De prijs van Heinz tomatenketchup in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond
Tags:
27 december 2016

Er zijn van die dingen in Thailand, die je af en toe voor een compleet raadsel plaatsen. Eén daarvan is de verkoopprijs van Heinz tomatenketchup, waarvan een attente consument bemerkte dat er bij Tesco Lotus twee prijzen gehanteerd worden.

Hij moet er dagen mee zijn rondgelopen hoe dat mogelijk is, kon er geen goede verklaring voor vinden en ten einde raad riep hij de hulp in van een forum.

Wat is het probleem?

Op de ene foto ziet u een plastic knijpfles met een inhoud van 567 gram voor de prijs van 139 Baht. Op de andere foto een fles tomatenketchup met een inhoud van 600 gram voor slechts 35 Baht. Goed, dat was een aanbieding want de normale prijs voor die fles is 49 Baht.

De vraagsteller vroeg zich af of je die hogere prijs moest betalen voor het gemak van de knijpfles, want u weet dat het spul altijd zo moeilijk uit de fles te krijgen is.

Het antwoord

Het antwoord kwam al snel, want de oplossing was simpel. De knijpfles, compleet met Engelse tekst, word uit de USA geïmporteerd (importbelasting) en de tomatenketchup in de fles met de Thaise tekst wordt in Thailand gefabriceerd. Is dat alles? Nou nee, er is nog een aanmerkelijk verschil.

De smaak

Tomatenketchup bevat suiker, veel suiker zelfs. In een fles tomatenketchup is het aandeel suiker ongeveer 40% (!). De Thais houden wel van zoet en daarom is de ketchup die in Thailand gebotteld wordt nog zoeter, nog meer suiker dus. Een lezer vertelde dat zijn Thaise kinderen het verschil onmiddellijk merken, zij willen alleen de Thaise variant.

Ten slotte

Mooi, zo ziet u maar, zit u met een onoverkomelijk probleem waarvoor u de oplossing niet kunt vinden, zet het op een forum. Op Thailandblog.nl dus. Er is altijd wel iemand die met u meedenkt en mogelijk het raadsel voor u oplost.

No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “De prijs van Heinz tomatenketchup in Thailand”

 1. Bob zegt op

  Er is natuurlijk meer : de flessen zijn met Thai opschrift en voor farang dus vreemd en leesbaar herkenbaar. Dus wordt de farang verleid om de echte Heinz te kopen. Net zoiets als het 2 prijzen systeem hier en daar. Er zijn zo veel meer voorbeelden. Kijk maar eens bij big C extra op de Franse afdeling.

  • ser kokke zegt op

   “De Franse afdeling” , waar is die Big C, hier in de binnenlanden in ieder geval niet.

   • henry zegt op

    Er zijn maar een vijftal BigC Extras die Casino producten verkopen.Deze zijn bij mijn weten allemaal in Bangkok behalve eentje op Chaeng Wattana in Pakkred – Nonthaburi.

    Hangt af van het gemiddelde inkomen in de buurt waar zij gevestigd zijn, kortom buurten met een Thaise middenklasse. Want deze mensen eten heel wat Europese voeding, en kopen dus Europese proucten, die ook wel van een hogere kwaliteit zijn.

    Tops voert dezelfde politiek. Niet alle Topssupermarkten verkopen hetzelfde gamma producten.

    • Cees 1 zegt op

     Er is er ook 1 in Chiangmai

 2. Harrybr zegt op

  De Thaise staat heeft voor een eenvoudiger incasso systeem gekozen – gezien de “creativiteit” van de Thaise administratie: invoerrechten en accijnzen.
  Dus invoer 30-60% – ipv EU enkele procenten- en accijns ( wijn bijv over 400%)

 3. John Chiang rai zegt op

  Hier boven reeds geschreven,ook als je bij Big C inkopen gaat,verdient het aanbeveling iets meer tijd mee te investeren. Veel producten vaak onder een andere naam,met doorgaans vergelijkbare kwaliteit,zijn vaak veel goedkoper. Ook de grote van de verpakking,kan veel in prijs verschillen,zodat je bij het terug rekenen naar 100 gram of mililiter niet zelden enorme verrassingen tegenkomt. Een geluk dat veel farang wel hoofdrekenen kunnen.555

 4. T zegt op

  Nog leuker voorbeeld red bull de import blikken in de wereldwijde bekende vorm kosten 4x zo veel als flessen van het Thaise origineel die voor de rest van vrijwel hetzelfde etiket en logo voorzien zijn alleen zijn deze flessen van glas ipv. blikken.

 5. Jeff zegt op

  Volgens mijn vrouw (die veel te vaak gelijk heeft) zou er ook watermeloen in de Heinz
  Tomaten ketchup zitten? Zal de Thaise variant dan wel zijn

 6. rob zegt op

  Ach ja, waarom zou je Heinz ketchup nemen als de Thaise variant net zo goed is en net zo goed smaakt?

  Geldt ook voor de Thaise mayonaise, naam weet ik niet, kleine potjes met blauw deksel. Vindt ik stukken lekkerder dan die narigheid van Calve of Remia.

  Helaas kan ik ze in Holland nog nergens vinden.

 7. Thallay zegt op

  de gevolgde redenering, importbelasting en minder suiker, kunnen het prijsverschil niet verklaren. Suiker is een vrij duur ingredient, in ieder geval duurder dan de tomaten, dus hoe meer suiker hoe duurder het produkt. Een importbelasting van 40 tot 60 % verklaart ook niet het veel te grote prijsverschil. Daarbij komt, waarom zou Heinz geen minder zoete tomatenketchup kunnen produceren in Thailand, als men daar al een fabriek heeft ? Gewoon wat minder suiker er in doen. De productiekosten zijn hier veel lager dan in de USA, dus valt er hier meer aan te verdienen.
  Ik kan het prijsverschil niet anders verklaren dan volksverlakkerij, die men bij vele producten voorkomt. Vooral populaire en noodzakelijke producten. Kijk naar boter of margarine, zelfde product, ander etiket, andere prijs. Allemaal afkomstig van dezelfde producent. Of wasmiddelen, idem dito. Dit zijn toevallig producten van dezelfde producent, Unilever. Zo zijn er nog veel meer producten met een verschillend etiket, verschil in prijs en vaak dezelfde producent, die zodoende de klant misleidt door voor te doen dat er concurrentie is op de markt.
  Zo wordt er ook omgegaan met aanbiedingen. Producenten geven de handel een drietal verkoopprijzen voor een product. Een minimumprijs, een adviesprijs en een maximumprijs. De minimumprijs wordt gebruikt bij aanbiedingen, waar dan bij komt te staan `van´, waarbij de maximumprijs wordt genoemd, `tot´, waarbij de minimumprijs wordt genoemd, terwijl normaliter de adviesprijs gehanteerd wordt als verkoopprijs, wat men merkt doordat deze prijs in bijna alle verkooppunten gebruikt wordt. De maximumprijs wordt alleen gehanteerd in de luxere en dus duurdere zaken.

 8. Nelly zegt op

  Knor bouillonblokjes, exact hetzelfde product. met 2 verschillende prijzen


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website