In Thailand lopen nogal wat “Luk khrueng” (halfkinderen) rond waarvan de moeder in één van Thailands uitgaansplaatsen in de seksindustrie werkt of heeft gewerkt. De vader is meestal een buitenlander die voor een vakantie in Thailand was. Sommige “vakantie-vaders” gaan gewoon weer naar huis zonder te weten dat ze een kind verwekt hebben en anderen weten het wel, maar laten de moeder gewoon in de steek.

Het komt ook voor dat de moeder door haar “drukke werkzaamheden” niet eens weet wie de vader dan geweest had kunnen zijn.

Abortus illegaal

Deze vrouwen worden achtergelaten met een moeilijke keuze in een land waar opzettelijk beëindigen van een zwangerschap illegaal is, behalve in bepaalde omstandigheden. In Thailand is abortus alleen toegestaan ​​om het leven van de moeder te redden, als haar lichamelijke of geestelijke gezondheid in gevaar is of als de zwangerschap het gevolg is van een geforceerde illegale daad. Bij dat laatste gaat het om verkrachting, incest, gedwongen prostitutie of verleiding van een meisje jonger dan 15 jaar. Een abortus kan alleen legaal worden uitgevoerd door een erkende arts.

Voor een abortus kan men lang niet bij alle ziekenhuizen in Thailand terecht, omdat er over abortus nu eenmaal een controverse over de procedure bestaat. Het wordt ook bemoeilijkt doordat vele Thais Boeddhisten zijn en geloven in de bedoeling en de waarde van het leven. Er is een sterk sociaal stigma voor het opzettelijk beëindigen van een zwangerschap in Thailand.

In het algemeen komen de moeders uit arme gezinnen en zouden een abortus ook nauwelijks hebben kunnen betalen. Het kind wordt geboren en wordt dan vaak door de ouders van de moeder opgevangen en opgevoed. De meeste huishoudens zijn multi-generational, waar grootouders, volwassen kinderen en kleinkinderen samenleven. Zeker op het arme platteland is een de familie-netwerk een noodzaak.

Gestigmatiseerd

Een “Luk Tambon Khrueng”, waarvan de vader spoorloos of onbekend is wordt gestigmatiseerd als een product van immorele activiteiten. Zelfs als de biologische vader wel geïnteresseerd in de zorg voor het kind kan het moeilijk voor hem zijn om contact met het kind te hebben. Vaders die niet getrouwd zijn met de moeder ten tijde van de geboorte van het kind, hebben geen enkel recht, tenzij de moeder het vaderschap legitimeert door middel van aangifte op de lokale amphur of via een rechterlijke uitspraak. De vaders kunnen voor de niet gemakkelijke keus komen te staan om te trouwen met de moeder of het kind nooit meer te zullen zien.

Rechtbank

Als de moeder weigert de biologische vader te erkennen en het contact met het kind verbiedt, kan de vader via een lokale rechtbank trachten het vaderschap te legitimeren. Dat is geen gemakkelijke procedure, want in de rechtszaal is de voertaal Thai en gelden uiteraard de Thaise wetten. Als blijkt, dat de buitenlander de rechtmatige vader is, is hij wel wettelijk verplicht om (financieel) zorg te dragen voor het kind. Het vonnis van de rechtbank kan zelfs nog een stap verder gaan door de voogdij van het kind aan de vader toe te kennen als dat in het belang van het kind zo wordt beoordeeld. De biologische vader kan het kind echter niet uit Thailand meenemen zonder toestemming van de moeder.

Bewust vakantievieren

Veel toeristen komen naar Thailand om te feesten, te drinken en zich in losbandigheid te laten gaan. Een korte-termijn relatie tijdens de vakantie kan leiden tot levens veranderende gevolgen zoals ongewenste kinderen, gebroken gezinnen en levenslange financiële verplichtingen. Het zou goed zijn als buitenlandse bezoekers zich beter bewust zouden zijn van deze problemen en de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen nemen.

