“Romance scam” in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
7 juni 2016

In de jaren tachtig werden we in Nederland geconfronteerd met oplichterspraktijken, waarvan de bron vaak in Nigeria te vinden was. Zowel bedrijven als particulieren werden per brief of fax benaderd door personen, die zeiden over veel, heel veel geld te beschikken. Vaak werd dan een bedrag van ettelijke miljoenen dollars genoemd. Men wilde dat geld vanuit Nigeria op een Europese rekening hebben, maar dat was door deviezenbepalingen niet eenvoudig.

De oplossing was, dat de geadresseerde zijn bankrekening in Nederland ter beschikking stelde en voor die vriendendienst zou hij dan een bepaald percentage van het over te maken bedrag mogen houden. Als iemand daarop inging werd hem verteld, dat er slechts enkele formaliteiten moesten worden geregeld en daarvoor moest de geadresseerde een voorschot betalen, die hij later, als het geld uit Nigeria was overgemaakt, terug zou krijgen. Dat voorschot kon zo maar enkele tienduizenden guldens zijn en – geloof of het niet – er zijn mensen ingestonken. Het was pure oplichting, want dat geld uit Nigeria kwam nooit.

Nu lees ik in de Thaise media een moderne variant van deze oplichting. Het is het verhaal van een vrouw, die op knappe wijze door een Nigeriaan en een Zambiaan (met nog andere kornuiten) voor bijna 1 miljoen Baht is opgelicht in wat je een “romance scam” zou kunnen noemen.

Het verhaal gaat zo en ik zeg er meteen bij, dat ik er af en toe voor de duidelijkheid iets aan toegevoegd heb, maar de essentie blijft.

Een Thaise zakenvrouw, tevens hoteleigenaar, komt via Internet in contact met “Randy”, een knappe donkere man, die zegt generaal te zijn in het Amerikaanse leger. Niet alleen worden lieve woordjes en foto’s uitgewisseld, maar Randy laat ook weten, dat hij over een flink aantal miljoenen dollars beschikt. De liefde wordt intenser en na een maand of drie vraagt Randy de dame ten huwelijk. Met zijn miljoenen dollars kunnen ze dan samen het hotel uitbreiden en wellicht nog andere investeringen doen. Hij belooft nu al vast enkele miljoenen dollars in contanten naar haar te sturen.

Na een poosje wordt er contact met haar opgenomen door iemand, die zegt van de Thaise douane te zijn. Er is een koffer met geld aangekomen voor haar, maar die koffer moet eerst door de douane vrijgemaakt worden, voordat de dame erover kan beschikken. Voor allerlei formaliteiten en invoerrechten moet zij 1 miljoen Baht betalen, geloof het of niet, maar zij betaalt in vier termijnen. Nadat zij ruim 800.000 Baht heeft betaald, wil zij wel eens papieren zien voordat de laatste termijn wordt betaald.

Mogelijk, dat de oplichters daar een fout begaan, want zij krijgt argwaan en schakelt de politie in. De politie traceert de locatie van de computer en arresteert in een appartement in Samut Sakorn een 26-jarige Nigeriaan, die zich voor Randy, de generaal uitgaf.

De politie neemt computers, telefoons en bankboekjes in beslag en ziet al gauw, dat zij niet met één oplichter te maken hebben, maar een hele bende. Een Zambiaan wordt kort daarna in een appartement in Bang Khae. Er zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd naar meerdere leden van de bende, waaronder ook een aantal Thais.

Uit de bankboeken bleek, dat er al enkele jaren door deze bende tientallen miljoenen Baht met dit soort praktijken werd verdiend. Niet alleen Thaise vrouwen maar ook veel Laotiaanse dames bezweken voor mooie verhalen, knappe kerels en gingen vervolgens de boot in. Een woordvoerder van de Immigration waarschuwt Thaise vrouwen nog maar eens voor dit soort contacten met buitenlanders via Internet. Die buitenlanders doen zich als zeer rijke mensen voor, zakenmensen, hoge militaire officieren, piloten, of werkzaam in de olie-industrie. Als je de persoon in kwestie nooit persoonlijk ontmoet hebt, wees voorzichtig met geld, want voordat je het weet ben je ook een slachtoffer van deze “romantische oplichters”.

