Ik heb te doen met veel Thaise vrouwen. Ze worden menigmaal afgeschilderd als geldwolven of een ‘big spender’. Niet altijd terecht in mijn ogen. Wie zijn oor te luisteren legt en geïnteresseerd is in het echte verhaal wordt er droevig van.

Een armoedig bestaan wordt gekenmerkt door een eeuwige strijd om geld. In Thailand heeft geld ook nog een andere rol dan alleen een ruilmiddel. Het geeft je status en macht. De jacht naar geld is nietsontziend. De dames met een farang partner zitten meestal tussen twee vuren. Een farang die verstandig met zijn spaarcenten om wil gaan en een familie die daar andere ideeën over heeft. Onder de noemer van ‘Naam Jai’ (overvloedig hart) dwing je in Thailand respect af door goed te zijn voor anderen. Het klinkt mooi in theorie, de wekelijkheid is harder.

Geld of geluk?

Wanneer je denkt een goede Thaise vrouw te hebben getroffen, kan de familie je prille geluk wreed verstoren. Zij willen immers meeprofiteren van de hoofdprijs in de loterij. Het gaat daarbij soms zover dat niet het geluk van dochterlief centraal staat, maar het schip met westerse valuta.

De familie voert de druk geleidelijk op. In veel gevallen is het emotionele chantage. Er worden Boeddhistische waarden bijgehaald. De kinderen moeten immers voor de ouders zorgen dat is de manier om ‘merits’ te verdienen en om in de Boeddhistische hemel terecht te komen.

Spanningen

Het gebedel om geld, door haar eigen familie, zorgt voor grote spanningen in de relatie met farang. Hij begrijpt niets van dit toneelspel en zegt dat ze niet moet toegeven. In het begin zal ze daarom haar mooie pootje stijf houden, maar wanneer de druk aanblijft, gaat ook zij uiteindelijk door de knieën. Dit spel om de knikkers herhaalt zich keer op keer.

Mijn vriendin is ervaringsdeskundige en ligt er ‘s nachts wakker van. Ze heeft als enige van de vier kinderen een farang aan de haak geslagen. Ze zorgt voor haar ouders, die zelf ook werken, met een maandelijkse bijdrage. Als er extra geld moet komen kijken alle ogen haar richting op. Wanneer ze dat niet geeft wordt het ultieme middel ingezet; de roddelmachine. Een effectieve strategie in een door schaamtecultuur gedomineerd land. De familie van mijn vriendin begint in het dorp het gerucht te verspreiden dat zij een ‘Cheap Charlie’ is, dat ze haar geld niet wil delen. Dat ze haar ouders laat barsten. Een leugen om bestwil?

Wanneer ze op straat loopt wordt ze aangesproken door dorpsgenoten. Die vragen haar waarom ze haar familie niet helpt? Om geen gezichtverlies te lijden geeft ze uiteindelijk toe. Hierna gaat het weer een tijdje goed. Tot dat de volgende lening betaald moet worden: de pacht voor het stukje landbouwgrond of de motorbike, uiteindelijk komt er weer een rekening.

De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen totdat menig farang er genoeg van heeft, de geldkraan dichtdraait en de relatie verbreekt. De familie haalt de schouders op en de dame in kwestie blijft gedesillusioneerd en met een gebroken hart achter.

Natuurlijk wil ik het niet zo ver laten komen, maar er zijn grenzen. Het is één van de vele uitdagingen waarvoor je komt te staan met een Thaise partner.

Naschrijft: voor alle duidelijkheid, in het genoemde voorbeeld hebben beide ouders een (gering) inkomen (vader is rijstboer). Mijn vriendin geeft beide ouders een maandelijks bedrag voor kost en inwoning. Het gaat in mijn verhaal om extra geld voor tegenvallers. Die tegenvallers zijn er altijd omdat men niet spaart. Dat is ook lastig van een gering inkomen, natuurlijk.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

75 reacties op “Egoïsme en emotionele chantage in Isaan”

 1. dave zegt op

  voor een oude vader of moeder zorgen,ach waarom niet.Maar als de rest van de familie in bed wil blijven liggen op mijn kosten,kunnen ze dat vergeten.Wij farangs hebben toch ook moeten werken,niemand die het mij kwam aanreiken

  • Voor ouders zorgen is wat mij betreft prima, daar stem ik direct mee in. Zelfs als Papa, in mijn geval, zelf ook inkomen heeft. Mama werkt overigens af en toe.
   Het gaat in dit verhaal om de tegenvallers van 10 tot 20.000 baht die betaalt moeten worden. Die worden zonder blikken of blozen bij dochterlief op het bordje gelegd, want zij heeft een farang vriend.

 2. hans zegt op

  Een duitser gaf mij het volgende advies. Je schoonouders en de familie wonen nu bijna 800 km van je huidige woning, hou dat vooral zo, scheelt je klauwen met geld. Tja..

  • @ Hans ik heb uit betrouwbare bron dat je schoonouders naar je op weg zijn om bij je in te trekken. 😉

   • hans zegt op

    Een soortgelijk boekje ken ik ook maar dan thais-engels, gezien in Pattaya.

    meer dan 100 tips om de farang het geld uit de zak te kloppen, de buffalo is ziek, money voor de dierenarts.

