Olifanten afslachten om ivoor

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
20 juli 2016

Avaaz,een wereldwijde beweging, die zich inzet voor de rechten van de mens en behoud van de natuur, bracht deze week het probleem van de jacht op olifanten onder de aandacht.

Elke 15 minuten wordt een olifant op brute wijze afgeslacht voor zijn slagtanden van ivoor. In dit tempo zullen ze over een paar jaar al voorgoed verdwenen zijn.

Het leed met olifanten is hartverscheurend. In sommige gebieden zijn deze prachtige en gevoelige wezens zo bang voor mensen geworden dat ze alleen nog maar ’s nachts tevoorschijn komen. Rouwende baby-olifanten weigeren afstand te nemen van de verminkte lijken van hun moeders.

Europa is wereldwijd de grootste exporteur van legaal ivoor, en stelt dat de olifantencrisis het beste aangepakt kan worden door hard op te treden tegen illegale handel, terwijl legale handelaren actief blijven. Maar olifantenstropers presenteren de ivoor die ze verkopen als legitiem, en verbergen hun criminele activiteiten achter de legale ivoorhandel. Volgens experts kan stroperij exponentieel groeien door legalisatie.

De roep om een wereldwijd verbod op ivoorhandel wordt steeds sterker, maar de Europese Commissie heeft zich net uitgesproken tegen dit plan dat kan helpen een einde te maken aan de afslachting van olifanten! Bijna 30 Afrikaanse landen komen op voor het voortbestaan van de olifant — laten wij ons achter hen scharen met een wereldwijde oproep aan Europa om onze olifanten voor uitsterven te behoeden! Teken daarvoor de petitie: secure.avaaz.org/nl/global_ivory_ban_loc/

Uit: Avaaz

No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Olifanten afslachten om ivoor”

 1. sjeng zegt op

  Ga er eigenlijk vanuit dat IEDEREEN die op dit blog komt ondertekent of dit al heeft gedaan, tevens deel deze link met al je mailadressen en vraag hun hetzelfde te doen….is minder dan één minuutje werk om het te delen…..

 2. René zegt op

  Ik zag juist een reportage op VRT over illegale ivoor en neushoorn producten. Tot mijn grote verbazing was Vietnam de grootste importeur en doorverkoper van beide producten. Veel Vietnamezen – na de opheffig van het embargo – willen snel rijk worden en gaan in Zimbabwe – Kenia – Z.-Afrika op aankoop en nemen zelfs deel aan georganiseerde strooptochten. Zij kopen in aan ongeveer (de exacte prijzen ontgaan me nu even) voor 1200 – 1500 € voor een slagtand en ongeveer het dubbele voor een rino-hoorn. De verkoop in eigen land aan Chinezen en Vietnamezen is dan ongeveer 20 000 tot 30 000 € PER KILO. Het zeer kleine probleem om gepakt te worden bij de export wordt ginder lokaal opgelost door enig smeemiddel en de import: product camoufleren met kleur, geur, versnijding enz…
  Zeer lucratieve handel lijkt me. Maar wat me verbaasde dat die Vietnamezen er klaarblijkelijk in geslaagd zijn om die handel naar zich toe te trekken. Ik dacht eerder dat het alleen de Chinezen waren maar dat is dus fout.

 3. Michel zegt op

  Uiteraard heb ik ook getekend en uiteraard de petitie met al mijn vrienden en familie gedeeld, die ook allemaal gaan tekenen.
  Ik begrijp totaal niet wat men met ivoor moet. Het is zo compleet nutteloos.
  Ja, je kan er mooie voorwerpen van maken, maar dat kan ook van ander materiaal, zoals keramiekof kunststof. Ik zie de meerwaarde niet van iets wat eigenlijk aan een dier toebehoort.
  Als ik iets van ivoor bij iemand thuis zie kan ik daar heel boos om worden.
  Winkels waar het verkocht word moet ik heel snel voorbij lopen. Ik krijg heel snel de nijging de boel daar kort en klein te slaan. Ben absoluut niet snel aangebrand maar als het om zulk gruwelijk dierenleed gaat begint alles in me te koken.
  Ik begrijp dus ook totaal niet dat handel en bezit van ivoor nog steeds niet overal op de wereld strafbaar is.

