Kurpark, Bad Homburg – Thai-Sala Tempel (Vladimir Tutik / Shutterstock.com)

Koning Chulalongkorn was een van de bekendste koningen van Siam, het latere Thailand. Veel valt er dan ook over hem te lezen. Zijn vader Mongkut had een vooruitziende blik en gaf zijn zoon een internationale opvoeding door ook Europese leraren aan te stellen zoals Anna Leonowens. Daarnaast is hij volgens de Thaise traditie tweemaal voor kortere tijd monnik geweest onder andere in Wat Bawonniwet.

Op 15-jarige leeftijd verloor hij zijn vader, die overleed aan malaria. Zelf genas hij van deze ziekte en maakte daarna reizen naar India onder Engelse zeggenschap en Java, waar Nederlandse koloniale regels toegepast werden. Hij bestudeerde deze nieuwe manier van regeren. Toen hij op 16 november 1873 als Rama V gekroond werd, paste hij veel van deze nieuwe zienswijzen toe. Zijn reizen beperkten zich niet tot Calcutta, Delhi en Bombay rond 1872 om nog meer ideeën op te doen om Siam te moderniseren, maar breiden zich tot tweemaal toe naar Europa uit. De kroonprins ging eveneens in Europa studeren en hier ontwikkelden zich de ideeën voor democratie en verkiezingen.

Koning Chulalongkorn bezocht in Duitsland onder andere Bad Homburg, een toenmalig keizerlijk “Kur-Ort”. Het was indertijd de zomerresidentie van de Duitse keizers met uitstekende “Spa” voorzieningen, zoals natuurlijke bronnen en “Kurparken”. Hij bezocht op 23 augustus 1907 deze gerenommeerde Kurort om van ziekte en kwalen te genezen door middel van drinkkuren, mineraalbaden, modderpak behandelingen en massages. Dit gedurende 4 weken. Uit dankbaarheid voor zijn behandeling schonk hij een “Thai-Sala” aan de stad, die in Bangkok gebouwd werd en per schip in onderdelen naar Duitsland verzonden. Daar werd deze opgebouwd en op 22 mei 1914 door prinses Mahidol ingewijd, omdat koning Chulalongkorn inmiddels overleden was. (1910).De koning had alles in het werk gesteld om zijn belofte na te komen om een “Thai-Sala” te schenken.

Thai sala tempel bij de Chulalongkorn fontein in een park in Bad Homburg

In 2007 werd een 100-jarige herdenkingsdienst ter nagedachtenis aan koning Chulalongkorn gevierd. Daarbij schonk koning Bhumibol en koningin Sirikit een tweede “ Thai-Sala” aan Bad Homburg. Deze werd gebouwd bij de nieuw aangelegde Chulalongkorn bron voor zijn 54e verjaardag op 20 september 1907, waar de voormalige koning deze ook graag gezien had. Dit heet nu: “Thai-Sala an der Quelle”. Leden van de koninklijke familie bezoeken nog regelmatig Bad Homburg.

– Herplaatst ter nagedachtenis aan Lodewijk Lagemaat † 24 februari 2021 –

Rating: 4.67/5. From 6 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website