Songkranfeest in Bangkok aangepast om water te besparen

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
19 maart 2016

De Bangkok Metropolitan Administration (BMA) heeft besloten om de Songkran festiviteiten in Bangkok in te korten en om het maar één dag te vieren inplaats van drie dagen. Dit in verband met de droogte en waterschaarste, waar het land mee te kampen heeft.

Dit jaar is het thema van de viering “Traditionele Songkran” en de gemeente wil ermee bereiken dat de bewoners het water spaarzaam zullen gebruiken. Daarvoor zal het feest ook ’s avonds om 21.00 uur beëindigd worden.

Central World Department Store heeft aangegeven samen te werken met BMA en zijn activiteiten te beperken tot het gebied rondom Silom Road. Het BMA wil eveneens de speerpunten van andere jaren handhaven, zoals toezicht op het alcoholgebruik, gebruik van poeder, wapens en het bijna naakt rondlopen. De stad zal dit jaar zowel extra politie als militairen inzetten om Songkran in goede orde te laten verlopen.

Hoe dit verder landelijk en met name Pattaya ingevuld gaat worden, is nog niet bekend.

No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Songkranfeest in Bangkok aangepast om water te besparen”

 1. John zegt op

  Hier in Don Kaew (Chiang Mai) heeft de lokale overheid een plan bedacht om de waterschaarste onder de aandacht van de bevolking te brengen.
  Sinds een dag of twee komt er in de morgen een brandweerauto door de straten rijden die met grote hoeveelheden water het wegdek nat houdt.
  Natuurlijk is na twee minuten het water verdamt, maar het koelt toch lekker af en het geeft de burger een goed idee hoe je schaarste aan moet pakken.
  Overigens rijdt er achter de brandweer wagen ook nog een ambulance met grote letters ”fire rescue”.
  Wat hier de bedoeling van is is me niet helemaal duidelijk.

 2. Leo Th. zegt op

  Wel of geen waterschaarste, van mij mogen ze Songkran ook in de toekomst tot één dag beperken! En dan niet alleen in Bangkok maar ook in Pattaya, waar het letterlijk de spuigaten is uitgelopen en waar met name de buitenlanders de boventoon lijken te voeren, 7 tot 10 dagen lang. Ik gun een ieder zijn ‘feestvreugde’ maar een week lang is voor mij te veel.

  • Pieter zegt op

   Als het Songkranfeest verworden is tot één grote waterwastingparty alwaar buitenlanders het de spuigaten doet uitlopen,dan ware het goed als de Thai overheid die farnag aanpakt.

  • h van hoorn zegt op

   En dan de lieden die het leuk vinden om ijsblokken in het water te leggen zo dat het water steenkoud is.Volle bakken water en met kracht spuiten van water op bv scooterrijders Vooral ik soi Bekaow .Een hel om door te rijden of te fietsen en zeker ook om wandelend naar de mark te gaan.Ik heb er al heel wat onderuit zien gaan.De tienbath busjes vol met mensen ,waaronder ook kleine kinderen , die adem te kort komen van het koude water wat men over zich heen krijgt.Met volle kracht honderden liters water die in de busjes worden gegooid.En dan die achterlijke touristen, en zeker ook de lang verblijvende buitenlanders ,die volkomen door draaien met water gooien .Vaak ook flink bezopen, en aangemoedig door de volkomen hysterische bardamens.Ook ouwe kerels die denken dat ze nog 18 jaar zijn, en met liters water, door middel van een waterpistool je contaclenzen uit je ogen spuiten, en de bril van je neus O wat hebben ze een lol ,die dwazen.Geen kant kan je uit ,want zelfs in de rustige straten,als je dat gelazer met water wilt ontlopen ,is er altijd wel een figuur die met volle kracht je ogen dicht gooit.Door de grote vrienden en kennissenkring weet ik ,dat men zich werkelijk 7 dagen opsluit in huis.En van te voren genoeg in huis halen om die achterlijke met water spuitende en gooiende mensen te ontlopen.Geen kant kan je uit bv Even naar de 7 eleven, of Big C enz.Een keer drijfnat als nog naar binnen gegaan om boodschappen te doen Nou dat heb ik geweten Drijfnat en dan de zeer gekoelde winkel in te gaan Het gevolg van was een een longontsteking .Nee het is niet leuk meer De Songkran is volkomen uit de hand gelopen ,en duur soms wel 7 a 8 dagen in Pattaya.Ook van voorbijrijdende auto.s die je van de straat gooien met hele emmers vol water.Altijd houden we rekening met familie of vrienden ,die met vacantie naar ons toe komen, om de tijd van de Songkran te vermijden

 3. ruud zegt op

  Ik krijg de indruk, dat als het leger nog lang de macht in handen heeft, het Songkran festival in de huidige vorm zijn langste tijd wel gehad heeft.
  Geen water, geen babypoeder, geen alcohol…
  Het gaat zich zo te zien ontwikkelen naar een dagje naar vader en moeder en dan weer aan het werk.

  • Pieter zegt op

   Nou beste Ruud, dat is toch precies wat de meeste farangpensionado’s hier betogen? Eén dag Songkran, op uiterst sobere wijze gevierd, met een schaaltje water die in de ochtendgloren over grootmoeder’s handen wordt uitgegoten. Zouden ze in Nederland eens moeten bepleiten terzake de Carnavalsdagen. Of de 10 dagen kermis op het eind van de bouwvakvakantie te Tilburg. ‘s Lands wijs,’s land eer zou het devies moeten zijn. Wie er geen heil inziet, kan binnen blijven en zich buitengaats begeven!

 4. Croes Gino zegt op

  Beste Pieter,
  Ik zal U enkele vragen stellen.
  1)Waarom elders in Thailand 4 dagen en in Pattaya 10 dagen?
  2)Er is ergens een eind uur om water te gooien.Waarom wordt dit niet gerespecteerd?
  3)Waarom zijn het nog meest de farangs die dit niet respecteren?
  4)Thailand 25.000 verkeersdoden/jaar.Het zal jouw kind maar wezen op weg met de brommer tijdens Songkran die een emmer water in zijn gezicht krijgt en verongelukt.
  5)Om nog maar te zwijgen van de zuiplappen iedere dag een dodelijk ongeval veroorzaken.
  Dus Mr.Pieter geniet van UW Songkran en de wijsheid in de kan.
  Groetjes Gino.

  • Jacques zegt op

   Zelf heb ik mij een dag laten verleiden om met dit waterfeest mee te doen. Iets waar ik mij achteraf toch wel ongemakkelijk onder voel. Het is in mijn optiek een kinderachtig gebeuren waar de volwassenen niet aan mee zouden moeten doen. Zeker gezien de huidige droogte en zoals we weten het gedrag van een hoop thai en buitenlanders met deze massa hysterie is een dag meer dan voldoende. Blijven er ook wat meer mensen in leven en alleen daarvoor al een goede reden om dit malloten gedrag te beperken in tijd.

 5. Nicole zegt op

  Ik zelf heb al enkele malen mee gedaan aan het watergooien.
  Met deze hitte is het natuurlijk ontzettend leuk en verkoelend.
  Dat er dit jaar maar 1 dag zou zijn, vind ik op zich niet zo erg.
  Als iedereen zich hier aan houd en normaal lauw water gooit, blijft het een plezierig feest.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website