Een proper strand, wie wil dat niet?

Door Lung Addie
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
7 april 2016

Het begon zo allemaal een paar maanden geleden, het hoogseizoen brak aan met de komst van verschillende Nederlandse, Belgische, Franse …. toeristen. Hier in de provincie Chumphon beschikken we over prachtige, eindeloze stranden. Nog niet overspoelt door massatoerisme en dus geschikt voor een mooie relaxte vakantie.

Thung Wualean Beach is er eentje van. Hier bevinden zich, langs de kustlijn, verschillende resorts, restaurants. De netheid op deze stranden is geen enkel probleem daar de resortshouders de stranden aan hun achterdeur zowat dagelijks laten reinigen. Doch eenmaal een paar honderd meter verder begint de ellende… vooral plastiek. Waar komt deze rommel allemaal vandaan? In de eerste plaats van elders. Door de zeestromingen komt er nogal wat rommel aangespoeld, wie weet van waar?

De kustvisserij wordt hier ook heel druk beoefend, vooral de vangst van scampi en inktvis. De lokale vissers gooien nogal wat rommel in zee. Kapotte lampen, lege flesjes, plastiek zakjes …. alles gaat meestal na gebruik gewoon over boord. Dan zijn er ook nog mensen die de rivier, uitmondend in zee, gebruiken als openbare vuilnisbelt en zowat alles, wat ze niet meer kunnen gebruiken, gewoon het water in kieperen. Er zijn er zelfs die ipv, in de alom langs de weg aanwezige vuilnisbakken, hun zak met afval te dumpen, snel aan de brug stoppen en het daar vlug de rivier in kieperen. Uiteindelijk komt dit alles natuurlijk ergens op één of ander strand terecht.

Op zondag namiddag, het is dan grote markt in Sapphli, hebben verschillende Farangs een soort gezelschapsbijeenkomst, bij Oak, een cafeetje op een verhoogd terrasje dat zicht geeft op de lokale markt. Hier, tussen pot en pint, kwam het onderwerp ter sprake en bleek dat er nogal wat mensen zicht wel ergerden aan de toestand van de, buiten de resorts gelegen stranden van Thung Wualean. Nora, was de persoon die het initiatief zou nemen en proberen de plaatselijke autoriteiten bij de zaak te betrekken. Een bijeenkomst met de burgemeester van Sapphli, een lokale krant, de lokale school stond op het programma. En ja, er was interesse want op een vrijdag ging de bijeenkomst door. Daar de stranden eigenlijk hoofdzakelijk door Thaise weekendtoeristen gebruikt wordt, was het beter het kind niet te dopen in naam van de Farangs, maar wel van de Thaise mensen. Verschillende initiatieven werden afgesproken en een paar bijeenkomsten later kwam er wat uit de bus:

 • er zouden twee grote borden aan de brug geplaatst worden met hierop duidelijk geschreven en geïllustreerd geen vuilzakken te ledigen in de rivier;
 • de lokale vissers een grote gratis vuilzak ter beschikking stellen bij het uitvaren;
 • op vrijdag, na schooltijd, de jeugd laten meehelpen met het verzamelen van vooral plastiek op het strand.

Er zou natuurlijk wat tegenover moeten gesteld worden. Zo zouden de helpende kinderen wel een snoepje, een drankje en vooral de kans krijgen om hun Engels wat bij te schaven.

Het initiatief geraakte uiteindelijk van de grond. In de lokale krant verscheen een groot artikel. In de school werd er over gesproken en ja …. de opruimacties gingen van start. Op een bepaalde dag waren er zelfs een honderdtal kinderen ter plaatse. De burgemeester, Mister Jew (Pisit  is steevast van de partij alsook enkele Thaise mannen, verschillende Farangs… Nu het schoolvakantie is draait het wat minder, doch het gaat verder.

Mogelijk een initiatief dat navolging kan hebben in andere regio dan hier in Sapphli. De natuur is ons dierbaar en wie zit er niet graag op een net strand? Hoofdbedoeling is wel de mensen sensibiliseren de zee niet als vuilnisbelt te gebruiken.

Deze activiteit gaat door elke vrijdag om 16.00 uur aan de oude pier van Sapphli en iedereen is welkom.

Volgende stap zal zijn: het in de scholen toespreken van de leerlingen om er hun attent te maken op het waarom het zo belangrijk is vooral geen plastiek in zee of langs de kant van de weg te gooien … wordt dus vervolgd.

LS Lung addie

9 reacties op “Een proper strand, wie wil dat niet?”

 1. Miek37 zegt op

  Mooi initiatief LS Lung adie, vervuiling vindt op vrijwel alle eilanden plaats helaas, een dergelijk initiatief als dit gebeurd al jaren op Koh Lanta maar na opruiming gaat het vuilstorten helaas gewoon weer verder.