   • hans zegt op

    Khun Peter,

    Zou je volgende keer rekening mee willen houden dat ik een zwak hart heb……

 3. king zegt op

  En dat gebedel om geld.Dat je daar droevig van wordt kan ik me voorstellen
  En John krijgt ook z’n portie.In Nederland heb ik bij kenissen nooit anders gezien.
  Laat dit een schrale troost zijn voor jullie..
  In Duitsland is overigens een boekje te koop speciaal gericht op deze Isaan problemen.
  Mijn schoonzoon heeft er lering uit getrokken
  Nu nog een Nederlandse vertaling Zou het helpen?

  • @ je hebt mij verhaal niet helemaal begrepen of ik ben niet duidelijk geweest. Ik wordt niet droevig van het gebedel om geld. Ik snap die mensen wel, misschien zou ik hetzelfde doen in die situatie. In vindt het sneu voor mijn vriendin die familie op een afstand moet houden zonder ruzie te maken.
   In NL kan je tegen je familie zeggen, krijg het heen en weer. In Thailand kan dat niet.

  • king zegt op

   Geef het zo snel mogelijk(na telefonisch contact)Het kan zijn dat het in het Goethe Institut in Bangkok ook te koop is,maar dat weet ik niet zeker.

   • maria berg zegt op

    Misschien willen alle Thailandblog lezers wel dit boekje hebben, ik in ieder geval heel graag.

 4. P.G. zegt op

  Ik heb vanaf het begin duidelijk gemaakt dat ik ook gewoon moet werken voor mijn geld en dat ik hiervan moet rondkomen. Voor mijn verloofde en haar familie was belangrijker dat ik niet op hun en hun cultuur neerkeek. Vaak schep je zelf hoge verwachtingen door je zelf voor te doen alsof je “the Man” bent door met geld te strooien aan het begin van je relatie om indruk op haar te maken. Bij een langdurige relatie kan je dit niet volhouden en dan moet je uitleggen aan je vriendin dat ze maar een casual guy aan de haak heeft geslagen. Ik denk dat je beter het moet omdraaien als je een echte relatie zoekt, je armer voor doen als je bent en dan kijken of ze nog interesse in je hebt.

  • @ P.G. het artikel gaat niet over mijn vriendin die geld aan mij vraagt. Dat doet ze namelijk niet. De posting gaat over de familie die haar onder druk zet. Dat is toch wel iets anders. Voor de rest ben ik het eens met wat schrijft, dat heb ik ook altijd zo gedaan.

   • P.G. zegt op

    Begrijp ik, bedoel eigenlijk ook dat een Thaise vriendin weer aan haar familie, die ook hoge verwachtingen heeft, moet uitleggen dat haar vriend geen big money heeft wat ze niet kan, uit vrees voor gezichtsverlies. Daardoor ontstaat er mijn inziens onbegrip in haar omgeving dat ze niet de financiele steun kan geven wat ze verwachten.

    • @ P.G. daar kan ik wel een boek over schrijven. Ze heeft vertelt dat ik geen liggende gelden heb. Ze zeggen het te begrijpen maar een maand later, gaat het weer mis. Soms krijgt ze te horen dat zij ‘dom’ geweest is omdat ze een ‘poor farang’ aan de haak heeft geslagen. Eigenlijk is het beter dat ze weg gaat uit haar dorp. Haar ouders zijn geen onvriendelijk mensen, het is meer het kortzichtige denken. Ze beseffen zich waarschijnlijk niet dat ze haar en mij kwetsen. Aan de andere kant zou je het ook egoïstisch kunnen noemen. Daar komt nog bij dat de familie en de dorpelingen denken dat iedere farang stinkend rijk is. Dat zijn we natuurlijk ook naar Thaise maatstaven, maar in NL kun je veel minder doen met hetzelfde geld. Leg dat maar eens uit, dat is onbegonnen werk.

     • hans zegt op

      “beter weg gaat uit haar eigen dorp”

      Had die duitser dus toch gelijk….maar dat wist ik al..

      Het is natuurlijk niet alleen de ouders die aan je vriendin trekken, maar opas oma neven broers, eigenlijk het hele dorp, tot aan de honden toe die menen een dikke worst te moeten krijgen van de kaaskop.

      Mijn schoonfamilie is recent zo een 100 km boven bangkok gaan wonen en de ouders hebben nu beiden werk, slimmere familieleden woonden daar ook al en hebben hen opgevangen, werk en huisvesting geregeld, over de kosten zullen we het dan maar niet hebben.

      Het bevalt ze daar uitermate goed, ze hebben nu in ieder geval geld voor de dagelijkse schoenen, de zondaagse zal ik dan wel af en toe moeten kopen..

      Had mijn vriendin heeeeeeeeeel erg duidelijk gemaakt, dat ik het vertikte om in de Isaan te gaan wonen en heb als argument gebruikt dat als ik nog een keer gestoken word door de denque mug ik naar Boeddha ga. Weet niet of ze dat laatste wel of niet geloven, maar het heeft wel zijn vruchten afgeworpen.

      Dus Peter je kunt tegen je bron zeggen, waar rook is vuur, had ie toch beetje gelijk.

      • hans zegt op

       Wai ik eigenlijk bedoelde te zeggen is dat de druk nu van de emotionele ketel af is, zoals king hieronder bedoelt,, hoop ik, denk ik,, nou ja niet geschoten altijd mis, toch??

