Volgens de uitkomst van Prinsjesdag zou het meeste geld komend jaar naar Sociale Zekerheid gaan. Uit die pot worden onder meer de AOW (42 miljard euro in 2021) en een deel van de uitkeringen betaald.

In de troonrede op Prinsjesdag gaat het kabinet nog uit van een bescheiden stijging in koopkracht van 0,4 procent voor gepensioneerden, maar een dergelijke marginale stijging wordt tenietgedaan door de inflatie. Volgens de economen van de ABN AMRO-bank houdt de overheid ook geen rekening met een tweede lockdown en schommelingen in de inflatie.

Voor gepensioneerden is het toekomstplaatje dus nog uiterst onzeker. De grote pensioenfondsen zoals ABP (ambtenaren) en PFZW (zorg) staan er nog steeds belabberd voor. Dat kan betekenen dat er alsnog gekort moet worden op pensioenen in 2021 en dat heeft grote gevolgen voor de koopkracht van anderhalf miljoen gepensioneerden zowel in binnen als in het buitenland.

De gepensioneerden in het buitenland blijven ook niet gespaard voor een verder koopkrachtverlies, denk aan de jaarlijkse verhogingen van de ziektekostenverzekering en in Thailand de verhoging van het VAT tarief van 7 procent naar 9 procent en de koersfluctuaties.

Een “koopkrachtstijging” van 0,4 procent is in feite een minachting van de grote groep gepensioneerden en volgens de Troonrede van Koning Willem Alexander worden de pensioenen ‘persoonlijker’ en ’transparanter’, een uitspraak die beter achterwege had kunnen blijven. Geen enkel voorstel op Prinsjesdag was te beluisteren voor herstel koopkracht voor gepensioneerden na 10 jaar lang op achterstand gezet te zijn door het achterblijven van indexering. En of dit zo blijft tot 2025 wanneer het “nieuwe” pensioenstelsel in werking treedt?

Bron: Plus Online

13 reacties op “Prinsjesdag: Nauwelijks koopkrachtstijging voor gepensioneerden in het buitenland”

 1. Robin zegt op

  Geen koopkracht dreiging? Dat hangt toch helemaal af in welk land je woont?

 2. Cornelis zegt op

  Precies! Daarbij komt dat de gepensioneerden die in het buitenland wonen daar zelf voor gekozen hebben, met de daarbij behorende voor- en nadelen. Als Thailand de BTW verhoogt of de koersfluctuatie ongunstig uitvalt heeft dat natuurlijk invloed op je koopkracht in TH, maar daar kun je natuurlijk geen actie op verwachten vanuit NL.

  • l.lagemaat zegt op

   Ik schrijf over de gepensioneerden als groep dus zowel in Nederland als in Thailand en elders!
   Waarbij ik wil opmerken dat koopkrachtverlies in Nederland groter zal zijn, kijk naar de ziektekostenverzekering, alle verhogingen rondom de WOZ waarden die ook voor huurders gelden als de daarop gebaseerde waterschapsbelasting, reinigingsheffing, enz.
   Elk land kent zijn eigen heffing en geeft alleen aan dat iedereen aan de beurt komt.
   En niemand verwacht dan ook actie vanuit Nederland.
   Ja, dat iemand kiest om niet meer in Nederland te willen wonen, is een eigen keuze, maar waarom
   sommige mensen dat menen te moeten aanhalen geeft te denken!

   De tendens van dit stukje is dat de gepensioneerden niet gekend worden in deze troonrede en verder op
   achterstand gezet worden. Maar wat mij betreft mogen eerst de verpleegkundigen eens naar waarde beloond worden.

   • ruud zegt op

    Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken, dat u zelf een indeling maakt in gepensioneerden in Nederland en gepensioneerden in Thailand.
    Dan heb je twee aparte groepen bejaarden en niet een enkele groep bejaarden.

    Zelfs in de indeling van de tekst staan de bejaarden in Thailand apart.

  • thailand John zegt op

   Sommige mensen zijn noodgedwongen naar Thailand gegaan, van wege medische problemen en op aanraden van de toenmalige specialisten.Dus ben ik het met uw standpunt niet eens.Maar wij belalen inmiddels wel goed 500 euro per maand voor de verzekering in Nederland. Dus daar zou best een koopkracht percentage tegen over mogen staan.En we verwachten zowieso weinig uit Nederland.
   met vriendelijke groet,
   Thailand John

 3. Harry Romijn zegt op

  Helaas, uw gedachten kan ik niet volgen. Omdat iemand vrijwillig kiest naar een land te gaan, waar de kosten van levensonderhoud sowieso al een stuk lager zijn dan in NL, moet de NLe regering de AOW van die mensen verhogen omdat aldaar de BTW omhoog gegaan is ?
  Ik zou zeggen: wees heel erg blij, dat je je AOW mee mag nemen naar een ander land, buiten de EU nota bene, of zelfs maar een uitkering zou krijgen gebaseerd op de kosten van levensonderhoud in het nieuwe woonland…
  De AOW is in 1954 ingevoerd om de ouderen een redelijke oude dag te geven en gebaseerd op de kosten van levensonderhoud…. in NL natuurlijk.

