Hoe zou het gaan met Sjaak Spruit?

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
8 februari 2012

Sjaak Spruit. Ooit ijscoman bij Hoornse scholen die er een aardige handel in softdrugs bijhad. Ooit ook handelaar in tweedehands auto’s, zijn auto’s stonden in heel Hoorn-Noord. Ooit ook een brievenschrijver uit Thailand waarbij hij namens nietbestaande dames om geld vroeg. Maar Sjakie handelde in Hoorn ooit ook in goud en zilver en op het Jeudje boden zijn meisjes hun diensten aan. Sjaak zag overal wel handel in.

Na een avontuur in Thailand – ik kom daar op terug – keert Sjaak weer terug naar Nederland en bewoont dan een flat in Sneek. Samen met zijn Thaise vrouw en kinderen leeft Sjaak van een uitkering en wil het opnemen voor andere mensen met een klein inkomen. Daarom startte hij de Partij van de Bijstand met enkele bijzondere aktiepunten: Voor 50 cent een biertje of patatje in een sociale bar of sociale snackbar, een voedselbank en gratis internet. Hij doet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen voor Sûd-West Fryslân (waar Sneek deel van uit maakt) in november 2010, maar verovert geen zetel. Zijn partij krijgt slechts 97 stemmen, dat wil zeggen 72 stemmen voor de nummer 2 van zijn lijst, zijn Thaise vrouw Yupha en slechts 25 stemmen voor hemzelf als lijsttrekker.

Daarna wordt het stil rondom hem en dat is eigenlijk jammer, want zo’n kleurrijk figuur, die van alles beleefd heeft kom je niet vaak tegen. Het zou mij niet verwonderen als er binnen niet al te lange tijd een boek met zijn levensverhaal verschijnt, dat zonder twijfel een bestseller zal zijn. Google Sjaak Spruit en je vindt enkele zeer interessante sites met nieuws en video’s over hem, die het lezen en bekijken meer dan waard zijn. Hier alvast een voorproefje van wat er allemaal in dat boek te lezen zou zijn:

Sjaak is één van de talrijke kinderen uit de familie Spruit, die in de Drieboomstraat in Hoorn-Noord woont. Het gezin staat niet al te hoog op de sociale ladder, vergelijkbaar met of misschien wel lager dan de filmfamilie Flodder. Nu valt er over elk lid van die familie (vader, moeder en ca. 10 kinderen) wel een verhaal te vertellen, maar ik beperk mij tot Sjaak.

Sjaak’s eerste activiteit lag in de sfeer van de autohandel, zijn voorraad auto’s stond overal verspreid in de buurt geparkeerd en zijn klandizie was overduidelijk afkomstig uit de onderste sociale lagen van de bevolking. Garantie was een onbekend fenomeen voor Sjaak, zodra er was afgerekend was voor hem de zaak afgehandeld, men kon er nooit op terugkomen. Bij eventuele klachten achteraf benadrukte hij steevast, dat hij slechts als bemiddelaar optrad, men voor het betaalde geld nu eenmaal niet te veel mocht verwachten en dat hij vanzelfsprekend niet op de hoogte was van elk detail van de auto.

Tussen de autohandel door zat Sjaak ook in het goud. Men kon bij Sjaak terecht voor de aan- ven verkoop van goud en zilver. De aankopen geschiedden na een “deskundige” taxatie van Sjaak met een indrukwekkende monocle. Na zijn grondig onderzoek kwam Sjaak meestal tot de conclusie, dat het ding bijna geen stuiver waard was, maar omdat hij niet de beroerdste was toch de bereidheid toonde om er een bescheiden vergoeding tegenover te stellen.

Bij verkoop werd hetzelfde onding vervolgens aangeprezen als een een uniek exemplaar waarvan er maar enkele over de hele wereld te krijgen waren. Veel mensen lieten zo’n buitenkansje niet aan zich voorbijgaan en betaalden grif grof geld voor de prachtexemplaren uit de collectie goud en zilver van Sjaak.

In een latere periode werd er in het nieuws veel aandacht besteed aan het gevaar voor een komende nucleaire oorlog. Sjaak zag handel, er was behoefte aan schuilkelders en daarvoor kon men bij Sjaak terecht. Hij verkocht en verhuurde niet-bestaande schuilkelders aan goedgelovige mensen, die alvast bescherming zochten voor het geval van een nucleaire ramp. Sjaak leverde bij deze handel prachtige foto’s van luxueus ingerichte verblijfplaatsen, maar desondanks kreeg hij te maken met enkele klanten, die wantrouwen koesterden. Die onrust groeide wat aan en het Noordhollands Dagblad ging op onderzoek uit en publiceerde deze luchthandel van Sjaak. Einde verhaal.

