Kanchanaburi War Cemetery (Ian Peter Morton / Shutterstock.com)

Vandaag, 15 augustus, herdenkt Nederland alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië, tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de oorlogsjaren bezweken in Thailand en Myanmar krijgsgevangenen en dwangarbeiders bij de aanleg van de spoorweg tussen Thailand en Myanmar, de zogenaamde Dodenspoorlijn.

In totaal heeft de spoorweg het leven van 80.000 tot 100.000 mensen gekost. Bijna 3.000 Nederlandse krijgsgevangenen stierven aan de gevolgen van uitputting, ziekte en ondervoeding. Aanvankelijk werden de doden langs de spoorweg begraven. Later zijn zij (her)begraven op drie erevelden: Chungkai en Kanchanaburi in Thailand en Thanbyuzayat in Myanmar.

NPO Doc: Spoor van 100.000 doden

Journalist Twan Spierts volgt in de documentaire ‘Spoor van 100.000 doden’ Nederlandse oud-krijgsgevangenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de Birma-Siamspoorweg werkten. Tijdens een pelgrimsreis vertellen zij over de aanleg van de spoorlijn tussen Birma en Thailand en de ontberingen die zij als krijgsgevangenen van de Japanners moesten doorstaan.

6 reacties op “NPO Doc: Spoor van 100.000 doden (video)”

 1. Hans van Mourik zegt op

  Intervieuw van mijn 2 Ooms uit mijn documenten die ik opgeslagen heb enkele jaren geleden.
  Heb de eer om beide mensen goed te kennen, ook mijn vader
  https://dvhn.nl/archief/%E2%80%98Ik-buig-nooit-meer-20865698.html?fbclid=IwAR0hLo4aQGY-i0f1JpAil77VEiVwTJGpreUBdJQOpJGNt7qgogHTe7RIq88

  https://www.verhalenoverdeoorlog.nl/nl/interviews/giovanni-hakkenberg?fbclid=IwAR1_MRnfC4txM96vOypVucmzTJDOe8DgsKqc1rSKGB0wfVSwDc0LDcml250

  Hier ben ik aan wezig geweest
  https://www.youtube.com/watch?v=mEahVMIxqoA
  Hier onder niet
  https://crematorium.nl/index/index.php?option=com_content&view=article&id=2044:nieuws-laatste-wens-ridder-mwo-hakkenberg-vervuld&catid=398:nieuws&Itemid=586

  Hans van Mourik

  • janderk zegt op

   opdat wij niet vergeten.

 2. Vannut Tonny zegt op

  Ik ben zelf p bezoek geweest op de kerkhoven van de doden van de dodenspoorweg , men praat altijd over 80.000 tot 100.000 doden ik heb met mensen gesproken en naderhand ook opgezocht over hoeveel doden het eigenlijk is gegaan , men moet de overheerser niet proberen goed te praten , ik heb op de brug zelfs Japanners gezien die er nu nog trots op zijn dat hun grootvader daar de mensen heeft onder drukt gezet en uitgebuit heeft, en laat ons nu over het aantal doden praten en voor diegene die dit niet zullen geloven zoek het maar eens op op Google er zijn meer dan 1.200.000 doden gevallen maar daar wordt niet over gepraat , er zijn er zoveel naast de spoorweg begraven dat men eigenlijk niet juist weet te zeggen hoeveel doden er zijn .

  • janderk zegt op

   beste Tonny,
   het gaat vandaag niet om de hoeveelheid. het gaat om de doden, die op de ere begraafplaats hun laatste rustplaats kregen en in de weide omtrek. er zijn er veel meer omgekomen. Maar elk jaar dat wij, een klein continent van de Nederlanders, in Thailand wonend, hen daar ter plaatse eren gaat het niet om hoeveel mensen er zijn omgekomen. Niet om de hoeveelheid Nederlanders, of de Britten, of de Australiërs of de Amerikanen, of de Birmezen, of de mensen uit Thailand. Het gaat er om dat we stilstaan bij het einde van de tweede wereld oorlog en dat er veel mensen zijn omgekomen in die zinloze oorlog. Opdat we dat niet vergeten..
   Overigens is elke oorlog zinloos. Ook heden ten dage.

  • Harry Romijn zegt op

   Het geschiedenisonderwijs in Japan heeft niet als sterkste punt WO2. Idem overigens in Thailand.

 3. Sietse zegt op

  Wel vergeven. Maar niet vergeten


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website