Pita Limjaroenrat gisteren bij het Democracy monument in Bangkok (Editorial credit: Chaiwat Subprasom / Shutterstock.com)

Dinsdag deed Pita Limjaroenrat, de moedige oppositieleider van MFP, een oproep aan de overige politieke partijen. Zijn boodschap? Sluit je aan bij de winnende alliantie. Sta achter de nieuw gekozen leiders en help hen een minderheidsregering, gesteund door verslagen militaire partijen, te voorkomen.

De progressieve partij Move Forward Party stond zondag op de voorgrond van de Thaise politiek, doordat ze in de algemene verkiezingen de meeste zetels won, zelfs in enkele conservatieve bolwerken. De zegevierende opmars van MVP was tekenend. Ze kwamen slechts vier stemmen tekort om ook in de hoofdstad, Bangkok de meeste stemmers aan hun kant te krijgen.

Maar Move Forward was niet de enige partij die hoge ogen gooide. De populistische Pheu Thai, een andere oppositiepartij die volgens de peilingen zou winnen, volgde hen op de voet. Hun overwinning was een schokkende nederlaag voor de conservatieve partijen, en werd overal gezien als een afwijzing van bijna een decennium van militaire regering.

Maandag zijn ze overeengekomen om een regeringscoalitie van zes partijen te vormen, die samen 310 van de 500 zetels in het Lagerhuis zullen bezetten. Het klinkt eenvoudig, toch? Maar zoals je wel weet, is politiek zelden eenvoudig en zeker in Thailand niet. Om een premier te kunnen kiezen die een regering kan vormen, heeft deze alliantie niet alleen een meerderheid in het Lagerhuis nodig, maar ook meer dan de helft van de zetels in zowel het Lager- als het Hogerhuis. Dat betekent 376 stemmen in totaal. Hier komt de belangrijke zorg van de oppositie in beeld: het gevaar dat ze kunnen worden gedwarsboomd door de 250 leden tellende Senaat. Dit orgaan, benoemd door het leger, kan in een stemming de conservatieve partijen die afgelopen zondag hebben verloren, bevoordelen.

Srettha Thavasin, een prominent figuur bij Pheu Thai en een gerespecteerde vastgoedmagnaat, heeft een krachtige boodschap voor de partijen die hun intenties nog bekend moeten maken. Hij dringt er bij hen op aan hun beloften aan het publiek na te komen en zich achter de leider van Move Forward Party te scharen. Het is tijd om de stem van het volk te volgen. Het is tijd om je verkiezingsbelofte na te komen en te stemmen voor Pita Limjaroenrat van Move Forward, volgens de regels van een echte democratie. “Wacht niet op de 250 senatoren”, zegt Srettha in zijn krachtige verklaring.

En wie speelt er dan een doorslaggevende rol in dit politieke schouwspel? Het antwoord zou kunnen liggen bij Bhumjaithai, een regionale partij die 70 zetels won en nog geen definitief standpunt heeft ingenomen. Ook de Democratische Partij, die zondag 25 zetels won, een klein maar potentieel beslissend aantal, kan de balans doen kantelen. Beide partijen zijn op dit moment lid van de huidige, door het leger gesteunde regering.

Srettha spreekt deze partijen rechtstreeks aan en herinnert hen aan hun eerdere uitspraken. Ze hadden beide eerder duidelijk gemaakt dat ze er geen voorstander van zijn dat niet-gekozen senatoren bepalen wie de regering vormt. “Nu is het tijd om je belofte na te komen en voor Pita te stemmen. Zo heb je op een waardige en eervolle manier je plicht tegenover je partij en het volk vervuld”, houdt hij hen voor.

Bhumjaithai, een partij die bekend is geworden door haar succesvolle campagne om de verkoop van marihuana te legaliseren, herhaalde dinsdag dat haar standpunt altijd is geweest dat de winnaar een regering mag vormen. In een verklaring liet de partij weten dat haar leiders na de verkiezingsuitslag bijeen zullen komen en zullen beslissen welke koers ze zullen volgen, altijd met het belang van het publiek voorop.

Ook Alongkorn Ponlaboot, een hoge functionaris van de Democratische Partij, verklaart dat de partij nog geen besluit heeft genomen over hoe haar 25 nieuw gekozen wetgevers zullen stemmen. Echter, hij benadrukt dat de partij “de stem van het volk moet respecteren door Pita als premier te steunen”.

Het wordt een spannende tijd in de Thaise politiek, dat is zeker. Maar één ding is duidelijk: het pad naar democratie wordt geplaveid met beloftes, uitdagingen en de onwankelbare wil van het volk.

