beter is dat jij in Nederland vakantie blijft vieren. Vast veel goedkoper met die sterke Euro!

   • RuudB zegt op

    Nee hoor, echt niet! NL ken ik als mijn broekzak, in TH heb ik 2e huis en haard. Mijn Thai schoonfamilie en ik zijn 2 handen op 1 buik. Die raakt tijdens vakanties bij hen goed gevuld. Maar er is altijd nog een ander ding waar ik voor waak, en dat is dat ik kritisch zal blijven, mijn ogen niet sluit voor wantoestanden, en feitelijkheden niet ga bagatelliseren, en niet wegzak in ontkenningen. Als Chinese toeristen wegblijven vanwege de ramp met een veerboot met 47 doden, ga ik die niet goedpraten met een aanslag ergens in Europa.

  • frank h vlasman zegt op

   wat jij aangeeft zijn veelal “”incidenten” , die breed uitgemeten worden in de pers. Er is meer te genieten in TH.

  • theoS zegt op

   RuudB, ik werd bekeurd voor het niet gebruiken van een helm op mijn motorcykel. Ik betaalde Baht 200- op het politie bureau. Dus?

 4. ruud zegt op

  Dat lijstje heeft maar zeer beperkt met toerisme te maken.

  Maak het zakendoen gemakkelijker.
  Pas de wet op ondernemerschap (company law) aan.

  Meer controle en strengere straffen voor gedrag van toeristen.
  Lok je hiermee meer toeristen?

  Vereenvoudig de mogelijkheid om onroerend goed te kopen.
  Vereenvoudig of schrap de TM30 regeling.

  Ook deze regelingen regelingen zijn niet echt voor toeristen.
  De toeristen verblijven meestal in hotels, dus die hebben niets met TM30, of onroerend goed te maken.

  De vervuiling van het land en de zee aanpakken, en het uitgaansleven niet steeds verder beknotten zal meer effect hebben.

 5. Jasper zegt op

  Er is niet alleen de perceptie van “wij zijn hier niet meer gewenst”, het is een feit. Een deel van de Thaise bevolking heeft weliswaar goed geld verdiend aan het (sex)toerisme, maar feit is dat er vanuit de Thaise maatschappij altijd al met gefronsde wenkbrauwen naar gekeken werd, en wordt.
  Vervuilde stranden, sextoerisme, decadente excessen, drugs, toenemend gebrek aan respect voor ouderen en medemens, verstoring van de gangbare thaise verhoudingen en al die andere wonderen die bij het globaliserende economisme horen in een consumptiemaatschappij worden gezien als evenzovele gruwen die de farang met zich mee heeft gebracht.

  Thailand is voor de Thai, en dat willen ze graag zo houden. Ik kan mij daar wel iets bij voorstellen.

 6. lung john zegt op

  Beste Mensen,

  Als de thaise overheid niets doet aan de Thaise bath dan kan het bijna niet anders dan een andere regio te kiezen. De thaise overheid is verantwoordelijk voor wat er gebeurt met de Thai Bath.

  Lung

  • goort zegt op

   nee, Europa,VS, Japan en China zijn verantwoordelijk voor het kunstmatig laag houden van hun munten om zo hun economie te bevoordelen, en on hun staatsschulden te kunnen blijven financieren. Hebt u wel eens nagedacht over t feit dat door het beleid van de ECB, door de rente op 0% te stellen, uw pensioen al jaren niet is geïndexeerd, en niet mee beweegt met de inflatie. Kan Thailand daar wat aan doen?

   • Leo Th. zegt op

    Gedeeltelijk juist goort, maar niet wat betreft de Amerikaanse dollar. Trump heeft er herhaaldelijk op aangedrongen om de rente in de VS te verlagen maar Powell, de voorzitter van de Centrale Amerikaanse Bank, houdt de rente zeer tegen Trump’s zin relatief hoog. En het is de Nederlandse regering die indexatie van de pensioenen in de weg staat. Hoewel o.a. Rutte bij herhaling verkondigt dat de opgebouwde pensioenen eigendom zijn van de werkgevers en werknemers heeft de Nederlandse overheid wel regels vastgesteld waaraan de pensioenfondsen zich te houden hebben. Zoals aan de fictieve rekenrente, waardoor de pensioenen nauwelijks stijgen en dus jaarlijks in waarde dalen terwijl de laatste jaren de beleggingsresultaten van de meeste fondsen uitstekend waren.

