Nieuwe invasie van Chinezen in Thailand met auto of caravan

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
1 mei 2016

De laatste jaren komen enorme aantallen Chinezen naar Thailand. Op elke toeristische plek zijn zij in grote getale aanwezig. Tot nu toe kwamen zij in vliegtuigen naar Thailand. Nu doet zich een ander fenomeen voor. Zij komen op eigen gelegenheid via Laos met de auto of caravan naar Thailand en steken in het noorden van het land de grens over. Dat bevalt de Thais niet.

De overheid is niet ingespeeld op deze nieuwe ontwikkeling en probeert dit onder controle te krijgen. Alles begon met het Chinese nieuwjaarsfeest begin februari, toen plotseling een groot aantal Chinese auto’s en caravans over de noord Thaise grens trokken. Op social media verschenen beelden van ongelukken, die plaatsvonden en waarbij Chinese voertuigen met Chinese kentekens betrokken waren.

Vermoedelijk omdat de bestuurders niet op de hoogte waren van de verkeersregels en het links rijden niet beheersten (het stuur zit bij de Chinese auto’s aan de “verkeerde” kant.) Op een video was te zien hoe een Chinese auto op de rechterrijstrook tegen het verkeer inreed.

Los van het aantal bezoekers veroorzaakten zij overlast door weinig aangepast gedrag. Zo parkeerden zij hun caravans op het tempelterrein en gingen daar uitgebreid koken. In Bangkok hielden zij zich niet aan parkeerverboden. De regering buigt zich nu over dit nieuwe vraagstuk.

Het Ministerie van verkeer (LTD) heeft een concept ontworpen, waaraan de buitenlandse voertuigen moeten voldoen alvorens Thailand in te reizen. De auto’s mogen niet meer dan 9 zitplaatsen hebben en kleine transportwagens, waar onder caravans vallen, mogen niet zwaarder wegen dan 3,5 ton. Tien dagen voor de grensoverschrijding moet dit aangemeld worden. Er moet een internationaal rijbewijs getoond kunnen worden alsmede autopapieren. Voor auto’s wordt 500 Baht tax gevraagd en voor motoren geldt 200 Baht tax. Mocht een automobilist geen internationaal rijbewijs hebben, dan moet deze verplicht een test afleggen. De voertuigen mogen maar een maand in Thailand blijven.

De meeste Chinezen, die met de auto naar Thailand komen, reizen Chiang Rai in via Chiang Khon. Aan de andere kant van de Mekong ligt Houayxay in Laos met op 400 kilometer afstand de Chinese grensplaats Jinghong. De bewoners van Chiang Khon maken zich grote zorgen over de verkeersveiligheid en verdienen nagenoeg niets aan deze Chinezen. Zij eten en slapen in hun caravans of eten in Chinese restaurants onderweg. Surapol, voorzitter van de Kamer van koophandel te Phayao, denkt zelfs dat sommige Chinezen alleen voor zakelijke doeleinden op deze wijze naar Thailand reizen.

In het jaar 2013 passeerden 3117 voertuigen de Thaise grens; tijdens de nieuwjaarsviering van 1 tot 22 februari dit jaar waren dat al 24.057 stuks. Thais, die met hun voertuig naar China willen rijden, staat een veel ingewikkelder proces te wachten. Zij moeten 3 maanden voor hun inreis in China toestemming daarvoor aanvragen. Bij de grensovergang moet een waarborgpapier overhandigd worden, die zij bij terugkeer naar Thailand terug ontvangen.

2 reacties op “Nieuwe invasie van Chinezen in Thailand met auto of caravan”

  1. Marc zegt op

    Voila opgelost op Thaise wijze , een extra taks en klaar , nu mag het !

  2. Jan zegt op

    We lezen: “… en verdienen nagenoeg niets aan deze Chinezen. Zij eten en slapen in hun caravans of eten in Chinese restaurants onderweg.” Dat is wel een merkwaardig inkijkje in de nationale opvattingen. Het betreft hier immers Chinese restaurants in Thailand; onderdeel van de Thaise economie dus. Discriminatie van inwoners van Thailand op grond van afkomst/ras? Het zal toch niet waar zijn ….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website