Vijf maanden nadat de laatste bewoners zich hadden overgegeven in een spraakmakende strijd, begon het Mahakan fort in Bangkok, een monument uit het vroegere Rattanakosin tijdperk, afgelopen dinsdag een nieuwe leven als openbaar park.

De gouverneur van Bangkok, Pol-generaal Aswin Kwanmuang trad op als voorzitter van de openingsceremonie en nodigde de bezoekers uit voor een tentoonstelling over de geschiedenis van de Rattanakosin in het Phraya Yanaprakard gebouw in het park. Hij zei dat het behoud van het Mahakan fort en de ontwikkeling van zijn omgeving als openbaar park de vrucht waren van zes decennia inspanning,

Geschiedenis

Het project, dat ooit in 1959 een aanvang nam, vereiste onteigening van 21 kavels verspreid over bijna 8.000 vierkante meter waarop oorspronkelijk 28 huizen werden gebouwd. In 1992 werd een verordening ter ondersteuning van de onteigening uitgevaardigd, maar tegen die tijd was de gemeenschap rond het fort in omvang gegroeid tot 102 woningen. In 1994 begonnen huiseigenaren te verhuizen, waarvoor men werd gecompenseerd door het stadsbestuur. In april van dit jaar, na onderhandelingen met de laatst overgebleven inwoners, werden de 56 laatste huizen gesloopt en de bouw van het park begon.

14 forten rondom Bangkok

Mahakan behoorde tot de 14 forten die koning Rama I, de grondlegger van het Rattanakosin koninkrijk en de Chakri dynastie, liet bouwen ter bescherming bij de oprichting van Krung Rattanakosin (Bangkok) als de hoofdstad van Siam in 1782. Van deze forten zijn alleen het fort van Mahakan en het fort Phra Sumon overgebleven.

Openbaar park

De gouverneur drong er bij bezoekers op aan, het park schoon en mooi te houden en bovendien alcoholvrij. Misschien ook wel rookvrij, maar dat vermeld het nieuwsbericht niet. Op Facebook werd de uitnodiging om het nieuwe park te bezoeken nog eens herhaald met de woorden: “Het gebied van het fort is heel erg veranderd. Nu is het open, met veel groene bomen, mooi en veilig. Waar je ook staat, je kunt de sierlijkheid van het fort en de oude stadsmuur observeren”

Cultureel centrum

Het park en de gebouwen zullen dienen als een geschiedeniscentrum en als een openbare recreatieve ruimte waar van tijd tot tijd culturele activiteiten worden gehouden. Het zal een unieke toeristische attractie worden op Koh Rattanakosin, bij het Santichaiprakarn Park en Phra Sumen Fort, zei de gouverneur. Hij voegde er nog een uitnodiging aan het publiek aan toe om met suggestiers te komen hoe het park nog verder berbeterd en aantrekkelijker gemaakt kan worden. U kunt de gouverneur bereiken via zijn Line-chat-app-account, @ aswinbkk.

Bron: The Nation


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Mahakan fort is nu officieel een openbaar park”

 1. l.lagemaat zegt op

  Bedankt Gringo,

  Een interessant artikel, zeker de moeite waard om dit gebied eens te bezoeken.

 2. M sier zegt op

  Jammer dat de oorspronkelijke bewoners er uit gemikt zijn
  Was juist een echt stukje Bangkok met ook plaatselijke vuurwerk winkels
  De uit zetting is op het laast echt hard handig geworden
  Net zoals een aantal plekken al langs de praya rivier voor afschuwelijke toeristen paden en dure shops
  Maar goed Bangkok blijft een super gave ervaring


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website