Regen maken in Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
12 maart 2016

Ondanks het Songkranfeest vorig jaar blijken de gevolgen van El Nino sterker te zijn. Thailand lijdt steeds meer onder de droogte. Totaal zou dit een periode van 7 jaar beslaan, maar nu zou het hoogte- of liever gezegd dieptepunt bereikt zijn.

Om toch aan regen te komen worden kunstgrepen toegepast. De Nederlander August Veraart (1881 – 1947) was de eerste die proeven deed om regen op te wekken. Tegenwoordig gebruikt men enorme hoeveelheden kristallen zilverjodide om daarmee met vliegtuigen de wolken te “besproeien. De kleine waterdruppeltjes, waaruit een wolk bestaat zetten zich af op de kristallen en komen dan als neerslag neer. Deze techniek wordt door het Departement of Royal Rainmaking and Agricultural Aviation toegepast in het N.O. van Thailand om zo de reservoirs bij te vullen.

Waar de droogte zeer kritiek is, zoals bij de Ubonrat Dam in Khon Kaen en de Lam Takhong Dam in Nakhon Ratchasma heeft deze “regen”enige verlichting gebracht. Ook werden bevredigende resultaten bereikt rond de Pa Sak Jolasid Dam en in de Prachuap Khiri Khan provincie.

Het leger is ingezet om bepaalde gebieden van water te voorzien. Misschien zouden deze noodgrepen minder nodig geweest zijn, als er tijdig, 4 jaar geleden, al maatregelen genomen zouden zijn. Toen was de droogte periode van 7 jaar al aangekondigd en zou het watermanagement beter en met beleid de waterhoeveelheid hebben kunnen beheren.

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Regen maken in Thailand”

 1. David H. zegt op

  Ben geen expert inzake, maar al die kustgebieden , kan daar niet een paar ontziltingsplants voor zeewater gebouwd worden ,al is het maar enkel om sanitair water te leveren ?Zou al een deel van de oplossing kunnen zijn .
  Kunnen ze lekker verder uit de bol gaan met 7 dagen Songkran tegenover de capital Bangkok 3 dagen ….

  Verder vergelijken we hier altijd de condos in Pattaya met westerse, maar waar in onze contreien , word er water aangevoerd met tankwagens ipv…leidingwater .?

 2. Harrybr zegt op

  Alleen kosten die ontziltingsinstallaties nogal veel, met gevolg, dat zelfs de Israëli’s liever water per tanker uit Turkije halen. Als u dus geen probleem heeft met ca 500 THB per liter water… kunt u lekker spetteren.

 3. ruud zegt op

  Als het regent, voeren ze al dat water zo snel mogelijk af naar zee.
  Als het daarna droog wordt is er geen watervoorraad.
  Je kunt het probleem alleen maar oplossen door meer opslagruimte voor water.
  Naarmate China steeds meer water uit de rivieren zal gaan onttrekken, wordt het probleem van de droogte alleen maar groter.

 4. ronny sisaket zegt op

  Hi,
  Het probleem met de wateropvang zit ook aan te komen men maakt hier in de buurt opslagbekkens van maximum 1.5 meter diep dat maakt dat de oppervlakte veel groter is dan het volume , met als gevolg te veel verdamping .
  Als men nu eens wat slimmer was maakte men een redelijke diepte van een 10 tal meter zodanig dat het volume groter word , de temperatuur constanter en aangezien de temperatuur lager is minder verdamping ,maar ja is dit alles wel de bedoeling of zit er meer achter , ik denk persoonlijk dat het grote geld zeg maar de elite in Bangkok niet geintereseert is in de Thaise boeren en hun een schijn oplossing aanbied die niet te duur is en hun wel stemmen oplevert .Als je de meerderheid van het volk arm houd en juist genoeg geeft om te eten en te overleven stel je als rijke je macht zeker .
  groetjes
  ronny


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website