Het coronavirus is niet uit het nieuws te slaan, toch is een groot deel van de senioren er niet bang voor, blijkt uit een flitsonderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB. Slechts vier procent is bang om ziek te worden. Ze noemen vooral hun huidige gezondheid als reden. Een derde (38%) is niet bang, maar is er ook niet gerust op. En de overgrote meerderheid (58%) is er niet bang voor.

Een van de redenen die wordt aangegeven is dat het volgens hen een gewone griep is. Het onderzoek is onder 1200 senioren gehouden, met een gemiddelde leeftijd van 74 jaar.

Bijna alle senioren (96%) geeft aan te weten welke groepen mensen het meeste gevaar lopen, mochten ze besmet raken met het coronavirus. Zwakkere en oudere senioren, zieke mensen en chronisch zieken worden met name genoemd.

Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB: “Nederlanders zijn nuchter en ouderen zijn rustig, dat zijn goede eigenschappen. Toch maken we ons als organisatie ook zorgen, want ondanks de druk op ziekenhuizen, verplegend personeel en huisartsen, moet de reguliere zorg die kwetsbare ouderen nodig hebben gegarandeerd blijven. Daarnaast is het belangrijk dat we verstandig blijven en niet in onzinnige plannen verzanden, zoals het tijdelijk opnemen van coronapatiënten in verpleeghuizen en het weigeren van zieke 80-plussers op de intensive care.”

Maatregelen

Van de senioren neemt slechts een klein deel (37%) nu extra maatregelen om besmetting te voorkomen. Bij deze groep staat vaker en grondiger handenwassen op de eerste plaats (93%); dan hoesten en niezen in de elleboog (67%); gevolgd door het vermijden van drukke plekken (51%) en het nemen van meer vitamines en weerstand bevorderende middelen (14%).

Zeven procent van de senioren geeft aan dat ze grotere voorraad aan levensmiddelen hebben dan gewoonlijk.

Vakantie

Met de zomer in aantocht, durft een groot deel (44%) van de senioren op dit moment op een buitenlandvakantie te gaan. Ruim een derde (35%) zegt niet meer op vakantie te durven en de rest (21%) twijfelt nog. De senioren die gewoon op vakantie durven te gaan, gaan overigens niet naar een besmet gebied als in Italië, maar liever dichter bij huis, zoals België en Duitsland.

RIVM

Al is een groot deel van de senioren niet bang voor het coronavirus, bij KBO-PCOB komen op dit moment veel vragen binnen over wat wel en niet kan en of bijeenkomsten door kunnen gaan. Wij verwijzen op dit moment door naar het RIVM en de plaatselijke GGD, zij hebben de beste antwoorden op de meest actuele vragen.

14 reacties op “Senioren nog niet bang voor coronavirus”

 1. Mark zegt op

  Toch even onderstaande getuigenis uit Italiaanse ziekenhuizen lezen alvorens op basis van een “seniorenenquette” aan te nemen dat het een gewone griep is.

  https://m.hln.be/nieuws/buitenland/taferelen-op-italiaanse-spoedafdeling-doen-naar-adem-happen-dat-is-net-de-bedoeling-zwijgen-is-geen-optie-meer~a2089eed/

  Over de cijferdans: Uiteraard zijn in Thailand, en vele andere landen, de officiële aantallen besmetting verdacht laag. Enkel de positief getesten worden geregistreerd. Er is overal is er een ernstig tekort aan testcapaciteit.

  • theoS zegt op

   Verdacht laag inderdaad. Stelletje leugenaars. Die 59 gevallen zijn geconfirmeerde gevallen terwijl PUI-persons under investigation- gevallen meer dan 5800- zijn, dus nog niet confirmed. Ziedaar de verklaring.

 2. Chander zegt op

  Waarom zoveel tegenstrijdigheden?

  De meningen van KBO-PCOB en ANBO
  staan recht tegenoverelkaar.

  Zier hier het onderzoek van ANBO.
  Meer eenzaamheid dreigt voor Nederlandse ouderen door coronavirus | NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
  https://www.nu.nl/coronavirus/6036428/meer-eenzaamheid-dreigt-voor-nederlandse-ouderen-door-coronavirus.html