Maar Sjaak ging probleemloos over op een andere activiteit; de verwenbrache. Op een lokatie aan het Jeudje in Hoorn had Sjaak een pand geschikt gemaakt  om klanten te ontvangen en een vriendin van hem was genegen om deze klanten waar voor hun geld te geven. Naast het verwenpand was een bandenhandel, die al snel met een groot bord hun handel aanprees: “Geen gelul, bij ons koopt u goed spul” Sjaak maakte op geheel eigen wijze reclame voor zijn verwenzaak. Hij reed zeer frequent met zijn ijscowagen door Hoorn en omgeving en menigmaal zat het meisje op de wagen mooi te wezen en geinteresseerden kregen te horen, dat er op het Jeudje nog veel meer te snoepen viel.

Het werd druk aan het Jeudje en Sjaak zag aan de gretigheid van de mannelijke klandizie, dat er meer in deze branche te verdienen viel. Hij creëerde een andere mogelijkheid, namelijk Thaise vrouwen. Hij maakte een soort plakboek vol met foto’s van fraaie Thaise meisjes, waaruit gegadigden een keuze konden maken. Sjaak trad als bemiddelaar op voor deze dames, die – volgens hem – allemaal o zo graag naar Nederland wilden komen om in het huwelijksbootje te stappen. Zo kreeg Sjaak vele klanten, die er veel geld voor over hadden om met een Thaise schone in contact te komen.

Zij kregen brieven (in slecht Engels) en foto’s en het wachten was slechts op de door hen betaalde overtocht, die gek genoeg altijd maar uitbleef. Zo kon het gebeuren, dat er op een gegeven tijdstip 6 mannen met dezelfde foto op Schiphol stonden te wachten op hun toekomstige bruid uit Thailand, die helaas niet aan boord was. Deze “handel” was dermate omvangrijk, het kwam aan de orde in regionale kranten en ook in een televisieprogramma over oplichtingspraktijken. Sjaak werd in dat programma het vuur na aan de schenen gelegd en vertrok kort daarna naar Thailand.

In Bangkok begon hij een hotel annex bordeel, dat de naam van zijn toenmalige geliefde Kanita droeg. Een schamel hotel, dat de naam hotel nauwelijks waardig was, maar toch kreeg Sjaak regelmatig Nederlanders over de vloer. Men kon een kamer bij hem huren per uur om er met een dame uit zijn voorraad een genoeglijk uurtje door te brengen of per nacht.

Sjaak regelde ook alles voor zijn klanten, maar als er iets te regelen was moest dan wel tussen 1 en 3 uur ’s middags. Voor die tijd was hij nog niet wakker en aanspreekbaar en na drie uur zoop hij zich klem, zodat er ook geen verstandig woord meer uitkwam. Op een ander blog vertelde iemand, dat hij ook regelmatig feestjes organiseerde, waarbij dan een dame verloot werdt voor een uurtje pret.

Sjaak veranderde zijn voornaam trouwens in Johan, maar een journalist uit de Noordhollandse regio kwam hem op het spoor om hem wat vragen te stellen over de verdachtmakingen in Nederland. Hij had zich aangemeld bij Hotel Kanika en vroeg Sjaak Spruit te spreken. Onbekend was het antwoord, maar na wat langer aandringen kwam Sjaak tevoorschijn en stelde zich voor als “kamerbediende”. Hij legde de journalist omslachtig en in zwierig Engels uit, dat hij de heer Johan Spruit wel kende, maar helaas, de goede man was op zakenreis elders in Thailand en derhalve niet te spreken. Hij voegde de journalist daarbij nog een vette knipoog toe, maar verder kwam de journalist niet.

Over wat hij verder in Thailand allemaal uitgespookt heeft is helaas weinig bekend, maar mogelijk heeft Hotel Kanika hem niet gebracht wat hij verwacht had of waren er andere omstandigheden, die hem noopten naar Nederland terug te keren. Sjaak vestigt zich in Sneek en is aangewezen op een uitkering. Sjaak die gewend was om eten en drinken tot zich te nemen zonder budgettaire beperkingen komt tot het besef, dat het einde van de maand halen een verschijnsel is, dat hij nooit heeft gekend.

Hij raakt in gesprek met lotgenoten en voor Sjaak wordt het duidelijk, dat er meer voor bijstandstrekkers moet worden gedaan om goedkoper aan eten en drinken te komen. Ook een biertje drinken moet veel goedkoper, dat sprak voor hem vanzelf. Geen enkele politieke partij is geinteresseerd en daarom richt hij de Partij voor de Bijstand op.

Het aanvankelijk op een bierviltje opgetekende partijprogramma kende krachtige punten voor een beter lot van uitkeringsgerechtigden: gratis Wifi internet, gratis kerstpakketten,  sociale bar met bier voor 50 cent, sociale snackbar met patat voor 50 cent, sociale coffeeshop met joints voor 1 Euro. Dit partijprogramma en zijn poster voor de gemeenteraadsverkiezingen trokken uiteraard de aandacht van de gevestigde politiek in Friesland, maar vooral ook van de regionale pers.

