Mond-en-klauwzeer in Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond, Gezondheid
Tags:
26 juni 2018

Mond-en-klauwzeer is een ziekte waarbij niet direct aan Thailand, maar meer aan Nederland gedacht wordt. Toch waarschuwt het bureau voor ziektepreventie en -bestrijding in de provincie Songkhla mensen in Zuid-Thailand om zich bewust te zijn van hand-, mond- en klauwzeer, die zich gewoonlijk in het regenseizoen verspreidt.

Volgens het rapport van de ODPC, van 1 januari tot 18 juni 2018, werden 691 patiënten met hand-, mond- en klauwzeer geïdentificeerd in de zeven provincies van Zuid-Thailand, waarbij  Songkhla  het hoogste aantal patiënten  had, namelijk 194 mensen. Het regenseizoen is de periode waarin de ziekte zich vaak verspreidt.

Hand-, mond- en klauwzeer wordt veroorzaakt door virussen van de Enteroviruses-groep waarin het coxsackievirus A16 de algemene oorzaak is. De ziekte wordt meestal door de lucht overgedragen wanneer de besmette persoon hoest of niest, in nauw persoonlijk contact met een geïnfecteerde persoon en door contact met besmette objecten of oppervlakken.

Een persoon, die  geïnfecteerd is met hand-, mond- en klauwzeer, is het meest besmettelijk tijdens de eerste ziekteweek. Een koorts is vaak het eerste teken van de ziekte, gevolgd door een zere keel en kleine rode vlekken, vaak in de achterkant van de mond, die pijnlijk kunnen worden en de eetlust verminderen. Een uitslag op de handen en voeten kan zich ook binnen een of twee dagen ontwikkelen. Het kan ook verschijnen op de knieën, ellebogen, billen of in het genitale gebied. Volwassenen kunnen geïnfecteerd raken en geen symptomen vertonen, maar ze kunnen het virus toch doorgeven aan anderen.

Er is geen specifieke behandeling voor hand-, mond- en klauwzeer. De geïnfecteerde persoon moet worden geïsoleerd van anderen en mag geen medicijnen gebruiken om pijn en koorts te verlichten. Regelmatig handenwassen en het vermijden van nauw contact met geïnfecteerde mensen kan het infectierisico helpen verminderen.

Bron: Pattaya Mail

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Mond-en-klauwzeer in Thailand”

  1. DD zegt op

    Titel is niet correct.
    Hand-, voet- en mondziekte is niet hetzelfde als mond- en klauwzeer. Dit komt alleen voor bij vee en wordt door een ander virus veroorzaakt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website