   • luc zegt op

    Hoe komt het dan dat de Vietnamese Dong de omgekeerde beweging maakt tov de Thaise Bath? Een militaire dictatuur is niet bevorderlijk voor de stabiliteit van een munt, toch?

   • Jacques zegt op

    Het is zeker zo dat we er al jaren niets bijkrijgen met ons welvaartvaste pensioen in Nederland en het bedrag is voor mij al jaren nagenoeg het zelfde. Door de negatieve koers is mijn pensioen in Thailand drastisch verlaagd en heb ik hier dus veel minder te besteden. De ECB heeft met name in Europa een grote invloed op de geldstromen en de Thaise regering heeft zelf mogelijkheden om invloed uit te oefenen op de Baht. Dat dit nu pas montjesmaat gebeurt, getuigt van weinig inzicht en heeft mede als gevolg dat er veel toeristen hun heil ergens anders gaan zoeken. Palmbomen zien er in de tropen eender uit en andere zaken zijn dus van belang en moeten worden veranderd en aangepakt. Milieu, veiligheid, vrijheid en mogelijkheden op democratische gronden gestoeld, zoals meer rechten voor de buitenlanders, bij kortdurend of langdurig verblijf, zijn van essentie en daar moet meer voor gedaan worden om het weer op een redelijk niveau te krijgen.

 7. Tak zegt op

  Er is in Thailand een hoop mis wat zorgt dat toeristen en expats zich niet meer welkom voelen.

  1) Dual pricing. Verschillende prijzen voor buitenlanders en de Thai. In zowel nationale parken waar de ferang 5 -10 keer zoveel betaald. In de ziekenhuizen en zelfs restaurants.

  2) toenemende aggresiviteit tov de buitenlanders door local maffia. Motorbike taxis en gewone taxis. Op het strand door strandstoelenverhuurders, jetski en parasailing maffia.

  3) Absurde prijzen in bars voor drank en entertainment.

  Ik was laatst in Spanje en bestelde vier tap biertjes. Kreeg van het huis stukken stokbrood met ham en kaas gratis erbij. Kosten 5 euro alles bijelkaar. Paar weken later 4 tapbiertjes in Bangkok 600 baht.

  Thailand was jarenlang eem wsrme deken en men voelde zich erg thuis en de Thai respecteerde de Ferand. Het is tegenwoordig meer een koude kermis. Daardoor blijven veel mensen weg die vroeger altijd kwamen.

  • fred zegt op

   Ik heb in Thailand na jaren verblijf nog nooit meer betaald in een restaurant dan een Thai. De prijzen staan toch op het menu ??
   En ja in nationale parken betalen buitenlanders iets meer. Dat zijn dan ook de enige plekken. Maar ook in België betaal ik bijvoorbeeld meer in het stedelijk zwembad als niet inwoner van de stad.
   Met Taxi’s moet je overal ter wereld opletten. Anderzijds zijn in Thailand overal goedkope busverbindingen voor spotgoedkope prijzen. Als je een Taxi meter neemt is een taxi 10X goedkoper als in Europa.
   En waar jij die absurde prijzen haalt in bars is me een raadsel ? Zoals overal moet men toch een beetje zijn weg kennen of ga jij ons vertellen dat je in Marbella 4 biertjes gaat hebben voor 5 euro inc versnaperingen ? Ik kan met jou in Thailand naar mooie bars gaan waar je nog altijd een 66 ml fles hebt voor 70 Baht. In sommige bars tijdens happy hour 60 Baht voor een tapbiertje en dan is er nog heel wat moois en fraai gezelschap in de buurt.
   Men mag wat overdrijven maar niet te veel.

   En verder er zijn volgens de beste bronnen dit jaar geen 30 % minder toeristen dan wel 3 % …..dus alles is relatief

  • Theiweert zegt op

   Dat je in Spanje in de middag een stukje stokbrood krijgt bij her is normaal.

   Over de parken wil ik het niet hebben, want veel maal ben je in zo park geweest. Daar ga je toch niet dagelijks heen.

   De dure biertjes en BF in bar en gogo’ s hebben bijna allemaal een farang als eigenaar. Dus wie flest nu die “arme” toerist.

