Gewoon een beetje zitten janken

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
31 januari 2012

Vandaag had ik weer eens en probleem met de computer. Mijn Thaise buurman die een paar huizen verder woont is een computer specialist. Ik heb hem om hulp gevraagd. 

Hij is invalide en zijn vrouw ook. Ze hebben elkaar leren kennen in een revalidatiecentrum. Ik heb al verschillende keren een beroep op hem gedaan als ik weer eens computerproblemen had. Wanneer ik heb om hulp vraag is dat nooit te veel moeite voor hem.

Nu was het weer zover. Hij kwam weer om mij te helpen. In zijn rolstoel voor hek. Naar binnen geholpen steunend op mijn schouder. Twee uur bezig geweest en alles weer oke. Toen ik tegen hem zei ‘Naam (dat is zijn naam) ik wil je toch wel eens wat geven voor al de moeite die jij voor mij doet. In Thailand moet je toch overal wel eens voor betalen.’

In het Engels antwoordde hij ‘No problem. you are my brother.’  Ik heb hem teruggebracht in zijn rolstoel naar huis. In een keer waren alle vooroordelen die ik over de a-sociale Thai had een stuk minder.

Terug thuis pakte ik een biertje en kon mijn emotie niet bedwingen. Ik heb gewoon een beetje zitten janken.

Cor van Kampen


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Gewoon een beetje zitten janken”

 1. Rob V zegt op

  Jij vermeld niet of je wel eens bij hem over de vloer komt. Mocht je dit nog niet gedaan hebben: ga eens langs met een zak vol eten en drinken, zal de man zeker waarderen. 🙂

 2. Harold Rolloos zegt op

  “In een keer waren alle vooroordelen die ik over de a-sociale Thai had een stuk minder.”

  Wat een ontroerend verhaal. Zo zie je maar weer dat er ook ‘normale’ Thai bestaan. Toch jammer dat je eerder kanttekeningen plaatste bij mijn verhaal en dat je het nogal ongeloofwaardig vond dat een Thaise dame geen drankjes voor een (jonge) farang koopt.

  • Thailandganger zegt op

   Wat jammer nou dat je ‘normale’ tussen aanhalingstekens zet. Alsof ze niet bestaan en zeldzaam zijn.

   • Harold Rolloos zegt op

    Die bestaan wel degelijk. Maar als je de voorgeschiedenis van mijn reactie kent dan snap je wat ik bedoel met mijn opmerking 🙂

 3. king zegt op

  Harold,
  Het blijft je maar dwarszitten dat Cor en vele anderen je verhaal van die twee Thaise dames zeer ongeloofwaardig vonden.Ik heb het nog een keer gelezen,hier klopt iets niet.
  Dit is een prima verhaaltje over een Thai met een zeer goed hart.
  Alle hulde.

 4. Johnny zegt op

  Idd goed verhaal. Ik ken zulke ervaringen maar al te goed. Dit is wat je ongeevenaard goed doet voelen, bijna onacceptabel. Bij ons hebben we een tv reperateur, ook invalide, hij heeft mij vaak geholpen met een electrotechnisch probleempje, wat ik zelf even niet kon vinden. Allemaal zonder betaling.

  Eergister had ik diverse hardhouten latten nodig, op de mm nauwkeurig geschaaft en gezaagd. Een hele bos was het. We kregen het voor niks mee.

 5. Chang Noi zegt op

  De sociale circles waarin je je bevindt zijn erg belangrijk in Thailand en daarmee kom je ook ineens in aanraking met heel ander soort Thai.

  Persoonlijk ben ik van mening dat 90% van Thai net zulke vriendelijke mensen zijn als die invalide computer expert. Van die andere 10% zit de ene helft in de regering en de andere helft woont in Pattaya, Sukhumvit Bangkok en Phuket.

  Chang Noi

  • erik zegt op

   zit wel iets van waarheid in,mij mij in de soi zit een naaister en geloof het of niet,zij zit daar om geld te verdienen en zij komt natuurlijk uit Esan en zij werkt hier in Lad Phrao BKK,als ik wat te vermaken heb of te repareren,weigert zij pertinent geld van mij,want ik ben een vriend,dat is mij zo pijnlijk,dus als er iemand komt uit NL en chocola meebrengt,breng ik haar meteen een plak of zoiets,alleen maar om te laten zien er zijn zulke en zulke,dus niet altijd alles over een kam scheren,hier

 6. king zegt op

  Het artikel van Khun Peter:Hi-So,Lo-So geeft het allemaal goed weer.
  Waar hij het vandaan heeft weet ik niet,maar alles heel goed getypeerd.
  Overigens pas China New Year:ongelofelijk veel gekregen fruit,khanom piak enz.
  Bangkokianen hebben een heel groot hart.Elke dag komt er wel een buurvrouw met een plastic zakje.

 7. guyido zegt op

  dit verhaal komt mij bekend voor , mijn galerie houdster in Silom , Gossip Galerie, Bangkok heeft veel voor mij betekend en ik voor haar ,nu zijn we 3 jaar verder en ben ik voor haar Brother en zij voor mij Sister .

  dat zou mij in Frankrijk zeker nooit zijn overkomen , en we gaan inderdaad met elkaar om als broer en zus .

