Kijk uit wat je eet!

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
9 november 2011

Nu de watersnood in Thailand langer duurt en wie weet hoe lang nog zal duren, is het belangrijk om goed op te letten wat je eet.

Dit omdat enerzijds het overstromingswater is vervuild en mogelijk ook het leidingwater en anderzijds omdat bepaalde noodzakelijke voedingsmiddelen steeds schaarser kunnen worden. Bovendien kan in bepaalde gebieden de elektriciteit uitvallen, wat ook weer voor het eten (koelkast, kooktoestel) problemen kan opleveren.

Gedurende deze rampzalige situatie zullen mensen hun eet- en kookgewoonten moeten aanpassen om gezondheidsrisico’s te vermijden vanwege bedorven of vervuilde etenswaren. Een eerste advies is dan ook om voldoende voorbewerkt voedsel, instant noedels, voedsel in blik of glas, enz. in huis te halen.

Voedselveiligheid is van het hoogste belang, zegt Dr. Visith Chavasit, een professor en Hoofd van het Institute of Nutrition aan de Mahidol Universiteit. Mensen zouden zoveel mogelijk voedsel moeten kopen, dat lang houdbaar is zonder koeling.

Hij zegt verder: “Vermijdt om bederfelijke etenswaren in te slaan, zoals kip en seafood, tenzij het al voorgekookt is. Dan nog is het beter om het snel te gebruiken, want als de stroom plotseling uitvalt en de koelkast werkt niet meer, zal het voedsel bederven met mogelijk voedselvergiftiging als gevolg”

“Als koken door elektriciteitsuitval niet mogelijk is”, zegt Dr. Visith, “zullen mensen afhankelijk zijn van kant-en-klaar voedsel, gemakkelijk en toch lekker en voedzaam. Als je goed rondkijkt in de supermarkt, zie je genoeg aanbod van allerlei etenswaren, die lang houdbaar zijn en niet alleen instant noedels en blikvoer”

“Probeer maar eens crackers met pindakaas, veilig te eten en zeer voedingsrijk. Gedroogd gemalen varkensvlees, gedroogd knapperig varkensvlees en gedroogde vis zijn prima voor de noodzakelijke proteïne.” “Wel moet men niet vergeten om bij gedroogd voedsel meer water dan normaal te drinken”, voegt hij er aan toe, “Gedroogde kleine vissen zijn een goed alternatief voor melk, als dat niet beschikbaar is, want het is rijk aan calcium.”

Omdat men per maaltijd voldoende proteïne moet eten, adviseert de professor ook om een voorraadje gehaktballetjes te maken en die zo mogelijk in de koelkast te bewaren. “Men moet creatief proberen te zijn,”, zegt hij, “als men noedels kookt bijvoorbeeld, voeg er dan een aantal gehaktballetjes aan toe.”

“Vanzelfsprekend is het belangrijk, dat voedselvoorraden zodanig worden opgeslagen, dat het onbereikbaar is voor het vervuilde overstromingswater.”

“In moeilijke tijden is het aan te raden om voedsel te bereiden, dat gemakkelijk en snel klaar te maken is. Bonen in siroop bijvoorbeeld levert heel veel proteïne en vezels. Bananen (gluay namwa) is ook een goede keuze, ze kunnen lang worden bewaard en worden langzaam rijp” Hij spreekt daarbij een fabel tegen, die zegt dat men geen bananen zou moeten eten op een lege maag.

Het bevordert ook de stoelgang, een typisch probleem van mensen in overstroomde gebieden.

Let ook op het leidingwater, dat veilig moet kunnen worden gebruikt. De waterleidingbedrijven zullen meer chloor toevoegen ter desinfectie en dat kan betekenen, dat het water nogal sterk en vreemd smaakt. Die desinfectie is onder bepaalde omstandigheden met het vervuilde overstromingswater absoluut noodzakelijk, maar wel veilig. “Als men toch nog twijfelt aan de kwaliteit van het water, verhit het water dan en breng het aan de kook. Daarmee zullen de meeste eventueel aanwezige organismen worden vernietigd.

Dr. Visith wijst er tenslotte nog op, dat men goed moet uitkijken bij het voedsel, dat zij van hulporganisaties ontvangen. “Inspecteer elk verpakking, elk blik of het in goede staat is, geen gaten of zwellingen. Eet geen voedsel, dat niet goed ruikt en een vreemde smaak heeft.”

“Onthoudt dit”, zegt de professor met nadruk, “als men aan de veilige kant wil blijven en men twijfelt, gooi het voedsel weg. Het is beter honger te blijven hebben, dan bedorven voedsel te eten wat kan leiden tot voedselvergiftiging en diaree”.

(Soms vrij) vertaald uit de Bangkok Post, door Gringo

No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Kijk uit wat je eet!”

 1. nok zegt op

  Heeft er iemand een idee of een waterpomp die naast de rvs tank staat ook waterproof is? Mijne is kopje onder geweest en ik zit te denken hoe ik het watersysteem het beste kan reinigen.

  Als de pomp nog leeft lijkt het me slim de boel eerst flink door te spoelen, maar hoelang moet je dan wachten? En wanneer zou ik weer uit de kraan kunnen drinken?

  • hans zegt op

   Vermoed dat de elektra wel naar de mallemoeren is, gewoon proberen, op het watersysteem zit bovenop meestal een schroef, die losdraaien en cloor indoen.

   Als je de pomp is een paar minuten laat lopen met schoon water is er niks aan de hand, dit gedeelte is namelijk een gesloten systeem. Dus er is feitelijk niks aan de hand, behoudens dan waarschijnlijk de elektra.