  • Leo Bossink zegt op

   Hi Tak,

   Die biertjes in Spanje werden zeker in een borrelglaasje getapt.
   Hier in Udon kan ik overal biertjes kopen voor rond de 60 baht. Nergens betaal ik 150 baht voor een biertje.
   Tja, als je in een agogo gaat zitten, of in een discotheek, dan kan ik me voorstellen dat je op die prijs uitkomt van 150 baht. Geen appels met peren vergelijken, zou ik zo zeggen.

   Ik ken geen enkel nationaal park waar je als farang 5-10 keer zoveel betaald.
   Dus volgens mij overdrijf je “een beetje”.

   Mijn gratis advies: ga lekker in Spanje wonen.

   • Jacobus zegt op

    Jawel,
    Ik woon vlakbij het Khao Yai national park, Nakhon Nayok. Telkens wanneer ik van uit Prachin Buri de enige weg door het park richting Nakhon Ratchasima neem moet ik 400 baht betalen terwijl mijn Thaise partner, ik meen, 40 of 80 baht betaalt. Niet dat ik me er erg aan stoor, maar het is wel zo.

 8. theo zegt op

  Ik denk dat een aantal buitenlandse toeristen/expats zich eerst eens moeten leren gedragen. De goede niet te na gesproken maar er loopt wat ongeregeld rond in Thailand. Ik kan me goed voorstellen dat de Thaise overheid niet zit te wachten op al die mensen die geen geld hebben om een redelijke bijdrage te leveren aan de Thaise economie en daar nog van profiteren ook bijvoorbeeld door ziekenhuiszorg te genieten zonder er voor te betalen. Vandaar dat de maatregelen steeds aangescherpt worden. Het het moet wel van twee kanten komen. En ja dan moeten de goeden onder de kwaden lijden, zo gaat dat overal ook in Nederland.

 9. mattheus zegt op

  En zorg er vooral voor dat Thailand haar imago kwijt raakt dat alles draait om sex en geld. Verleden week nog was bij SBS6 nog te zien hoe het spelletje 3-op-een-rij in z’n werk gaan, dat Thai 200 baht bekeuring betalen voor het niet dragen van een helm, maar toeristen 1000baht, en dat in een tempel aan toeristen “gouden” amuletten van plastic worden verkocht. Kijk, dan vraag je er toch om!

  ALS IK DIT LEES SNAP IK NIET DAT ER NOG MENSEN IN THAILAND BLIJVEN WONEN OF ER NAAR TOE GAAN, ECHT NIET.
  Gelukkig heb ik het hier prima naar mijn zin, ondanks dingen die gezien vanuit westers standpunt misschien vreemd of onlogisch zijn of lijken.
  Maar er is een spreekwoord: Lands wij Lands eer, dus gewoon aanpassen en Rxy yîm (glimlachen). Werkt veel beter dan alle zuren opmerkingen die hier wel erg vaak gemaakt worden, jammer het is toch zo’n prachtig lang en zij kunnen er niets aan doen dat nog niet zo lang geleden dat euro baht verhouding 1 – 52 was en nu 1 – 34,5, want als je goed tussen alle verhalen door leest zit daar meestal de pijn.

  Het euro pensioentje is het euro pensioentje gebleven en veel mensen komen nu klem te zitten vanwege de wisselkoers verhouding (overigens nog niet zo heel lang geleden heeft de euro ook zo laag gestaan). Maar let wel als je hier niet van je pensioen kunt leven heb je in Nederland zeker veel meer moeite.

  • ruudje zegt op

   28 jaar geleden kreeg je voor 1 belgische frank 0.8 baht , reken maar eens en vergelijk met de dag van vandaag