 5. king zegt op

  In onze omgeving zien we dat nu ook: een Bankokian getrouwd met een Esaan girl en een familie die zich te buiten gaat aan emotionele chantage. Het is altijd hetzelfde het heeft niets te maken met farangs en ook niet met bargirls.
  Dat houdt geen enkel Esaan meisje vol en ze zal aan het eind van de rit voor de familie kiezen.
  Dit lot staat ook Khun Peter te wachten.Dit is niet tegen te houden. Tegen een dergelijke druk is geen enkel meisje bestand.

  • @ Ik kan niet in de toekomst kijken, we hopen er het beste van. Gelukkig is zelf behoorlijk slim snapt ze goed wat er gebeurt.

   • Johnny zegt op

    Als je een vrouw uit een bepaalde klasse kiest, weet ieder dat daar consequenties aan vast zitten. In het gunstige geval zal je moeten dokken voor deze vrouw plus wat rekenschap naar de ouders toe. In het ongunstige geval zal je de complete familie van haar moeten onderhouden incl. nieuw groot huis en enkele voertuigen. In retour komt er niks, geen dankjewel of respect. Ik vraag mij dan ook af of dit het idee moet wezen van een gelukkig leven of houd niemand van zichzelf dan?

    Waarom nu niet een dame kiezen van je eigen kaliber? Die zijn er genoeg, doch vallen niet als rotte peren uit de boom, immers ze kijken wel beter uit dan met de eerste beste farang in zee te gaan. Aan geld is geen gebrek, aan respect meestal ook niet. Vergeet niet dat wij farangs de reputatie hebben als alcohol consumerende sekstoeristen die altijd met veel te jonge dames rond paraderen. Potentiële slachtoffers dus.

    • Hans Bos (redactie) zegt op

     Jouw kleinerende woord ‘vrouwtje’ is vervangen door ‘vrouw’. En in het vervolg graag de spelling controleren. 10 fouten is te veel van het goede….

     • Johnny zegt op

      Ja dat krijg je als je altijd maar Engels spreekt, spellingsfouten. Maar het zijn vrouwtjes hier en geen uit de kluiten gewassen Nederlandse dames. Mijn vrouw is slechts 146, das dus een vrouwtje. Ik zal de laatste zijn op dit blog die denigrerend denkt over Aziatische vrouwen. Ik ben slechts die vrouwen zat die misleiden, bedriegen, stelen en emotionele schade aanrichten. ( ik heb inmiddels 4 vrienden in die positie )

      De redactie van dit blog bestaat uit geletterde heren, wat ik dus niet ben en schrijf ik louter uit plezier/tijdsverdrijf op dit blog. Als ik nu eerst een spellingsprogramma moet gaan draaien ( dat word wat op een Engelstalige computer ) voordat ik iets kan posten, dan begint het op werk te lijken en is het minder aantrekkelijk om te posten. Ik heb er geen probleem mee als u vrijwillig mijn taalfouten eruit haalt, doch als u de inhoud van mijn tekst wilt veranderen, zou ik het opprijs stellen als u mij daar van te voren van op de hoogte wilt stellen.

      • Hans Bos (redactie) zegt op

       Ook op een Engelstalige computer (!) kun je een Nederlandse spellingcontrole instellen. Dat levert geen werk op, maar rood onderstreepte woorden. De fouten uit jouw reactie eruit halen, levert ons werk op. Dat is ook niet de bedoeling.
       Jouw vrouw mag dan een ‘tje’ zijn, de redactie houdt het op ‘vrouw’.

      • Johnny: Ik zal de laatste zijn op dit blog die denigrerend denkt over Aziatische vrouwen
       Ik heb net een paar eerdere reacties van je gelezen, over dames uit een bepaalde sociale klasse. Dat was niet erg respectvol. Weet je wel eens wat je schrijft?

     • Lex k zegt op

      Dank je wel ,redactie, dat jullie hier eindelijk op gaan letten, ik heb het dus over de benaming “vrouwtje” ik heb hier al eerder aanmerkingen over gemaakt, tevens over de term “meiden” en hoe sommige mannen zich vreselijk denigrerend uitlaten over Thaise dames en meisjes, ook het, misplaatste superioriteit gevoel wat menig man hier heeft is af en toe ergerlijk, dus Hulde voor deze correctie en terecht wijzing en ik hoop dat jullie hier consequent mee door gaan.

      Groet,

      Lex

      • marco zegt op

       Met alle respect Lex, kijk er de definitie maar eens op na van vrouwtje en dan kom je ook tegen liefkozend echtgenote. Dus eigenlijk is er helemaal niks mis mee! En aangezien Johnny zijn eigen vrouwtje omschrijft begrijp ik niet wat hier superieur aan is. In de Nederlande taal als je iemand voorsteld is ” dit is mijn vrouwtje ” heel normaal en inderdaad veel liefkozender dan mijn vrouw. In het dialect zeggen wij trouwens ook als je het vertaald vrouwtje. Het kan denigrerend overkomen dat is waar, maar wel de context goed lezen en dan concluderen.

