Geweld en vuurwapens in Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
16 september 2022

Thailand is niet alleen een land wat bij veel toeristen in trek is, maar ook een land waar veel conflicten met wapens “opgelost” worden. Er gaat geen week voorbij of een of ander geweldsdelict, vaak beslecht met een vuurwapen, haalt het nieuws.

Dan weer gaat het over een woordenwisseling dan weer gaat het over gezichtsverlies of over vreemdgaan en jaloersheid. Kortgeleden werd een Thaise vrouw neergeschoten omdat haar ex-man niet kon verkroppen dat hun verhouding over was en zij inmiddels een andere man had.

Wapencultuur

In Thailand heerst een wapencultuur. Het is een egocultuur gedomineerd door mannen vaak in uniformen. Het is moeilijk om deze wapencultuur in te schatten. De Thaise regering geeft geen statistieken over het aantal moorden, die per jaar plaatsvinden, waarbij het zuiden van Thailand even buiten beschouwing gelaten wordt. Daar verloren bij aanslagen de laatste tien jaar al 6400 mensen het leven.

Volgens de website “GunPolice.org” uit Australië zou Thailand het hoogste aantal moorden met vuurwapens hebben in Azië. Dat zou driemaal zoveel zijn als in Cambodja en bijna evenveel als in Amerika. Beter bekend is het aantal wapens dat in privé bezit is. Het Ministerie van Binnenlandse zaken telt 6,1 miljoen geregistreerde vuurwapens op een inwoneraantal van 67 miljoen inwoners. Met de ongeregistreerde wapens zou het aantal zeker 10 miljoen kunnen bedragen. Deze zouden onder andere op de zwarte markt verkrijgbaar zijn.

Karma

Hoewel in Amerika steeds meer stemmen opgaan om de “wapencultuur” terug te dringen, maakt men zich in Thailand daar geen zorgen om door een andere mentaliteit. Volgens Kasit Piromya, voormalig minister van Buitenlandse zaken van de Democratische Partij, voelt niemand zich verantwoordelijk voor het thema vuurwapengeweld en een strengere wapenwet. Hij denkt dat het geloof in Karma daarvoor verantwoordelijk is. “Wanneer het je tijd is, dan gebeurt dat. De dood is een onderdeel van het leven”, aldus Kasit, die zelf twee vuurwapens heeft. Op papier staan duidelijke controles en wetten, maar die zijn gemakkelijk te omzeilen.

Echter politiecommandant Akaradet Pimolsri van de afdeling zware delicten, wil dat er een “ballistische vingerafdruk” van elk wapen komt. Dit als een belangrijk controlemiddel op vuurwapen bezit en gebruik. Toen Akaradet een grote razzia in Uthai Thani uitvoerde naar aanleiding van een moord op een politieagent, waren de verdachten al gevlucht, maar vond men wel 20 wapens, munitie en kogelvrije vesten (burgers mogen geen kogelvrije vesten bezitten, die worden gelijkgesteld aan een wapen). Bij andere controles worden vaak een meervoud aan wapens gevonden.

Bron: news.yahoo.com/bullet-body-thailands-troubling-gun-murders-043423678.html

– Herplaatst ter nagedachtenis aan Lodewijk Lagemaat † 24 februari 2021 –

21 reacties op “Geweld en vuurwapens in Thailand”

 1. marc zegt op

  Hoe ervaren Nederlanders die in Thailand wonen (in de grote steden) deze cijfers?

 2. peter van vliet zegt op

  Voor uw informatie : het aantal doden door vuurwapen geweld in Thailand was vorig jaar 23,000 .

  Verder zijn er meer vuurwapens in Thailand dan mensen.

  • max Snijder zegt op

   Meer vuurwapens dan mensen.
   Waar baseert u dat op ?
   Zomaar uit de lucht gegrepen of is er onderzoek naar gedaan ?
   Ik zou uw bron wel eens willen inzien.
   Mvg.
   Max.

