Monniken winnen de Thaise lotto

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , , ,
7 december 2018

Het valt niet mee om monnik te zijn en volgens de Boeddhistische regels te leven. De verleidingen zijn soms voor monniken te groot. In een maatschappij waar de Boeddhistische traditie monniken verbiedt deel te nemen aan ondeugden of zelfs geld aan te raken, zou het gokken daarbij ook niet thuishoren. En nu deze twee monniken de “pech”hadden de hoofdprijs van totaal 44 miljoen baht te winnen is dit een ongepast gedrag en zal onderzocht worden.

Deze loterijwinst wordt nog beschamender ervaren dan de leefwijze van de “jetset monnik”,die zich inmiddels voor het gerecht heeft moeten verantwoorden.

De 23-jarige Khajornwat Chanuthattmumophikhu en een niet nader genoemde 81-jarige priester van de Thamsamakkee-tempel speelden elk met de nummers “289673” bij de lotto trekking van 16 juni dit jaar. Khajornwat won 6 miljoen baht voor een winnend lot, terwijl de oudere monnik in totaal 38 miljoen baht won voor verschillende winnende loten. Het verhaal gaat dat dat Khajornwat alle winnende loten kocht terwijl hij op 15 juni nog werkte als een niet-gewijde monnik-assistent. Hij bewaarde één lot voor zichzelf en gaf de anderen aan de oudere monnik. Omdat geen enkele monnik de loten rechtstreeks had gekocht, werden geen boeddhistische wetten overtreden, aldus abt Athikansombun Lekhthathummo van de Thamsamakkee-tempel.

De oudere monnik vluchtte de tempel uit en dook onder nadat het nieuws uitbrak, terwijl Khajornwat, die alleen van plan was om gedurende twee weken gewijd te blijven, op 1 juli  weer uittreedt.

Abt Athikansombun Lekhthathummo bevestigde dat de twee monniken de regeringsloterij hadden gewonnen, maar weigerde de naam of de locatie van de oudere winnaar te vermelden. Hij zei alleen dat de 81-jarige monnik uit Nonthaburi die al vijf jaar in deThamsamakkee tempel werkzaam was de tempel heeft verlaten vanwege de “commotie” die zijn overwinning heeft veroorzaakt.

Khajonwat, die pas op 16 juni monnik werd om zijn moeder op deze wijze te bedanken, zei dat hij toestemming van de abt kreeg voordat hij de winst op zijn bankrekening kon zetten. Maar hij beloofde het geld niet uit te geven totdat hij het tijdelijk monniken bestaan weer zou verlaten. Dan, zei hij, zal hij zijn moeders schulden afbetalen en een huis voor haar kopen. Hij zei dat hij ook graag een donatie wilde doen aan wezen in de Father Ray Foundation, omdat hij zijn eigen vader jaren geleden verloor. Voor de jonge, tijdelijke monnik is de meevaller van 6 miljoen baht een grote verandering in zijn leven.

Het is onbekend wat de oudere monnik van plan is met zijn 38 miljoen baht te gaan doen of dat hij van plan is monnik te blijven.

De abt zei dat er talloze groepen naar de tempel waren gekomen om een gift te vragen, terwijl anderen zelf de winnaars hebben gezocht.

Bron: Pattaya Mail

9 reacties op “Monniken winnen de Thaise lotto”

 1. Tino Kuis zegt op

  Volgens mij, Lodewijk, was dit voorval niet dit jaar maar in 2013.

  Ja, voor monniken gelden 273 heel strenge regels. Voor alle gelovigen tellen 5 regels: niet doden, stelen, geen ongewenst seksueel gedrag, niet liegen en geen bedwelmende middelen gebruiken. Het zijn eigenlijk geen ge- of verboden. Ook de 10 Joodse en Christelijke geboden beginnen met de tekst: ‘Het is beter als U……etc.

  • l.lagemaat zegt op

   In Pattaya Mail was duidelijk sprake van juni 2018.
   Misschien is in 2013 ook een gift van Boeddha ontvangen?
   Zijn wegen zijn ondoorgrondelijk!

   • Tino Kuis zegt op

    https://www.pattayamail.com/news/pattaya-monks-win-44-million-baht-lottery-27632

    • l.lagemaat zegt op

     Misschien een oud bericht herplaatst?

     Groet,
     Lodewijk

 2. l.lagemaat zegt op

  In Pattaya Mail was duidelijk sprake van juni 2018.
  Misschien is in 2013 ook een gift van Boeddha ontvangen?
  Zijn wegen zijn ondoorgrondelijk!

 3. joskeshake zegt op

  Ja in 2013 is het in Pattaya ook wel degelijk geweest dat 2 monikken veel hebben gewonnen, ik dacht dat er zelfs een bij was die zijn vader ging opzoeken ( GI destijds van verwekking in het US leger)

 4. MrMikie zegt op

  Ik heb hier nog een lot liggen waar prijs is op gevallen 2000 Baht.
  Heb gelezen dat het lot 2 jaar geldig is vanaf aankoop, maar weet iemand waar ik het lot kan inwisselen?

  • l.lagemaat zegt op

   Misschien weet zo’n verkoper dat?
   Staat er niets op het lot?

  • Chris zegt op

   Gewoon even rondvragen in de buurt. Er zijn vertegenwoordigers van de loterij die namens de loterij kleine prijzen als deze uitkeren. Kost wel 3 %.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website