LGBT-leerlingen worden gepest, aangevallen en aangerand

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
10 december 2013

Alhoewel Thailand algemeen bekend staat als een tolerant land, worden LGBT*-leerlingen op school net zo vaak gepest als in elk ander land.

De gevolgen voor de slachtoffers variëren van spijbelen, slechte schoolprestaties, angstaanvallen, verlies van zelfvertrouwen, sociaal isolement, zelfverwonding tot depressies en zelfs suïcide. Scholen laten het afweten en hulpkanalen ontbreken.

Dit sombere beeld wordt geschetst in een rapport, tot stand gekomen na een studie van een jaar door Plan International in samenwerking met Unesco en de Mahidol universiteit. De onderzoekers gingen niet over één nacht ijs: ze ondervroegen tweeduizend leerlingen van dertig middelbare scholen in vijf provincies, leraren en administratief personeel, en hielden groepsgesprekken.

Enkele resultaten:

 • 30 procent van de LGBT-leerlingen, die als zodanig herkenbaar zijn, zegt fysiek te zijn mishandeld.
 • 30 procent zegt verbaal te worden aangevallen.
 • 25 procent is seksueel lastig gevallen.
 • 25 procent van degenen die gepest worden, is depressief. Ter vergelijking: slechts 6 procent van degenen die niet worden gepest, is depressief.
 • 7 procent zegt het afgelopen jaar een zelfmoordpoging te hebben gedaan.
 • Twee derde van de slachtoffers zegt deze incidenten nooit te rapporteren of er zelfs maar met iemand over te praten.

De gevolgen kunnen traumatisch en langdurig zijn

‘Deze studie heeft tot doel begrip te wekken voor de aard, omvang en gevolgen van het pesten van jongeren die LGBT zijn of van wie vermoed worden dat ze LGBT zijn, en maatregelen die kunnen en moeten worden genomen om dat te voorkomen of erop te reageren’, zegt Maja Cubarrubia, directeur Thailand van Plan International.

Justine Sass, hoofd van de HIV Prevention and Health Promotion Unit van Unesco Bangkok: ‘De gevolgen van pesten kunnen duidelijk traumatisch en langdurig zijn. We falen om het recht van deze jonge mensen op een gezonde en veilige leeromgeving te steunen.’

Het rapport beveelt scholen aan na te denken over de aard van pesten en over maatregelen om acceptatie van seksuele verscheidenheid te bevorderen.

‘Scholen moeten een beleid ontwikkelen voor aan sekse gerelateerd geweld. En vooral voor gepest dat gericht is op leerlingen die LGBT zijn of waarvan dat vermoed wordt’, adviseert Pimpawun Boonmongkon, hoofdonderzoeker van de Mahidol universiteit. ‘Leerplannen moeten herzien worden en termen en uitleg die blijk geven van een vooroordeel jegens seksuele en geslachts diversiteit moeten verwijderd worden.’

Pimpawun pleit ook voor hulpkanalen, zoals hotlines, web boards en apps. En niet te vergeten: in de lerarenopleiding dient er aandacht te zijn voor het onderwerp, zodat de studenten wanneer ze eenmaal later voor de klas staan, een beter begrip hebben van de problemen.

(Bron: Bangkok Post, 10 december 2013)

* LGBT staat voor lesbian, gay, bisexual en transgender.

1 reactie op “LGBT-leerlingen worden gepest, aangevallen en aangerand”

 1. Caro zegt op

  Het pesten is niet alleen aan LGTB leerlingen voorbehouden . In Thailand is elke handicap, Geestelijk of lichamelijk niet aanvaard, met name niet in het onderwijs en in de sociale omgeving van kinderen.
  Veilig? Aangepast onderwijs? Meevoelende leerlingen en leraren? Vergeet het maar in dit overigens zeer tolerante land.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website