Sjaak had zich ingeschreven als Johan, dat hij nodig achtte om niet te worden geconfronteerd met wat hij “jeugdzondes” noemde. Maar de pers wroette voort en ook De Telegraaf besteedde aandacht aan zijn naamsverandering en zijn oplichtingspraktijken in het verleden. Sjaak ging in de tegenaanval en noemde alle “sensatieverhalen” in De Telegraaf een storm in een glas bier.

Ja, er waren wel wat smetjes op zijn verleden, maar hij had toch mooi “wel 1000 Nederlandse mannen aan een kakelverse Thaise bruid gekoppeld. Hij wilde zich laten voorstaan op wat hij gepresteerd had en niet afgerekend worden op wat akkefietjes in het verleden. Die naamsverandering vond hij ook maar van ondergeschikt belang.

De uitslag van die verkiezingen in november 2010 heb ik al eerder genoemd en dat werd dus geen politieke carrière voor Sjaak. Jammer voor hem, want met de vergoedingen voor raad- en commissievergaderingen zou hij zijn uitkering toch mooi hebben kunnen aanvullen. Maar tegenslagen zijn er om overwonnen te worden en Sjaak zal zeker nog andere grootse dingen in gang zetten. We kunnen met een gerust hart achteroverleunen: van Sjaak gaan we nog wel weer horen.

Het verhaal heb ik gemaakt met gebruikmaking van meerdere bronnen op Internet, maar het overgrote deel van de informatie komt van een mooie website over Hoorn-Noord.  Op Utube zijn enkele video’s met Sjaak te zien op Friesland TV en “Man bijt hond” van de NCRV.

37 reacties op “Hoe zou het gaan met Sjaak Spruit?”

 1. Sandjai zegt op

  Nou die Sjaak was echt niet de slechtste persoon die ik kende, op wat kuren na kon je best lol beleven met hem, ik heb genoten en jaren met hem in Thailand doorgebracht. Een boeiend persoon.
  Nou Sjaak, het beste, gr. Sandjai

  • Gringo zegt op

   Bedankt Sandjai Voor je reactie. Vertel eens wat meer over hem in Thailand, daar is weinig over terug te vinden. Was het een aardig hotel, waar stond het, was het ook een bordeel, waarom is hij naar Nederland teruggegaan? enz. enz. Vertel een leuke anekdote over hem.
   Ben erg benieuwd!

 2. sjoerd zegt op

  Heb genoten van dit prachtige verhaal Hoog Sjaakie kyk omhoog Sjaakie Morgen is er weer een dag

  • kees zegt op

   Sjoerd kan je mijn misschien uit legen wat er zo prachtig is aan deze persoon.
   En dan ook ff aan wie die die softdrugs verkocht.
   In ieder geval niet aan jou kinderen denk ik ?
   Gosi wat een leuk stukje Gringo ik ga nu met een gerust hard achteroverleunen
   en afwachten. Misschien schiet hij eerdaags wel iemand overhoop. Dat zou leuk zijn.
   Spannend hoor
   Groet kees

   • jogchum zegt op

    Kees,
    Sjaak is best een goed mens. Ook toen Hij deelnam met zijn verkiezing-program in Sneek
    getuigt van een groot sociaal gevoel. Misschien niet helemaal haalbaar maar noem is 1
    partij op die wel waarmaakt wat ze beloven.
    Sjaak is een kleur-rijk persoon en is niet voor 1gat tevangen.

    Hulde voor Sjaak.

    • Peter zegt op

     Het is net alsof ik Sjaak zelf zie schrijven. Dezelfde schrijffouten en natuurlijk hij met een hoofdletter.

     • jogchum zegt op

      Peter,
      Bedankt voor je reactie. Het was net als je Sjaak zelf zag schrijven, met veel schrijffouten.
      Ja, ik en Sjaak zullun wel zo ongeveer de zelfde op-leiding hebben gehad.
      6 klassen lagere school + 2 jaar lts. Maar zijn we daarom minder?

      • Peter zegt op

       ik heb nooit en nergens beweerd dat je minder zou zijn.

    • kees zegt op

     Beste Jogchem
     De reden van mijn reactie is deze.
     Het verheerlijken van een persoon. In deze een ordinaire crimineel die zonder aan ziens des persoons alles doet om aan geld te komen. Liegen bedriegen oplichten en last but not least ook nog in drugs dealt. Lager kan je op de criminele lader niet zaken.
     Ik zie de gevolgen daarvan dagelijks om mij heen.
     Met de poen die hij bij elkaar heeft gestolen verdwijnt hij naar Thailand.
     En laat zijn slachtoffers gedesolusioneerd achter. Maar wees niet bang jullie horen nog wel van sjakie. En ja hoor naar een x aantal jaren de beest uit te hebben gehangen in Thailand is de poen op.
     En dan maar weer terug naar NL. Een uitkering aan vragen. En op die manier betalen zijn voormalige slachtoffers die hij had opgelicht of bestolen weer vrolijk mee om die lieve Sjakie aan het eten te houden en natuurlijk moet daar ook flink bij gezopen worden.
     als dat dan niet lukt van die centen die hij krijgt. Word hij plotseling heel sociaal.
     Dit is gewoon de naakte waarheid zonder de romantiek die jullie er om heen weven.
     Laat eens een paar slachtoffers van hem aan het woord.
     ik sluit mijn reactie af met een citaat van Peter van de redactie. Uit Een vieze oude man en een Thais schatje. Het gaat in dit geval om oplichting. Ik citeer
     In deze maatschappij is de dief slim en het slachtoffer een sukkel. helaas hebben we met zijn allen niet door hoever we al gezonken zijn. einde citaat. Mee eens
     Op 1 ding na Peter zegt ( met zijn allen ) Daar hoor ik dan niet bij.
     groet Kees