       • @ Ik erger me ook kapot aan het woord ‘vrouwtje’ ik heb er al een paar keer een opmerking over gemaakt. Je kunt wel zeggen dat het een koosnaam is maar dat zijn privé-aangelegenheden die je niet op een blog gooit. Het komt in mijn ogen denigrerend over. Misschien ook omdat ik regelmatig als redactielid e-mail krijg van lezers, die mij somber stellen over het niveau en de gedachtegang van sommige Thailandgangers. Er wordt dan gevraagd of wij geen ‘vrouwtje’ weten voor de afzender. Het liefst eentje die alleen doet wat hij zegt. Dan krijgt de naam ‘vrouwtje’ wel een andere lading, namelijk volkomen respectloos.

        • marco zegt op

         Ik deel u mening helemaal Khun Peter, daarom heb ik het ook over de context van de zin. Ik ga alleen op in de stelling van Johnny zijn voorbeeld dat hij meemaakt dat er 4 vrienden ” het schip in zijn gegaan “. Dat komt ook voor, niks nieuws en omgedraaid ook. Is het dat nog een Dame, is het dan nog een Heer? Ik denk ook dat het verschild van provincie, als u mijn vrouw, vriendin ; vrouwtje noemt, heb ik daar totaal geen moeite mee. Zoals ik al zei: In het zuiden des lands is dat heel normaal. En in het zuiden is het inderdaad een koosnaampje en gelukkig wordt dat bevestigd in de woordenboeken. Ik vind het allemaal prima, het is bekend dat vrouwtje niet op thailandblog gebruikt wordt, dus gebruiken we het ook niet. Het is heel duidelijk over vrouwtje op het blog, dus einde discussie

       • Lex k zegt op

        Inderdaad “liefkozend echtgenote” maar niet iemand die jij net kent, of alleen van horen zeggen,het gaat mij om het feit dat menig man vrouwen hier omschrijft als “vrouwtje” in de zin dat de man zich toch verheven voelt boven die vrouw, het gaat mij niet om koos naampjes, het gaat mij om het feit dat volwassen mensen genoemd worden met een verklein woordje en let op het “verklein”in die zin.
        En ik lees de artikelen goed en ik probeer het in de juiste context te plaatsen en soms komt er dan een heel onprettig gevoel bij.

      • marco zegt op

       En een dame die willens en wetens bedriegd en liegt en uit is het geld van de farang zou ik geen dame willen noemen, u? Dan is meid meer op zijn plaats of nog erger. Maar hier geldt ook weer voor: In welke context wordt het gezegd of geschreven? En dit geld niet alleen voor Thaise ” vrouwen ” maar voor iedere vrouw op de wereld! Bekijk het ook een keer door de ogen van de man, lijkt mij wat eerlijker verdeeld/

       • Hoe noem je een man die zijn Thaise vrouw willens en wetens bedriegt, Marco? Een mannetje? Een haantje? Een leeghoofd? Bekijk het ook eens door de ogen van een vrouw, er gaat een wereld voor je open…

        – Dit is off-topic en dat geldt ook voor mij, dus deze discussie sluiten we –

       • Lex k zegt op

        Daar gaan we weer de gehaaide Thaise tegen over de zielige man, nogmaals elke cent die die vrouw krijgt, is door die man helemaal vrijwillig gegeven, er stond niemand met een wapen bij de ATM om hem te dwingen geld op te nemen, en was geen dwang of niets, compleet vrijwillig heeft die man geld aan de dame uitgegeven, dat die dame misbruik maakt van de goedgelovigheid ( domheid) van die man) is niet netjes natuurlijk, maar die man had natuurlijk ook zijn gezonde verstand kunnen gebruiken, door bijvoorbeeld dit of andere fora te lezen.
        En als hij in Thailand zo makkelijk in de maling genomen wordt dan zal het hier in Nederland wel niet veel anders zijn en dan krijg je het verhaal van het superioriteit gevoel van de man, Ik ben zo slim ik laat mij niet in de maling nemen door een Thais Vrouwtje.
        En een vraag die niets met dit onderwerp te maken heeft, maar al een tijd in mijn hoofd draait, waarom noemen de meeste mannen zich zelf toch Farang?

        • dick van der lugt zegt op

         Een farang is geen guave
         Sommige expats in Thailand denken dat het woord farang dat alom wordt gebruikt om een buitenlander mee aan te duiden beledigend is en van het woord Thaise woord farang is afgeleid, dat guave betekent. Het is een bekende misvatting, waarmee Pichaya Svasti in Bangkok Post korte metten maakt.
         Svasti, die zichzelf een geschiedenis- en taalfreak noemt, legt uit dat het woord farang in het geheel niet beledigend of negatief is. Volgens de meest waarschijnlijke theorie leenden de Thais uit het Persisch het woord farangi, dat gebruikt werd om er Europeanen en niet-moslims mee aan te duiden. Ook de westgermaanse stam Franken ontleende in de vroege Middeleeuwen zijn naam eraan, waar Frankrijk weer zijn naam vandaan heeft.
         Omdat Thais de gewoonte hebben buitenlandse woorden, die moeilijk zijn uit te spreken, te simplificeren of er een eigen draai aan te geven, maakten ze er farang van.
         ‘Ik ben van mening”, schrijft mevrouw Pichaya (Thais gebruiken de voornaam), ‘dat het woord farang, gebruikt om buitenlanders mee aan te duiden, niets te maken heeft met het woord farang dat guavevrucht betekent.’ Ter vergelijking noemt ze het Engelse woord patient dat zowel patiënt als geduldig betekent.
         Alleen wanneer farang wordt gecombineerd met khi nok (vogelpoep) heeft het een beledigende connotatie. Daarmee wordt een onbetrouwbare buitenlander bedoeld.
         (Bron: Bangkok Post, 28 juli 2011)

        • Hansy zegt op

         [dat het woord farang dat alom wordt gebruikt om een buitenlander mee aan te duiden ]

         Volgens mij fout, een farang is een witneus.

