Export van Thaise rijst onder druk

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
5 februari 2019

Foto: Lodewijk Lagemaat

De Thai Rice Exporters Association verwacht dat de export van rijst dit jaar 14 procent lager zal liggen dan in 2018, de grootste daling in vier jaar. Thailand, de op één na grootste rijstexporteur ter wereld, heeft vorig jaar 11 miljoen ton rijst verkocht aan landen over de hele wereld.

De exporteurs van rijst verwachten dat Thailand dit jaar 9,5 ton zal uitvoeren, een daling van 14 procent op jaarbasis, de grootste daling in vier jaar. De belangrijkste factoren die bijdragen aan de verwachte  daling is de sterke Thaise baht, die voor Vietnam en India de rijst duur maken.

Volgens de exporteurs laat het begin van 2019 al 2,28 procent minder omzet zien. Het produceren van Thaise witte rijst werd 19 US dollars duurder en die van hom Mali rijst 60 dollar.

De Rice Exporters Association gelooft dat Thailand minder orders uit Indonesië zal ontvangen en dat de Filippijnen vooral Vietnamese rijst zullen inkopen vanwege de lagere prijs.

Het bureau heeft nu het Ministerie van Economische zaken opgeroepen om de Thaise valuta te stabiliseren, de koers zou  dan ongeveer 33 baht per Amerikaanse dollar moeten gaan worden.

Bron: Pattaya Mail

4 reacties op “Export van Thaise rijst onder druk”

 1. fred zegt op

  Een veel te sterke munt is nooit een voordeel voor de export. Dat is voor de baht niet anders.

 2. CeesW zegt op

  Dit speelt al vele jaren. Thailand moet het wat betreft de prijs het al jaren afleggen tegen o.a. Vietnam en andere producerende rijstlanden. Thaise boeren schijnen een subsidie te krijgen op hun productie, terwijl de overheid met een gigantisch overschot aan rijst blijft zitten. Vanwege de subsidie aan de rijstboeren schijnt de rijst die Thailand nog wel kan exporteren wordt met enig verlies op de wereldmarkt wordt aangeboden. Dit gaat al jaar in en jaar uit zo. Die situatie houdt geen land vol. Tijd dus om de rijstboeren te bewegen om met behulp van overheidssubsidie over te stappen tot het verbouwen van andere gewassen i.p.v. rijst. Maar het zal een heel moeilijke opgave worden om rijstboeren zover te krijgen. Bovendien liggen de rijstvelden zo laag dat ze veel water vasthouden en mede daardoor minder geschikt voor zijn gewassen die niet “waterbestendig”zijn.

 3. Lex zegt op

  De belangrijkste factoren die bijdragen aan de verwachte daling is de sterke Thaise baht, die voor Vietnam en India de rijst duur maken.

  Zoals dat hier wordt geschreven zou je denken dat India en Vietnam minder thaise rijst zullen kopen. Echter zowel India ( nr 1 rijst exporteur) als Vietman zijn beide concurenten van Thailand wat rijst betreft en deze landen zullen meer rijst gaan exporteren dankzij de te dure Baht.

 4. brabantman zegt op

  Wat hier ook meespeelt is de erbarmelijke slechte kwaliteit van de Thaise rijst. Na de subsidie periode onder Yinluck zijn grote voorraden onverkoopbare rijst opgeslagen. Jarenlang zijn deze met pesticiden bespoten.
  Deze partijen worden regelmatig gemengd met nieuwe oogsten om toch maar van die rotzooi af te komen.
  Echter, de grote buitenlandse inkopers zijn ook niet gek en hebben hun aankopen verlegd naar andere landen dan Thailand. Dit is binnen deze branche vrij bekend maar wordt in Thailand verzwegen. Want wordt nu verkocht op de binnenlandse markt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website