     • Frank Franssen zegt op

      Kees, helemaal met je eens. Ik heb hem helaas leren kennen in zijn “hotel” in Bangkok.
      Ook van daar uit werden er in Nederland mannen gezocht voor een Thaische bruid
      (die natuurlijk nooit kwam.) Het was mijn eerste bezoek aan Thailand en na 2 dagen ben ik gevlucht naar Pattaya. Hij is o.m. naar Nederland gevlucht omdat het de Thaische politie zelfs te ver ging en er aangifte werd gedaan wegens oplichting.
      Ik kan nog veel meer vertellen hoe hij op feestjes kwam met een namaak uniform vol met even valse erelintjes…..

      Nou ja, ik laat het hierbij. Walgelijke man.

      Frank

     • aad pronk zegt op

      Kees,
      ik ben het helemaal met je ééns. Je moet toch wel ver gezakt zijn als je zo’n crimineel als Sjaak, of moet ik hem liever een stuk uitschot noemen, ziet als een goed en prachtig mens.

 3. Sir Charles zegt op

  Enige zelfreflectie is hem vreemd gezien filmpjes over hem want hij en zijn Thaise vrouw Yupha doen zo wel erg zelf hun ‘best’ om het vooroordeel te bevestigen dat mannen die een arme Thaise vrouw hebben zielige mannen zijn die geen vrouw kunnen krijgen. (in zijn woorden gesproken)

  Hoor ze daar in Sneek al medelijdend zeggen ‘ach gut wat een zielige man met zo’n arme Thaise vrouw geef ze gauw een bier en een patatje desalniettemin krijgen ze mijn stem toch echt niet’.

  Aan de andere kant ook wel leuk dat zoiets kan en mag in de politiek. 🙂

 4. Peter zegt op

  Ik ken Sjaak Spruit al jaren, en kan je hele boeken over dit sujet vertellen, vandaar dat ik eerst even een aantal reacties van anderen wenste te zien.

 5. Gringo zegt op

  @Peter, je maakt ons nieuwsgierig, kom op met je verhaal!,

 6. kick zegt op

  sjaak heeft het nu weer goed voor elkaar sinds hij een goede prijs in de lotto heeft gewonnen is hij weer met regelmaat in thailand ik kwam hem bij een tempel tegen daar gaf hij aan een 10 tal armen mensen 5000baht per persoon daar stond ik versteld van om sjaak dit te zien doen ik heb 20 min. met hem gepraat en hem niet op een leugen betrap het gaat hem voor de wind

  • TH.NL zegt op

   Gut, zomaar ineens een flinke prijs in de lotto waardoor hij weer de grote man kan uithangen? Wat toevallig zeg! Twintig minuten met hem gepraat en niet op een legen kunnen betrappen? Ik denk dat het zogenaamd winnen van de flinke prijs al een leugen is. Jammer dat dergelijke crimineel – want anders is hij niet – hier afgeschilderd word als “kleurrijk” al zijn slachtoffers ten spijt.

  • Peter zegt op

   het spijt me voor je maar dat kan niet.
   A. Sjaak heeft NIETS gewonnen in een lotto of wat dan ook.
   B. Sjaak is nog steeds afhankelijk van Sociale Dienst
   C. Sjaak is geblacklisted voor Thailand

 7. Sandjai zegt op

  Wat ik weet is als je bij hem logeerde en zonder partner zat, regelde hij er wel eentje, niet dat het echt moeilijk is in Thailand maar toch. Even over zijn slachtoffers, dat waren naar mij meestal mannen van bovende 50 die een meisje van rond de 20 aan het zoeken waren. Dus echt slachtoffers en medelijden heb ik niet voor deze mensen. Zijn Hotel, ja, het waren afwerkkamers voor een deel en voor een deel best redelijk ingericht, als je langer verbleef. Voor 10 gulden kon je al een redelijke kamer huren, voor een hele dag dan.
  Zijn Guest house stond in Bangkok , Bangkapi Happyland, Moo baan sjat kell. In betere glorie met zwembad. Ik zit nu ook in Thailand.
  Eerlijk is eerlijk, ik heb mijn eerste Thaise partner, wel leeftijd genoot via hem leren kennen. Zelf hoef ik geen Thaise meer.
  wel leuk deze Sjaak uit een schoenendoos getoverd.