         Een vietnamees bv zal nooit aangeduid worden als “farang”

        • king zegt op

         Dick zit er inderdaad een beetje naast
         Farang kchi nok is een grapje zonder bijbetekenis.kchi koong betekent onbetrouwbaar en kchi nio is vrek.
         Farang is alleen een witneus,wij dus.Vroeger ook pomdeng omdat alle witneuzen die voorbij kwamen vroeger rood haar hadden.

        • bacchus zegt op

         Dick, volgens mij heeft deze mevrouw helemaal gelijk. In de middeleeuwen gebruikte de Arabieren het woord “Firinja” voor de Noord-Europese kruisvaders. In sommige delen van Afrika wordt de (Europese) westerling nog steeds “frang”. “faranji” of “farangi” genoemd. Waarschijnlijk is dit woord door Arabische handelsreizigers geintroduceerd in Azie en is daar verbasterd in “farang”. Ik heb van een vriend, die enige jaren in Vietnam heeft gewoond, vernomen dat de westerling daar ook wel eens wordt aangeduid met “farank’ of “frank”. Waarschijnlijk komt dit weer voort uit de tijd van de koloniale overheersing door de Fransen. “Farang” heeft dus zeker geen negatieve betekenins, maar is gewoon de benaming voor de westerling c.q. blanke. Een Vietnamees wordt in Thailand dus inderdaad niet aangeduid als “farang” omdat hij geen westerling is. “Farang” betekent dan ook niet buitenlander in zijn algemeenheid.

         Natuurlijk mag iedereen horen wat hij wil horen.

      • king zegt op

       Een Hagenaar zegt:Koms eens langs en breng je vrouwtje mee In Brabant is “vrouwke”heel gewoon Wordt gebruikt in de omgangstaal.
       Als men zich op dit blog daaraan ergert waar zijn we dan mee bezig?
       Misschien wat meer verdraagzaamheid?

 6. Johnny zegt op

  Er zijn vrouwen die beslist anders zijn, dat zijn de vrouwen die je niet ziet of hoort. Hardwerkend en familie ondersteunend, zonder hen valt de boel gewoon in duigen. Helaas komt het niet vaak voor dat farang boys dit soort dames treffen. Op een of andere manier werden ze al besprongen door een van de hongerige dames. In eerste instantie leek het onschuldig…..

  • Er zijn vrouwen die beslist anders zijn
   Heb jij het verhaal wel gelezen Johnny?

   • Johnny zegt op

    Alleeh…. mijn Nederlands mag wel belabbert wezen…..ik lees toch echt dat veel vrouwen uit een bepaalde klasse onder druk staan. De familie heeft geld nodig en zo’n rijke farang zou weleens een uitkomst kunnen wezen. Zijn deze dames dan slecht of minder? Er zijn ook dames die beslist niet willen mee doen aan het kaalpluk spel, doch de druk door de famlie blijft een zeer lastig verhaal.

    Met andere woorden: je kunt als buitenlander wel alles gaan romantizeren, doch de kans dat je slachtoffer word is erg groot. Mocht je dus in de ellende komen, dan je kun je niet zeggen ” ik wist het niet, want ik heb je zojuist verteld “.

    Als je een goed hart hebt voor je vrouw/vriendin plus haar familie is een goede zaak, nam yaij was het toch? Maar misbruik tot op het bot…..dat is crimineel.

    Een gestudeerde dame van rijkere komaf, met bezit en wellicht een goede baan, heeft jouw farang centen niet nodig. Je kunt zelfs als het minder met je gaat, zeker op haar steun rekenen. Zelfs haar familie zal voor je klaar staan, ongeacht de kosten. Het is erg prettig als je ook eens tegen iemand kunt aanleunen.

    Er zijn beslist hele goede en fantische thaise vrouwen in elk mileu. Doch waarom is het dat de meeste farang mannen in de financiele- en emotionele problemen komen? Van al mijn relaties is er niemand die zonder problemen is. Van gedwongen verhuizen, miljoenen baths kwijt raken, kinderen niet meer zien tot aan de dood aan toe. Wellicht heb ik belabberde relaties? Nee…. ik heb geen respect voor dergelijke praktijken. Idiote vrienden? Het is allemaal onder het mom van ” ik hou van jou ” gebeurd.

    Vind die vrouwen die anders zijn en word gelukkig.

    • @ Johnny, ik ken de verhalen en heb het ook om mij heen zien gebeuren. Ik ben ook niet naïef. Zie echt niet alles door een roze bril.
     Mijn boodschap was ook juist dat een relatie met een Thaise dame uit Isaan moeilijk kan zijn, indien de familie er veel druk op zet. En dat de dames er de schuld van krijgen dat ze geldwolven zijn. In mijn geval is dat niet zo, het is juist de familie die het moeilijk maakt.