  • Jacques zegt op

   Ik denk dat er genoeg mensen zijn die hier lang verblijven met hun pensioen die er van kunnen leven. Dat is een kwestie van aanpassen o.a., in koop gedrag. Dan maar geen bier en over op de waterflesjes om maar eens wat te noemen. Het probleem voor de lang verblijvers is het feit dat hun pensioen in Thailand minder waard is en dat men (als men geen liggende gelden heeft, zoals de 800.000 baht op jaarbasis) en niet meer beschikt over een netto pensioen bedrag per maand van zo’n 1900 euro je niet meer in aanmerking komt voor de jaarverlenging en dus moet vertrekken of andere manieren moet zien te vinden om nog langdurig te kunnen blijven. Dit is dus voor een flink aantal niet meer op te brengen en geeft stress.
   Daar moet dus wat aan gedaan worden door de Thaise autoriteiten. Dat er overal wordt opgelicht is juist maar dat betekent niet dat er in Thailand dan maar niets aan gedaan moet worden. Dat je in Nederland veel meer belasting betaalt van je pensioen is ook bij een ieder bekend denk ik zo. Daar wordt je ook niet vrolijk van. Een flink aantal mensen zit dus klem tussen beide opties. Maar het gaat hier om Thailand en wat die aan de verslechterde situatie kan en moet doen om het weer beter te krijgen.

 10. Sir Charles zegt op

  Er worden suggesties aangedragen om het toerisme naarThailand te stimuleren echter verscheidene punten hebben vervolgens toch niets met het toerisme te maken. 🙁

  Kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit lijstje is opgesteld door types ‘vroeger was alles beter’. Farang die elkaar opzoeken achter een biertje verveeld in een bar, stilletjes heimwee naar hun thuisland met sociale zekerheden.

 11. John Chiang rai zegt op

  Als ik af en toe de regeltjes en wetten bekijk waarmee de toerist of expat, direct of indirect belast wordt,dan is het eigenlijk logisch dat velen de buik vol krijgen van dit overigens mooie land.
  Veel expats die in een Thaise familie wonen,en niet zelden financieel sociale kosten overnemen waar de Thaise staat eigenlijk op klaaglijke wijze in gebreke blijft,moeten door deze familie verplicht, van deze zelfde Staat binnen 24 uur d.m.v.een TM30 formulier gemeld worden.(Met verplichte herhaling bij iedere korte of langere afwezigheid)
  De zelfde expat die o.a zorgt voor de betaling van betere scholing,of een aanvullende financiële bijdrag voor een ouder die van de Thaise Staat 6 a 700 Baht p/m pensioen krijgt,wordt bovendien nog verplicht om iedere 90dagen een tour te maken van vele Kilometers,om zich opnieuw en verplicht aan te melden bij een Immigration.
  Als dank voor zijn sociale bijstand geniet hij geen enkel recht,en mocht hij met zijn Thai familie het plan hebben om bijv. een nationaal park te bezoeken,betaald de Thai 30 Baht en hij/zij 300Baht.
  Het zelfde dubbele prijzen systeem,die steeds meer mensen als een vorm van discriminatie zien,en de verplichte 90dagen melding,die overigens ook voor langtijd toeristen geldt,zouden op zijn minst afgeschaft dienen te worden.
  Hoewel ik zelf geen roker ben,vindt ik een rookverbod op een strand waar ik anderen niet stoor en zorg geen vervuiling aan te brengen,ook voor behoorlijk overdreven als je bedenkt dat deze zelfde wetgever nog steeds geen afdoende middelen heeft gevonden tegen de in het Noorden jaarlijks terugkerende brand en rookontwikkeling die de mensen maandenlang de lucht verpest.
  Een klein deel van die genoemde dingen die sommigen, omdat we nu eenmaal in Thailand zijn erg normaal vinden,die steeds meer toeristen/langtijd toeristen en expats naast de sterke Baht steeds storender vinden.

  • Geertg zegt op

   Zolang de Thai geen of weinig belasting betaalt, 7 % BTW, de brandstofprijzen 50% van die in Europa, de rekening voor water en elektra beduidend lager is dan in Europa, roken nog betaalbaar is, zal de Thaise regering inderdaad niet de service kunnen bieden van Europa.
   Het TM30 formulier 12 keer per jaar invullen en 3 keer n 90 dagen rapportage dat is n onoverkomelijke ramp.
   In nationale parken n faire prijs betalen wel 300 thb, dat scheelt weer 5 biertjes per jaar.
   Ja het is waar, ondanks internet en moderne voorzieningen loopt men hier in de ontwikkeling nog vele jaren achter. Maar geef de mensen en de overheid tijd om zich aan te passen. 50 jaar terug was er in Europa ook van alles mis.
   Ik persoonlijk ben nog steds blij dat ik de stap genomen heb en hier geniet van n heerlijke oude dag.