Bron: Reuters

18 reacties op “Het kruispunt van de Thaise politiek: Oproep tot eenheid van de oppositieleider”

 1. Rob V. zegt op

  Enkele senatoren hebben al laten weten Pita zeker niet te zullen steunen. Zo wist Thai Enquirer het volgende te melden:

  ‘Senator Jadet Insawang vertelde kanaal CH3 dat de bevoegdheid van de aangestelde senaat om op een premier te stemmen zijn doel vervult. Hij gaf toe dat deze bevoegdheid met succes heeft voorkomen dat de leider van de nu ontbonden Future Forward Party, Thanathorn Juangroongruangkit, de macht kreeg en nu waarschijnlijk uitkomst te wachten staat voor de leider van de Move Forward Party, Pita Limjaroenrat.

  Ook heeft senator Kittisak Ratanawaraha gedreigd met een staatsgreep: “Onderschat deze mogelijkheid niet”, zei hij. “Als de politici corrupt blijven, kan het opnieuw gebeuren.” ‘

  Bron: https://www.facebook.com/watch/?v=560332899618228

  Gezien zowel senaat, Kiescommissie alsmede het Constitutionele Hof en Anti Corruptie Commissie hun aanstelling te danken hebben aan de coup van 2014 is het duidelijk niet onmogelijk dat men wel de één of andere stok zal vinden om mee te slaan. Het volk dat maar telkens “verkeerd” blijft stemmen…

 2. Ruud zegt op

  Kruispunt, is de juiste bewoording…en de Thai willen niet rechtdoor meer maar af van de militaire invloeden en een echte democratie. Dus de militaire verkozen senatoren zouden beter de stem van het volk respecteren en niet aansturen op toestanden als in Myanmar.

 3. Chris zegt op

  Ieder nu gekozen lid van het parlement zou eens goed in de spiegel moeten kijken. Indic=viduee, niet collectief.
  Eigenlijk allemaal, Prayut en Prawit incluis, hadden er de mond vol van dat zijndemocarte zijn en alles doen voor het volk, niet voor henzelf.
  MIjn persoonlijke mening is dat elke rechtgeaarde en democratisch lid van het nieuwe parlement (IEDEREEN DUS, ook van de nieuwe oppositiepartijen) de uitslag van vrije verkiezingen moet erkennen en DUS voor de coalitieregeing van Pita zou moeten stemmen.
  Bij een latere regeringsverklaring kan men dan tegen stemmen als men het met het beleid van de regering niet eens is.

  Mag hopen dat men een regel vindt (of maakt) om parlementsleden die tegen de regering Pita stemmen te beschuldigen van ondemocratisch gedrag, het diskwalificeren van de verkiezingsuitslag of het verloochenen van hun parlementaire taak zodat, in het uiterste geval, de partij kan worden ontbonden.

 4. eli zegt op

  Dus Bhumjaithai binnenhalen is al genoeg om Pita als premier te kunnen benoemen?
  Misschien moeten ze Anutin het ministerie van Buitenlandse Zaken aanbieden.
  Een mooie nieuwe uitdaging voor hem. Zijn cannabis beleid uitleggen aan de wereld.

 5. Andrew van Schaik zegt op

  Pita is zeer vermogend. Ware dat niet zo had hij al lang in de gevangenis gezeten.
  Pita heeft de steun nodig van de 250 senatoren. Die hebben vandaag laten weten niet achter Pita te staan.
  Er was er zelfs een die mompelde niet gediend te zijn van een democratie naar Europees model.
  Zelf ken ik ook wel enkele zeer vermogende Thais die mij onomwonden vertellen niet gediend te zijn van een regering zoals Pita dat voor zich ziet. Pita dient zich niet te bemoeien met de grondwet enz.wordt gezegd.
  Zij noemen daarbij deze verkiezing een schijnvertoning die niets zal doen veranderen.
  Het volk zal de de grote verliezer zijn.
  Het wordt huilen met de pet op.

  • Rob V. zegt op

   Bij het horen van de termen westerse / Europese / oosterse of Thaise stijl democratie moet ik denken aan het volgende citaat:

   “Geen enkel land is van nature geschikt of ongeschikt voor democratie, ook in Europa heeft het veel strijd, tijd en bloed gekost om de democratie tot stand te brengen. Een “Thaise- stijl democratie” is niets anders dan de doorsnee Europese-stijl dictatuur.”