 7. marco zegt op

  Ook zo makkelijk. Een slimme man ” cheap charly ” noemen. Een van die verschrikkelijke Thaise one liners waar ik niet vrolijk van word. Als ze die one liner gebruiken heb je de jackpot!

 8. dave zegt op

  Wat ik van vrouwen weet is dit:Hoe mooier en jonger,hoe meer geld ze willen.Een 50jarige thaise zal echt geen gekke eisen stellen.De ouders zijn vaak al overleden,en haar kids mogen wat mij betreft hard werken voor hun centen.Kies je voor een superstar,
  kost dat waar ook ter wereld veel poen.

 9. Johnny zegt op

  Nog even als laatste.

  Ik weet hoe de meeste leven, buiten bkk is het vooral in golfplaten woningen. De gezinnen zijn straatarm. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. 5000 bath is een maandsalaris en vaak is er maar 1 persoon die werkt. Pa is aan de drank of dood, ma is met een ander vandoor en de grootouders zitten ermee. De dochter willen ze graag aan de hoogste bieder uithuwen, sinsot als bruidschat, 50.000 bath of meer. Helaas duren die jonge huwelijken niet erg lang en staat de dochter ( 19 jaar ) met kind weer alleen te kijken. En nu? Vul het zelf maar in.

  Mijn vrouw en ik zien dit al jaren gebeuren en proberen waar dan ook te helpen met adviezen en scholing. Meestal is het tervergeefs. Doch soms is er een succes en geeft ons weer moed om tijd en energie in de nieuwe scholieren/ouders te steken.

  Onlangs is een scholiere ( 22 ) getrouwd met een heuse miljionair. De sinsot was niet misselijk, ettelijke miljoenen baths. Anderen die afgestudeerd zijn en prime jobs hebben gevonden. Ze hebben zich jaren ” vastgehouden ” aan de adviezen door ons gegeven en zijn goed terecht gekomen ( wij kennen oudscholieren die nu al 35 zijn ). Nog geen 1% van de scholieren komen ” los ” van die standaard armoede, vaak door tienerzwangerschappen en/of vroege huwelijken. De druk van de familie is erg groot.

  Het is die druk waar jij als farang mee te maken krijgt.

  • Lowy zegt op

   Advizen geven aan iemand die een thaise heeft gevonden of zoekt????
   Er is maar een advies dat werkt zeg bij de eerste kennismaking wat je wil en verwacht en laat je niet inpakken Het gras bij de buren is altijdgroener
   Lowy

   • Johnny zegt op

    Ik lees aan uw reactie dat u niet weet hoe het schoolsysteem in Thailand werkt.

    • LOwy zegt op

     Ik weet gelukkig wel hoe het schoolsysteem werkt mijn vrouw is namelijk hoofd van een school dus wat bedoel je met deze opmerking??Ik ben zelf ongeletterd half analfabeet maar erg gelukkig in Thailand zonder zorgen
     Lowy

     • Johnny zegt op

      Ik vond uw reactie op mijn schrijven een tikkeltje vreemd. U suggereerd namelijk dat wij adviezen rondom het huwelijk verstrekken. Dit is absoluut niet het geval. Wij proberen juist de scholieren te motiveren om niet in een vroegtijdig huwelijk te stappen, maar juist door te leren en daarmede te werken aan hun toekomst. Dit is helaas niet alleen afhankelijk van de scholier zijn/haar mening, doch de ouders moeten er ook achter staan. Met raad en daad natuurlijk.

      Mag ik U vragen van welke soort school uw vrouw directrice is?

 10. Chang Noi zegt op

  Familie waarden worden vaak uitgdrukt in keihard cash geld, soms via de roddel machine. Maar wees slim en gebruik diezelfde roddel machine ten gunste van jezelf.

  Tegenvallers zijn vaak ook gebasseerd op het feit dat de buren een nieuwe tractor hebben of een mooier huis hebben.

  Chang Noi

 11. king zegt op

  Interessant voor jullie(als je tenminste Duits kunt lezen)
  Googelen Der Farang Tipps zum richtigen umgang mit Isaan ladies.

  • @ King, ik heb veel boeken en artikelen over dit onderwerp gelezen. Allemaal even interessant. Maar ik geloof niet in een universele gebruiksaanwijzing voor Thaise mensen. Die is er ook niet voor Nederlanders of Belgen. Gewoon je gezonde verstand gebruiken.

   • Hansy zegt op

    Ik geloof daar min of meer wel in (gebruiksaanwijzing). Wij zijn niet opgegroeid met de schaamtecultuur en weten, als het er op aan komt, ook niet mee om te gaan.

    Een Thaise (wat rijkere) man had allang voor het TS probleem een oplossing gevonden.

 12. dave zegt op

  Als ik het goedbegrepen heb,zijn de meeste huwelijken uit eigenbelang gesloten.Fijn om te weten dat je vrouw veel om je geeft,omdat je veel geeft.Nu is het me duidelijk waarom er door eenvoudige thaien,zonder werk,in mooie huizen gewoond kan worden.Ik huur wel een huis,evt een vrouw,kan ik ook niet verrast worden door de ‘broer’ van mijn vrouw.

