Hoe hypocriet is Thailand?

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond, Maatschappij
Tags: ,
1 oktober 2016

Het land Thailand is soms nogal dubbel met zijn regelgeving. Een van deze regels is dat werk dat door Thais gedaan kan worden niet door anderen (buitenlanders) uitgevoerd mag worden. Maar hoe zit het dan met de bouw van condo’s en hotels?

Dit werk kan ook door Thais gedaan worden. In de praktijk ziet men vrachtwagens vol met onder andere Cambodjanen, die naar de bouwlocaties gebracht worden. Zij zijn bereid voor minder dan 300 Baht per dag te werken en dan gelden kennelijk andere normen.

In Thailand zijn een aantal fraaie gebouwen ontworpen door buitenlandse architecten na geselecteerd te zijn uit een aantal ingezonden concept voorstellen. Zo is in Chong Nonsi, de wolkenkrabber MahaNakon met een hoogte van maar liefst 314 meter, kort geleden feestelijk geopend. Dit fraaie bouwwerk is ontworpen door Ole Scheeren, een Duitse architect.

Daartegen is nu onrust ontstaan, omdat dit werk ook door een Thai gedaan had kunnen worden. Echter de voormalige gouverneur van Bangkok had zijn goedkeuring gegeven. Nu probeert de vereniging “Beschermer van de grondwet” de naam van de ontwerper te vervangen door een Thaise naam, dus geen Ole Scheeren meer als architect. En in het verlengde daarvan ook de overige gebouwen, die ontworpen zijn door buitenlanders van naam te veranderen.

“Buitenlanders mogen niet het werk van Thais stelen” aldus Srisuwan Chanya, secretaris van het National News Bureau of Thailand. Dit recht op werk is voorbehouden aan Thais. Dat dit alles gebaseerd is op jaloezie en gekrenkte trots is duidelijk. Immers andere grote projecten zijn ook door buitenlanders gerealiseerd, zoals het Suvarnabhumi vliegveld door de Duitse architect Helmut Jahn of het Bangkok Mall door Boiffil Architecture uit Frankrijk.

Hoe groots of internationaal kan men denken?

13 reacties op “Hoe hypocriet is Thailand?”

 1. Pat zegt op

  Als het dan al hypocriet is, dan is het niet hypocrieter dan in gelijk welk ander land…!

  Thailand, net zoals een land als bijvoorbeeld Japan, hanteert op heel veel vlakken het principe “eigen volk eerst”, en ze hebben volgens mij volkomen gelijk.

  Thailand doet niet mee aan de westerse overgeciviliseerde melige politiek correcte benadering van mensen en dingen, we zien dan ook waartoe dit in onze westerse steden heeft geleid.

  Doe zo voort Thailand, jullie beslissen autonoom wie of wat aanvaard wordt, niet één of andere juridische instantie.

  Het bestaan van zo’n rechtsorganen is trouwens de reden waarom een land een bepaalde cultuur op een hypocriete wijze ‘moet’ toepassen.

  Mochten landen als België en Nederland van Europa dezelfde autonome benadering mogen toepassen als Thailand, dan zouden enkele ernstige problemen al een pak minder groot zijn.

  • leo zegt op

   Moderator: Uw reactie moet gaan over Thailand en niet over Nederland.

  • Tino Kuis zegt op

   Pat, dus jij vindt de toestanden zoals zoals door Lodewijk beschreven geen enkel probleem?

   https://www.thailandblog.nl/achtergrond/de-onzichtbare-birmese-werkmigranten-thailand/

   ‘Eigen volk eerst’ is jouw principe. Jij hebt er dus geen enkel probleem mee als in winkels en bij overheidsinstanties JIJ altijd achter in de rij staat, 2-4 keer zoveel betaald als een Thai maar slechts de helft verdient met hetzelfde werk, bij schaarste aan water etc JIJ als laatste iets krijgt, geen advocaat bij een rechtzaak want de Thai gaat voor, uit JOUW huis wordt gezet want een Thai wil die hebben, geen probleem als je als buitenlander wordt genegeerd en uitgelachen? etc etc. Echt waar? Ik geloof er niets van. Ik denk dat jij gelooft dat jij als Europese buitenlander meer rechten en een betere behandeling kan claimen dan die arme Birmese en Cambodjaanse buitenlanders.
   Jij hebt er geen probleem mee als jij en je expat vrienden vervoerd worden in een vrachtwagen als op de foto?

   • Ruud zegt op

    Volledig met jou eens Tino. Je wordt als niet – Thai gediscrimineerd op alle gebied. Ik ga regelmatig op stap dus ik weet waarover ik praat. Ik wordt bij regelmaat uitgelachen, vernederd, soms ook uitgescholden enkel omwille van je huidskleur want bent rijk denken zij en dat maakt hun jaloers. Ik probeer het te negeren maar dat is soms moeilijk. Dit is de Planeet Thailand en wij zijn de aliens! Diegenen die dat niet inzien wordt het tijd om het roze brilletje af te zetten en eens bij de locale te gaan zitten en een gesprek proberen te voeren! Als ze dat Eigen Volk Eerst noemen weet ik het ook niet meer.

   • Ruud zegt op

    Het is hun land akkoord en wij moeten ons aanpassen, maar we mogen toch ook nog een beetje onszelf blijven. We zijn hier tenslotte niet geboren. Corretje, jij krijgt als farang een speciale behandeling zeker en wordt nooit gediscrimineerd; heb jij geluk zeg! Dit heeft niets te maken met de Thais afbreken, zijn gewoon de feiten zoals ze zijn. Hou alsjeblieft op met niet akkoord ga terug naar je moederland; is een makkelijke uitleg en heeft er total niets mee te maken!