  • Peter zegt op

   Hotel Kanita
   Moobahn Sakeaw
   Happyland Soi 13
   Bangkapi
   Bangkok
   Thailand

  • kees zegt op

   Sandjai
   Voor het gemak vergeten we maar ff wat hij allemaal nog meer heeft uitgevreten.
   Komt nu ff niet goed uit.
   Die schoenendoos waar jij het over heb was toch niet toevallig een vuilnisbak ?
   Dit vraag ik om dat jij wel meer dingen anders ziet als ik.
   Spruitjes zijn lekker maar als je ze kookt stinken ze

   • Sandjai zegt op

    Ik vind spruitjes toevallig wel lekker, maar inderdaad, ik zie dingen anders dan de meeste,
    een kerel die naar Thailand geld over maakt naar iemand die hij nooit heeft gezien , ja wat moet ik daarvan zeggen. Wat dacht je van gouden ketting of ringen versturen naar iemand die ze niet kennen. Ok, ik vind het jammer van zijn slachtoffers, ik bedoel dat ze geld kwijt zijn geraakt. maar ik heb wel mijn eigen bedenkingen.

    • jogchum zegt op

     Sandjai,
     Veel mannen raken heel vlug verliefd op Thaise-vrouwen. De Thaise vrouwen zijn echt niet achterlijk en maken daar gretig gebruik van. Mannen die geld over maken naar vrouwen
     die ze nog nooit hebben gezien vragen zelf om slachtoffer teworden
     Dat Sjaak daar een rol in speelde kun je daarom hem niet kwalijk nemen

     • kees zegt op

      Jogchem
      Ik wilde eigenlijk niet meer reageren wand het heeft weinig zin.
      Maar ik vind deze reactie van jou van zulk een hoog niveau. Dat ik het toch maar ff doe.
      En dan schrijf ik ook iets neer van hoog niveau. maar dat zal voor jou geen probleem zijn
      Om dat te begrijpen.
      In deze maatschappij is de dief slim en het slachtoffer een sukkel.
      Helaas heb jij nog niet door hoever we al gezonken ben.
      Ik vind het wel een beetje van toepassing op je reactie vind je ook niet ?
      P.s ik maak van je maar ff we
      nog een fijne dag kees

      • jogchum zegt op

       Kees,
       Waar het hier over gaat zijn slimme hoertjes, die met hun pooier >>Sjaak<< zoveel
       mogelijk geld brobeerden te ontfutselen van mannen die in het rijke westen woonden.
       Je kan ook zeggen….Sjakie speelde voor Robin-Hood…stelen van de rijken geven aan de
       armen.
       Dat jij daar een andere mening over hebt, wel het zij zo.
       Weet je wel hoeveel Nederlandse mannen Thaise vrouwtjes bedonderen door s'morgens
       na een nacht wippen niet te-betalen?
       Thailand is een land van geven en nemen maar helaas wil de rijke westerling wat betreft op
       het gebied van vrouwen alleen maar nemen
       Zij willen een jong vrouwtje voor weinig geld.

       • aad pronk zegt op

        Jogchum,
        Je geheugen is wel erg selectief. Je vergeet o.m. het aanzetten tot prostitutie van (jonge ? ) meisjes, handel in soft-drugs, oplichten van mensen in alle lagen van de bevolking en allerlei manieren.
        En dan de vergelijking … sjakie speelde voor Robin-Hood … stelen van de rijken en geven aan de armen.

        Hoe kom je erbij, behoor je wellicht behoor je wel tot zijn soortgenoten, of word je wellicht door Sjakie betaald om zijn straatje schoon te vegen, in zijn streven om weer terug te keren naar de normale samenleving, waar hij dan vervolgens weer opnieuw zijn gang kan gaan ??

        Voor mij, en als ik zo lees ook voor andere schrijvers op dit blog, ben je net als sjakie al ver weggezakt.

 8. peter zegt op

  Ik ben eens in zijn kanita hotel geweest moet 89/90 geweest zijn, toen was hij behoorlijk de weg kwijt ( op een prettige manier).

 9. rik zegt op

  ik ben in ’98 via een contactadvertentie in contact gekomen met een dame uit thailand, na het ontvangen van een aantal typebrieven en fotootjes- en ook eenmaal een vraag om geld- kreeg ik een telefoonnr waarnaar ik op zaterdagmiddag vanaf 13h30 mocht bellen, daar had ik een engelssprekende man aan de telefoon die zogezegd op het postbedrijf werkte- later kreeg ” mijn” thaise correspondente aan de lijn…op een bepaald ogenblik vermoedde ik dat het niet altijd dezelfde dame aan de lijn was… ben hier in belgie dan op onderzoek gegaan en tot mijn grote verbazing vond ik nog meer mannen met dezelfde typebrieven- de dame had wel een andere naam- maar wel met dezelfde fotootjes als de mijne… nogal wantrouwig van aard ( en vooral nieuwsgierig naar de thaise dame) ben ik dan maar eens naar bangkapi vertrokken, waar ik sjaak ontmoet heb en tot mijn grote geluk ook mijn huidige vrouw die toen een kamer deelde met een vriendin aan de overkant van sjaaks hotel; sjakie heeft dan nog m aar eens geprobeerd om een paar duizend bathjes uit mijn farangzakje s te halen ondermeer voor het klaarmaken van de papieren van mijn vrouw-die alles zelf gedaan heeft- en ook voor het onderhouden van een thaise kleuter, project zoals child focus, opgestart door een andere nederlander- zijn naam ontsnapt me nu even; een al even grote oplichting als de zaakjes van sjaak; toch moet ik hem dankbaar zijn want door hem ben ik nu al bijna 13 jaar gehuwd met een pracht van een thaise dame en vader van een flinke zoon. oh ja de vrouw van de fotootjes leeft nu al bijna 15 jaar in nederland en was aanwezig op ons huwelijk.
  ietwat later is er dan een onderzoek geopend naar de zaken van sjaak en zou hij zelfs een tijdje in de cel hebben doorgebracht.
  grtz,
  rik