 3. Ger-Korat zegt op

  Citaat: niet in onzinnige plannen verzanden, zoals het tijdelijk opnemen van coronapatiënten in verpleeghuizen en het weigeren van zieke 80-plussers op de intensive care.”. Ja en dan moeten anderen welke jong van lijf en leden en met tientallen jaren levensverwachting hun plaatsje maar afstaan aan de echte ouderen ? Een arts zal bij keuze toch voor een 60-plusser kiezen in plaats van een 80-jarige indien het niet anders kan, dat is het noodscenario.
  Wat ik vind is dat deze ouderenbond niet zo moet de publiciteit moet zoeken maar eens een oproep moet doen en vragen om familieleden en vrienden de zorg op zich te nemen zoals in Thailand meestal voltijds gebeurd. Dan blijven vele zorgkundigen beschikbaar voor ondersteuning in ziekenhuizen want dat gaat een probleem worden. In Nederland zijn er 200 intensive care bedden en 10% van de corona-patienten heeft deze bedden nodig dus bij 2000 ziektegevallen zit alles vol. Dus hoed je voor het ergste want ik las dat misschien wel 60% to 70% van de mensen besmet gaat worden met het virus schat men in Duitsland in.(uit NRC en Volkskrant). Dan praat je over miljoenen. Dus daarom ben ik voor een verplichte ophokplicht voor iedereen en iedereen verplicht eten bestellen via internet. Kijk dan pak je het pas goed aan want zo heeft men dit in Wuhan ook opgelost las ik, tenminste de ophokplicht- verplicht binnen blijven en van het eten weet ik het niet. Zo krijgen ze de verspreiding daar onder controle en zou een goed voorbeeld kunnen zijn voor andere landen.

  • Johnny BG zegt op

   Ophokplicht hmmmm.

   Als je het zo gaat stellen dan gaat de mensheid in Europa nu eens zelf meemaken wat het is.
   Voor dieren hebben vele geen moeite en ook niet als ze preventief geruimd worden zoals die miljoenen varkens vorig jaar in China vanwege de Afrikaanse varkensgriep en de ruiming in Nederland van 3,5 miljoen kippen ten tijde van de fipronil-affaire in 2017.
   Een interessant programma over de Thaise bio-industrie ook gericht op Nederland en België kan je op BVN zien. https://www.npo3.nl/gefileerd/VPWON_1308512

   In Nederland is het wachten wanneer de tsunami van gevallen gaat komen en dan heet het niet ruimen maar actief keuzes maken met hetzelfde resultaat voor xxx mensen als gevolg.

   Je mag het misschien niet zeggen, maar deze reset van zowel het eigen bewustzijn van de mens om in te zien dat het leven van 0-80 niet maakbaar is en de economische gevolgen van de uitbraak, zijn wellicht niet eens zo slecht voor de toekomst in het geheel.
   Nu is het een virus maar het kan net zo goed een megauitbarsting van een vulkaan of het klimaat zijn die het leven van mensen korter maakt dan verwacht.

  • chris zegt op

   De meeste Corona-zieken hoeven helaal niet naar het ziekenhuis maar naar schatting hooguit 1 tot 2 %. De rest kan het gewoon thuis uitzieken en dokters menen dat er ook Corona-geinfecteerden (zullen) zijn die er helemaal geen weet van hebben omdat ze niet ziek zijn.
   De individeuele reactie heeft okmte maken met je eigen immuunsysteem. Dat is sterker naarmate je meer groente en fruit eet, minder vlees en niet rookt. Maar ja, dat wisten we al van de griep maar dat is voor velen nog geen reden om hun gedrag te veranderen.

   https://markmanson.net/coronavirus-risks-and-biases/amp?fbclid=IwAR2GADUYwW51WxurmaCOKYRuSdmFqmb3y-vpjBtqvO516T3pIGykX_80ztM

 4. Mark zegt op

  Het ondenkbare staat er snel aan te komen … in België en in Nederland.

  Professoren Goossens en Van Ranst: “Draconische maatregelen zijn nodig, zoals alle evenementen schrappen” | VRT NWS: nieuws
  https://vrtnws.be/p.ywlEmyEKA

  Of het in Thailand anders is valt lastig in te schatten.
  Echte experten mogen/durven/willen geen publieke verklaringen afleggen.

  Bevriende Thai, ook naaste familieleden antwoorden nietszeggend ontwijkend als het een Corronnaaa vraag betreft.

  Politici zeggen (en doen) van alles, maar daar kan je geen touw aan vastknopen, dat schiet alle kanten op, vooral de kant van dikke kontzakken.

  @ Onno : Wordt Covid19 bij een implossie van het gezondheidssysteem een “onzindelijk” griepje? Cynische semantiek, degoutant verfoeilijk.

  • Johnny BG zegt op

   “Bevriende Thai, ook naaste familieleden antwoorden nietszeggend ontwijkend als het een Corronnaaa vraag betreft.”