 12. Frank zegt op

  wat ik mis in het stukje is de waarde van de thb die omhoog geschoten is, waardoor wij Europeanen maar erg weinig bathjes krijgen voor onze euro. Dan mis ik ook te betutteling/regelgeving over stoelloze stranden op bepaalde dagen en het verboden te roken op stranden, en verwacht zelfs binnenkort op straat. Allemaal redenen voor de vakantieganger iig om eens verder te kijken dan alleen Thailand.

 13. Pratana zegt op

  Vooreerst ben ik één van die 30% die niet naar Thailand zal komen dit jaar 555 grapje, niet om economische redenen heb thuis teveel kosten en dus slaan we eenmaal over op verlof te komen naar ons geliefd Thailand.
  Wel vindt ik dat de thaïs er ook onder lijden en dan heb ik het niet over “geen klanten voor de entertaimermeisjes” maar de ondersteunende families hiervan stel je sponsert de familie met 300€/maand wel sinds een paar maand is hun koopkracht toch ook gemindert hierdoor!
  De locale economie waar de familie woont heeft het hard te verduren doordat de regen er niet is terwijl het juist plant seizoen is voor de rijst om maar een te noemen, en juist dat ook hun rijst stond een héél artikel in de thaise krant waar zoveel problemen zijn op de wereldmarkt doordat de sterke bath de prijs te hoog is om hem te verkopen en andere landen er dus wel hun profijt gaan mee doen!
  Zie je door mijn simpele kijk hierop ben ik als toerist een geldbron hoe minimaal dit ook mag lijken, en ja kijk ik het nu bv zo ik ga naar Thailand wordt er verliefd op een schone thaise en trouw ermee en juist daarna huisje landje wagentje ext ben ik dan ook weer de geldschieter voor mijn GELUK en dat van mijn GEZIN .
  Nu als ik dus toch ga betaal ik met plezier die 300bath in een natuurpark als toerist, en doe ik plezier aan héél de familie en vrienden die meegaan en dit al bijna 20 jaar !
  Ik lees hier graag de mensen die blij zijn en ook de anderen hun verhaal maar om steeds weer te horen zagen van pfff ik moest meer betalen daar terwijl zij kom gewoon niet en de kous is toch af hiermee?
  Ja indertijd kreeg je over de 50bath/€ en nu 34,5/€ ok en dan zijn we weer boven aan mijn schrijven….

  • Leo Bossink zegt op

   @ pratana
   Ik ben het helemaal met je eens. Iedere keer weer wordt de grammofoonplaat afgedraaid over de zaken die hier in Thailand niet zouden kloppen. En iedere keer wordt alles er met de haren bijgesleept. Ik heb dat al eerder hier gezegd: als je je niet kan vinden in deze “typisch” Thaise zaken, vertrek, ga lekker achter de geraniums zitten in Nederland. Dan kun je aldaar weer rustig gaan zitten schelden op leugenbeest Mark Rutte, weer schelden op het te koude / natte / warme weer, enz.
   Ik woon nu 5 jaar in Thailand en ik kan niet anders zeggen dat ik het hier uitstekend naar mijn zin heb.
   Ik accepteer Thailand zoals het is. Bemoei me ook niet met hun politiek en met hun al dan niet handhaven van de wet. Ik heb er geen last van en me ergens over ergeren vind ik persoonlijk niet de juiste manier om van je leven te genieten.

   • Tino Kuis zegt op

    Leo, ben je solidair met de Thais die het wel moeilijk hebben? Daar gaat het om. Dat is niet je ergeren. En je mening zeggen met een ik-boodschap als in ‘Ik vind dat de Thais meer zeggenschap moeten krijgen over hun eigen leven’ of ‘Ik vind dat de Thais vrijuit moeten kunnen spreken’ is toch geen bemoeien?