 4. lydia zegt op

  Via facebook is dit vreselijke verhaal mét foto al tig keer onder mijn neus gedrukt. Vreselijk, maar of het helpt om de petitie te tekenen vraag ik mij af.
  Maar dan ook nog op deze site waar ik leuke wetenswaardigheden van Thailand zou willen lezen wordt ik wederom geconfronteerd met deze vréselijke foto. En dan nog te bedenken dat deze olifant NIET dood is. Zijn strijd zal nog heel lang zijn voor hij doodgebloed is.
  De agressie en handel zal nooit “uitsterven” helaas. De mens maakt de wereld kapot.

  • lydia zegt op

   Heb uiteraard wél getekend.

 5. pete zegt op

  deze acties zijn mooi ,maar de oplossing is de ivoorprijs voor 5 jaar dumpen naar een waarde dat het niet meer interesant is om te stropen.
  Tevens handelaren beboeten tot 1000% en afnemen real estate en andere luxe goederen alleen zo kan dit probleem worden opgelost.

  • sjeng zegt op

   Sorry maar hoe wil je een prijs dumpen als iets niet legaal is….Helaas onmogelijk, zolang als de rijken der aarde het te vertellen hebben zal dit probleem helaas in stand blijven.

 6. rob zegt op

  Dit is helaas al vele jaren aan de gang en of de stroperij ooit te stoppen is? Ik vraag het mij af. Velen zullen het wellicht niet met mij eens zijn maar ik ben er voorstander van om indien men in wildparken stropers op het spoor is en men ze betrapt, eerst op ze te schieten en daarna eventueel vragen stellen. Helaas is er een schrijnend tekort aan rangers etc. al helemaal in Afrika.

 7. Aad zegt op

  Vind het natuurlijk ook verschrikkelijk
  Maar denk je nu echt dat het stopt als je de petitie steunt ……
  Zolang er geld voor word betaald grof geld dan stop dit echt niet

 8. peter zegt op

  Feit is dus, dat welgestelde mensen zo achterlijk zijn en geen gevoel hebben naar de wereld toe.
  Hun eigen ego en hebzucht bepaalt alles.

  De stroper in Afrika heeft geen geld en ziet dit als zijn inkomsten, al vangt hijzelf maar een schijntje.
  Vele afrikanen willen weg vanwege geen geld en dus geen leven.
  Zoek de welgestelden en handelaren op en voor een stuk ivoor in hun bezit, aan te slaan met een boete van het totaal vermogen.
  Dit gebeurt dus niet vanwege laksheid, bescherming van de welgestelden.
  Net zo als deze welgestelden gaan jagen in Afrika voor een trofee.
  Ware het niet prins Bernard, die bij een beschermingsorganisatie zat en vervolgens ging knallen?
  Japan dat nog steeds walvissen binnen haalt ter consumptie en dus groot geld!
  Zag een deel van een documentaire, waarin met een REALISTISCHE KUNST slagtand met tracking device, een partij werd gevolgd. Kijk dat zijn goede methodes ! Beter dan nutteloos TONNEN te verbranden. Laat dan deze tanden gebruikt worden om de handel lam te leggen.
  Stel rechterlijke brigades op om de welgestelden met een bezoek te vereren en ivoor op te sporen!
  Petities ? Belachelijk, het is tijd om rigoureus aan te pakken !
  Worden baby zeehondjes nog steeds dood geknuppeld?
  Laksheid nog immer ter glorie aan welgestelden, financial rules !

 9. Wim zegt op

  Deze foto maakt mij verdrietig, wetende dat het arme beest met een half afgekapt hoofd nog leeft.
  Hoop dat ze hem snel uit zn lijden hebben verlost 🙁


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website