  • @ Dat lijkt mij teveel zwart-wit gesteld. Er zijn genoeg dames (ook in Isaan) die niet op je portemonnee uit zijn. Uiteindelijk wil ieder mens genegenheid, maar als je arm bent komt (financiële) zekerheid voor genegenheid.
   Verstandshuwelijken zijn in Thailand vrij normaal, het gaat er dan om of de man financiële zekerheid kan bieden. Dat is ook de basis voor haar toekomst en dat van eventuele kinderen.

 13. Lowy zegt op

  De meeste verhalen hier kloppen wel als het over farangs gaat en hun geliefde.Ik zelf woon al 4 jaar in Thailand heb lieve vrouw Heb haar bij aanvang van de relatie duidelijk gemaakt dat ik voor haar dus uitsluitend voor haar naar Thailand kwam en niet omhaar fam te onderhouden.Haar zoon heeft het wel geprobeerd die werkte tot moeder een farang trof ik dus toen stopte hij met werken ik heb hem gewoon buiten de deur gezet hij werkt nu weer en woond op zich zelf.Momenteel bezit mijn vrouw 2 eigenhuizen een met een groot zwembad.IK bouwvakker heb alles veel zelf gedaan.Heb alleen AOW en kan er dik van rond komen.Maar wat doen de meeste fout die hiet komen?Ze lopen wat ik noem hun eigen P………k achterna liefst via een bar een erg jong ding uitzoeken.Er zijn mij ook gevallen bekend dat een Nederlander al reeds 8 keer zijn neus heeft gestoten omdat hij veel dronk en in denbeginne die vrouwen in de watte legde en later problemen kreeg omdat hij zoveel dronk etc.Toen kocht hij na 3 maanden kennis aan een thaise schone een huis op haar naam en ze stelde hem na 6 maanden voor de keus .Hij moest 200.000
  batjes neertellen mocht hij het huis verkopen.Dus dat gedaan betekend eigenschuld dikke buld.De meeste thaise vrouwen zitten tot in de nek in de schulden ze lenen onderling van elkaar en 95 procent van de autos en scooters is gefinancierd.AAnbetaling van 20 procent rente betalen is enorm en zo bouwen ze schuld op.Schaamte kennen de meeste vrouwen alleen als je in het openbaar zoend of in het openbaar over sex spreekt maaaaaar heb je ze in je bed dan gaan alle remmen los;.Dat hele bhoeda geloof kost handen vol geld.Het zijn ook meestal de oudere Thaise vrouwen zelfs hele armodige die oud vulles lopen op te halen die pofferen hun laatste batje aan de tempel etc erg raar.
  Ik kwam als al 16 jarige knaap via de wilde vaart de eerste keer naar thailand dus weet precies wat er speeld.Ik ben erg gelukkig heb een vrouw die goed naar me luisterd wat niet veel thaise doen
  Ik geniet van elke dag want mijn advies van deze 71 jarige is geniet van het leven
  Want soms duurd het maar even

  Lowy Udon Thani

 14. LOwy zegt op

  Waarom worden niet alle reactie hier geplaatst doen jullie soms aan cenzuur???
  Lowy

  • @Lowy, kijk voortaan even naar je spelling voordat je een reactie plaatst.

 15. LOwy zegt op

  Ja ja we hebben nu eenmaal niet allemaal een HBO gevolgd ik moest gaan werken met mijn 13 jaar heb nu zelfs een boek geschreven als ongeletterde Het gaat er niet om hoe je het schrijft als men de bedoeling maar snapt kijk anders een op google en lees mijn boeken onder de rubriek de 1000 levens van Lowy Cremers met 8 internationale TV optredens destijds dan wordt je misschien iets wijzer

  Lowy

  • @ Oke, LOwy dan heb ik niets gezegd. Bedankt voor je toelichting, nu hebben we wederzijds begrip.

  • dave zegt op

   Lowy,betekent dat geld?Best een interessante naam.

   • @ Dave, graag bij het onderwerp blijven.

    • dave zegt op

     geachte redakteur,het onderwerp was dacht ik hoofdzakelijk geld,althans het struikelblok.De naam Lowy kan voor sommigen in NL geld betekenen,dit ter info.

     • Oke, Mai Pen Rai

 16. Gerrit zegt op

  Waarom wordt er altijd over de vrouwen in de Issan gesproken alsof zij uit alleen uit achterlijke dorpen komen.
  Ten eerste zijn de dorpen niet meer zo achterlijk als een jaar of tien geleden. De jeugd wordt met bussen vol naar de scholen in de steden gebracht en krijgen daar zo goed mogelijk les. Zo goed mogelijk als het kan in Thailand. !!!
  Omdat er in de steden heel veel wordt gebouwd gaan ook heel veel mannen naar deze steden in de bouw werken.
  Maar de meeste meisjes en jonge vrouwen wonen niet meer in achterlijke dorpen maar in de steeds groter wordende steden. In die steden worden meer en meer goede woningen gebouwd en is ook redelijk veel werk voor starters.
  Jammer genoeg zijn de jongens aan het achter lopen. Zijn vaak lui en drinken al op jonge leeftijd en gebruiken andere schadelijke geneugten.
  De meisjes en vrouwen nemen steeds meer het voortouw. En naar Pattaya en andere Farang concentraties gaat maar een heel klein gedeelte. De meeste trouwen hier krijgen kinderen en voeden die vaak alleen op met hulp van ouders.
  Ik woon hier nu 10 jaar en ken heel veel inwoners van deze stad )vaak oppervlakkig) en baal af en toe van de negatieve verhalen over de Isaanseringen. Steeds weer en vaak door schrijvers die ieder jaar een poosje naar Thailand komen maar geen vaste stek hebben en daardoor geen goed inzicht hebben.