Bron: Daily News Thailand/Thaivisa

No votes yet.
Please wait...

13 reacties op ““Romance scam” in Thailand”

 1. RuudK zegt op

  Beste Gringo,
  Deze FaceBook scammers gaan geraffineerd te werk. Mijn buurvrouw kreeg 3 jaar geleden ook contact met een rijke Amerikaan (??) en was helemaal in de wolken. Toen ik het verhaal aanhoorde lag ik te rollen van het lachen over de grond van onze woonkamer. Mijn buurvrouw was zo lelijk als de nacht. Haar geluk was dat ze de eerste betaling voor de hulp niet kon voldoen en toen realiseerde waarom ik haar had uitgelachen.
  In Udon Thani Airport kwamen 3 dames om 10 uur ‘s avonds dezelfde “rijke”man ophalen en begrepen dat ze gedrieën voor 1 miljoen baht waren geflest.
  Maar ik hoor het verhaal nog regelmatig, want FB, rijk, miljoenen bahtjes en farang maken veel Thaise vrouwen nog altijd zo gek om tot het uiterste te gaan.

  Goed dat er weer opgepakt zijn, maar er zijn heel veel van dit soort scammers in of afkomstig met name van Afrika.

 2. RuudK zegt op

  Nog een mooie aansluitende reactie:
  In Pattaya werden een “blinde” zanger en zijn vrouw een keer opgepakt door de politie, omdat ze aan het bedelen waren. De politie concludeerde dat de man niet blind was toen hij zijn zonnebril afzette.
  Het tweetal verdiende elke avond in enkele uren zo’n 4.000 baht met het zingen en bedelen.
  Nadat ze de boete van 2.000 baht aan de politie hadden betaald ging het tweetal in soi 8, Beachroad verder met zingen.

 3. Stefaan zegt op

  Vorig jaar, op Thailovelinks, werd ik twee maal benaderd door een Thaise dame in Nigeria.

  Ik rook meteen onraad. In werkelijkheid zullen er maar weinig Thaise dames in Nigeria leven. Bij enkele gesprekken werd het té hilarisch. Geld werd er nog niet gevraagd, maar ik voelde het aankomen.

  Dan maar de contacten verbroken, met de melding dat het scammers waren.

  Als wat met Nigeria te maken heeft moet je extra argwanig zijn.

 4. Rob V. zegt op

  ” Als je de persoon in kwestie nooit persoonlijk ontmoet hebt, wees voorzichtig met geld”
  Lijkt mij verstandiger altijd voorzichtig te zijn, zelfs als je een persoon een enkele keer hebt ontmoet op een romantische date of zakelijke afspraak. En zelfs op de middellange tot langere termijn is er geen zekerheid, denk aan de “long con” (oplichting met lange termijn plan) of dat iemand later toch zijn/haar kans ziet om een ander een poot uit te draaien.

  Als het te mooi is om waar te zijn dan is dat vaak ook zo, als er grote geld bedragen beloofd worden maar er eerst even een klein onkosten bedrag of persoonsinfo (paspoort, rekeningnummer + pin, …) dan moeten de alarm bellen gaan rinkelen. En als een knappe generaal of fotomodel (m/v) je aan de haak probeert te slaan zou ik ook even de kat uit de boom kijken gezien de vele verhalen over oplichters die de ronde doen.

  Het is haast onvoorstelbaar dat die oplichters nog zo vaak beet hebben maar de belofte tot (veel) geld/rijkdom (of seks) schakelt bij sommige het verstand wat niveaus terug…

 5. NicoB zegt op

  Het is de honger naar geld en rijkdom, rijkdom, het zegt het al, om te denken zo makkelijk rijk te worden moet je wel een tikkie dom zijn.
  Waar een kind kan zien, dat er wat mis is, zijn er toch nog altijd mensen die hier instinken, maar ja … honger. Alleen die andere kant heeft ook zoveel honger en nog veel meer honger ook.
  Voor mij is het allemaal eigen schuld dikke bult, maar ja?
  NicoB