   Bron citaat: Thailand Unhinged. Zie https://www.thailandblog.nl/achtergrond/thailand-ontwricht-dood-thaise-stijl-democratie-slot/

   Er zijn wel verschillende manieren om democratie vorm te geven, hoe men exact de bevolking aan de knoppen laat kan men op diverse manieren regelen. Maar zij die praten over “Thaise stijl democratie” bedoelen vooral te zeggen dat de bevolking niet teveel inspraak en zeggenschap mag krijgen. Ken uw plaats, luister naar uw meerdere. Uitspraken dat Pita, of eigenlijk MFP en PT en enkele andere partijen, die allen lieten weten de grondwet aan te willen passen, is een andere manier om te zeggen “plebs, ken uw plaats of anders!”.

   In Thailand is de wet zo geschreven dat er ruimte voor interpretatie is (ansich niet verkeerd), en of het oordeel zus of zo uit valt lijkt vooral te liggen aan wie er in het beklaagde bankje staat. Zo had Thanathorn ruim voor de verkiezingen zijn media aandelen in een al jaren inactief inflight magazine aan zijn moeder overgedragen, echter had hij dit niet doorgeven aan de centrale autoriteit hierover (naam ontgaat mij even), al is dat helemaal niet verplicht. Daarom was het oordeel, dat ondanks alle stukken en verklaringen van betrokken advocaten dat de aandelen al lang niet meer van Thanathorn waren, dat hij wel degelijk eigenaar was van media-aandelen en dus de wet overtrad…. stok, hond, weg Thanathorn.

   Goede kans dat men ook wel een stok heeft op Pita en Move Forward mee aan te pakken, het NIET overtreden van een technische kleinigheid is bijna niet te doen als je geen “khon dee” bent. Ken uw plek…. leven de democratie en rechtspraak??

   • eli zegt op

    Helemaal mee eens Rob V.
    Als je aan democratie denkt denk dan eens aan Hongarije, Turkije of Rusland.
    Heb je daar geen zin in denk dan eens aan de Verenigde Staten van Amerika, waar de republikeinse staten allerlei wetten optuigen om het bepaalde kiezersgroepen zo moeilijk mogelijk te maken om hun stem uit te brengen. Arme democratische stemmende kiezers uiteraard.
    Ik bedoel te zeggen dat vergelijkingen tussen de verschillende soorten democratie niet zinvol zijn als je denkt in Wij/Zij vorm.

  • Chris zegt op

   Als Pita de steun krijgt van alle politieke partijen in het nieuwe parlement, heeft hij de senaat helemaal niet nodig. Daar zit men de crux dit keer, niet bij de senaat.
   Politieke partijen en politici die altijd de mond vol hadden dat zij zo voor democratie (ja, ja, ook Prayut) zijn kunnen dat nu bewijzen door ja te zeggen tegen de coalitie Pita. Doen ze dat niet voorspel ik dat zij bij de komende verkiezingen de prijs daarvoor moeten betalen. Zoals de Democraten de prijs hebben betaald door in een coalitie met Prayut en Prawit te gaan zitten.

  • Chris zegt op

   Net zoals Thanatorn, zijn de niwue leiders vermogend maar het belangrijkste is dat ij niet uit de Thaksin clan stamen. Daarom heeft de oude garde zo’n moeite met deze nieuwelingen omdat zij niet meteen in een hokje kunnen worden geplaatst maar veel meer zijn gekozen op hun ideeen, en niet alleen door jongeren. Als dat zo zou zijn zou men niet zoveel stemmen hebben gekregen.
   Inside informatie vertelt me dat ook veel (jongere) militairen op Pita hebben gestemd. Dat stemt tot genoegen en geeft de oude generaals te denken.

 6. Soi zegt op

  Mr. Pita Limjaroenrat van de MFP zal alle hens aan dek moeten maken wil hij met de zetels die nu voorhanden zijn een coalitie kunnen maken. Vandaag zaten en spraken een groot aantal partijen bij en met elkaar, inclusief de Palang Pracharath van Prawit, maar niet met de Boemjaithai Party van Anutin, de United Thai Nation van Prayuth en niet met de Democraten van o.a. Abhisit. Deze Democraten Partij met in totaal 25 zetels laten weifelend weten wellicht gedoogsteun te willen geven. Maar dat gaat morgen, donderdag, duidelijk worden. Zonder de Democraten Partij heeft Pita slechts 369 zetels ter beschikking, en met hun stemdeelname 395. Meer dan genoeg.

  • Rob V. zegt op

   Hoe kom je tot die rekensom beste Soi?

