Het eigen woningbezit in Thailand en Nederland

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , , ,
22 januari 2020

Een aantal farangs (buitenlanders) hebben een eigen woning in Thailand gekocht. Vaak is voor permanent eigen gebruik bedoelt. Echter de laatste tijd worden signalen sterker dat de Thaise overheid de woningmarkt in kaart probeert te brengen. In eerste instantie gaat het om de duurdere woningen.

 
De Thaise overheid overweegt in de verre toekomst een belasting te heffen, een soort huurwaardeforfait, op de duurdere woningen. Het is een manier om extra inkomen te verwerven. Dat de Thaise “Hiso” (rijke Thai) niet direct staan te springen bij deze nieuwe maatregel is duidelijk. Hoe het plaatje er uit zal gaan zien bij meerdere woningen of condo’s, die voor verhuur ingezet worden door farangs, is nog niets bekend. Wel is de M30 regeling van kracht voor de verhuurder om zijn huurders aan te melden bij de immigratie.

In Nederland houdt zowel de gemeente als de belastingdienst de Nederlandse huizenmarkt ook in de gaten. De gemeente in verband met de WOZ- waarde en de belastingdienst op het gebied van de hypotheekrenteaftrek. De baten en lasten van de eigen woning vallen in box 1: inkomen uit werk en woning. Echter in 2022 veranderen de belastingregels. Mocht iemand in Nederland een tweede woning kopen dan wordt het huis als vermogen aangemerkt en valt in box 3. Wordt deze woning verhuurt dan wordt de WOZ-waarde in 2022 lager door de nieuwe belastingregel.

Tot nu toe gaat het alleen nog maar om een plan. In de eerste helft van 2020 moet het wetsvoorstel nog in de Tweede Kamer behandeld worden.

Omdat de vakantiewoning in box 3 valt, is er geen recht op hypotheekaftrek net zomin voor de overige gemaakte kosten. Men is niet btw-plichtig als de verhuurperiode van de woning niet langer dan 139 dagen bedraagt. Elke gemeente kent zijn eigen belastingregeltjes zoals forensenbelasting, waterschap- en rioolbelasting, enzovoorts. Verblijft iemand korter dan 90 dagen in de tweede (vakantie) woning dan is men geen forensenbelasting verschuldigd aan de gemeente. Mocht u de tweede woning willen verkopen dan is de eventuele verkoopwinst belasting vrij.

Als u een tweede huis in het buitenland heeft, dan ziet de Belastingdienst de waarde van die woning ook als vermogen voor box 3. In plaats van de WOZ-waarde vult u de waarde in die u voor de woning zou kunnen krijgen als u die onbewoond verkoopt. Als u een schuld heeft voor de woning, dan valt die ook in box 3. U heeft in Nederland recht op een vrijstelling zodat u geen dubbele belasting betaalt.

Deze posting geeft alleen de berichten weer zoals nu bekend, maar heeft geen enkele status waaraan rechten ontleend kunnen worden.

Bronnen: Belastingdienst, Consumentenbond

3 reacties op “Het eigen woningbezit in Thailand en Nederland”

 1. onroerendgoedTH zegt op

  Die Thaise onreorend goed belasting is al lang besloten en wordt in dit jaar echt ingevoerd-zou al per 1/1 hebben moeten zijn.De tarieven zijn in vergelijking met NL lachwekkend laag en voor de 1e eigen woning tot een paar miljoen 0. Daś nog eens wat anders als de WOZ in NL (al zit daar heel veel andere zeer nuttige zaken bij in die de gemeente toch echt moet uitvoeren). Een belangrijke reden in Th is om braakliggende gronden (speculatie!) te minderen en daarom worden die nu haastig beplant om als tuin/hof gemerkt te worden.
  Winst op een vakantiewoning is als zodanig onbelast, maar uiteraard valt dan het verkregen kapitaal wel op 1/1 in box3 als bezit.

 2. Joop zegt op

  Waarde Lodewijk,
  Twee opmerkingen n.a.v. jouw bericht: 1) de Thai voeren geen huurwaardeforfait in maar een soort OZB (= onroerende zaak belasting), met een hoge vrijstelling voor de eigen woning; 2) een tweede woning (waar ter wereld dan ook) valt in Nederland al heel veel jaren in box 3 en dus niet box 1.

  • l.lagemaat zegt op

   Beste Joop,

   Je hebt gelijk wat de OZB waarde betreft, hoe ze dit gaan benoemen, weet ik niet Aan de hand daarvan worden in Nederland b.v. de hoogte van de waterschapsbelasting bepaald.

   Voor een tweede woning in het buitenland staat in het artikel dat dit voor de belasting in box 3 geldt, blijft dus onveranderd. Alleen ze trekken de tweede woning in Nederland nu ook onder dezelfde noemer, namelijk box 3.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website