  Thailand amazing ….
  en normaal gesproken praat je er niet over , maar dit is toch een reaktie waard.

 8. Frank Franssen zegt op

  Ik ken meer van dat zulke goede voorbeelden.
  Wij huren al 4 jaar een flat in Pattaya, Als we NL zijn worden onze scooter en de auto voor een gering bedrag bijgehouden. Ook ons appartement ziet er altijd schoon en netjes uit.

  Compliment Thailand !!

  Frank

 9. peter zegt op

  Sawasdee khrap.
  Ik verbaas me vaak over de vaak negatieve uitlatingen over dit of dat.
  Nu weer over de Thaise mensen.
  Er zijn er gelukkig genoeg met het hart op de goede plaats.

  Ik weet niet waar degenen wonen met die negatieve klank.
  Maar als je er vaak komt in Thailand of er woont, zou je dit toch moeten weten.
  Je kunt niet iedereen over een kam scheren.
  Dat is wel heel kortzichtig.

  Ik blijf vol belangstelling deze site volgen.
  Ga zo door, want ook aan goede informatie is geen gebrek.

  mvg Peter
  Sawasdee krap

 10. Bert, khun Nok zegt op

  Beste bewoners van Isaan en andere streken, dit is een UITZONDERING. Laat ons niet direct hoog van de toren blazen, net zomin als we negatief moeten doen over iedereen als we een rotzak tegenkomen.
  Een ding kan ik wel zeggen, al die helden met hun(ze hebben het wel mogen betalen) huizen in het binnenland behoren grotendeels tot de “Zombies v d Isaan”. Tientallen heb ik er gekend en allen spraken ze vol lof over familie en buren en maar bluffen hoe goed ze werden aanvaard. Als je dan eens meegaat naar hun paradijselijk dorp leer je de waarheid pas kennen. Zeker als je met de Thais in hun taal spreekt.
  Ieder doet z’n zin, maar jezelf bedriegen is dom!
  Bert.

  • nok zegt op

   Wat wil je nou precies zeggen dan? Laat die mensen (Zombies?) lekker gelukkig zijn daar in de dorpjes. In Bkk wordt flink geadverteerd voor nieuwe woningen in villa-parken. Steevast staat er dan een farang op de foto die daar zogenaamd zou moeten wonen. Oftewel het is hi-so om tussen de farang te wonen. Je ziet die farang dan samen met zn pitbull in de tuin of op de fiets (met helm op) samen met de kids aan het fietsen. Of lekker op een luchtbed in de pool in de zon…..Alsof een thai dat ooit gaat doen 🙂 . Dorpelingen roddelen er wat af, vooral over vreemde vogels natuurlijk. Laat die mensen toch lekker roddelen, ze hebben niets beters te doen als er geen soap op tv is.

 11. Sir Charles zegt op

  In Nederland ken ik ook mensen die ten alle tijden voor me klaarstaan, wanneer ik afwezig ben omdat ik bijvoorbeeld in Thailand verblijf wordt mijn appartement keurig verzorgd, de brievenbus geleegd en de koelkast alvast aangezet voor terugkomst.

  Iedere keer bij terugkomst krijg ik dan ook een brok in de keel ondanks zij het niet breed hebben want ze leven van een bijstandsuitkering willen ze beslist niet dat ik ze financieel tegemoetkom.

  Neem daarom wel altijd een souvenir mee voor hen want met helemaal niets terugkomen vind ik gevoelsmatig niet acceptabel.

  Laten we ons gelukkig prijzen dat we in Thailand én Nederland niet alleen maar zelfingenomen egoïstische mensen tegenkomen waardoor vele vooroordelen die over beide landen de ronde doen verwezen kunnen worden naar de prullenbak.

 12. Johnny zegt op

  Het gaat weer over goed en slecht. Je moet cultuurverschillen niet verwarren met meningsverschillen. Er zijn veel Thai met een goed hart en die vanuit hun belevenis iets goeds voor jou willen doen, zonder daarvoor ook maar iets in retour te willen hebben. Als je hier een tijdje leeft, zie je dat verschil wel.

  Ik blijf volhouden dat leven in een kleine gemeenschap vele malen prettiger en veiliger is dan in een omgeving zoals Pattaya met vele buitenlanders. In een dorp hoor je bij de gemeenschap. De locale detaillisten zullen het niet in hun hoofd halen om mij voor een bath te tillen bv. Ik ben altijd bezig, bouwen, verbouwen, autotje modificeren, ga zo maar door. Ik heb al zoveel hulp voor niks gehad van de diverse mensen.

  Als ik niet zo’n fijne omgeving had gehad, dan had ik nooit gebleven.

 13. siamees zegt op

  I.d.d. een heel mooi verhaal zo zijn er nog heel veel.Als een Thai het hart op de juiste plaats heeft is het echt een heel goed mens.Spijtig genoeg ga je deze Thais niet veel vinden op de plaatsen waar er veel toeristen zijn.Hier in het verre Isaan spreken de mensen mij altijd aan met mijn voornaam als ze die kennen,ze zullen nooit farang tegen mij zeggen.Ik voel mij hier trouwens ook niet echt een vreemdeling raar he.Als ik dan al is naar een toeristische plaats ga baal ik al snel van dat soort Thais die daar rondlopen .Ik ben al heel veel geholpen door Thais en voor niks.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website