 14. Leo Bossink zegt op

  Ik denk dat het lijstje verder gaat dan uitsluitend het aantrekken van toeristen. Een wat ruimere interpretatie van het begrip “toeristen” is hier zeker op zijn plaats. Gezien het lijstje vermoed ik zo dat bedoelt is het aantrekken / aantrekkelijker maken voor iedereen die wat te zoeken heeft in Thailand.
  Dus ook de zakenman, de expats die hier mogelijk willen komen wonen en natuurlijk ook de gewone toeristen. En dan zijn die opgesomde wensen nog niet zo gek. Maar zoals hier en daar al is opgemerkt, dat lijstje maken is niet zo’ n kunst. Een Thaise overheid zover zien te krijgen dat ze er echt wat mee gaan doen, is natuurlijk een heel ander verhaal.
  Maar kernpunt van mijn reactie is dat het begrip toeristen in zo breed mogelijke context moet worden gezien.
  Dus een ieder, die om welke reden dan ook, maar naar Thailand wilt komen.

 15. Wim van Beveren zegt op

  Laat ze eens kijken naar de Philipijnen en daar voor 90 % een voorbeeld aan nemen.
  Visa alleen al is daar 10 x zo makkelijk en goedkoper
  De mensen zijn er echt aardig, niet van die painted smiles.
  Ik zal me er waarschijnlijk spoedig vestigen.

 16. kawin.coene zegt op

  Men zou ook eens meer aandacht mogen besteden aan aan de enorme luchtvervuiling.Ik weet makkelijk is dat niet,maar wie loopt nu als ingezetene of tourist graag met een masker voor zijn mond!
  Lionel.

 17. chris zegt op

  Eigenlijk is het niet zo moeilijk om het toerisme te bevorderen. Voor een heel groot deel is dat hetzelfde als het verbeteren van de dienstverlening en produkten voor alle inwoners van Thailand zodat die gelukkiger worden.
  Veel van de produkten en diesten die toeristen afnemen worden ook door Thais gekocht: openbaar vervoer, taxi’s, restaurants and hotels, streetfood, drankjes (al dan niet in plastic), doktoren en ziekenhuizen, politie en leger (orde en veiligheid), schone lucht, ondernemen, kwaliteitszorg, officiele papieren (het betalen van de jaarlijkse auto-belasting is in Bangkok is net zo slecht geregeld als Cheang Wattana) en ga zo maar door.
  Er zijn volgens mij een paar redenen waarom een groot aantal van deze zaken nog niet goed geregeld zijn:
  – de politieke onwil om dat te doen;
  – de afwezigheid van sterke belangenorganisaties zoals vakbonden en consumentenorganisaties;
  – de apathie van de bevolking;
  – geen ervaring met samenwerken tussen verschillende partijen;
  – de sterk kapitalistische instelling van overheid en bedrijfskleven (gerichtheid op geld).

  • Tino Kuis zegt op

   Ik ben het wel met je eens hoor, chris, maar deze;

   – de apathie van de bevolking;

   Je weet ongetwijfeld wat er gebeurt als de bevolking moppert, in het openbaar kritiek levert, demonstreert of in opstand komt. Het is geen apathie maar angst. Het onderliggende gegeven is dat een klein groepje macht en geld wil behouden. Ja toch?

 18. Kees janssen zegt op

  Er zit duidelijk een verschil in beleving tussen toeristen en langdurig verblijvende.
  Om toerisme aantrekkelijker te maken zijn zaken die gemakkelijk te organiseren zijn, echter zolang corruptie niet aangepakt wordt en de standaard niet veranderd gaat het toerisme achteruit.
  Het begint al bij aankomst op het vliegveld.
  Neem een taxi en de ellende begint.
  Aankomst in bkk? Veel guesthouse zijn verouderd.
  De vriendelijkheid van ontvangst laat ook vaak te wensen over.
  Gedoe met tuktuk, taxi’s?
  De boot op de Chao praya River? Een onvriendelijk geschreeuw dat men door moet lopen. Echter betere aanwijzingen en een vriendelijker benadering? Kleine moeite.
  Toerisme staat en valt met een hoffelijke benadering wederzijds.
  Het land van de glimlach? Laat dat terug komen.
  En misschien een makkelijker gedoe voor toeristen die iets langer willen blijven dan 30 dagen.
  Het tij keren is lastig. Omliggende landen zijn zeker aantrekkelijk.
  En onvriendelijke benadering weegt zwaar.
  Voorbeeld bv iemand wordt opgepakt met een electronische sigaret. Lijkt een misdaad.
  En alleen roepen dat we in Thailand zijn?
  Voor de langdurig verblijvende gelden andere belangrijke zaken.

