Pattaya na de coronacrisis: Het einde van fun-city?

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond, Opinie, Pattaya, Steden
Tags:
23 april 2020

Experts en waarzeggers hebben reeds lang het einde van fun-city Pattaya voorspeld. Toen de Amerikaanse troepen eind jaren zeventig vertrokken, door het einde van de Vietnamoorlog, werden voorspellingen gedaan dat dit het begin van het einde van Pattaya zou worden.

Later slecht nieuws zoals de oliecrisis van de jaren 1980, de AIDS en SARS-crisis en een opeenvolging van militaire staatsgrepen in Thailand hebben de sombere profetieën opnieuw versterkt.

Natuurlijk is de Coronapandemie anders. Geen enkele andere internationale gezondheidscrisis sinds het Spaanse griepsyndroom van 1918, dat wereldwijd 50 miljoen mensen het leven kostte, heeft het leven van ten minste de helft van de wereldbevolking beïnvloed. Miljoenen mensen zitten zonder werk, het internationale reisverkeer is tot stilstand gekomen en telecommunicatiebedrijven zijn drukker dan ooit tevoren om regeringen over de hele wereld te overtuigen hoe ze hun bevolking kunnen monitoren met innovatieve surveillance technologieën die de meesten van ons nog nauwelijks kunnen bevatten.

Het toeristisch georiënteerde Pattaya is volledig veranderd. De stranden zijn verlaten, de bars staan leeg en de cabaretshows zijn gesloten evenals de overige attracties. Winkelunits in de stad zijn letterlijk bezaaid met mededelingen met te koop en te huur. Niemand ontgaat het dat de vastgoedmarkt is ingestort.

Alles wacht nu tot de goede oude tijden zullen terugkeren zodra het virus voorbij is en de Thaise noodtoestand wordt opgeheven. Dit optimistische scenario mag niet onmiddellijk worden uitgesloten, al was het maar omdat Pattaya een trotse traditie heeft om de pessimisten zijn ongelijk te bewijzen. Veel bedrijven in Pattaya zijn kleine ondernemingen met weinig personeel en aantoonbaar betere kansen om te overleven dan de relatief grote internationale bedrijven met enorme salarissen in een langdurige gezondheidscrisis als deze. Bovendien is Pattaya nu veel meer gediversifieerd met een achterland van industrieterreinen en een entertainmentindustrie die veel minder afhankelijk is van het nachtleven dan ooit het geval was.

Maar Pattaya van weleer was al in verval voordat de pandemie plaatsvond. Europese toeristencijfers daalden al jaren en sommige bedrijven die hen steunden, hadden de handel al gestaakt. Reisbureaus, visumagenten en de rest zijn nog steeds te vinden, maar in kleinere aantallen. Veel Britse en Duitse bars, trots met hun nationale vlag naast de Thaise, floreerden al lang niet meer voordat iemand van de uitdrukking Covid-19 had gehoord. Bovendien is het beleid van de Thaise regering ten aanzien van grootschalig toerisme onduidelijk en zal dat waarschijnlijk nog enige tijd zo blijven. Op dit moment is het buitenlanders vrijwel verboden het land binnen te reizen en anti-farang sentimenten suggereren dat het virus in wezen een buitenlandse ziekte is.

Het is zeker mogelijk dat de verplichte reisverzekering voor bezoekers en een uitgebreide ziektekostenverzekering voor alle langverblijf expats verplicht zal worden, hoewel dit veel moeilijker uit te voeren zal zijn dan vaak wordt aangenomen.

Het is ook onduidelijk in hoeverre de luchtvaartmaatschappijen in de wereld gezamenlijk de pandemie zullen overleven, ook al is de prijs van ruwe olie ingestort. Op dit moment verzorgen nog maar een paar luchtvaartmaatschappijen dagelijks vluchten vanaf Bangkok met vrijwel geen passagiers aan boord alleen maar om hun greep op prime-time landingslots te behouden. Ze zijn hoe dan ook optimisten.

De toekomst zal waarschijnlijk een veelzijdige stad worden, die steeds meer deel uitmaakt als een mega-satelliet complex van Bangkok met een grotere nadruk op de industrie en de economische productie die al een prioriteit van de overheid heeft in haar Eastern Seaboard Corridor Development.

Echter Pattaya zal niet ontkomen aan de politieke en economische invloed van China en zijn investeerders.

Bron: Pattaya Mail

– Herplaatst ter nagedachtenis aan Lodewijk Lagemaat –

No votes yet.
Please wait...

21 reacties op “Pattaya na de coronacrisis: Het einde van fun-city?”