Tenslotte

Recent sprak ik een kennis uit Engeland, die met zijn Thaise vrouw en zoon op vakantie in Pattaya was. Hij ging met een paar vrienden stappen en van het een kwam het ander. Uiteraard al met een flinke hoeveelheid bier achter de kiezen nam hij een meisje voor een short-time mee naar een daarvoor bestemd hotel. Toen ik hem sprak had hij al spijt van zijn daad, want echt gelukkig was hij er niet van geworden en bovendien had hij geen voorbehoedsmiddel gebruikt. Hoe het meisje heette? Geen idee! Zou hij de dame in kwestie op straat herkennen? Absoluut niet! Hij zou zo maar een venerische ziekte hebben kunnen oplopen of de dame met een ongewenste zwangerschap hebben kunnen opgezadeld. Wat een fijn idee!

Bron: delen van de tekst van een recent artikel in The Phuket Gazette

18 reacties op “De gevolgen van een vakantie-avontuurtje in Thailand”

 1. ruud zegt op

  Je kunt natuurlijk de toerist de schuld geven, maar in Thailand is de pil ook verkrijgbaar.
  Dat lijkt me het eerste, dat een vrouw in de prostutitutie zou moeten regelen.
  Bovendien zou ze op het gebruik van een condoom moeten staan.

  Dat condoom lijkt me voor de toerist trouwens ook wel zo verstandig, hoewel dat verstand mogelijk wat hapert, na een te grote hoeveelheid alcohol.

  • l.lagemaat zegt op

   Meestal hapert er dan wel wat meer.

  • Theo zegt op

   Ruud,

   Dit is wel heel makkelijk gezegd dat de vrouw dit moet regelen.
   Zoals in het verhaal al wordt aangehaald zijn het vaak vrouwen uit arme families kunnen zij wel de pil betalen? mag het tevens wel van hun geloof? of zijn er nog andere dingen die meetellen waarom ze de pil niet nemen.

   Tevens is het als toerist een vrijgeleide als je teveel alcohol op heb je verstand niet te gebruiken? Doe je dit in je eigen land waar je vandaan komt ook?

   Ik vindt dat je de schuld teveel bij de vrouwen/meiden legt terwijl de toch wat rijkere toerist daar komt voor ze pleziertje en de vrouwen/meiden met de shit laten zitten. het zijn geen gebruiksvoorwerpen. Dit doe je ook niet thuis in je eigen land.

   P.s. ik bedoel dit niet als een aanval op jou. Maar meer in het algemeen hoe men soms te makkelijk denkt over de positie van vrouwen in welk land dan ook.

   Mvg.

   • Marijke zegt op

    Mannen schuiven graag de schuld bij de vrouwen maar die moeten zelf ook hun verstand gebruiken.Inderddaad zijn de kinderen de dupe ga eens in de vele tehuizen kijken.Soory hoor ik heb er maar een woord voor de brains are in the balls.

  • harry zegt op

   Ruud heeft gelijk om te zeggen dat n Thailand de pil ook verkrijgbaar is.As je de ouders hierop wijst zeggen ze dat ze schamen als de omgeving weet dat dochterlief aan de pil is.Als je dan vraagt of men zich niet schaamt als dochterlief zwanger wordt op jonge leeftijd , is het antwoord vaak : dat is heel iets anders.Wij farang begrijpen dat toch niet…En voor de mensen wat de toerist de schuld geven , leer je Thai en ga eens een tijdje tussen de locals zitten.Je zal er verbaasd van staan hoe ze zich onderling letterlijk en figuurlijk naaien.

 2. Ingrid zegt op

  Wat ik niet begrijp dat die mannen onbeschermd maar met iedereen het bed delen. Dat is niet alleen voor de Thaise vrouwen gevaarlijk maar ook voor de vrouwen in het thuisland. Je kunt als man allerlei geslachtsziekten oplopen die jij dan weer doorgeeft aan je vrouw, of toekomstige vrouw of je vriendin. Wat zijn mannen toch vaak dom bezig als het sex betreft. Nog steeds niet genoeg gezien wat aids teweeg brengt. Onverantwoordelijk om sex te hebben met vrouwen waarvan je bijna op je 10 vingers kunt natellen dat ze wel wat kunnen hebben. Dus mannen als jullie in het vervolg zo graag op de sex tour gaan, of dat nou in Thailand is of in Nederland, gebruik je verstand eens een keer.
  Bedankt namens alle vrouwen in deze wereld.