 19. fred zegt op

  Hoezo toerisme achteruit ? De laatste 6 jaar is het aantal toeristen ongeveer verdubbeld. Van een goede 20 miljoen naar een kleine 40 miljoen.

  http://www.thaiwebsites.com/tourism.asp

  • Khunflip zegt op

   Dat lijkt mij ook aannemelijker. Sinds 16 jaar kom ik nu elk jaar in Thailand, omdat ik er tijdens mijn tweede vakantie mijn huidige vrouw ontmoette, maar elk jaar vind ik het drukker, duurder, warmer en onvriendelijker worden (zal ook komen doordat ik elk jaar een jaar ouder word, de Thailand-fever elk jaar iets afneemt en omdat je nu nog maar 34 i.p.v 58 Baht voor je Euro krijgt), maar een daling van 30% kan ik me niet voorstellen.

  • ruud zegt op

   Het hangt ervan af, hoe het aantal toeristen wordt geteld.
   Als een met een Thai getrouwd iemand iedere 90 dagen Thailand uit en in gaat, is hij 4 keer een toerist die binnenkomt.

   Je zou dus moeten weten, hoe die cijfers zijn veranderd in de loop van de tijd.

   Je zou ook moeten weten, hoe lang de toeristen blijven.
   Het mag duidelijk zijn, dat hotels voller zitten als toeristen een maand blijven, dan wanneer ze een week blijven.
   Je zou eigenlijk met toerist-dagen moeten rekenen.
   Het aantal toeristen maal het gemiddelde aantal dagen dat toeristen blijven.
   Anders geformuleerd: Iedere toerist vermenigvuldig je met het aantal dagen dat hij in Thailand verblijft, en al die uitkomsten over een jaar tel je bij elkaar op.

   Verder is het zo, dat kort verblijvende toeristen, meer vervuiling teweeg brengen, door het verhoudingsgewijs vele reizen dat zij doen. (vlucht, transport van en naar hotel, dagtochtjes)
   Voor zover die kort verblijvende toeristen ( 2, of 3 dagen bijvoorbeeld) zich niet in de grote warenhuizen te buiten gaan aan dure inkopen, kosten ze Thailand waarschijnlijk meer, aan schade door vervuiling, dan ze opleveren.

 20. Luc zegt op

  Momenteel krijg je nog een 33 à 34 THB voor 1 euro, ik heb nog geweten dat je rond de 50 THB kreeg. Dit alles heeft mijn inziens ook zijn weerslag op het toerisme. Het weerhoudt mij in ieder geval op dit ogenblik om nog naar Thailand te reizen.

  • Stu zegt op

   Kop van The Nation, 16 July: “Stronger Baht Not Keeping Tourists Away.”
   Volgens de vertrekkende Minister of Tourism and Sports, Weersak Kowsurat, kwamen in de eerste 6 maanden van dit jaar 21.08 miljoen touristen naar Thailand, een verhoging van .81% vergeleken met vorig jaar). Bovendien beweerd hij hogere inkomsten van die touristen.
   Koersverlaging is alleen merkzaam voor touristen en expats die een betere koers gewend zijn. Voor de nieuwe Thailandgangers is een vakantie in Thailand goedkoop, vooral in de backpacker and luxe klassen (gedeeld kamertje voor $15 en rond de $120 voor luxe ).
   Of de bewering van die minister waar is blijft de vraag. Amerikaans gezegde : liars figure and figures lie.”

  • chris zegt op

   Reken even mee, als voorbeeld…… (Voor degene die werkelijk iedere cent omdraaien).
   Je gaat voor 14 dagen op vakantie naar Thailand.
   Je besteedt (alles bij elkaar: accommodatie, eten en drinken, vertier, vervoer) 3000 Baht per dag. Het is tenslotte vakantie.
   14 * 3,000 = 42.000 Baht
   Met een koers van 50 baht voor 1 Euro = 840 Euro
   Met een koers van 34 Baht voor 1 Euro = 1235 Euro.
   Verschil pakweg 400 Euro.Thailand is duurder geworden.
   In de tijd dat de koers 50 Baht voor1 Euro was kostte een vliegticket tussen de 900 en 1000 Euro.
   In de tijd dat de koers 35 Baht voor 1 Euro is kost het goedkoopste vliegticket ongeveer 600 Euro.
   Verschil in prijs in vliegticket: 400 Euro.
   Conclusie: op vakantie gaan naar Thailand is NIET duurder geworden.