  • ruud zegt op

   Als de AOW uitsluitend voor Nederlanders in Nederland bestemd was geweest, had dat in de wet gestaan.
   Ook in 1954 woonden er Nederlanders in het buitenland.

   De opbouw van de AOW ondervangt het stuk AOW in het buitenland al gedeeltelijk.
   Als ik 50 jaar tussen 17 en 67 in Nederland verblijf krijg ik 100% AOW.
   Emigreer ik voor mijn 67ste, word ik gekort op mijn AOW.

   Verder krijg ik in tegenstelling tot mensen in Nederland geen heffingskorting en betaal dus meer belasting in Nederland over mijn AOW, dan mensen in Nederland.

   Tot slot ben ik ook geen belasting voor mijn zorgkosten in Nederland, wat de schatkist veel geld uitspaart.

 4. Rianne zegt op

  Laten we niet zomaar een half verhaal vertellen: vanwege corona is koopkracht helemaal al geen thema. Bij een onverhoopt 2e golf en hoe de reactie van de overheid/overheden gaan we heel andere cijfers zien. Maar wat schrijver vergeet is dat Nederland het er afgelopen jaren goed van heeft afgebracht, van de vruchten waarvan we met z’n allen profiteren. Ook de aow’ers en anderszins gepensioneerden. Wie hierover meer wil weten steekt zijn/haar licht maar eens op in de buurlanden. (Mag ook in Myanmar of Cambodja.)

  Welke zijn de maatregelen voor de groep belastingbetalers zoals door L.L. bedoeld? Op de eerste plaats wordt de aow-leeftijd met 4 maanden naar voren gehaald. Scheelt voor de aow-starters een flinke slok op hun borrel.
  In Box 1 wordt het basistarief verlaagd, enzovoorts in kleine stapjes tot 2024. Komt voor hen met slechts aow (en een klein pensioen) zeer goed uit.
  In Box 3 zorgen aanpassingen voor een lager verzamelinkomen en daardoor eerder recht op huur- en zorgtoeslag. Ook niet verkeerd voor hen met slechts aow (en een klein pensioen).
  Tot slot: vanaf 2021 wordt de algemene heffingskorting extra verhoogd. Idem.

  Wie had verwacht dat na 10 jaar niet-indexeren de koopkracht voor gepensioneerden zou worden gerepareerd, doet aan wensdenken. Schrijver artikel meldt zelf dat pensioenfondsen er nog steeds belabberd bij staan. Bij de totstandkoming van het nieuwe pensioenakkoord was al afgesproken dat tot een dekkingsgraad van 90% geen korting hoefde plaats te vinden. Informeer je eens wat dieper en zie dat zelfs de grote fondsen meer richting 85% bewegen. Maar ook in dit geval: geen enkele politieke partij zal in verkiezingsjaar 2021 kortingen in de mond nemen.

  Ik ga verder niet oordelen maar zij die met klein budget meenden naar Thailand af te reizen, zich uit te schrijven, een jaarlijks moeten sappelen om aan de financiële voorwaarden van Immigration te voldoen, hadden dat allemaal van tevoren kunnen weten. Het gaat voor hen er niet gemakkelijker op worden, maar desondanks stelt de Thaise wet iemand die met een Thaise is gehuwd in staat om voor ThB 40.000 oftewel Euro 1.100 per maand zich in Thailand te nestelen. Zij die op deze basis deze keuze maakten, zullen toch wel hebben geweten dat hun bandbreedte slechts wijder zou worden al naar gelang een eventuele hogere koers van de ThB. Kwestie van risicomanagement, zullen we maar zeggen.

  Het heeft geen zin te jammeren noch te denken dat het beter wordt. De kosten door de manier van reageren van de overheden op het coronavirus gaan hoe dan ook verhaald worden op burgers. 2020 en 2021 zal gezegd worden dat de landelijke overheid gaat investeren, niet bezuinigen, niet korten. Maar inmiddels zijn de lagere overheden al aan het rekenen hoe zij hun mindere inkomsten bijeen kunnen harken. Het is niet anders, vandaar dat ik des te blij ben in Nederland te wonen, niet in Thailand, maar ook niet in België. Onze zuiderburen zijn voor zichzelf allerlei enorme kuilen aan het graven, omdat zij doorgaan met denken dat zij dat doen voor die ander. Gelukkig dat we in Holland er een spreekwoord over hebben.

