Energieverbruik in Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
8 mei 2017

Op 4 mei j.l. werd dit jaar de eerste piek in energieverbruik gemeten, zo onthulde directeur Rerngchai Kongthong van de Energie Genererende Autoriteit van Thailand (EGAT).

De stijging viel samen met een hogere gemiddelde buitentemperatuur (35,2 graden celsius), maar bleef net onder de piek van afgelopen jaar 2016 met een waarde van 30.972 megawatt

De hoge elektriciteitsvraag is toegeschreven aan de hogere temperatuur, omdat de burgers airco’s en ventilatoren gebruiken om de temperatuur te verlagen. Waarschijnlijk kan de lagere piek toegeschreven worden aan een toename van energiezuinige apparatuur, die steeds meer gebruikt gaan worden.

Hoewel het verbruik aan de hogere temperaturen toegeschreven wordt, zijn de nieuwe grote warenhuizen (zelfs met een “wintersport etage”) en hotels ook grootverbruikers van energie.

Rerngchai merkt op dat het EGAT nauwkeurig het energieverbruik zal blijven volgen, omdat er afgelopen 3 jaar grote pieken zijn geweest. Als het verbruik stijgt tot 32.059 megawatt, 3,5 procent hoger dan in 2016, dan zullen extra generatoren in Bang Pakong en Ratchaburi aangezet moeten worden om aan de vraag te kunnen voldoen. Echter de productiekosten en de energierekeningen voor het publiek zullen dan ook gaan stijgen.

Bron: Pattaya Mail

10 reacties op “Energieverbruik in Thailand”

 1. ruud zegt op

  Mijn hogere energieverbruik ontstaat hoofdzakelijk, doordat de spanning instort naar onder de 200 volt.
  Dat betekent dat er grotere stromen in de kabels gaan lopen – motoren (van de airco) verbruiken veel meer stroom en vermogen bij een te lage spanning, dit in tegenstelling tot lampen – en er meer verliezen optreden in de kabels, waardoor de spanning nog verder zakt en de stroom nog groter wordt.
  Ondanks de flinke groei van het aantal huizen en airco’s in het dorp, is er nog nooit geen transformator bijgekomen.

  • Pieter zegt op

   Dat is het probleem ook hier, in mijn directe omgeving is een schade/herstel bedrijf met lasapparatuur.
   Op het moment dat men gaat lassen zakt de spanning ver onder de 200 volt, op het moment dat de las wordt ‘losgelaten’ stijgt de spanning tot over de 260 volt.
   Meerdere malen geklaagd, maar je ziet niemand, en groter trafo’s?? vergeet het maar.
   En ja, ik heb een back-up/ups voor de computer, maar bij overspanning, schakelt de hele boel af.
   Mateloos irritant, maar wat doe je er aan.

   • lung addie zegt op

    Er bestaan transformatoren 220V in 220V uit. Varieert de ingangsspanning, de uitgangsspanning blijft 220V. Je kan deze schakelen tussen “gevoelige” apparaten om deze te beschermen tegen overspanning. Indien je zo een transfo wil die hoog vermogen kan leveren dan zijn ze wel duur, doch voor een laag vermogen, computers bv, valt de prijs best mee. De meeste computers zijn wel voorzien van een “scheidingstransfo” doch die hebben een ander doel.

    • lung addie zegt op

     Vergeten vermelden:
     er zijn heel goede “spanningsstabilisatoren” met reeds een deftig vermogen op de markt. “EREA” is een fabrikant… kijk eens op het internet. Aansluiten is geen enkel probleem.