 1. Herman zegt op

  Hopelijk gaat met Pattaya gebeuren wat in de titel besloten ligt. Het imago van Pattaya waar alles kan en voor geld te koop doet noch de stad zelf, noch Bangkok, noch Thailand goed. Heb je het over een van de drie, is steevast een akelige grijns de reactie. Pattaya in het bijzonder en Thailand in het algemeen roepen vervelende beelden op, geassocieerd met goedkoop sex-toerisme. Mijn vrouw woont sinds jaar en dag in Nederland, heeft een goede baan, spreekt goed Nederlands en toch als men vraagt vanwaar zij komt en ze meldt Thailand: je ziet de mensen kijken en denken. Jammer. Van ons mag Pattaya opgeschoond.

  • “Je ziet de mensen kijken en denken” dat zegt meer over die mensen dan over Pattaya.

   • Herman zegt op

    Ja, natuurlijk, maar dat maakt het beeld dat Thailand en Pattaya over zich afroepen er niet minder om. Stad en (een aantal mensen uit de bovenlaag van het) land profiteren van, de “bijzondere” positie maar neemt niet weg dat de “gewone” mens er last van ondervindt.

   • Chris zegt op

    Is een hele mooie kreet. Maar eigenlijk weten we allemaal dat er zo veelal over Thailand gedacht wordt. En in vele gevallen ook – jammer genoeg – terecht.

  • Bert Suikers zegt op

   Als je daar zo’n last van hebt waarom heb je dan geen vrouw uit Nederland of een ander land gekozen?

   • Teun zegt op

    Liefde kies je niet, liefde overkomt je.

  • Peter zegt op

   Ik hoop dat het na de corona crisis gewoon weer hetzelfde blijft ik vond het altijd gezellig in Pattaya levendige stad veel gezellige barretjes winkeltjes restaurants en leuke hotelletjes veel mensen verdienden er hun geld de toeristen brachten veel geld in het laatje de jaren dat ik daar kwam vond ik het altijd gezellig heb mij nooit onveilig gevoeld en dat geld voor heel Thailand.
   Als de toeristen wegblijven ja dan zal het veranderen maar dat geld voor heel Thailand en voor alle vakantie landen in de wereld.
   Nu maar afwachten of het allemaal weer wordt zoals het was zoals voor de Corona crisis zal wel even duren
   Hoop dat de vliegtickets nog betaalbaar blijven en dat alles niet te duur wordt.
   Maar de toekomst zal het uitwijzen.

 2. douwe zegt op

  Dank Lodewijk voor dit informatieve artikel uit PM.

 3. Leo zegt op

  Zo lang er zo veel bars eigendom zijn van politieagenten en consoorten veranderd er in Pattaya niet zo veel. Trouwens bars weg = veel teamoney weg.

 4. Rene Martin zegt op

  Ik ben bang dat je laatste zin niet alleen de toekomst is voor Pattaya maar zeker ook voor de rest van Thailand. Goedkoop investeren, invloed uitoefenen op de nationale overheid en de cultuur veranderen zoals ze in Siem Raep hebben gedaan.

 5. mee farang zegt op

  Alles is perceptie!
  Zoals ik het hier in België ervaar, zijn het vooral ouderen, zeg vijftig+, en dan vooral nog vrouwen, die zich hoofdschuddend en met een schijnheilig gezicht tot een moreel oordeel (= veroordeling = vooroordeel) geroepen voelen.
  Verwerpelijk… Ik denk ook niet eerst aan de Walletjes, als ik aan Amsterdam denk…
  wel aan wiet overigens.
  Ik vind dat totaal niet terug bij jonge of jongere mensen in mijn omgeving, mijn eigen zonen bijvoorbeeld. Zij zijn er nog nooit geweest maar kennen Thailand van hun vrienden (ook jong) alleen als een boeiend oosters land met eilandhoppen, bounty-stranden, Thai food, vriendelijke mensen enz..
  Zij associëren het totaal niet met sexwerkers.
  Daarom is de corona misschien een goede zaak voor het beeld dat wij, in West-Europa, van Thailand hebben.. Zijn het niet de oudere mensen die de risicogroep vormen…

 6. Yvan zegt op

  Sinds 17 jaar vertoef ik 2 maand per jaar in Thailand. In de huidige situatie chat ik dagelijks met thaise vrienden en vriendinnen. En het is mijn vaste overtuiging dat het land ook deze zware crisis te boven komt.
  Ik moet hierbij denken aan de situatie na de tsunami ramp. Na 3 à 4 maanden verschenen de eerste oproepen naar de toeristen toe om Thailand te helpen door massaal terug te komen. Na 6 maanden ben ik naar Puket geweest, waar de heropbouw reeds volop bezig was in het lager gelegen gebied. En de hogerop gelegen hotels liepen reeds aardig vol.
  Als in de toekomst 2 maatregelen genomen worden (toelaten om terug het land binnen te komen en de heropening van horeca en winkels), dan komt er zeker een heropleving. Immers, zovelen zonder inkomsten zitten te wachten om weer aan de slag te kunnen gaan. En dat een aantal gelegenheden zullen verdwijnen (o.a. het overtal aan beerbars) hoort daar bij. Tenslotte blijft het toerisme tot nader order een belangrijke bron van inkomsten voor Thailand.