   Als ik mijn bierviltje pak en 151+141+25+10+9+6+2+2+7 tel kom ik op 353. Dat is alle partijen met zetels uitgezonderd Phumjaitai (Anutin), Phalangpracharat (Prawit) en Ruam Thai Sang Chaat party (Prayuth).

   De Democraten hebben via Alongkorn Ponlaboot (intram partijleider) laten weten dat ze de stem van het volk zullen respecten en Pita zullen steunen.

   Phumjaitai moet daar niets van weten, en zo ook iemand (Suchart Chomklin) van Prayuth zijn partij niet. Diverse senatoren ook niet. Suchart en senatoren geven als argument dat MFP geen absolute meerderheid heeft. Een docent aan de Chulalongkorn universiteit stelt terecht dat bijnde vorige verkiezingen Phalang Pracharat ook niet de absolute meerderheid aan zetels was en dat was toen geen excuus om niet op Prayuth te stemmen…

   Je zou haast denken dat men eerst kijkt naar wie de kandidaat voor het premierschap is en dan argumenten er bij bedenkt waarom niet (of wel) voor die persoon te stemmen. Consistent hoeft het niet te zijn. MFP is fout en daarmee klaar…

   Gelukkig geven een aantal andere senatoren aan wel voor Pita te stemmen.

   Wat Phumjaitai betreft, de reden om Pita niet te steunen is 112. MFP wil haar die wet aanpassen en Phumjaithai is daar principieel op tegen en zal niemand steunen die aan 112 wil sleutelen.

   • Soi zegt op

    Beste Rob, 500 zetels minus die van Anutin (70) minus die van Prayuth 36 levert 394 zetels, incluis de Democratenpartij en zonder hen (25) kom ik op 369 stuks. De PPP heeft mede aan tafel gezeten gistermiddag, kleinere partijen hebben hun steun uitgesproken. Vandaag gaat het dus om hoe de houding is van de DP. Op zich schandelijk van hen niet eerder standpunten duidelijk te hebben, een partij die het woord Democraten in hun partijnaam hebben staan, een Abhisit (Brits onderdaan, Newcastle geboren, Oxford en Eton opgeleid, studiegenoot en maat van Boris Johnson) die eerder oppositieleider en premier is geweest en meent nu wellicht terug te kunnen als partijleider. Maar ook zonder de DP moet het lukken als 8 senatoren vóór Pita stemmen. Het liefst nog een paar meer natuurlijk. Daarna is het afwachten op hoe gindsboven tegen de situatie aankijkt. Maar ik eerder elders op Thailandblog al de opmerking gemaakt dat het niet alleen gaat om (militaire) macht maar ook om gezag. Pita cs hebben afgelopen zondag een enorme dosis gezag toegeworpen gekregen. Het is nu hoe hij met een dergelijke verantwoordelijkheid omgaat, hoe hij verliezers en weifelaars bejegent, en hoe hij weet om te gaan met weerstanden en met vooral nu al uitgesproken tegenstanden. Bedenk ook maar eens hoe groot zijn gezag wordt als gindsboven instemt, en welk profijt en gezag dat betreffend instituut wel niet gaat opleveren. Dit alles is net zo goed factor van belang en niet alleen hoe het legergroen langzaamaan aan het vervalen is.

    • Erik Kuijpers zegt op

     Soi en Rob V, ‘gindsboven’ is vooral gebaat bij rust in het land. Waarom hebben hem een aantal vliegtuigen gevolgd vol met kunstschatten uit paleizen en musea? Omdat hij bang was voor een beeldenstorm of voor een opstand tegen het instituut dat hij voorstelt?

     Als hij eieren voor zijn geld kiest dan geeft hij de uitslag van de verkiezingen een kans al zie ik hem niet zonder meer instemmen met wijzigingen in 112. Van zijn vader was bekend dat hij niet gelukkig was met al die rechtszaken om, ja om wat? Soms om helemaal niks…. Heeft zijn vader niet ooit gezegd ‘Ik ben ook maar een mens?’

     Maar, net wat ik bij Soi tussen de regels lees, als ‘gindsboven’ niets van de uitslag moet hebben dan maakt een nieuwe coalitie geen kans en loopt straks het groen weer bewapend over straat. Hoe ‘gindsboven’ gaat reageren zal mede afhangen van het gematigd optreden van de winnaars bij deze verkiezingen. Dus hou je even koest, is mijn advies aan de winnaars. Je kunt 112 ook vanuit het Departement van Justitie de grootste kracht ontnemen.