  • Sjaak S zegt op

   Wat? Ik dacht dat Thailand 70 miljoen inwoners had en officieel 6 miljoen vuurwapens, daarbij komen nog eens 4 miljoen illegale wapens, dus 10 miljoen.
   Dus…. als ik goed reken zijn er nog steeds zeven keer zoveel inwoners als vuurwapens… hoe reken jij dan, Peter van Vliet.
   En waar haal jij die 23000 vandaan? Ik vind het nergens op internet. Wel een pagina waarin staat dat in 2019 ongeveer 2351 mensen door vuurgeweld stierven. Dus 10 keer minder.
   Ik zou je getallen eens nakijken. En mocht je denken dat IK het uit mijn duim zuig, dan kijk hier maar eens na:
   https://www.google.com/search?q=hoeveel+vuurwapens+in+Thailand&oq=hoeveel+vuurwapens+in+Thailand&aqs=chrome..69i57.5510j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8

   en:
   https://www.fairplanet.org/editors-pick/thailands-gun-violence-casts-doubt-on-outdated-laws/

   • khun moo zegt op

    Sjaak S.

    Het ligt er aan wie men meeneemt in de berekeningen.
    ik neem aan dat er weinig vuurwapens door vrouwen beheert worden, dat halveert de 70 miljoen
    Ongeveer 14 miljoen personen zijn onder de 14 jaar en 7 miljoen zijn boven de 65 jaar
    35 miljoen – 7 miljoen (mannelijke boven de 65) -3 miljoen (mannelijke boven de 65)= 25 miljoen.

    Eigenlijk resteren er zo’n 25 miljoen mensen , deie redelijkerwijze een wapen zouden kunnen beztitten waarbij er blijkbaar 10 miljoen wapens zouden zijn.
    Wanneer je het dan per gezin met een samenstelling van 2-3 personen bekijkt heeft eigenlijk elk gezin wel een wapen.

    • Sjaak S zegt op

     Ook in dat geval zijn de getallen van Peter van Vliet hoogst overdreven. En waarom moet je degenen die over 65 zijn uitsluiten van wapenbezit? Kunnen ze het niet meer tillen?
     Er wordt in de statistieken van de totale bevolking uitgegaan en niet van een groepje mensen. Bovendien waren het er 2351 mensen die slachtoffer waren en niet 23 duizend. Tien keer minder. Overdrijven is ook een kunst.
     Khun moo, jouw berekening klopt ook niet helemaal. De resterenden 25 miljoen mensen zijn dan de mannen?
     Ga je dan weer van een gezin uit dan moet je toch nog de kinderen, moeder de vrouw en opa en oma toevoegen en dan kom je weer op de 70 miljoen uit.

     Maar ondanks dit blijkt toch uit onderzoekingen dat Thailand een schrikbarend hoog wapenbezit heeft. Zullen we het daarop houden?

 3. Mark zegt op

  Drie recente “Thailand-wapen-gerelateerde” belevenissen zijn me bijgebleven:

  Doe het zelf: Op bezoek bij vrienden in een onooglijk klein Isaans dorp zagen we een zestal jongelingen met geweren met lange loop naar blikken potten schieten. Het bleken eenvoudige zelfgemaakt wapens te zijn. Ze leken op historische musketten met vuursteen. Ze vulden langs de loop met zwart buskruit en schoten zelf gegoten loden kogels af. De jonge mannen waren aan het oefenen voor een volgende jachtpartij. TIT.

  Vriendendienst: Een Nederlandse vriend woont in Noord-Thailand in een mooi groot ommuurd huis midden de rijstvelden. Zijn optrekje ligt afgelegen een eind van de bewoonde wereld. Bij een borrel en praatje kwam het thema “beveiliging” op zo’n afgelegen woonplek ter sprake. Hoge muren, luidruchtige ganzen in de vijver bij de woonst, honden, en de alarminstallatie kwamen ter sprake. Maar ook het vuurwapen. Verwonderd over zijn “farrang wapenbezit toonde hij mij zijn glanzende zwarte trommelrevolver. Een Colt verzekerde hij me. De revolver bleek vergund en hij oefende regelmatig op de regionale schietbaan van, en met, zijn vrienden van de politie.