 7. wannee zegt op

  Ik denk dat er in Pattaya niet zoveel zal veranderen ,
  bij de meeste uitgaansgelegenheden heeft de politie inderdaad invloed ,is van hun
  En ook veel is van mensen met een criminele inslag.
  Alleen de Thai zelf zal het moeilijk krijgen of hebben op dit moment geen inkomsten.
  Maar de toekomst zal het uitwijzen

  Wannee

 8. eduard zegt op

  Ben bang dat Pattaya nooit meer wordt zoals het was. Verwacht ook dat de tickets 400% omhoog gaan,dus het toerisme gaat automatisch achteruit. Tevens gaan de barretjes enorme prijzen rekenen voor een drankje, als deze ellende voorbij is.In het gerenommeerde blad the Lancet heeft men het over een duur van langer dan 3 jaar eer alles weer ouderwets is

  • fred zegt op

   Voorspellingen als deze zijn er momenteel bij de vleet. Als de olieprijzen zo laag blijven zie ik ook niet in waarom tickets zo veel duurder zouden worden. Kan ook net omgekeerd zijn om het toerisme weer op gang te trekken. Er zal altijd concurrentie zijn tussen maatschappijen. Vele landen zullen mekaar ook beconcurreren. Dure tickets moet je ook nog aan de man krijgen. Iedereen mag nu doemdenken of dromen het is en blijft allemaal koffiedik kijken.

 9. Diederick zegt op

  Het kan mij niet heel veel schelen. Ik heb er mensen leren kennen. En ik mis ze, en ik stuur ze geld dat ik kan missen. Zodra het kan, en het is veilig, dan ga ik. Het interesseert me verder weinig of het meer of minder fun is.

 10. Yvan zegt op

  Eduard : Prijzen verhogen? Integendeel , toen Puket na de tsunami heropende, waren de vluchten naar Thailand 50% goedkoper, de hotelprijzen tot 65% lager, de dranken in de barretjes spotgoedkoop, enz. Ook nu willen de Thais alles terug in gang krijgen.

 11. peter zegt op

  DE regering wilde toch van het sex gebeuren af,misschien wel het goede moment om dit nu aan te pakken,ik vernam dat de barretjes in Udonthani tot 1 juni dicht blijven,het was daar al stil misschien het laatste zetje wat ze nodig hebben om niet meer open te gaan.
  De tijd zal het leren in Pattaya ook daar was het eigenlijk op sterven na dood, misschien is het wel verstandig om eens te kijken hoe verder,in mijn ogen zat Pattaya op een dood spoor,denk als zij een ander richting gaan valt er nog wel wat te redden,

 12. chris zegt op

  Als de 1,5 meter samenleving zijn intrede doet en streng wordt gehandhaafd is Pattaya natuurlijk ten dode opgeschreven….(wink)

 13. Jacques zegt op

  Het gaat kennelijk de goede kant op met Pattaya en Thailand, alleen wel triest dat zo’n pandemie hier voor moet zorgdragen. Het gezonde verstand zou moeten prevaleren, maar dat staat bij velen op het tweede plan.
  Het kan ook in Thailand, maar corruptie viert nog steeds hoogtij, zeker in de prostitutie en bar wereld en het grote geld lokt en doet rare dingen met de mens. Een verandering en aanpassing in de nabije toekomt zoals in het stukje staat geschreven, ik juich het van harte toe.

  • Ger-Korat zegt op

   Dat het goede kant uitgaat welke jij wenst betwijfel ik ten zeerste. De prostitutie krijgt juist een impuls verwacht ik want er zijn immers minder banen aanwezig, de werkgelegenheid neemt sterk af en de werkloosheid neemt fors toe en daarbij dalen de lonen. Zelf ken ik vrouwen welke er bewust voor kozen om in Pattaya te werken want het alternatief voor de overgrote meerderheid van de mensen is een baantje met een salaris van rond de 10.000 tot 15.000 baht waardoor men geen toekomst heeft want elke dag overleven met een schamel budget en niet genoeg voor welke luxe dan ook laat staan een normaal huis of huishoudelijke zaken, kleding, eten, kinderen, school, zorg voor familie en nog een reeks zaken. En na hun 40e jaar overbodig worden want te oud voor veel werkgevers. Ik verwacht dat het aanbod zal toenemen want wie werkt er met plezier voor 300 baht per dag in een reguliere baan met alle financiele beperkingen zoals genoemd ? De 300 per maand zal nu vanwege het overaanbod aan personeel wel snel dalen verwacht ik en het aanbod van prostitutie neemt toe want een ieder heeft geld nodig en velen zullen deze optie kiezen want geen alternatief.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website