   • Jacques zegt op

    Als je met een gezin (zeg 2 kinderen) op reis gaat naar Thailand in het hoogseizoen en laat boekt voor de vliegreis en er van uitgaat dat je voor een maand toch gauw tussen de 3000 a 4000 euro uitgeeft kom je op heel andere bedragen.
    Wat u aangeeft is wel erg kort door de bocht en mogelijk op u van toepassing. Voor de meeste van ons liggen de werkelijke waarden verre van uw opsomming. U doet er beter aan om eens te luisteren naar de mensen om u heen of er voor open te staan, die wel veel problemen hebben met de huidige terugval van de Euro in dit o zo mooie land. Ik heb net familie over voor vakantie uit Nederland voor vakantie en die vinden ook alles een stuk duurder geworden en kunnen dus minder doen dan voorheen. Logisch toch.

    • RuudB zegt op

     Klopt allemaal beste Jacques, maar het feit is dat een gezin van 4 absoluut n i e t naar Thailand op vakantie hoeft. Edoch, mijn zoon doet dat wel, met vrouw en inderdaad 2 kinderen. Hij wil zijn kinderen kennis laten maken met het land van zijn (stief)schoonmoeder, en is ook bij mijn schoonfamilie te Chiangmai meer dan welkom. Maar ja, hij en zijn vrouw kunnen het prima betalen, verdienen beiden een prima salaris elk hier in NL, genieten en profiteren van alle geneugten, voordelen en voorzieningen in dit vermaledijde lage land, en hebben absoluut “geen last van de terugval van de euro” in Thailand, “dit o zo mooie land (??)”, gaan dingen doen conform hun vastgestelde budget, en “vergelijken niet met voorheen”. Waarom zouden ze? Niemand hoeft of moet naar Thailand. Er zijn zovele andere o zo mooie landen te vinden met o zo mooie vakantiebestemmingen. Volgens mij kiezen mensen hun vakantie die hen toekomt en die ze kunnen permitteren, en als dat Thailand niet is, nou en? Als Thailand meer toeristen wil, dan gelieve TH eerst maar eens alle onderzoeken, analyses en aanbevelingen ter harte te nemen. Maar dat TH geen low budget vakantieland meer is, geloof ik niet!

    • Sir Charles zegt op

     Niet persoonlijk bedoeld beste Jacques maar kan me nog herinneren toen men nog zo rond de Bht50 voor een € kreeg door enkele gepensioneerde landgenoten in een horecagelegenheid te Pattaya sarcastische opmerkingen werden gemaakt ‘wij zijn niet zo dom om in Nederland te blijven, wij geven ons pensioen hier wel uit’.
     Ben allang niet meer in Pattaya geweest maar weet wel zeker dat men daar in die bar bij die markt op Soi Buakhao daaromtrent niet meer zo uitgelaten is…

   • Sir Charles zegt op

    Dan hebben we het nog niet eens over het FL-tijdperk, vraag me niet om exacte cijfers maar omgerekend naar de € waren we toen veel meer kwijt dus vliegen is inderdaad goedkoper geworden, jammer heb altijd die oude papieren vliegtickets weggegooid.

    Ben geen econoom maar die koers van Bht50 was mijn inziens een kortstondige opleving, niet meer dan dat en ja heb er toentertijd ook verheugd van kunnen profiteren. Was ook makkelijk omrekenen; €20/bht1000. 😉
    Uiteraard zou ik het ook niet erg vinden mocht de koers weer richting Bht50 gaan maar ach laat het anders maar zo rond de huidige koers van Bht35 blijven, weten we waar we aan toe zijn.

 21. chris zegt op

  Een van de manieren om het toerisme te bevorderen en niet afhankelijek te zijn van de schommelingen van de valuta-koersen is het invoeren van een eigen, lokale munt, naast de Baht, in met name de toeristenplaatsen als Bangkok, Chiang Mai, Pattaya, Hua Hin/Cha-am en Phuket.(en iedere andere stad die dat zou willen).

  zie het voorbeeld van IJsland en vele navolgelingen, met name steden in Spanje en Griekenland.

  http://en.auroracoin.is/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website