     • Chris zegt op

      beste Erik,
      Een paar opmerkingen over “gindsboven”. Je zult begrijpen dat ik mijn bronnen niet kan vermelden:
      – hij is niet uit op rust, hij is gebaat bij een beter (democratisch) imago van het land dat vervolgens afstraalt op hem. Nu wordt hij ervan verdacht het land te besturen vanuit het buitenland, maar hij beinvloedt maar bestuurt niks. Met Pit alsPM is die kritiek, met name vanuit het buitenland, verleden tijd;
      – hij is absoluut geen fan van Prayut (luistert naar niemand, arrogant, onbehouwen, geen staatsman, geen internationale scope, geen Engels spreken, geen charisma) en dat is omgekeerd ook het geval. Dat Pr dus op de een of andere manier aan de macht zal komen acht ik uitgesloten.
      – een aantal senatoren begint te bewegen in de richting van stemmen voor Pita. Hoe zou dat toch komen? (Sommige bloggers hier schrijvan ‘gindsboven’ een duideijke invloed toe als supporter van het leger maar na de verkiezingen zwijgt men in alle talen over zijn invloed)
      – Hij was/is een vriend van Thaksin die hem uit de sores heeft geholpen.

      Gindsboven is niet zo populair in eigen land. Degenen die de politiek in Thailand analyseren zouden zich eens achter de oren moten krabben en zich afvragen waarom de Thaise (conservatieve) elite zo, bijna krampachtig, hecht aan art112.

      • Erik Kuijpers zegt op

       Chris, nou, dat klinkt hoopvol. Wat me heeft verbaasd dat waren die (zeven, meen ik…) vliegtuigen vol kunstschatten die de man na zijn gevlogen naar Zuid-Duitsland.

       (Onbegrijpelijk gezien het belastingdispuut dat daar wordt gevoerd over de hoge aanslag erfbelasting vanwege de vererving van de kapitale villa die van zijn vader was. Hij weigert te betalen want beroept zich op zijn diplomatieke status. Maar die geldt, zover ik weet, alleen voor inkomsten- en vermogensbelasting.)

       Ik heb de afgelopen jaren geprobeerd bij te houden hoeveel staatsbezoeken door staatshoofden aan Thailand zijn gebracht maar uit westerse landen vind ik er geen. Vraag me af of het Thaise Huis mogelijk wordt vermeden vanwege de mensenrechten in dat land. Dan zal een democratisch gekozen parlement en dito regering kunnen helpen bij wat de westerse wereld van Thailand denkt.

       Enfin, we zullen het wel horen. Ik hoop dat de winnaars van de verkiezingen hun eisenpakket mitigeren en zeker van de ‘speeltjes’ van de uniformen afblijven. Het kon anders wel eens worden uitgelegd als een ‘Einladung zum Tanz…’.

       • Chris zegt op

        Moderator: Geen discussie over dat onderwerp graag.

 7. James Rushfore zegt op

  same old story, elections will not change anything old power stays in control , at the end of the day Prayut PM again, leaders new party’s go to jail

 8. Soi zegt op

  In mijn kinderjaren gedurende de jaren 50 van de vorige eeuw zei mijn moeder altijd al tegen ons als we iets wilden maar niet kon: geduld- komt tijd, komt raad! En als er iets is wat Thailand nodig heeft zijn dat deze 3 zaken.
  Geduld: je kunt niet van het ene op het andere moment een heel land met zo veel verschillende facties achter een heikel punt geschaard krijgen. Zowel de DP als PTP hebben bezwaar tegen een een heikel punt amendement. Wel laat zitten, zou ik zeggen. Ga zorgen dat partijen er geen breekpunt van kunnen maken als je hen om andere belangrijke zaken bijeen kunt houden. Tijd: het hoeft niet opgelost in een paar weken. Het is al zoveel decennia gaande dat enkele jaren erbij niet veel uitmaken. Gebruik een eerste regeertermijn van 4 jaar om de geesten verder rijp te maken, en gebruik een tweede termijn om vanuit een stand van zaken verder te handelen.
  Raad: nu ook PTP heeft aangegeven tegen een te snelle formulering te zijn ga er gezamenlijk dan vooral voor zorgen dat de neuzen een dezelfde richting in blijven staan. Ga opposanten geen argumenten geschenk doen om twijfel te zaaien. Als een eerste officiële optreden moet absoluut vlekkeloos, anders komt dat voortdurend als een boomerang terug.
  https://www.bangkokpost.com/thailand/politics/2573332/pita-announces-8-party-coalition-plan
  BP meldt een beschikbaar zetelaantal van 313. Steun van de DP is er tot 338. Om mijn beoogde 394 te halen lijkt me maar zo dat elkaar eens lekker masseren effect kan hebben.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website