 5. l.lagemaat zegt op

  Nederland heeft het er afgelopen jaren goed van afgebracht, de gepensioneerden kregen geen indexatie!
  Met wensdenken komt niemand verder net zomin als dromen van een reparatie wetgeving gepensioneerden.
  Iemand die emigreert, zal zijn/haar verantwoordelijkheid nemen en voor sommigen zal dat inderdaad tegenvallen om welke redenen dan ook. ( spijtoptanten)
  De een is blij in Nederland te wonen, de ander in Thailand. Gelukkig toch nog blije mensen.

 6. Jacques zegt op

  Een ieder die wel waarde hecht aan een goed pensioen adviseer ik om de stukken van de Stichting Pensioenbehoud ter harte te nemen. Lidmaatschap van minimaal 10 euro inleg per jaar en ondersteuning van mensen die wel betrokken zijn met de oude medemens. Het hele theaterstuk dat nu wordt opgevoerd door het kabinet en de leugens omtrent het pensioen is kwetsend voor die gene die het betreft. Minachting is wat er ten toon gespreid wordt. Uitspraken van de heer Koolmees dat de gepensioneerden genoeg te besteden hebben, wat een kul. Dit zal voor sommigen opgaan, maar voor de gepensioneerde Jan Modaal zeker niet. Het is al zo vaak aangehaald en het blijft maar door gaan. Wat is er toch met onze volksvertegenwoordigers aan de hand. Men handelt in strijd met wetgeving en dat moet aangepakt worden. Die rekenregels slaan nergens op, maar men houdt zich er maar aan vast. Wat is hier toch de reden voor..
  De pensioenpot zit boordenvol en dient uitbetaald te worden op fatsoenlijke wijze en een bedrag die recht doet in plaats van een hondenfooi voor velen. De pensioengelden worden voor andere doeleinden ingezet en achter de hand gehouden, dat mag wel duidelijk zijn. Maar de kabinetten gaan hier niet over. Onrechtmatig gebruik van de pensioenpot dat is wat ze doen.
  Ook de Nederlanders die weer onzinnige commentaren leveren op Nederlanders die er voor hebben gekozen om langdurig in Thailand te verblijven, wil ik verzoeken hiermee op te houden. De betweters die alles van te voren kunnen inschatten. Laat mij niet lachen. Wat er zich heden ten dagen afspeelt is ongekend, maar levert wel heel veel kopzorgen voor velen van ons. Zowel in Nederland al in Thailand. Alleen als we ons met zijn allen verenigen kunnen we een vuist maken die er toe doet. Dus beste mensen wordt lid en steun een rechtvaardige zaak die is aangespannen tegen de regeringsvertegenwoordigers die er een zooitje van maken op pensioengebied.

 7. a.g. van den braassem zegt op

  Kan het niet zo zijn dat het leven in Thailand goedkoper is dan in Nederland. Dus dan valt het wel mee en zijn wij hier duurder uit.

  • chris zegt op

   Of het leven in Thailand goedkoper is dan in Nederland hangt heel erg af van een aantal persoonlijke voorkeuren (bv. de plaats waar je woont, de ziektekostenverzekering) en je bestedingspatroon (Westerse eten en drinken of niet, veel uitgaan, luxe auto, kleding, vakantie in dure hotels of resorts) en je sciale omstandigheden (zorg je ook voor Thaise familie of niet, heb je kinderen op een internatioale school of niet).

 8. l.lagemaat zegt op

  Laat alstublieft de discussie niet verzanden welke gepensioneerde waar goedkoper uit is!

  Aan het begin van een loopbaan wordt niet gevraagd of u zelfstandig een pensioen wilt opbouwen, maar wordt automatisch bij een daarbij behorend pensioenfonds geparkeerd.
  Met uitzicht op een waardevast pensioen! Men vertrouwde in die tijd nog op afspraken van de overheid.
  Met een overgangsfase verandert dit voor een aantal toekomstig gepensioneerden in middelloon pensioen.
  Vervolgens wordt de rekenrente ingevoerd en het oprekken van de leeftijd voor men mag gaan genieten van het pensioen!
  En nu is er uitzicht op ‘persoonlijker’ en ‘transparanter’ pensioen.( voorgelezen bij de troonrede)
  Dat de toekomstige generatie ook een fatsoenlijk pensioen gegund wordt, staat buiten kijf!
  Echter het vertrouwen van de gepensioneerden in de overheid is weg.
  Door het schenden van afspraken en het misbruiken van pensioengelden anders dan waar zij voor bedoeld is namelijk de uitkering aan de gepensioneerden. ( zie de vele voorbeelden)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website