   Was het niet zo lang geleden dat er hier gesteld werd dat door social media zoals Facebook het nieuws (zoals de schutter in Korat) als een lopend vuurtje gaat, dan kan je je ook afvragen waarom er niemand die ik ken zowel eigen familie, de werknemers, vrienden en bekenden die vrij nemen vanwege ziektebezoek of crematies.
   Ook de lezers van dit blog zouden er als de kippen bij zijn om te melden dat de oma van een kennis van de buurman zijn achterneef mogelijk overleden is vanwege de gevolgen van het virus.

   Nog niets van dit alles meegekregen en dus misschien valt het inderdaad wel mee en dan is er ook weinig over te zeggen.
   Wat niet is kan komen maar met het beeld van vandaag is paniek een beetje onzinnig.

  • hk77 zegt op

   Goede link en deze viroloog ( Goossens ) zegt precies waar het op staat zonder paniek te willen zaaien. De man geeft ruiterlijk toe inschattingsfouten te hebben gemaakt. Niet verwonderlijk gezien het eigenaardige karakter van Corona. In Nederland proef ik geen echte paniek. Enkel dat men denkt hier komt Corona niet. Een griep is meer tastbaar voor de mens maar niet vergelijkbaar met corona. Zelfs Trump de opper debunker moest bakzeil halen. Niet dat ik zijn maatregel toejuich want geen Europeanen maar wel Britten. Een beloning voor hun Brexit. Bovendien waant deze man zich veilig terwijl hij het gemenebest en delen van Azie buiten beschouwing laat. Plus het feit dat Amerikanen zelf overal kunnen reizen mits zij bij terugkeer zich laten controleren.

   Terug naar de kern van het verhaal. Een ophokplicht komt mijns inziens te laat en zal onvoldoende effect teweeg brengen. Wilt een overheid nog scoren dan een helaas drastisch verbod op alle evenementen. Geen gezeur waar de grens ligt. Want ik herhaal corona verspreidt zich in ruimtes waar groepen mensen dicht bij elkaar zitten en langer contact hebben. Voorbeelden zat tot nu toe. Plus het besef dat vakantie reizen op dit moment niet kunnen. Een van de grootste inschattingsfouten mijns inziens blijft het feit dat pas in een heel laat stadium een negatief reisadvies voor Italie werd afgegeven. Dus een heel horde toeristen ( sommige moesten wel want reisorganisaties betaalden niets terug) trok vrolijk naar gebieden waar corona heerstte of een mogelijke besmetting op de loer lag. Niet alleen leeftijdsbelangen die botsen maar ook economische belangen. Daar laat de politiek helaas wereldwijd een dikke vette steek vallen.

 5. Geertg zegt op

  Uiteraard moet men maatregelen nemen om de verspreiding van dit virus tegen te gaan. En het is triest dat er zoveel mensen aan zijn overleden.
  Maar ondanks alle media aandacht voor het corona virus maak ik me totaal niet druk Ik ben zelfs van mening dat door de sociale media alles nog eens verder wordt opgeblazen.

  Ik zal de hele Thailandblog groep wel over me heen krijgen maar ik ben van mening dat men een stuk minder moet panikeren maar meer relativeren.

  Zo zijn veel virussen actiever in koude maanden
  Maar gelden deze factoren ook voor het coronavirus? NU.nl sprak met drie virusdeskundigen. Ze wijzen erop dat virussen zich verschillend gedragen en dat er over het COVID-19-virus nog steeds weinig bekend is. De beschikbare kennis komt vooral van studies naar virussen met vergelijkbare eigenschappen.

  “Andere coronavirussen die bij de mens luchtweginfecties veroorzaken, komen vooral in de wintermaanden voor”, zegt viroloog Ab Osterhaus. “Het kan dus dat ook het COVID-19-virus grotere activiteit in het koude seizoen vertoont.”

  Frank van Kuppeveld, hoogleraar virologie aan de Universiteit Utrecht, noemt een aantal mogelijke oorzaken waarom veel virussen beter gedijen in koelere maanden. “Naast de lage luchtvochtigheid en temperatuur zijn er aanwijzingen dat de weerstand van slijmvliezen in de neus minder is als je koude lucht inademt.”

  We zijn zelf ook besmettelijker in de winter, omdat we dan vaak dicht op elkaar zitten in kleine afgesloten ruimten, voegt Osterhaus toe.
  Weinig ziektegevallen in de tropen

  Ook professor Louis Kroes van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) beaamt dat hoge luchttemperaturen en luchtvochtigheid het virus waarschijnlijk kunnen remmen.

  “Opmerkelijk is dat er nog vrijwel geen COVID-19 gemeld is in Afrika, Brazilië en Indonesië.” Daar zijn volgens Kroes twee potentiële verklaringen voor: óf de ziekte wordt er nog niet goed herkend óf het virus is in de vochtige tropische omstandigheden daadwerkelijk minder effectief.