 10. Rob V zegt op

  Als ik zo de verhalen lees dan krijg ik de indruk dat deze man het stereotype frauderend-uitkeringstrekker is: geen echte baan, uitkering, daarnaast bijklussen en helaas niet altijd zonder bedrog/oplichting. Niet echt iets om trots op te zijn. Of ontgaat mij iets en verdiende deze man voor het grootste deel op respectabele wijze zijn geld? Ik heb een broertje dood aan mensen die onterecht hun handje ophouden. Sociaal vangnet is prima maar slechts voor hen die buiten hun schuld (tijdelijk) in de problemen zitten. Helaas werkt het systeem nog blj lange na niet want ook ik “ken” mensen (1 tokkie gezin en 1 ex bajes klant) in mijn dorp die verklaren dat ze niet willen werken en het wel lekker vinden zo, een uitkering + huursubsidie e.d.

  • jogchum zegt op

   Rob V,
   Op verjaardagen en feestjes en in de kroeg hoor je altijd dat soort verhalen over mensen
   die van een uitkering leven…..ze willen niet….ik ” ken ” ook profiteurs zo als 1 tokkie gezin
   ect, ect.
   Toen Sjaak zijn duistere-werkjes deed >>volgens u dan << had deze man geen uitkering.
   Hij bouwde in Thailand zelfs een hotel op. Geen hotel waar je met je kinderen bv je vakantie
   gaat door brengen. Een hotel met hoeren waar je 1uurtje kan doorbrengen of een nacht.
   Er staan in Bangkok duizenden van zulke gelegenheden. Niks mis mee toch?
   Spreken over anderen ( roddelen) op feestjes en partijen wordt vaak gedaan door mensen
   Die proberen de belasting te ontduiken.

   • Rob V zegt op

    Als hij inderdaad niet een permanente uitkeringstrekker was/is maar zoveel mogelijk zelf een inkomen bij elkaar sprokelt, prima. Zolang mensen maar niet opgelicht worden, helaas doen de voorbeelden die hier worden genoemd vermoeden dat Sjaak weinig moeite had om (naife) mensen geld uit de zakken te kloppen. Nu zijn de mensen natuurlijk ook niet slim als ze geld betalen voor de huur van een bunker die ze nooit hebben gezien en geen sleutel van hebben maar toch. Kamertjes verhuren is niets mis mee (als het maar allemaal legaal en eerlijk gebeurd natuurlijk).
    Ik snap alleen je commentaar over belastingontduiking niet. Het is vrij simpel: er is helaas een enkel stuk tuig/tokkie in elke woonplaats welke een uitkering eigenlijk niet waard zijn. Zelf betaling ik netjes belasting, heb nog nooit een uitkering gehad, en ik zou er ook nooit op willen terugvallen tenzij het echt niet anders kan, dan nog zou ik zo snel mogelijk zelf weer op legale en respectable wijze mijn geld willen verdienen. Het sociaal stelsel is bedoel als vangnet, niet als hangmat. Fraudeurs mogen ze van mij keihard aanpakken, ongeacht hun achtergrond.

 11. Gringo zegt op

  Als schrijver van het artikel nog maar even een reactie: In mijn ogen is Sjaak Spruit een ordinaire misdadiger, niet meer en niet minder. Ik heb hem kleurrijk genoemd, omdat hij in staat is geweest om mensen op veel verschillende manieren op te lichten en geld af te troggelen. Ja, sommige van zijn slachtoffers kun je als sukkels beschouwen, maar daarmee praat je het gedrag van Sjaak zeker niet goed. Hij deugt gewoon niet!

  Ik weet niet of hij ooit voor een van zijn daden is veroordeeld. Als dat niet het geval is, dan hoop ik, dat dat alsnog een keer gebeurt en dan bij voorkeur hier in Thailand.

