Gevangenisstraffen in Thailand onder de loep

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
17 november 2017

In Thailand bestaat nog steeds de doodstraf hoewel die sinds 2009 niet meer is toegepast. Hoe de hedendaagse militaire regering hiermee verder om zal gaan, is niet bekend.

Denk aan de twee Myanmarese migranten Zaw Lin en Wat Phyo, waarvan de bewijsvoering tot op heden twijfelachtig is. Totaal zitten nog 447 personen gevangen , die tot de doodstraf veroordeeld zijn. Echter men is nu begonnen om deze zaken opnieuw te bekijken of deze gedetineerden alsnog de doodstraf krijgen of een levenslange gevangenisstraf. Voor sommige zaken zou tot nu toe alleen de doodstraf bestaan. Maar op het congres gehouden op 10 oktober j.l. met als thema “Dag voor de afschaffing van de doodstraf” zou de doodstraf op grond van deze uitkomst nog maar gelden voor 63 personen, die vooral drugs gerelateerd zijn. Er zijn echter geen bewijzen te vinden, die aantonen dat de doodstraf afschrikwekkend genoeg is om bepaalde misdaden te stoppen.

Een ander onderwerp van aandacht is om het aantal overtredingen eens opnieuw te bekijken en of dat alleen maar bestraft kan worden met een gevangenisstraf. Veel kleine vergrijpen wil men op een andere manier aanpakken. Nu nog zijn er overvolle gevangenissen door snel een gevangenisstraf op te leggen.

Een vorm van aanpak zijn de zogenaamde “resocialisatie” plekken. Kortom er komt een kleine rimpeling in het justitiële apparaat. Mede door buitenlandse aandacht zoals Human Watch zal Thailand proberen op een iets hogere rang te komen van de internationale lijst voor mensenrechten.

3 reacties op “Gevangenisstraffen in Thailand onder de loep”

 1. ruud zegt op

  Hoezeer ik tegen een staatsgreep ben, kan ik mij toch niet aan de indruk onttrekken, dat deze ontwikkelingen ten goede onder (door??) Prayut op gang zijn gekomen.
  Zonder hem zou er waarschijnlijk helemaal niets zijn veranderd zijn, of veranderen in de rechtspraak.

 2. chris zegt op

  Het lijkt me dat niet de hoogte van de straffen voor vergrijpen HET probleem is in dit land maar een onafhankelijke rechtsgang, dwz bewijzen verzamelen, borgen, en dan de rechtspraak op zichzelf.
  Persoonlijk ben ik van mening dat het systeem van op borgtocht vrijlaten op zijn zachtst gezegd oneerlijk is en ten voordele werkt van degenen die in staat zijn de borgsom te (laten) betalen en een goede advocaat..

 3. Chiang Moi zegt op

  Je kan voor of tegen de doodstraf zijn, ik ben persoonlijk van mening dat de doodstraf meer als afschrikking geld ook als een land deze niet uitvoert. De meest ontwikkelde landen (m.u.v. Amerika) hebben geen doodstraf meer om humanitaire redenen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook wel eens denk dat iemand die bewust andermans leven neemt om er zelf beter van te worden of die een lustmoord pleegt (zo als onlangs in Nederland gebeurd o.a. met Anne Faber) ik ook denk dat de dader de doodstraf verdient maar dat is dan een emotionele uiting om je frustraties op dat moment kwijt te kunnen. Ik ben van mening dat in een moderne staat anno 2017 geen kwaad met kwaad vergeldt moet worden en dat de staat hierin een voorbeeld zou moeten zijn hoe moeilijk dat emotioneel het in sommige gevallen ook is. Wat betreft Thailand en deze militaire regering, er worden mijn inziens vele zaken kordaat aangepakt en dat is/was dan ook echt nodig want er was voorheen in Thailand toch een soort van anarchie aan het ontstaan maar ze zijn er nog niet er is nog veel werk aan de winkel die is blijven liggen.
  Zo zie je “ieder volk krijgt zijn regering die het verdient”.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website