Geweld en vuurwapens in Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
22 september 2015

Thailand is niet alleen een land wat bij veel toeristen in trek is, maar ook een land waar veel conflicten met wapens “opgelost” worden. Er gaat geen week voorbij of een of ander geweldsdelict, vaak beslecht met een vuurwapen, haalt het nieuws.

Dan weer gaat het over een woordenwisseling dan weer gaat het over gezichtsverlies of over vreemdgaan en jaloersheid. Kortgeleden werd een Thaise vrouw neergeschoten omdat haar ex-man niet kon verkroppen dat hun verhouding over was en zij inmiddels een andere man had.

Wapencultuur

In Thailand heerst een wapencultuur. Het is een egocultuur gedomineerd door mannen vaak in uniformen. Het is moeilijk om deze wapencultuur in te schatten. De Thaise regering geeft geen statistieken over het aantal moorden, die per jaar plaatsvinden, waarbij het zuiden van Thailand even buiten beschouwing gelaten wordt. Daar verloren bij aanslagen de laatste tien jaar al 6400 mensen het leven.

Volgens de website “GunPolice.org” uit Australië zou Thailand het hoogste aantal moorden met vuurwapens hebben in Azië. Dat zou driemaal zoveel zijn als in Cambodja en bijna evenveel als in Amerika. Beter bekend is het aantal wapens dat in privé bezit is. Het Ministerie van Binnenlandse zaken telt 6,1 miljoen geregistreerde vuurwapens op een inwoneraantal van 67 miljoen inwoners. Met de ongeregistreerde wapens zou het aantal zeker 10 miljoen kunnen bedragen. Deze zouden onder andere op de zwarte markt verkrijgbaar zijn.

Karma

Hoewel in Amerika steeds meer stemmen opgaan om de “wapencultuur” terug te dringen, maakt men zich in Thailand daar geen zorgen om door een andere mentaliteit. Volgens Kasit Piromya, voormalig minister van Buitenlandse zaken van de Democratische Partij, voelt niemand zich verantwoordelijk voor het thema vuurwapengeweld en een strengere wapenwet. Hij denkt dat het geloof in Karma daarvoor verantwoordelijk is. “Wanneer het je tijd is, dan gebeurt dat. De dood is een onderdeel van het leven”, aldus Kasit, die zelf twee vuurwapens heeft. Op papier staan duidelijke controles en wetten, maar die zijn gemakkelijk te omzeilen.

Echter politiecommandant Akaradet Pimolsri van de afdeling zware delicten, wil dat er een “ballistische vingerafdruk” van elk wapen komt. Dit als een belangrijk controlemiddel op vuurwapen bezit en gebruik. Toen Akaradet een grote razzia in Uthai Thani uitvoerde naar aanleiding van een moord op een politieagent, waren de verdachten al gevlucht, maar vond men wel 20 wapens, munitie en kogelvrije vesten (burgers mogen geen kogelvrije vesten bezitten, die worden gelijkgesteld aan een wapen). Bij andere controles worden vaak een meervoud aan wapens gevonden.

Bron: news.yahoo.com/bullet-body-thailands-troubling-gun-murders-043423678.html


» Laat een reactie achter


Rating: 3.00/5. From 1 vote.
Please wait...

12 reacties op “Geweld en vuurwapens in Thailand”

 1. marc zegt op

  Hoe ervaren Nederlanders die in Thailand wonen (in de grote steden) deze cijfers?

 2. peter van vliet zegt op

  Voor uw informatie : het aantal doden door vuurwapen geweld in Thailand was vorig jaar 23,000 .

  Verder zijn er meer vuurwapens in Thailand dan mensen.

  • max Snijder zegt op

   Meer vuurwapens dan mensen.
   Waar baseert u dat op ?
   Zomaar uit de lucht gegrepen of is er onderzoek naar gedaan ?
   Ik zou uw bron wel eens willen inzien.
   Mvg.
   Max.

 3. Mark zegt op

  Drie recente “Thailand-wapen-gerelateerde” belevenissen zijn me bijgebleven:

  Doe het zelf: Op bezoek bij vrienden in een onooglijk klein Isaans dorp zagen we een zestal jongelingen met geweren met lange loop naar blikken potten schieten. Het bleken eenvoudige zelfgemaakt wapens te zijn. Ze leken op historische musketten met vuursteen. Ze vulden langs de loop met zwart buskruit en schoten zelf gegoten loden kogels af. De jonge mannen waren aan het oefenen voor een volgende jachtpartij. TIT.

  Vriendendienst: Een Nederlandse vriend woont in Noord-Thailand in een mooi groot ommuurd huis midden de rijstvelden. Zijn optrekje ligt afgelegen een eind van de bewoonde wereld. Bij een borrel en praatje kwam het thema “beveiliging” op zo’n afgelegen woonplek ter sprake. Hoge muren, luidruchtige ganzen in de vijver bij de woonst, honden, en de alarminstallatie kwamen ter sprake. Maar ook het vuurwapen. Verwonderd over zijn “farrang wapenbezit toonde hij mij zijn glanzende zwarte trommelrevolver. Een Colt verzekerde hij me. De revolver bleek vergund en hij oefende regelmatig op de regionale schietbaan van, en met, zijn vrienden van de politie.

