Nieuwe regels voor Thaise Sinterklazen

Door Erik Kuijpers
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
26 november 2022

(Editorial credit: Robert Hoetink / Shutterstock.com)

Wat een schitterend gekozen tijdstip! Welk een goed moment heeft deze doortastende regering gekozen om afdeling 63 van de grondwet nieuw leven in te blazen. Vanaf nu weet dus iedere Thaise Sinterklaas hoe hij zich dient te gedragen bij het geven van geschenken aan ambtenaren.

Het gaat om corruptie! En wat zegt afdeling 63 van de grondwet?

Vrij vertaald: ‘De staat zal de bevolking in kennis stellen van de gevaren die voortkomen uit oneerlijke daden en uit onrechtmatig gedrag in de publieke en de private sector, en zal doeltreffende maatregelen en technieken verstrekken om keihard zulke oneerlijke daden en onjuist gedrag te voorkomen en uit te bannen. Dit omvat mede de werkwijze om gemeenschappelijke deelname van de bevolking te bevorderen in een actie om kennis te verspreiden, om corruptie aan te pakken en een leidraad te maken onder dekking van de staat zoals de wet voorschrijft.’

Dit heet de concept-regeling ‘On giving Gifts to, or Receiving Gifts from Government Officals (The Regulation)’ en die vervangt de bestaande regeling uit 2001. Het doel is naleving van afdeling 63 van de grondwet.

En wat staat er in?

Het woord ‘gift’ betekent geld en goed inclusief ieder voordeel dat op geld waardeerbaar is. Dit omvat mede voorrechten of kortingen op de prijs van goederen en diensten in natura of digitaal. Een ambtenaar mag geen geschenken geven aan zijn meerdere, zijn chef of aan diens familieleden, behalve als het een gebruikelijk geschenk is met een waarde lager dan 3.000 baht.

In het geval dat familieleden van een ambtenaar een geschenk krijgen en later de ambtenaar ontdekt dat het werd ontvangen in strijd met deze regels, dan moet die ambtenaar de details daarvan noteren en het melden aan zijn meerdere binnen 30 dagen na ontdekking. Zijn meerdere moet direct opdracht geven het geschenk terug te geven aan de schenker.

En als dat teruggeven niet mogelijk is dan moet de afdeling van die ambtenaar zich het geschenk toe-eigenen en een jaar bewaren. Daarna wordt het verkocht als eigendom van de staat. En als enig ambtenaar handelt in strijd met deze regeling dan wordt hij gestraft op basis van ‘The Code of Ethics of Government Officials’. De gedragscode voor ambtenaren!

Nou, ik ben blij dat deze regeling er is en dat iedereen en iedere ambtenaar dat keurig gaat naleven. Maar nu de gewetensvraag! Heb ík ooit meer gegeven aan een ambtenaar dan 3.000 baht? 

Nee nee, kom nou even! Ik ben toch zeker Sinterklaas niet!

Bron: Lexology.com 22-11-2022. Bewerkt door Erik Kuijpers.

2 reacties op “Nieuwe regels voor Thaise Sinterklazen”

 1. Johnny BG zegt op

  Het blijft een kosten baten afweging vs correct willen zijn. Waarom zou je 6 maanden in een Thaise gevangenis willen zitten als je dat ook voordat de rechter er aan te pas komt voor 4000 baht kan afkopen?
  De straffen voor veel zaken zijn in vergelijking met NL vaak zeer hoog en dan is het afhandelen op deze manier effectief voor alle partijen.

  • Erik Kuijpers zegt op

   Johnny, nee! Ik denk absoluut niet dat iemand zich daaraan gaat houden en ik zie mijn bewerking dan ook als puur humor! Als gekkigheid.

   Geen enkele ambtenaar zal zich iets aantrekken van deze maatregel, deze missive, en zal hoogstens lachen over wat men nu weer probeert….. Jij praat over 4.000 baht; ik geloof er niks van dat men de grens met een lap van duizend oprekt om de brave ambtenaar uit te willen hangen.

   Kortom, een verhaaltje voor de bühne! ‘Kijk eens, wij met onze waakzaamheid.’ En de meneer met de verzameling dure horloges doet gewoon dóór…..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website