 2. Jack van Hoorn zegt op

  Ban Phe ( Rayon) is ook een prachtig strand, maar helaas als het weekend geweest is en de bussen met disco jongelui weer naar Bangkok zijn vertrokken ligt de vloedlijn bezaaid met (plastic) afval.
  De lokale overheid kan hier gemakkelijk wat aan doen. (Buschauffeur hier op wijzen bij voorbeeld)

 3. Tilly Duimel zegt op

  Geweldig plan!!!!!
  Wij komen al jaren in Khao Thakiab ( suanson beach) De weggetjes naar het strand zijn mooi, maar zo jammer dat er zoveel gedumd wordt door de eigenaren van de strandtenten.
  Hopelijk kan dit ook aangepakt worden?

 4. Massart Sven zegt op

  Lung addie,

  Dit is een zeer goed initiatief als het blijft werken en navolging kan krijgen van andere kust plaatsen zou dit voor heel de Thaise kust meer dan welkom zijn.Persoonlijk ken ik hier in Cha-Am een paarmensen die met allerlei initiatieven bezich zijn maar of het strand opruimen daar al bij is weet ik niet. Zal een dezer dagen eens met iemand van die groep praten of ze dit ook op hun agenda kunnen zetten.

  Sven

 5. Kees 2 zegt op

  Heel mooi initiatief, dit verdient navolging.
  Kunnen jullie misschien proberen hierover door een lokale tv-zender een korte documentaire te laten maken, waarna die deze doorschuift naar een nationale tv-zender?

  Wie weet wat voor mooie gevolgen dit kan hebben!

  Wereldwijd wordt er ELKE MINUUT een hoeveelheid gelijk aan de inhoud van een vrachtwagen aan plastic, blikjes et cetera in de oceanen gekieperd. Dit MOET stoppen!

  • Lung addie zegt op

   @Kees,

   Eerst wat rechtzetten want ere wie ere toekomt. Zoals in het artikel vermeld ging dit van start op initiatief van Nora. Nora vroeg me om dit initiatief ook kenbaar te maken via dit blog, wat ik dan ook deed. Ik fungeer dus meer als “reporter ter plaatse”.
   Een lokale TV zender trachten in te schakelen is een zeer goed idee. Ik zal eens in mijn kennissenkring rondneuzen of ik iemand kan vinden die bij lokale TV of Radio wat in de pap te brokken heeft. Waarschijnlijk zal er wel één of andere Thaise radiozendamateur wat te maken hebben met dit medium.

 6. Marhan zegt op

  Ja in jomtien wordt het overstort water incl straat vuil in de zee geloosd,
  Het water waar de uitlaat in de zee loost ongeveer 200 /300 meter in de zee,
  Is een grote bruine massa Incl plastic afval dus de overheid doet naar mijn idee,ogen dicht,
  THE sea take care of it,
  Gr marhan

 7. Roel zegt op

  Was enkele weken geleden op het strand van Rayong. Wat ik daar gezien heb was tart alle verbeelding. Plastiek, schoenen, lampen,blikken, kapotte stoelen, zelfs matrassen lagen daar op het strand.
  Het strand wordt daar als vuilnisbelt gebruikt. Wie kan dat begrijpen ? Hoe los je dat op ?
  Beseffen de Thais dan niet dat ze zo de toeristen wegjagen ? Wordt in de scholen daar dan geen aandacht aan besteed ?
  Hoop dat ze vlug tot inzicht komen; het zal nodig zijn !!

 8. eddy zegt op

  Komt in veel landen in Azië voor. Bali, Philipijnen hebben een groot probleem hiermee. Maar ook steeds meer in Europa (Nederland) of Canarische eilanden.
  Zo ook Thailand. In Thai Visa Forum kan je soms lezen, dat een farang eigen initiatief onderneemt om het strand te reinigen, zoals is voor gekomen in Pattaya en dacht Hua Hin. Waarvan de Thai dan van onder de indruk is en de akties worden geprezen.
  Echter is het van meer belang, dat de Thai en niet alleen de Thai, erop worden gewezen wat ze doen en de overheid moet een vuilnis aanpak gaan regelen. Dit kost op korte termijn geld, echter zal geld opleveren in de toekomst. Tevens creeër je banen ermee.
  Immers het weg blijven van touristen zal aanzienlijk meer kosten.
  De overheid heeft dus een blinde korte termijn planning en houdt money in pocket. Net zoals Indonesië dat doet met Bali.
  Schepen zijn een ander verhaal, want deze gooien letterlijk al het vuil over boord. Er schijnt een gigantisch eiland van plastic te drijven in de oceanen.
  Alles is een mentaliteit kwestie. Ik ben opgegroeid door mijn ouders, een papiertje van een snoepje in je zak te steken en later weg te gooien. En na een dag op het strand lieten we de plek schoon achter.
  De mens zal snel in moeten zien, dat ze hun eigen habitat vernielen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website