  Maar ter informatie even wat andere doodsoorzaken! Gewoon op internet beschikbaar.

  Wereldwijd sterven elk jaar 8,8 miljoen mensen een vroegtijdige dood als direct gevolg van het inademen van vervuilde lucht. Luchtvervuiling is daarmee dodelijker dan roken, concluderen onderzoekers van het Duitse Max Planck Instituut. Roken veroorzaakt jaarlijks 7,2 miljoen doden.

  Overzicht dodental door infectie ziekten uit 2013
  hiv 1.500.000
  tbc 1.500.000
  pneumonie 935.000
  hepatitis B 780.000
  diarree 760.000
  malaria 584.000
  hepatitis C 350.000

  • chris zegt op

   Het virus is op nu ook gearriveerd in Afrika, Zuid-Amerika en Indonesie.
   https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/20200312-sitrep-52-covid-19.pdf?sfvrsn=e2bfc9c0_2

 6. Chander zegt op

  ‘Mensen gaan in hun eentje dood’ – https://nos.nl/l/2326909

  Als je dit ziet, dan word je echt niet vrolijk van.
  Vooral met de gedachte dat het straks ook in Nederland kan gebeuren.

  Laten wij maar het beste hopen.

  • Chander zegt op

   Wordt het toch een feit in Nederland?
   Ziekenhuis Breda vreest code zwart: ‘Dan moeten we kiezen wie we behandelen’
   Ziekenhuis Breda vreest code zwart: ‘Dan moeten we kiezen wie we behandelen’ – https://nos.nl/l/2326933

 7. hk77 zegt op

  Allemaal mooie cijfers maar ik mis een aantal zaken in dit verhaal. Allereerst de factor waarmee bovengenoemde ziektes zich kunnen verspreiden. Daarnaast de prognose voor een patient die een van de bovengenoemde ziektes heeft. Tenslotte onderliggende factoren ( hygiene, leeftijd,geslacht en andere ziektes erbij) die de kans op sterfte verhogen. Dus kort op een rijtje:

  HIV is goed behandelbaar met een cocktail aan virusstatica. Daarmee ban je de ziekte niet uit deze wereld maar houd je het beheersbaar. Voor TBc geldt hetzelfde ( behoudens de paar resistente stammen die er nu zijn). Een cocktail van drie antibiotica over enkele maanden ingenomen redt nog steeds heel wat levens. Pneunomie vermijdbaar en behandelbaar met antibiotica ( plus welke onderliggende factoren komen erbij). Hepatitis B met vaccin te voorkomen. Diarree goed behandelbaar ( dus vooral in landen met een gebrekkige gezondheidszorg). Malaria deels te behappen en deels niet. Hepatitis C voor 90 % behandelbaar met antivirusmiddelen.

  In veel landen geldt bovendien een meldingsplicht voor een aantal van de ziektes uit het rijtje. TBC ooit een gevreesde ziekte in heel Europa zien we zelden de kop opsteken. Waarom? Vanwege de strenge eisen hoe om te gaan in het geval dat er een TBC besmetting uitbreekt. Preventie simple as that.

  Corona een nieuw virus met relatief korte geschiedenis kent op dit moment geen geneesmiddel dat daadwerkelijk effect heeft. Chloroquine ( een oud middel tegen malaria) of vitamine C bieden geen soelaas. Studies met een infuus vol vitamine C ( welke artsen verziinen zoiets?)gaven geen significant verschil. Kortom een geheel nieuwe situatie waar ook virologen niet een eenduidig antwoord op hebben.

  Inderdaad deels opgeblazen verhalen door de media of juist de boel bewust onderschatten. Niemand hoeft zich druk te maken mits men zich bewust is dat Corona bestaat en kan toeslaan. Zoals ook TBC en HIV bestaan en voor verrassingen kunnen zorgen. Toen HIV in de jaren tachtig voor het eerst opdook duurde het even voordat de impact ervan bekend werd. Wat destijds heel wat levens redde was niet de paniek maar wederom preventie. Eenvoudige maatregelen maar wel effectief tot we nu veilige HIV middelen hebben met beheersbare bijwerkingen

  Waar ik me in de media en deels bij politici aan stoor is het “debunken” van feiten. Trump die in eerste instantie Corona vergeleek met de griep om vooral zijn eigen falende gezondheidszorg buiten schot te houden. Met alle gevolgen van dien. Nu krijgen de Schengen Europeanen ( want meneer Trump vergeet bewust de Bulgaren, Roemenen en Britten ) de schuld dat zij Amerikanen hebben besmet.Die onkunde veroorzaakt meer schade dan welke patient ook. Corona preventie vraagt niet veel. Helaas voor sommigen is dat nog teveel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website