  • lung addie zegt op

   Beste Ruud,
   Uw redenering klopt van geen kanten. U verwart opgenomen “Vermogen in Watt” en ” Stroom in Ampere”. Ja, die twee zijn wel afhankelijk van elkaar maar er zit nog een derde factor en die is ” Spanning in Volt “. Dit alles is recht evenredig en de formule is :
   P = U x I ( wet van Pouillet ) In geval, indien de spanning omlaag gaat, dan gaat de stroom wel omhoog maar het opgenomen vermogen blijft gelijk.
   Uw teller meet niet de stroom maar wel het opgenomen vermogen.
   Voorbeeld: een toestel met een vermogen van 1000W, nominale spanning 22OV gaat ongeveer 4.5 A stroom trekken. ( 1000: 22O= ong 4.5 )
   hetzelfde toestel met een vermogen van 1000W, nominale spanning 200V gaat 5 A stroom stroom trekken (1000: 200 = 5) maar het opgenomen vermogen, wat tenslotte gemeten wordt is identiek hetzelfde = 1000W.
   Zware spanningsschommelingen zijn wel niet gezond voor sommige toestellen. Bij te lage spanning gaat bv een motor teveel stroom trekken en kan uiteindelijk verbranden daar de hogere stroom ook een hogere temperatuur gaat veroorzaken en de isolerende vernislaag van de wikkelingen gaat smelten, maar dat daardoor je verbruik omhoog gaat ???
   In geval van gloeilampen: die gaan bij te lage spanning gewoon wat minder licht geven. Bij te hoge spanning gaat de gloeidraad in de lamp doorbranden.
   Dat je een “domino effect” krijgt bij te lage spanning en dus hogere stroom in de leidingen komt door het feit dat de voedingskabels te dun zijn om die hogere stroom door te laten en dus ook kunnen opwarmen en eventueel verbranden.

   • ruud zegt op

    Beste Lung Addie:

    Mijn redenering klopt als een bus.
    Voor gloeilampen hebt u gelijk, maar motoren werken anders.

    Als de motor draait, wekt hij een tegenspanning op, die de stroom begrenst.
    Op een motor helemaal niet draait, bijvoorbeeld omdat hij geblokkeerd wordt, is het een laagohmige weerstand geworden, waar zeer spoedig de rookwolken uitkomen als hij niet beveiligd is.
    In dat geval wordt er dan geen arbeid verricht om het huis te koelen, maar uitsluitend om de compressor buiten op te warmen.
    Daarom treedt de thermische beveiliging ook in werking.

    Hoe verder de spanning onder de 220 volt zakt, hoe meer energie er wordt verbruikt om de compressor buiten op te warmen, omdat die op een te lage spanning niet optimaal draait, en hoe minder van de energie wordt gebruikt om het huis te koelen.
    De compressor moet dus langer draaien, om het huis te koelen en zal dus meer energie verbruiken.

    De voedingskabels van de woning zijn overigens van goede kwaliteit en van koper.
    Met een grotere doorsnee, dan was aanbevolen, (uit mijn hoofd 16 mm, maar misschien klopt dat niet) maar ze zijn wel lang tot aan de meter.
    Van de meter tot de woning verlies ik 5 volt, als de airco draait.

 2. Ger zegt op

  Goed dat je een voortdurende meting van het voltage doet , kan je tenminste aantonen dat de energieleverancier verzuimd. Of heb je gewoon vaker en/of langduriger de apparaten en airco’s aanstaan en verbruik je daarom meer.

  • ruud zegt op

   Vroeger, toen ik nog gloeilampen had, was het duidelijk te zien, dat de spanning daalde.
   Zo ongeveer tussen 19.00 en 22.00.
   Bij de airco is het soms ook te merken, omdat de compressor dan niet meer start, omdat de compressor te warm is geworden en de thermische beveiliging hem blokkeert.
   Dit gebeurt overigens nooit overdag, als de temperatuur het hoogst is, maar aan het begin van de avond, als iedereen de rijstkoker aanzet waarschijnlijk.
   Dat geeft dan ook duidelijk aan, dat het probleem in de netspanning zit.

   Het meeste merk ik het echter aan mijn koffiezet (espresso) apparaat.
   Als de spanning tot 200 volt is gezakt, komt het water er alleen nog druppelend uit en maakt geen mooi schuimlaagje meer op de koffie.
   En dat vind ik nog het ergste.

   Nee, ik meet niet voortdurend, maar stop wel af en toe een voltmeter in het stopcontact.

   Ik moet eens op zoek, naar een winkel met personeel dat verstand heeft van zonnepanelen en backupvoeding, die tevens de 220 volt kan stabiliseren.(ex airco)
   Ik denk, dat de winkel er wel zal zijn, maar personeel met verstand van zaken, zal wel lastiger liggen.

 3. jowe zegt op

  Spannings stablisatoren zag ik liggen bij global house.
  Ik denk niet dat het personeel je uitleg kan geven over het aansluiten.

  M.vr.gr.

 4. Arie zegt op

  Sommige verhalen gaan niet helemaal op.
  Als de spanning zakt zakt ook de stroom,de stroom is nl evenredig met de spanning
  Zakt de spanning zakt ook de stroom!!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website