HIV preventie bij ladyboys

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , , ,
7 februari 2016

In eerdere postings is al eens geschreven over transgenders, ladyboys of kathoeys. Hierbij ging het over de werkzaamheden van transgenders en over medische ingrepen.

In deze posting gaat het over de opvang en medische begeleiding van transgenders, omdat bij deze groep daar behoefte aan bestaat. In Pattaya voorziet het bureau van de Sisters Foundation daarin, die voorlichting geeft op het gebied van medische kwesties met de nadruk op HIV preventie. Volgens oprichtster Doi is dit van groot belang omdat daardoor de gang naar een arts vergemakkelijkt wordt. Door de opvang en gespreksronden worden drempels weggenomen.

Pattaya geldt als het centrum voor transgenders in Thailand. Veel van deze transgenders doen nog te weinig aan HIV preventie, ondanks hulp van PEPFAR (Presidents Emergency Plan for Aids Relief) een van de grootste donateurs is op het gebied van de bestrijding van deze ziekte. Het doel is dat transgenders andere transgenders helpen. Het grootste gedeelte van de medewerksters en vrijwilligers komen direct uit deze gemeenschap.

Eerder hadden medewerksters voorbehoedsmiddelen en HIV-voorlichting gegeven in bepaalde uitgaanszones, maar dat werkte niet. Ondanks alle infectiegevaar weigerden nog vele ladyboys een HIV-test. Zij waren bang over de uitslag en dachten bovendien dat zij niet besmet waren, aldus Doi.

Door deze nieuwe opvang en begeleiding verlopen deze HIV-tests gemakkelijker. Een gediplomeerde verpleegster kan en mag de testen uitvoeren, bij een positieve uitslag wordt een verdergaand onderzoek gedaan. Met ondersteuning van een medewerkster wordt een verder behandeling bij een gezondheidsinstelling begonnen.

Op deze manier gelukt het deze Sisters Foundation een brug te slaan tussen deze transgenders en de gezondheidszorg. Dat deze aanpak aanslaat blijkt wel door de verdubbeling van het aantal aanmeldingen sinds 2006 tot 2014 met een aantal van 500 transgenders. Doi en haar medewerksters bezoeken ook eenmaal per maand de cabaret theaters om de daar Kathoeys voor te lichten en eventueel testen uit te voeren.

Daarnaast is van maandag tot en met vrijdag vanaf 13.00 uur to 19.00 uur een goede opvang in de ruimte van de Sisters Foundation, waarbij verschillende cursussen aangeboden worden, ervaringen uitgewisseld en vriendschappen gesloten worden.

4 reacties op “HIV preventie bij ladyboys”

 1. Felix zegt op

  Zij waren bang over de uitslag en dachten bovendien dat zij niet besmet waren, aldus Doi – ???

  Waarom bang zijn als je denkt niet besmet te zijn? En waarom NIET testen als je denkt niet besmet te zijn?

 2. TH.NL zegt op

  Helaas zijn er uit mijn vriendenkring veel jonge mensen overleden. Deels omdat de overheid ze in het verleden in de kou liet staan. Gelukkig is dat niet meer zo en kan men gratis hulp krijgen en behandelingen met medicijnen. Echter een belangrijke factor om zich niet goed te laten behandelen is schaamte en eigenwijsheid.
  Veel mensen willen niet dat hun familie en vrienden ook maar iets merken van een behandeling (dus dat ze HIV hebben). In het begin kan men een verandering krijgen van huidskleur en stemmingen. Men moet dus het huis uit helaas (ook vaak onder druk van de familie).
  Ook ken ik een aantal gevallen van jonge mensen die dachten na een tijdje te zijn behandelt dat het allemaal over zijn gegaan ondanks alle waarschuwingen dat dit niet zo is. Ze stopten met het innemen van medicijnen en zijn helaas overleden.
  Vreselijk dat met name de schaamte zo’n invloed kan hebben op jonge levens. Ik hoop van harte dat de Thaise overheid ook nog invloed kan uitoefenen op de omgevingen van deze jonge mensen.

 3. Peter zegt op

  Het is opmerkelijk dat de Thaise pers over een transvestite spreekt en de Nederlandse pers
  over trandender, ladyboy of kathoey.
  Zijn dit een ander soort mensen of heeft dit met politiek correctheid te maken?

  http://englishnews.thaipbs.or.th/content/148592

  • lexphuket zegt op

   Dit ligt er aan, dat de meesten nog steeds niet weten, wat een transgender is


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website