  • kees zegt op

   Nok laat de pomp een dag of 2 uit . zodat hij weer goed droog is dan zal hij het wel weer doen hangt er een beetje van af hoelang hij onder water heeft gestaan wat het water betreft daar kan niets van buiten af bij komen. ik verbaas me wel Nok dat jij dat water drinkt. groet kees en pon

   • nok zegt op

    Ik zal hem goed laten drogen Kees. Ik zal de eerste weken uit de fles drinken maar wil daarna weer aan het kraanwater gaan. Het wordt door mijn koelkast gefilterd en dan drinken wij het.

    Ik wil nog wel een goede filter kopen maar die verkopers zijn zo irritant dat ik er nog nooit een heb aangeschaft. Je kunt nooit eens rustig kijken bij die dingen in Homepro ofzo want gelijk zitten die verkopers achter je aan die totaal niets weten en geen engels spreken.

 2. Johnny zegt op

  5000 bath voor een nieuwe pomp. Geen risiko nemen lijkt mij.

 3. Thea zegt op

  Gisterenochtend zijn we geland op vliegveld Survanabhumi en vandaar een taxi (taxi-meter) genomen naar Kanchanaburi, zonder problemen.
  Wel merk je dat veel toeristen Thailand vermijden. Op het vliegveld was het erg rustig en kon je gelijk door lopen, dat is natuurlijk wel fijn maar vergeleken bij vorig jaar moest je minstens drie kwartier wachten voordat je door de douane was!
  Hier in Kanchanaburi is het ook erg rustig wat toerisme betreft en veel mensen die hier de inkomsten hoofdzakeijk van het toerisme moeten hebben, hebben het heel moeilijk om hun hoofd boven water te houden.
  Heb je een reis gepland naar Thailand, gewoon gaan. Vanuit het vliegveld zijn er genoeg plekken waar je kunt komen en kunt genieten van dit mooie land.
  Help de Thai door te komen en blijf niet weg!

  • joop zegt op

   Ik ga in januari naar kanchanaburi, wat kost het met een taximeter vanaf het vliegveld
   naar kanchanaburi, want met de bus vind ik het een heel gedoe zeker na 11 uur vliegen

   • Fred zegt op

    niet zoveel als in Nederland.
    je heb net kunnen lezen dat de mensen het moeilijk hebben .
    Laat ze dan ook wat verdienen.

   • Thea zegt op

    Wij hebben 1700 Bath betaald. Met de prijs valt niet te onderhandelen het zijn vastgestelde rit prijzen. Wij hebben er ongeveer 3 en een half uur over gereden maar dan met een snelheid van 120/130 km. per uur, super snelle taxidriver…..hi hi hi maar met een uurtje of 4 ben je er wel.
    Alvast een hele goede tijd in Kanchanaburi het is hier geweldig.

  • Arne zegt op

   Hi Thea, mijn vlucht staat voor volgende week gepland en gaan ook naar Kanchanaburi. Ik ben erg benieuwd wat je kwijt was voor de taxi…? Is wel een goed idee ipv de bus….

   • Arne zegt op

    1700 bath is nog te overzien voor zo’n afstand…! Iemand ervaringen in kanchanaburi met het vervoer naar de toeristische trekplijsters? River kwai bridge, museum, erawan waterval..?
    Heb op verschillende sites gezelezen dat het vervoer daar lastig te regelen is..?

    • jan-willem zegt op

     Vervoer lastig ?
     Hoe kom je erbij.
     Twee jaar geleden daar geweest en voor THB 1500 een pickup taxi gehuurd met chauffeur die de hele dag tot je beschikking staat. Maar ook voor de korte ritjes keus genoeg.
     Mijn advies, probeer niet teveel vantevoren te regelen. Doe het ter plaatse keus genoeg.

    • Mark Cornelis zegt op

     tiger temple is erg leuk. Ik heb dat paar keer gedaan en houd de chauffeur bij me. Betaal je hem gewoon voor die hele dag 3500 THB. Weet je zeker dat je een goede taxi hebt, uiteraard wanneer hij je bevalt natuurlijk.

  • nok zegt op

   Dan mogen de thai de visum-voorwaarden wel eens wat eenvoudiger maken.

   Een visum kost je 2 vrije dagen om te halen en brengen en dan moet je nog aan veel eisen voldoen ook.

  • Joe zegt op

   Hi thea, 45 min. wachten bij de douane? waarom niet de gate 2 nemen of 3e? ik ben sinds de openinging van Surv.airport een keer of 18 geweest, en nooit langer wachten dan 10 min….

 4. wajang zegt op

  Daar heb je helemaal gelijk in, blijf niet weg. En natuurlijk weten we dat het heel triest is voor de Thai, maar als iedereen weg blijft wat gebeurd er dan??? Ik heb het met m’n eigen ogen meegemaakt de tsunami, een hel voor die arme mensen op Phuket. Maar omdat de toeristen blijven terugkomen op Phuket is alles weer helemaal vernieuwd. En ik had een beschermengel…………………..
  Fijne vakantie, ik ben ook aan aftellen

 5. Johnny zegt op

  Het is een ramp. De gevolgen zijn nog niet te overzien. Wat denk je van de boeren?

 6. Anton zegt op

  Heb vernomen, dat in Pattaya/Jomtien veel Thaise waternoodsvluchtelingen uit BKK vertoeven en bijgevolg weinig hotelkamers en/of condo’s meer beschikbaar zijn. Weet iemand of deze mensen al bezig zijn terug te keren naar BKK?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website