Leidingwater op rantsoen in Pattaya

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
15 april 2020

Regenbui

Het is de laatste tijd in Pattaya en omgeving best een hectisch gebeuren. Het ene verbod struikelt over het andere verbod. Na de chaotische lockdown van vorige week donderdag om verschillende wegen af te sluiten, heeft men nu een nieuw systeem bedacht. Op grote borden met rode pijlen staat in het Thais aangegeven op welke plaatsen controleplaatsen staan.

Nummer 1 begint bij de Maryvitschool, nummer 2 staat ter hoogte van Mini Siam (nabij Bangkok Hospital), nummer 3 verwijst naar de toegang van Pattaya Nua (Pattaya Noord). Totaal gaat het om 8 controleposten, die allemaal aan de Sukhumvit Road staan aan het begin van de toegangswegen van de stad Pattaya. De laatste komt in de omgeving van Huai Yai, hoek Sukhumvit. Daar zullen een paar vragen gesteld worden of u bewoner bent van dat gebied, er eventueel werkt, wat het doel van het bezoek is. En verder kan er naar verschillende bewijsstukken gevraagd worden, zoals een paspoort bij farangs, identificatiebewijzen, woonadres, e.d. Voldoet men aan verschillende criteria dan mag men de stad inrijden.

Droogte

Een ander probleem in Pattaya is de droogte en de watervoorziening. Reeds lange tijd is er sprake van droogte en men voorzag problemen wat de watervoorziening betreft. Deze heeft zich echter al eerder aangekondigd dan de voorspelde juni maand. Ondanks een aantal heftige regenbuien afgelopen dagen waren dit slechts druppels op een gloeiende plaat. De bekendste meren zoals het Maprachan Lake en het Chaknork Lake hebben nog 5 procent water!

De Provinciale Waterschappen zijn begonnen met rantsoenering van leidingwater in de meeste Pattaya-gebieden. Grofweg is de stad in 3 secties verdeeld. Op de even dagen krijgen de bewoners tussen bijvoorbeeld tussen 6.00 – 20.00 uur water geleverd; op de oneven dagen geldt dat voor het andere gebied. De derde groep krijgt tweemaal per dag een paar uur water geleverd bijvoorbeeld (5-9 a.m. and 4-8 p.m.).

Drooggevallen meer

Een paar maatregelen kunnen mensen zelf nemen. Koop een of meer zwarte kunststof waterboxen in bouwmarkten waar 50 liter water ingaat. Of als men de ruimte heeft grote watertanks vanaf 2000 liter, die nabij het huis geplaatst kunnen worden. Ongemerkt verbruikt men per dag meer water dan gedacht, douchen en toiletgebruik zijn de grootste waterverslinders!

Helaas is de droogte niet tijdelijk en niet alleen van dit jaar. De (moesson) regens vanaf juni zullen niet meer in staat zijn op de droogte te compenseren of de lege meren voldoende te vullen.

Voor mensen die vakantieplannen hebben richting Thailand. Het kan zijn dat deze mensen in hun onderkomen met een tekort aan water te maken krijgen. Vooral als men aan het eind van de dag lekker denkt te kunnen douchen en er slechts een paar druppels tevoorschijn komen. De hotels hebben wel wat opslagcapaciteiten maar niet oneindig.

Buiten de opgesomde gebieden zal men minder hinder van het watertekort ervaren.

Een overzicht van watervoorzieningen in de betreffende gebieden:

Op de oneven genummerde dagen

 • South Road, Thepprasit Road, Soi Wat Bunkachana and Soi Chaiyapruek 1, Soi Mabyailia 1-21 and Sukhumvit Soi 53 (5-9 a.m. and 4-8 p.m.)
 • Central Road’s southern side and Chaloemphrakiat Road (6 a.m. – 8 p.m.)
 • Soi Khao Noi (5 a.m. – 6 p.m.)
 • North Road’s northern side (6 a.m. – 8 p.m.)

Op de even genummerde dagen krijgen deze gebieden water

 • Pratamnak Hill (5 a.m. – 6 p.m.)
 • Central Road’s northern side (6 a.m. – 8 p.m.)
 • Sukhumvit Road near King Power, Soi Arunothai, Sois Sukhumvit 42-46/4 (6 p.m. – 8 p.m.)
 • Huay Yai Soi Chaiyapruek 2, Nong Heep and Khao Makok (5 a.m. – 6 p.m.)
 • Pong, Rung Ruang Village, Soi Mabyailia 6-18/1 (5-9 a.m. and 4-8 p.m.)

In de volgende gebieden zal steeds tijdelijk op de dag water zijn.

 • Soi Nernplubwan and Soi Tung Kom (every day 5-9 a.m. and 4-8 p.m.)
 • Naklua Sois 25-33 and Pattayaniwed (5-9 a.m. and 4-8 p.m. every day except April 15-16, 19, 23, 25, 27-28; and May 3-4, 7, 10-11 and 13).
 • Soi Photisan Soi 2-14, Naklua Sois 15-16 (5-9 a.m. and 4-8 p.m. April 17, 20-21, 24-25 and 28-30; and May 1-2, 5, 8-9, and 12-13.)

Bron: Pattaya Mail

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Leidingwater op rantsoen in Pattaya”

 1. Mark zegt op

  Ja het is erg droog en wij kampen hier in Phuket al sinds medio januari met water problemen, gelukkig dat leger en obortor regelmatig met watertanks langs komen onze tank te vullen, maar in Town hebben ze meer problemen, bewoners moeten daar twee keer per dag hun emmertje gaan vullen. Was reeds voorspeld dat die jaar extreem droog zou wroden, tot nu toe komt dat aardig uit.

 2. Ben zegt op

  Het zijn een paar sukkels.
  Het waterprobleem speelt al jaren.
  Men zou een pijp aanleggen van chachoensao naar pattaya waarschijnlijk weinig aan gedaan dus weer problemen of blijft het geld hiervoor weer ergens hangen..
  Ben

 3. Bob, jomtien zegt op

  Jammer dat Thailand wel investeert in wapentuig maar niet in waterzuiveringsinstallaties

 4. Ben zegt op

  Denk dat ik toch maar een bron van 40m of meer laat maken

 5. Herbert zegt op

  Problemen blijven en worden slecht of niet opgelost in Thailand
  Maar het probleem ligt ook bij de mensen zelf want als ze aankondigen om de auto niet te wassen en de straat niet nat te sproeien dan gaan ze het juist allemaal doen want dan is hun auto toch nog schoon zomede de straat.
  Nu hebben we het corona virus dus geen toeristen en Songkran is afgelast dat wil zeggen heel veel minder waterverbruik had dit niet geweest dan was de watervoorraad al veel eerder een probleem geweest.
  En voor er werkelijke oplossingen komen zijn we nog jaren verder,het enigste waar ze bij de regering op hopen is dat het heeeeel veel gaat regenen dan zijn ze voorlopig ook weer van dat probleem af zo ook van de smog.
  Dus een stel dansers in huren om een regendans uit te voeren zou misschien een oplossing zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website