  • Peter zegt op

   Als Sjaak vroeger naar NL terugkeerde ging hij altijd via Brussel of Duitsland, daar werd hij dan door iemand opgehaald. Niemand mocht dan weten dat hij in NL was. Hij zou zonder meer worden opgepakt.
   Toendertijd was dat allemaal nog mogelijk. Vergeet niet we praten hier over de tijd voor internet en mobile phones.
   En ja, hij profiteerde van de naiviteit van de mensen. Zonder meer zijn de meeste van zijn slachtoffers mannen geweest die, vrij dom, in zijn verhaaltjes trapten. Dit neemt echter niet weg dat Sjaak zeker crimineel bezig was. Hij is wel degelijk opgepakt, zowel hier in Thailand als in NL.
   Dat hij nu zijn naam verandert heeft in Johannes bevreemd mij ook niet echt, zelfs de naamkeuze is niet toevallig. Johannes is de naam van een van zijn broers, een grote forse man, die ook door Sjaak is opgelicht tijdens zijn verblijf in het beroemde “hotel” van Sjaak.
   In een van de reacties wordt Sjaak vergeleken met “Robin Hood” Nou vergeet dat maar heel snel. Ook de dames die voor Sjaak werkten moesten een gedeelte van het geld dat ze ontvingen weer afdragen aan Sjaak. Daarbij komt dat hij brieven schreef waarin de meisjes zogenaamd vertelden hoe moeilijk hun familie het had, je kent dat soort bedelbrieven wel, Hij schreef ze in zijn slechtste Nederlands en de meiden schreven de brieven over. Daarvoor betaalden ze Sjaak op voorhand 300 Baht.
   Robin Hood? Vergeet het. Die jatte van de rijken, Sjaak niet die jatte en jat nu nog van iedereen. En echt naief waren de meesten ook weer niet, je viel gewoon voor zijn mooie praatjes.
   Hij is inderdaad niets meer en niets minder dan een ordinaire misdadiger, die hier naar Thailand kwam met een sociale dienst uitkering, die hij nog jaren heeft gehouden, ook toen hij hier woonde, het was allemaal makkelijker, je vulde alleen maar een briefje in, zorgde dat dat briefje op tijd bij de soc. dienst was, kon familie wel voor je doen, en het geld kwam op je bankrekening. Niemand controleerde wat dan ook. Ja ik weet het dat is allemaal anders nu, maar zo ging het toen.
   Waar bestond zijn “hotel” uit? Het waren enkele townhouses in soi 13, de meesten aan de rechterkant, 2 stuks aan de rechterkant. Kamers waren basic ingericht. Maar dat wist je. Het zwembad was een met plastic zel bedekte bak gevuld met water. Hierin zou ik niet graag willen zwemmen. Een pomp was stuk of afwezig, Het water was diepgroen en de dooie kakkerlakken dreven in het vette water. Maar gek genoeg had hij wel contact met enkele gerenomeerde reisbureaus in Nederland die regelmatig (vaak eenmalig) mensen doorstuurden. Totdat de klachten binnenstroomden en de reisburfeaus geld aan die klanten moesten gaan terugbetalen. Toen ging hij over tot het plaatsen van advertenties in de Telegraaf. Fantastische aanbiedingen, 3 nachten gratis verblijf, afhalen vanaf Don Muang airport door een Thaise schone in Volendams kostuum, ja het was allemaal mogelijk. We zouden er nu om lachen maar in die jaren was dat echt fantastisch. Nogmaals internbet en mobile phones waren niet voorhanden. Hij had zelfs contact met een NL questhouse in Pattaya, vervboer daarheen regelde hij wel voor je. Dat questhouse in Pattaya was het BOOMA HOUSE, van Arjen Booma, die later in Amsterdam vermoord werd door Thaise maffia, omdat hij te veel wist. Dast soort zaakjes hield Sjaak zich mee bezig. Meer weten?

 12. jogchum zegt op

  Peter,
  Een heel lang verhaal.
  Sjaak wordt beschreven als een ordinaire misdadiger. Je noemt enkele van zijn slachtoffers
  die in zijn praatjes trapten ook dom net als mij. Dat Thaise vrouwtjes 300 bath betaalden
  aan Sjaak voor het schrijven van een brief was in die tijd normaal. Vele Thaise mannen
  deden dat namelijk ook weet ik uit ervaring.
  Dat Sjaak in Thailand een Nederlandse uitkering genoot is voor mij nieuw.
  Weet je Peter als Sjaak een ordinaire misdadiger is dan zijn in mijn ogen die oude mannetjes
  die een lekker jong ding van zo,n 20 jaar willen hebben ””Ouwe Viezerikke””