 6. Nicole zegt op

  Ik kan gewoon niet begrijpen dat mensen hier in stinken. OK ik heb ook wel eens met deze poplichters te maken gehad, maar je kan toch nadenken. Als je eerst moet betalen is er stront aan de knikker

  • RuudK zegt op

   Beste Nicole,
   Op een ochtend komt de “rijke Amerikaan” op het vliegveld aan en stuurt een sms-je naar z’n “liefje”, die heel enthousiast wordt want hij is toch gekomen.
   Een uur later krijgt zij een telefoontje van hem en vertelt haar dat hij teveel geld bij zich heeft en of het geld moet afstaan of dat een “corrupte” douanier hem wilt helpen voor 300.000 baht en dan komt er een Thai aan de telefoon die uitlegt wat ze moet doen. Of ze het bedrag even wilt voorschieten.
   Verliefd en in de wolken maakt ze het geld over, omdat corruptie heel normaal is.
   Een echte douanier had de hele tas geld gehouden.
   Door het snel moeten handelen stinken er zoveel vrouwen in en….. ze denken niet zoals de Europeanen die vaak gelijk nattigheid voelen.

 7. Gusie Isaan zegt op

  Er is duidelijk een woord voor de mensen die hierop ingaan, het is gewoon ordinaire ‘hebzucht’ niks meer en niks minder. ‘t Zelfde als met piramide constructies. Deze hebzucht geldt overigens ook voor die lui die dit soort scams organiseren.
  Het aloude gezegde “wie niet steelt, handelt of erft, moet werken tot ie sterft” is nog steeds op de meeste van ons van toepassing!

 8. Fransamsterdam zegt op

  Om het responspercentage te verhogen raad ik met klem aan een onderzoek in te stellen naar de favoriete getallen van de potentiële slachtoffers, bijvoorbeeld door ze eens wat lootjes te laten uitzoeken, en dan een telefoonnumer te gebruiken waar deze getallen in voorkomen.
  Geen olifant die zo iemand nog tot rationeel denken kan krijgen.

 9. jacques zegt op

  De 419 scam fraude is wereldberoemd en wordt overal toegepast. In Nederland heb ik ook een aantal gevallen mogen bijstaan van mannen die in tranen op hun geliefde stonden te wachten op de luchthaven. Vele tientallen duizenden euro’s waren gespendeerd en een illusie armer. The mind can play tricks.
  De intellectuele daders zien dit als zaken doen en leggen de schuld bij de naïeve mens.

  Ik heb een Thaise kennis die met een kraampje op de markt staat en vrij recentelijk heeft ze contact met een Canadees met geld via een van de bekende sites. De vrouw in kwestie loopt tegen de 60 en heeft net haar neus laten verbouwen. U raadt het al, het gezicht wordt er niet beter op. Ik heb haar wel een duidelijke waarschuwing gegeven en ik hoop dat ze dit wil horen. Liefde maakt blind en horende doof.

  Zolang dit geld oplevert blijft dit doorgaan.

 10. goort zegt op

  Een vriendin van mijn Thaise zwager, is ook slachtoffer geworden van iets dergelijks, en mijn zwager heeft haar geld geleend om er in te trappen..
  Is er een link naar het betreffende artikel in de pers bij voorkeur een Thaise link?

  • Gringo zegt op

   zie http://www.dailynews.co.th/crime/500732

   Google ook Romance Scam en je ziet talrijke websites, die over dit onderwerp gaan,
   goed voorbeeld is http://www.romancescam.com/

 11. rob zegt op

  Ik heb ‘ervaringen’ met Russische dames, omdat ik op RP stond. Al vrij snel rook ik onraad, maar speelde het spel mee. leuke foto’s, volgens nij echt, steeds sexyer, totdat ze me om 500 € vroegen voor de vliegreis naar Schiphol. Ik kan er om lachen, heb de mails zelfs uitgegeven in boekvorm, samen met 6 andere verhalen. Triest voor de Thaise dames. Een vriend van een vriendin trapte er wel in, een Indonesische.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website