  • kevin87g zegt op

   Kom op Ingrid, alsof mannen alleen zo zijn….
   Vrouwen zijn vaak net zo erg, of zelfs erger.

   check op dinsdag (dacht ik) Unsafe sex in the city, op RTL 5 ..

 3. bob zegt op

  Mannen die dit doen zijn gewoon misdadigers. Ze weten dat er condooms te koop zijn en veelal in die gelegenheden voorhanden. Als ze die niet gebruiken wegens hun lust is dat een criminele daad waar velen de dupe van worden. Met het kind voorop uiteraard, een kind zonder toekomst.
  Ik word al ziek als ik een vent van pakweg 65 met een peuter zie lopen, als de peuter een tiener is is papa vaak overleden.

  • Jasper van Der Burgh zegt op

   Moderator: Reageer op het artikel en niet alleen op elkaar, dat is chatten.

 4. Frenkie zegt op

  Het is toch simpel om alles op het bord van de buitenlander te leggen. Als dat thais vrouwtje naar pattaya komt om wat te verdienen, ok. Als dat thais vrouwtje geen anticoncept pillen wil nemen voor een of andere reden, ok.
  Als ik die mevrouw vanavond tegen komt en ik wil alleen maar zonder condoom en zij stemt daar in toe dan neemt ze zelf het risico om in verwachtibg te raken. Zij wil geld en ik wil alleen maar betalen voor de service die mij word aangeboden. Het is niet alleen naar beuren beuren en geld verdienen voor de thaise dame. Er zijn duidelijke afapraken gemaakt en als zij het risico wil nemen om het zonder te doen dan kiest zij daar zelf voor en niet ik.

 5. dirk zegt op

  Een kind van een Farang is voor veel Thaise vrouwen een levensverzekering. Het verhaal waar het hier omgaat is to make money with sex. In feite is dat een beroep. Een beetje vakman of vakvrouw dekt zich in. Het kan toch niet zo zijn, dat als je in Pattaya in het circuit zit en geen voorzorgsmaatregelen neemt verbaasd bent, dat het wel eens mis kan gaan. Volgens mij gebeurt dat ook zo niet vaak.
  Stel je bent een avond uit in Pattaye of weet ik waar, meisje of vrouw is genegen tegen betaling de nacht met je door te brengen, je gaat er op in. Negen maanden later blijkt er een kind te zijn. Van wie dan.???
  Zeven dagen voor jouw conceptie, waren er zeven anderen en zeven dagen daarna ook.

  Een interessante vraag is naar mijn mening, heb je een kind bij een Thaise vrouw, in hoeverre ben je overgeleverd aan de willekeur van die Thaise vrouw in relatie tot de gevoelens voor je kind.

 6. Henk zegt op

  Het klinkt wellicht een beetje cru om het zo te zeggen maar in principe HUUR je die dame voor een bepaalde tijd in dus die is zelf nog het meest verantwoordelijk wat er met haar lichaam gebeurd en welke voorzorgsmaatregelen ze treft .Het zijn tenslotte volwassen mensen die horen te weten wat ze doen .
  Als ik een aannemer huur verwacht ik ook dat hij zijn metselspullen en timmergereedschap meebrengt .
  Als ik een taxi huur verwacht ik ook dat hij met een auto komt .
  Het is natuurlijk slimmer voor de man om ook de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen maar in mijn ogen blijft de verhuurster verantwoordelijk .

 7. Marco zegt op

  Veelal trieste reactie’s van de heren hier lekker goedkope sex in Thailand en geen enkele verantwoording nemen.
  De dame zus de dame zo hier moet ze voor zorgen dat moet ze bij zich hebben bla bla bla.
  Als volwassen vent stop je gewoon een condoom in je zak doe je dit niet en heb je onbeschermde sex dam ben je in mijn ogen een …….