  • Peter zegt op

   Dat er meer mensen waren die geld vroegen om een bedelbrief te schrijven was inderdaad bekend en “normaal”, echter niet in de vorm zoals Sjaak het deed. Sjaak bemiddelde willens en wetens tussen niet bestaande meisjes en onwetende westerlingen. De brieven die de meisjes schreven gingen vaak naar mannen die zij in het geheel niet kenden. Vind ik toch even iets anders.
   Steeds noem jij in al je commentaren “oude mannetjes” maar dat waren het lang niet allemaal, vaak waren het ook mensen met een mentale of f\ysieke handicap die door Sjaak werden benaderd. Een voorbeeld zijn broer Joop. Zoals je zondermeer weet is Joop zwaar gehandicapt door Kinderverlamming (?) Hij sprak moeilijk, liep heel moeilijk enz. enz. Sjaak koppelde hem aan een getrouwde vrouw (een kennis van Sjaak en Kanita) Samen hebben ze net behulp van Sjaak, deze Joop enorm veel geld afgetroggeld voor een huis, waar Joop in zou gaan wonen. Toen het huis klaar was, kreeg Joop een schop en kreeg Sjaak van deze vrouw een flink bedrag uitgekeerd. Commentaar van Sjaak? “Had Joop maar beter uit moeten kijken. Maar het geld heeft Joop NOOIT van Sjaak teruggezien, erger nmog toen Joop berooid terugkeerde naar NL moest hij nog een flinke rekeninmg aan Sjaak betalen voor verblijf en levensonderhoud. En dat noem jij niet crimineel? Vieze ouwe mannetjes? Echt niet allemal, Sjaak verkocht zijn eigen moeder als hij daar de kans toe kreeg. Ik weet dat het allemaal vreemd klinmki vopor mensen die Sjaak slechts een beetje kenbden maar laat me je vertellen en verzekeren. Alles wat ik over Sjaak hier neerpen is ABSOLUUT de waarheid.

 13. jogchum zegt op

  Peter,
  Wat jij schrijft over Sjaak die brieven schreef voor vrouwen die helemaal niet bestondeni is
  misdadig ben ik helemaal met je eens. Ik kan jouw vertellen dat ik ook vele malen bedrogen
  ben hier in Thailand door meisjes >> hoertjes << geholpen door Thaise-brief-schrijvers.
  Ook misdadigers dus. Als mijn vakantie afgelopen was en ik dacht de jiuste gevonden te
  hebben kreeg ook ik altijd briefen van''' Darling i love you en when you come back?
  Als je dan terug kwam gebeurde het wel eens dat ze doodgemoederd bv naast een Duitser
  zat. Al deze dingen behoren bij Thialand.

  Het vreende aan jouw verhaal over Sjaak vind ik dat je schrijft dat ik Saak zijn broer Joop
  ook wel ken.
  Peter..ik kan je verzekeren dat ik Sjaak niet ken en dus Joop al helemaal niet.
  Het verhaal over dat huis kan ik niet controleren als het op waarheid berust.

 14. Sir Charles zegt op

  Ken dhr. Spruit in het geheel niet doch als ik zo de filmpjes bekijk is naar mijn inschatting dhr. Spruit licht ontvlambaar aangelegd, hij weet zich voor de camera stemverheffend nog nét te beheersen om niet boos te worden op kritische vragen van de verslaggever.
  In het gewone dagelijks leven lijkt het me zo te zien een niet makkelijk persoon in de omgang. Een persoon waarmee moeizaam een constructief gesprek mee valt te voeren behalve dan als je het bij voorbaat met hem eens bent.

  Nogmaals ken dhr. Spruit niet en heb er ook geen behoefte aan, wil ook niet speculeren over zijn al of niet gepleegde (mis)daden en mocht ik hem en zijn vrouw ooit tegenkomen dan kunnen ze van mij een bier en een patatje krijgen, ben de beroerdste niet.

  Niet dat ik hiermee mensen die al of niet opgelicht zijn wil opstoken tegen dhr. Spruit maar wie dat wel wil zou hem zo kunnen bellen, zijn 06-nummer (mocht dat nog bestaan) is duidelijk zichtbaar op dat genante verkiezingsaffiche, wellicht wil hij wel reageren op het item op dit blog waarin hij het onderwerp is en hem opzoeken lijkt me ook eenvoudig gezien de flat waaruit hij en zijn vrouw op de video naarbuiten lopen. Makkelijk te vinden die troosteloze 60-70jaren flats, staan vlakbij de rondweg van Sneek, kan niet missen. Een willekeurige bewoner van dat complex zal ongetwijfeld kunnen zeggen op welk huisnummer hij woont.

 15. Sandjai zegt op

  Bij deze deel ik mede dat Sjaak eerder in Thailand is veroordeeld en een taakstraf heeft gehad. Ook heeft hij diverse geldboetes gehad. Dus hier in Thailand is hij wel diverse malen veroordeeld.
  Verder is Joob een harde werker en het tegenovergestelde van Sjaak.
  Laatste 12 heb ik geen contact met Sjaak gehad dus weet ik verder niet zo veel. Ik wkam zelf toen ik bij hem logeerde in financieele problemen en die Sjaak heeft me destijds geholpen, wel kwam mijn naam gelijk op een grote bord te staan in zijn winkeltje.
  Bij deze deel ik ook mee dat Sjaak tijdens zijn verblijf en mijn tijd geen strafbare feit heeft gepleegd waar voor hij niet is veroordeeld. Dus hij heeft zijn straf hier gehad en keurig gedragen tijdens deze taakstraf.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website