  Patsers: Mijn Noorse vriend zijn ega komt uit een landbouwersfamilie die nauwelijks zelf nog rijst verbouwt. Ze specialiseerden zich als loonwerkers. Ze kochten landbouwmachines en bewerken de velden van landbouwers tegen betaling. Dat gaat van ploegen, over planten en sproeien, tot oogsten. Mijn Noorse vriend investeerde een deel van zijn Noorse kronen in de aankoop van “pikdorsers”. Pikdorsers op rupsbanden voor het oogsten van rijst. De machines worden tweedehands ingekocht in Zuid-Korea, geïmporteerd en gereviseerd door een Thaise firma, een Sino-Thaise firma om correct te zijn.
  Mijn Noorse vriend en diens vrouw nodigden ons uit om mee te gaan naar een Chinees Nieuwjaar feestje georganiseerd door de importfirma van pikdorsers. Traditioneel is het een herrie van jewelste op zo een Chinees Nieuwjaarsfeestje als de krakkers massaal knallen. Altijd een bijzondere belevenis. Deze keer was het wel heel bijzonder. Een groot aantal van de aanwezige Thaise heren haalden een revolver boven en begonnen daarmee verwoed in de lucht te knallen. Een concert van Chinese krakkers begeleid door een 20-tal knallende revolvers. Mijn Noorse vriend en ik waren wel degelijk onder de indruk. Voor de locals was dit blijkbaar gewoontjes …

  Vuurwapenbezit is duidelijk wijd verspreid in Thailand en die politiecommandant die een ballistische vingerafdruk van elk wapen wil heeft nog héél veel werk. Hopelijk heeft hij het gepaste Karma voor de klus …

  • Sjaak S zegt op

   Ik vraag me telkens weer af waar de kogels terecht komen van wapens die in de lucht schoten. Als ze naar beneden komen, kunnen ze dan niemand verwonden?

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Hoogstens wat builen en blauwe plekken maar dat is minder ernstig dan je zou verwachten. Tenminste volgens dit artikel
    https://www.technopolis.be/nl/fiche/weetjes/toestellen-en-techniek/waar-blijft-een-kogel-als-je-die-de-lucht-in-schiet/

    • Mr.Bojangles zegt op

     Sorry, maar volgens de natuurkunde-wetten klopt dit niet. Leuk verhaal, je zou het bijna gaan geloven maar er is nog zoiets als valversnelling. En hoe klein een voorwerp dan ook is, als de snelheid maar groot genoeg is, komt zelfs een klein gewicht hard aan:
     http://www.goeievraag.nl/wetenschap/natuurkunde-scheikunde/vraag/22046/vallende-kogel-dodelijk-verwonden

   • jasper zegt op

    Ja, je kunt er aan overlijden zelfs. In Puerto Rico bijvoorbeeld, jaarlijks bij de oudejaarsfeesten: gemiddeld 2 doden en 25 gewonden. Zie https://en.wikipedia.org/wiki/Celebratory_gunfire

 4. Ron bergkotte zegt op

  Interessante info Peter van Vliet, heb je ook een bron ? Groet, Ron.

  • Fransamsterdam zegt op

   Volgens deze site waren er in Thailand in 2011 3.307 moorden, die uiteraard niet allemaal met een vuurwapen zijn gepleegd.
   .
   http://www.nationmaster.com/country-info/stats/Crime/Violent-crime/Murder-rate
   .
   Het aantal wat Peter noemt is bijna net zo hoog als het aantal doden door verkeersongevallen. Dat is hoogst onwaarschijnlijk.

 5. Fransamsterdam zegt op

  Het aantal moorden per miljoen inwoners – inclusief de moorden die met een vuurwapen zijn gepleegd – was in 2011 in Thailand 49.
  Daarmee staat het op plaats 94 in de lijst met 193 landen. Vrijwel exact in het midden dus.
  Daarbij dient te worden aangetekend dat het aantal in 1998 nog 88 bedroeg. De trend is dus dalende, wat bepaald niet in alle landen het geval is.
  .
  http://www.nationmaster.com/country-info/stats/Crime/Violent-crime/Murder-rate-per-million-people

 6. Franky R. zegt op

  Ik zie een paar zeer mooie wapens op de foto…Zelfs “museumstukken” als de S&W 686 (twee bovenste revolvers) en enkele ‘1911s’.

  Grote wapens die – naar mijn mening- eerder bedoeld zijn om te imponeren, vergeleken met de Walther(?) op de voorgrond.

  En de wapens zijn niet het grote probleem, maar het gebrek aan toezicht. Net zoals het Thaise verkeer. De regels zijn vastgelegd, maar als je dan politici krijgt die gaan roepen dat ‘de dood onderdeel van het leven is’, terwijl men praat/discussieert over dingen die niet in handen van verkeerde figuren moeten komen.

  Tja…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website