 8. ozo zegt op

  Zou het niet ook de bedoeling kunnen zijn te proberen op kosten van een kind haar een inkomen voor levensonderhoud te verzekeren. Zou toch heel triest zijn .

 9. NicoB zegt op

  Enerzijds vind ik dat een vrouw die haar lichaam gebruikt om geld te verdienen en haar lichaam exploiteert moet zorgen voor haar eigen veiligheid, dus pil en condoom. Dat ze daar het geld niet voor zou hebben is onzin, dat is ze toch aan het verdienen en die bedrijfskosten zijn echt minimaal.
  Anderzijds vind ik dat een man voor zijn eigen veiligheid en die van het ingehuurde lichaam dient te zorgen en voor die van zijn vrouw/partner/anderen, dus condoom.
  Dientengevolge komen er dan ook geen kinderen van.
  Degene die deze voorzorgmaatregelen niet nemen zijn geheel verantwoordelijk voor de gevolgen van de genomen risico’s.
  NicoB

 10. Fransamsterdam zegt op

  Als ik een auto huur mag ik er ook niet roekeloos mee omgaan. En als ik schade heb veroorzaakt moet ik, of mijn verzekering, die betalen.
  Iedereen moet zich aan de regels houden, en één van de ongeschreven regels bij prostitutie is volgens mij dat BEIDE partijen voor hun eigen EN andermans veiligheid zorgen, net als in het verkeer.
  De praktijk wijst helaas uit dat er nogal wat ongelukken gebeuren. Het criminaliseren van onveilige seks zonder condoomgebruik is natuurlijk onrealistisch, en de man kan zich, min of meer uit de aard der overeenkomst, beroepen op een soort risicoaanvaarding door de vrouw in geval van zwangerschap.
  Het is allemaal juridisch geleuter waar in de praktijk niemand wat aan heeft, prent jezelf nou gewoon goed in dat het ook voor jezelf buitengewoon gevaarlijk is om onveilig te vrijen (ruim 10% van de vrouwelijke prostituees in Thailand is HIV-positief) en dat zijn voornamelijk die vrouwen die het met jou ook wel zonder willen doen.

 11. Lex K. zegt op

  Het spijt mij maar ik krijg een beetje nare smaak in mijn mond van dit artikel, ik ben zelf vader van 2 ” Luk khrueng” (halfkinderen)” zoals ze hier genoemd worden, maar ik ben keurig met de moeder getrouwd, een receptioniste van een resort en ik weet wel zeker dat er meer kinderen uit gemengde huwelijken rondlopen in Thailand.
  Wat ik zo jammer vind is dat de nadruk in dit artikel uitsluitend gelegd wordt op kinderen die geboren worden uit contact met een prostituee en een klant, terwijl er ook zoveel kinderen rondlopen die gewoon uit liefdevolle huwelijken geboren zijn.
  En voor Marijke met de reactie van 16.27 citaat “Soory hoor ik heb er maar een woord voor de brains are in the balls.” einde citaat, heb ik de volgende reactie; the wallet is in the pussy, er zijn zat dames die zich bewust zwanger laten maken in de hoop op een beter leven.
  En dan nog even wat anders, een flink aantal van deze kinderen zijn in de tv of muziek wereld terecht gekomen en zijn mateloos populair vanwege hun gemixte uiterlijk van half Thai en half Europees.

  Met vriendelijke groet,

  Lex K.

 12. Nelly zegt op

  Ik denk dat iedere situatie anders is, en dat je niet direkt kan zeggen of man of vrouw schuldig is. Tuurlijk de bargirls in Pattaya horen te weten wat ze doen, maar ook hun bezoekers.
  Maar wat, als een onschuldig Isaanmeisje, gelooft in de mooie sprookjes van de Farang man,? De Thaise familie accepteert geen Farang kind van een ongehuwde moeder. Ik ken persoonlijk ook zo iemand.
  En hoeveel meisjes worden er bij ons ongewenst zwanger? Wat denk je van de vele kindzwangerschappen in USA? Alleen, in het westen heeft zo een kind betere kansen dan hier in Azie. Maar in wezen verschilt de situatie niet zoveel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website