De cijfers zijn dramatisch. In 1961 haalden vissers 298 kilo vis per uur uit de Golf van Thailand, in 2006 nog maar 14 kilo.

‘We weten allemaal dat trawlers de maritieme middelen van bestaan decimeren en plunderen. De zee is bijna leeg’, zegt Piya Tesyeam van het Small-Scale Fishermen’s Network in de provincie Prachuap Khiri Khan.

Het wekt dan ook verbazing dat het Fisheries Department 2.017 illegale trawlers wil registreren, het totaal aantal geregistreerde trawlers op 5.636 brengend. De visserijdienst baseert zich op het aantal van 7.698 trawlers in 2003, toen geschat werd dat de overbevissing 33 procent bedroeg. Een vloot van iets meer dan 5.600 schepen zou dat weer in balans brengen.

Maar dan houdt de visserijdienst geen rekening met de vele trawlers buiten die 2.017, die illegaal opereren, en de dienst heeft ook geen mankracht om de illegale vissers op zee aan te houden. Evenmin wordt het probleem opgelost van trawlers, zowel geregistreerde als illegale, die binnen de verboden zone van 3 kilometer uit de kust vissen, waarbij duw- en treknetten worden gebruikt, een vistechniek die uiterst schadelijk is voor de visstand. En niet alleen vernielen ze het maritieme milieu, ook koralen worden beschadigd. Voorts berekende de FAO in 2004 dat de helft van de vangst uit bijvangst bestaat, waarvan de helft jonge vis.

Het wordt al de zesde keer sinds 1980 dat het Fisheries Department illegale trawlers registreert. Aan het eind van 2009 begon de dienst onder druk van de EU visproducten te certificeren, die afkomstig zijn van de niet-IUU visserij (illegal, unregulated, unreported) en bestemd zijn voor de export naar Europa. De strengere regels stellen de EU in staat vast te stellen waar de visproducten vandaan komen, aan de hand van vangstcertificaten van trawlers, in welke havens de vis gelost is en hoe de vis is verwerkt.

Surachit Intarachit, adjunct-directeur-generaal van het Fisheries Department, heeft alle vertrouwen in het trawler registratieplan, waaraan zijn dienst momenteel werkt. De trawlereigenaar is verplicht bij te dragen aan een conserveringsfonds; wanneer hij binnen de 3-kilometerzone vist, verliest hij zijn vergunning; die zone wordt uitgebreid tot 5,4 kilometer en het wordt verboden om tijdens het paaiseizoen duw- en treknetten te gebruiken.

Het netwerk van kleine vissers en de National Human Rights Commission zijn vooralsnog niet onder de indruk. Een onafhankelijke researcher op het gebied van landbouw en visserij zegt dat vergunningen geven aan illegale trawlers in tegenspraak is met studies door de Food and Agricultural Organisation en het Fisheries Department in 2004. Toen is vastgesteld dat de visserij zou moeten inkrimpen met 40 tot 50 procent om levensvatbaar te blijven.

De kleine vissers zien de uitbreiding van het aantal geregistreerde trawlers met lede ogen aan. In tegenstelling tot de grote trawlers met hun duw- (verboden in 2000, maar nog steeds in gebruik) en treknetten, gebruiken ze verschillende soorten visgerei aangepast aan de vissoort en het seizoen. Temidden van de destructieve praktijken van de commerciële visindustrie is het moeilijk voor hen om te overleven.

(Bron: Bangkok Post, Spectrum, 5 augustus 2012)

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website