In Phuket News lezen we het bericht, dat eigenaren van condo’s, die hun condo als vakantiewoning verhuren gewaarschuwd worden voor het een risico een fikse boete of gevangenisstraf op te lopen als die huurperiode minder dan 30 dagen bedraagt.

Het Phuket Provincial Landoffice heeft een formele waarschuwing gestuurd aan de eigenaren, ontwikkelaars en beheerders van flatgebouwen, dat het verhuren van condo’s op basis van een dag- of weekprijs is een schending van Thaise Hotelwet 2004.

De aankondiging, afgegeven aan alle 234 geregistreerde condo, waarmee 26.071 wettelijk geregistreerde condo-eenheden op het eiland zijn gemoeid werd uitgegeven op 9 juni jl. en luidt ongeveer als volgt:

“Aan managers / ontwikkelaars van flatgebouwen,

Wij hebben vernomen, dat eenheden in condo-gebouwen, die worden beheerd door ontwikkelaars of eigenaren, verhuurd worden aan buitenlanders of toeristen op een basis van dagprijs om zodende inkomsten te genereren zoals een hotel dat doet.

Dit soort verhuur veroorzaakt overlast voor huurders in hetzelfde complex en leidt tot onveilige plekken voor toeristen, die dan weer kunnen leiden tot het verlies van mensenlevens en eigendommen.

Het is in strijd met de Hotelwet 2004 en derhalve onaanvaardbaar om een illegaal hotel te bedienen. De straf hiervoor is maximaal een jaar in de gevangenis of een boete van maximaal 20,000 Baht of beide”

De maatregel is belangrijk voor Phuket en dan vooral voor de hotelindustrie. In Phuket zijn 2090 hotels geregistreerd met in totaal ruim 120.000 kamers. Men schat het aantal illegale hotelkamers op bijna 100.000, die een serieuze bedreiging vormen voor de officieel geregistreerde hotels. Het aanbod van kamers is groter dan de vraag, waardoor de prijzen onder druk staan.

Een appartement (condo of flatwoning) moet dan ook zodanig worden bestempeld en verhuurd worden voor ten minste 30 dagen of langer. Het is geen hotelkamer, die men voor één of meerdere dagen kan huren.

Lees het hele artikel op de website van Phuket News: www.thephuketnews.com/phuket-condo-owners-warned

Het artikel werd overgenomen door Thaisvisa, die daarop nogal wat reacties kreeg. De voornaamste kritiek was wel, dat men zich afvroeg hoe de overheid dat wil controleren. Wat gebeurt er als er familie of vrienden komen logeren? Hoe zit het met verhuur via Airbnb?

De wet geldt uiteraard niet alleen voor Phuket maar voor heel Thailand. Ik kan mij de gedachte, dat het moeilijk controleerbaar is wel voorstellen, maar het risico wordt er niet minder om. U bent gewaarschuwd!

Bron: Phuket News

4 reacties op “Eigenaren condo’s en vakantiewoningen: opgelet!”

 1. Fransamsterdam zegt op

  Ach ach, wat zijn de lezers van Thaivisa opeens begaan met de problemen die de Thaise overheid met de controle zou hebben. Laat de overheid dat zelf nou maar uitzoeken.
  Familie en vrienden die komen logeren? Als je die een heel condo ter beschikking stelt en je zit zelf ergens anders, is het geen logeren.
  Met de verhuur via Airbnb is niks bijzonders. Daar gelden dezelfde regels voor.
  Verder is het niet zo ingewikkeld om na te gaan of iemand een ruimte uitsluitend per maand aanbiedt of ook voor een kortere periode. Gewoon even vragen, of kijken op het internet.
  Als mensen die iets van jou gehuurd hebben slechts over een 30-dagen stempel beschikken, zou men de bewijslast om kunnen draaien, in die zin dat er dan een juridisch vermoeden is dat er een overeenkomst voor minder dan een maand is gesloten, waar de verhuurder tegenbewijs tegen mag aanvoeren.
  Altijd maar klagen dat de wet hier niet wordt gehandhaafd, en als er dan wat ondernomen wordt, is het weer niet goed.

 2. ruud zegt op

  Ik denk dat de controle voor de Thaise overheid niet zo moeilijk zal zijn.
  Ze passen waarschijnlijk gewoon de omgekeerde bewijslast toe.
  Dus toon maar aan, dat u de condo niet voor twee weken hebt verhuurd.

  Die verhuur zal waarschijnlijk nu beginnen te spelen, omdat door de toename van het aantal toeristen, er steeds meer hotelkamers leeg blijven op Phuket.

 3. Arkom zegt op

  Het moeilijk maken voor diegenen die het zich gemakkelijk maken of niet te nauw nemen.
  In beide richtingen zal dit wel tot settlements leiden, niet…

 4. T zegt op

  Bepaalde eigenaren van grote Thaise hotel(ketens) zullen zich wel aan het beklagen zijn en dan moet er toch 1 zondebok worden aangewezen. Aanpakken dat airbnb dus, maar die geluiden hoor je in Nederland ook wel eens door zenuwachtige hoteleigenaren. Naar mijn mening is dit een teken van niet mee kunnen gaan in de huidige tijd van alleen maar airbnb,Uber,booking.com,tripadvisor noem ze maar allemaal op. En stilstand is achteruitgang we leven immers nu in wat 30 jaar gelden nog in de film back to the future voorkwam ( die film word na 30 jaar nog altijd herhaald op de Nederlandse tv want dat is lekker goedkoop he ;).


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website