  Patsers: Mijn Noorse vriend zijn ega komt uit een landbouwersfamilie die nauwelijks zelf nog rijst verbouwt. Ze specialiseerden zich als loonwerkers. Ze kochten landbouwmachines en bewerken de velden van landbouwers tegen betaling. Dat gaat van ploegen, over planten en sproeien, tot oogsten. Mijn Noorse vriend investeerde een deel van zijn Noorse kronen in de aankoop van “pikdorsers”. Pikdorsers op rupsbanden voor het oogsten van rijst. De machines worden tweedehands ingekocht in Zuid-Korea, geïmporteerd en gereviseerd door een Thaise firma, een Sino-Thaise firma om correct te zijn.
  Mijn Noorse vriend en diens vrouw nodigden ons uit om mee te gaan naar een Chinees Nieuwjaar feestje georganiseerd door de importfirma van pikdorsers. Traditioneel is het een herrie van jewelste op zo een Chinees Nieuwjaarsfeestje als de krakkers massaal knallen. Altijd een bijzondere belevenis. Deze keer was het wel heel bijzonder. Een groot aantal van de aanwezige Thaise heren haalden een revolver boven en begonnen daarmee verwoed in de lucht te knallen. Een concert van Chinese krakkers begeleid door een 20-tal knallende revolvers. Mijn Noorse vriend en ik waren wel degelijk onder de indruk. Voor de locals was dit blijkbaar gewoontjes …

  Vuurwapenbezit is duidelijk wijd verspreid in Thailand en die politiecommandant die een ballistische vingerafdruk van elk wapen wil heeft nog héél veel werk. Hopelijk heeft hij het gepaste Karma voor de klus …

  • Sjaak S zegt op

   Ik vraag me telkens weer af waar de kogels terecht komen van wapens die in de lucht schoten. Als ze naar beneden komen, kunnen ze dan niemand verwonden?

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Hoogstens wat builen en blauwe plekken maar dat is minder ernstig dan je zou verwachten. Tenminste volgens dit artikel
    https://www.technopolis.be/nl/fiche/weetjes/toestellen-en-techniek/waar-blijft-een-kogel-als-je-die-de-lucht-in-schiet/

    • Mr.Bojangles zegt op

     Sorry, maar volgens de natuurkunde-wetten klopt dit niet. Leuk verhaal, je zou het bijna gaan geloven maar er is nog zoiets als valversnelling. En hoe klein een voorwerp dan ook is, als de snelheid maar groot genoeg is, komt zelfs een klein gewicht hard aan:
     http://www.goeievraag.nl/wetenschap/natuurkunde-scheikunde/vraag/22046/vallende-kogel-dodelijk-verwonden

   • jasper zegt op

    Ja, je kunt er aan overlijden zelfs. In Puerto Rico bijvoorbeeld, jaarlijks bij de oudejaarsfeesten: gemiddeld 2 doden en 25 gewonden. Zie https://en.wikipedia.org/wiki/Celebratory_gunfire

  • khun moo zegt op

   Mark,

   Ik heb letterlijk dezelfde ervaringen.

   De zoon van mijn vrouw heeft ook zo’n zelfgemaakte musket.
   Een ijzeren pijp, waar voorin kruit geperst wordt en achter zit een mechanisme met een vuursteentje.
   Er worden vogeltjes mee uit de boom geschoten en die worden opgegeten.

   Een kennis van mij die in Isaan woonde had ook een revolver.
   Hij woonde nogal achteraf en zijn eerst volgende buren waren ongeveer een kilometer ver.

   Jouw feest met de revolvers.
   Ik was vele jaren geleden op koh samet en kwam in gesprek met de eigenaar van de bungalows.
   Toen ik vroeg of hij ook wapens had als beveiliging, haalde hij een dubbelloops geweer te voorschijn en een revolver.
   Hij nodigde me uit om eens even te schieten met het dubbel loops geweer.
   Wij waren de enige bezoekers op het terras.
   Dat heb ik toen ook gedaan.
   Een flinke terugslag moet ik zeggen.