  • Ger zegt op

   Als we de Thaise redenatie volgen dan mag er ook geen Thai meer in het buitenland werken. Gelijke monniken gelijke kappen.
   Kunnen ze de grote inkomensstroom vanuit het buitenland stoppen..Honderduizenden werkzaam in het Midden Oosten dan ook maar deporteren terug naar Thailand, idem Thais werkzaam in VS, Australie, Zuid Korea Japan Europa etc. Deporten want Thailand doet hetzelfde nl. arresteren , gevangenzetten en dan uitzetten.
   Als de heersende moraal is dat er geen buitenkanders in Thailand mogen werken dan andersom ook niet.
   Ik denk dat honderd duizendenden families gedupeerd worden maar de Thai kiest ervoor en blijkbaar zijn de reageerders op Pat reactie het er roerend mee eens,

 2. rene23 zegt op

  En de Thai denken ook zeer onterecht dat zij de kinderen Engelse les kunnen geven, terwijl de leraren die taal niet of nauwelijks beheersen.

 3. Leo Th. zegt op

  Helemaal eens met de schrijver van dit artikel. Zeer bekrompen en nationalistische denkwijze om de naam van de oorspronkelijk buitenlandse ontwerper van een spraakmakend object te willen vervangen door een Thaise naam. Weerspiegelt ook de gedachte die in Thailand overheerst, namelijk dat een Thai superieur is t.o.v. een buitenlander. En de hypocrisie komt tot uiting door wel op zeer grote schaal toe te staan dat er in bepaalde laagbetaalde beroepen gebruik gemaakt wordt van ongeschoolde en soms illegale arbeiders uit de omringende landen, die noodzakelijkerwijs genoegen nemen met een lager loon. Dat een Thai dat werk ook zou kunnen doen schijnt dan niet meer van belang te zijn. Op de foto bij het artikel is de zeer risicovolle wijze van vervoer te zien van werkkrachten, vaak ook nog jonge kinderen. Heb deze volgeladen vrachtauto’s overal in Thailand gezien, ook op snelwegen waar er met flinke snelheid gereden wordt. Geen autoriteit die er iets van zegt, het leven van deze mensen schijnt er niet toe te doen.

 4. dan georg zegt op

  Boiffil is Boiffils. Een uitstekend architectuurburo. Ze ontwerpen masterplannen en dan worden ze uitgewerkt door verschillende plaatselijke architecten, zoals ook in het geval van de Mall Bangkok.
  De masterplannenontwerpen worden dan verkocht aan de ontwikkelaars.
  Dan Georg, architect

 5. Thallay zegt op

  buitenlanders mogen best werk doen wat Thai kunnen. Ze moeten er dan alleen een werkvergunning voor aanvragen. Is dat ergens anders, anders ?

  • Ger zegt op

   het is andersom, je mag alleen werk doen wat een Thai niet kan. Bijvoorbeeld als er een vreemde taal nodig is die de Thais niet beheersen.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    “wat een Thai niet kan” is eigenlijk ook niet juist.
    De werkgever moet aantonen dat hij voor dat werk of die functie, op dat moment geen geschikte Thaise kandidaat kan vinden.
    In dat geval mag hij een buitenlander dat werk laten uitvoeren.

 6. Chiang Moi zegt op

  Ik kom al jaren in Thailand en steeds weer met veel plezier, mijn vrouw is Thai we eten vaak thai dus je zal mij niet snel negatief horen uitlaten over Thailand. Over wonen in Thailand kan ik niet meepraten eenvoudig weg om dat ik er niet woon. Mijn langste aaneengesloten verblijf in het land van de glimlach is 2 maanden geweest en is mij ook toen prima bevallen op het moment dat het vliegtuig opsteeg vanuit Bangkok richting Amsterdam had ik al weer heimwee. Tot zover mijn liefde voor Thailand.
  Natuurlijk is niet alles positief als het om Thailand gaat dat weet ook ik wel en waar is dat het wel.
  Wat betreft het z.g.n. protectionisme in Thailand en het beschermen van de Thai aldaar gaat wel erg ver. Als buitenlander mag je in principe niets dit in tegenstelling tot wat Thai in de westerse landen wel mogen en kunnen.. Thailand heeft een naar binnen gekeerde economie het nadeel voor Thailand is dan dat het op Wereld niveau nooit iets zal worden, veel binnenlandse (politieke) problemen, corruptie, elkaar baantjes toeschuiven protectionisme e.d. De Internationale wereld moet daar natuurlijk niets van hebben het resultaat voor Thailand is dat het altijd een z.g.n. 3de Wereld land zal blijven en nooit mee zal spelen op het Wereldtoneel. Landen vlakbij die een razende opmars laten zien (Vietnam, Maleisië, Singapore en over een paar jaar Myanmar zullen Thailand als economie gaan inhalen en dan heeft Thailand het nakijken zeker als je in ogenschouw neemt alle hobbels die de laatste tijd zijn opgeworpen om het buitenlanders moeilijk te maken om aldaar te verblijven. Die buitenlanders zullen zich wel 2x bedenken om daar te gaan investeren (huis kopen zonder grond-eigendom ect.). Het enige wat ik kan bedenken is dat China ooit Thailand zal “opeten” economisch gezien dan en dat zal niet gratis zijn voor zover ik de China buitenland-politiek ken. Tot nu toe is het een prima vakantieland voor de korte termijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website