   Nog enkele aanvullingen.
   Een taxi chauffeur bleek zijn revolver in zijn hand schoenen kastje van zijn auto te hebben.

   In de tijd dat Koh samui nog geen bank had (jaren 80) wilde ik geld wisselen.
   Onze bungalow verhuurder ging gewapend en al mee naar de wisselaar.

   In het diepe zuiden heb ik ooit een bungalowtje gehuurd op een eiland waar ik me niet veilig voelde.
   De lokale phujai baan kwam even langs en gaf mij een enkel loops geweer als voorzorg.

   Dat er dus veel wapens in omloop zijn geloof ik.

 4. Ron bergkotte zegt op

  Interessante info Peter van Vliet, heb je ook een bron ? Groet, Ron.

  • Fransamsterdam zegt op

   Volgens deze site waren er in Thailand in 2011 3.307 moorden, die uiteraard niet allemaal met een vuurwapen zijn gepleegd.
   .
   http://www.nationmaster.com/country-info/stats/Crime/Violent-crime/Murder-rate
   .
   Het aantal wat Peter noemt is bijna net zo hoog als het aantal doden door verkeersongevallen. Dat is hoogst onwaarschijnlijk.

 5. Fransamsterdam zegt op

  Het aantal moorden per miljoen inwoners – inclusief de moorden die met een vuurwapen zijn gepleegd – was in 2011 in Thailand 49.
  Daarmee staat het op plaats 94 in de lijst met 193 landen. Vrijwel exact in het midden dus.
  Daarbij dient te worden aangetekend dat het aantal in 1998 nog 88 bedroeg. De trend is dus dalende, wat bepaald niet in alle landen het geval is.
  .
  http://www.nationmaster.com/country-info/stats/Crime/Violent-crime/Murder-rate-per-million-people

 6. Franky R. zegt op

  Ik zie een paar zeer mooie wapens op de foto…Zelfs “museumstukken” als de S&W 686 (twee bovenste revolvers) en enkele ‘1911s’.

  Grote wapens die – naar mijn mening- eerder bedoeld zijn om te imponeren, vergeleken met de Walther(?) op de voorgrond.

  En de wapens zijn niet het grote probleem, maar het gebrek aan toezicht. Net zoals het Thaise verkeer. De regels zijn vastgelegd, maar als je dan politici krijgt die gaan roepen dat ‘de dood onderdeel van het leven is’, terwijl men praat/discussieert over dingen die niet in handen van verkeerde figuren moeten komen.

  Tja…

  • JJ zegt op

   Toezicht is natuurlijk ook gebrekkig, maar de hoofdoorzaak lijkt mij toch de mentaliteit van deze mensen.

 7. Chris zegt op

  Er zijn wel cijfers over het aantal moorden (homocides) waarbij al dan niet een vuurwapen in het spel is.

  https://www.eliteplusmagazine.com/home/content/177/8#gsc.tab=0

 8. JJ zegt op

  In 2013 7,48 doden per 100.000 inwoners in Thailand. In de VS 3,55 doden per 100.000 inwoners.
  Oftewel meer dan dubbel in Thailand… Ga er maar aanstaan.
  Bron University of Washington’s Institute for Health Metrics and Evaluation. Zie Thailandblog december 2015.

 9. Jan zegt op

  Gisteren nog een student afgeknald in een school waarbij men met het wanverhaal van een ontploft keybord afkwam, totaal ongeloofwaardig.
  Zeer verontrustend dat dit op scholen gebeurd.

  • khun moo zegt op

   Jan,

   Agressieve gewapende rivaliteiten tussen diverse groepen op de scholen is er al jaren.

   De studenten met de technische opleidingen zijn het meest gevreesd met hun zelf gemaakt explosief materiaal.

   Wanneer je het Thaise nieuws op TV5 volgt , kom je er snel achter dat er eigenlijk iedere dag wel iemand neergeschoten wordt of vermoord gevonden wordt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website