  Ik ken veel farang hier en in de omgeving en die geven een heel ander beeld dan uit deze vaak negatieve epistels
  Te vaak is het onderwerp meisjes en vrouwen uit de Isaan al aan de orde is geweest en vaak negatief, heel vaak door mannen die af en toe langs komen voor een aantal maanden of iets langer en dan niet met het echte leven in de Isan in kontakt komen.
  En problemen met de schoonfamilie komen ook in westerse landen voor en niet zo weinig.
  Ook financiele

  Trouwens het verschijnsel meisjes en vrouwen beter worden opgeleid is ook in Nederland
  e.o. aan de orde lees en hoor ik vaak.

 17. Geert zegt op

  Dit blog en de vele reacties (uiteraard gefilterd) helpen mij om inzicht te krijgen in het denken van een meisje uit de Isaan.
  Ik ben ruim twee jaar getrouwd met een Thaise. Prachtmeid, qua humor en zorgzaamheid precies mijn type. Qua uiterlijk ook, gelukkig. Heeft bovendien dezelfde hobby’s als ik, voetbal en vissen. Probeer daar eens bij een nederlandse mee aan te komen, 4 dagen voetbal kijken en dan op de 5e dag aan haar vragen wat ze wil doen.. ‘I want to see Ajax!’
  Wij hebben zelden of nooit ruzie. Maar áls we ruzie hebben, gaat het altijd om geld. Ik weet 100% zeker dat ze van mij houdt en niet van mijn geld, want ze weet dat ik er niet in kan zwemmen. Niet eens pootjebaden. Was geen probleem voor haar en ook niet voor de familie. Over de sinsod is niet eens gesproken.
  Maar áls er iets gebeurt, kijkt de hele familie wel naar de dochter en d’r falang. Broertje met problemen met de politie, kapotte wasmachine, huis in de Isaan wat nog niet af is, stuk land wat op haar naam moet komen. Misschien logisch, maar haast niet uit te leggen aan Nederlandse vrienden of familie. Helemaal niet als je bedenkt dat de druk niet zozeer van de familie komt, maar meer van de dorpsbewoners. ‘Waarom is jouw huis nog niet af? Jouw dochter heeft toch een falang?” In Nederland maak je je niet druk om wat anderen vinden, in de Isaan ligt dat toch wat anders.
  In een Thai-falang relatie moet je harder vechten voor elkaar..

  • @ Prima reactie Geert, ik had het er niet beter neer kunnen zetten. De druk van de dorpelingen, dat ervaart mijn vriendin ook. Ze wil soms om die reden het ouderlijke huis niet eens uitkomen. Blijft de hele dag binnen. Triest, maar waar.

 18. wimol zegt op

  Ben nu tien jaar met mijn thaise vrouw en woon nu 3,5jaar in de Isaan.Heb in den beginne dezelfde problemen gehad,en zolang wij hier nog niet woonde was dit enkel een maand per jaar tijdens de vakantie.Nadat wij hier komen wonen zijn was het elke dag feest,heel de familie was van de partij ong.15 man elke dag en allemaal mee-eten.Op een zeker dag was ik het beu en heb mijn vrouw voor de keus gesteld,ik of de familie.Mijn vrouw is 29 jaar jonger dan ik en toch heeft ze voor mij gekozen.Voor vader ben ik blijven zorgen tot aan zijn dood(moeder heb ik niet gekend maar gaat nog dagelijks over de tong)Wat de rest van de familie betreft hebben we een zeer goede relatie en helpen elkander waar mogelijk.Ik heb redelijk wat geld onder de familie staan maar de afkorting gebeurt elke maand perfect.
  Wat betreft oudere dames met eigendom en een goede job is mijn ervaring negatief.Ik heb onder mijn vrienden enkele getrouwd met een beamte en oudere dames,ik ga hier hun situatie niet aan de grote klok hangen maar geloof mij zij zijn gehaaid en op geld uit,willen ook de aankoop van een huis niet beschrijven met vruchtgebruik,wat mij boos maakt.
  Echter de grootste fout die gebeurd bij mijn vrienden zowel met oudere als jongere vrouwen is dat ze geen neen kunnen zeggen.Ik help hen met goede raad waar mogelijk maar je denkt toch niet dat het helpt.

  • @ Wimol, in jouw reactie kan ik me prima vinden. Leeftijd, afkomst en sociale klasse is geen garantie voor een betrouwbare partner in Thailand. Sterker nog, sommige dames uit de midden- en HiSo klasse stellen nog veel hogere eisen. Dure auto, iedere dag naar de kapper, etc.
   En je moet het ook bij jezelf zoeken, als je geen grenzen stelt dan zijn die er ook niet.

 19. Johnny zegt op

  Je kunt ook zeggen dat je zal ” kijken ” en vervolgens terug belt om te zeggen dat je wat gevonden hebt. Je verteld dat gewoon wat het kost en of ze het kunnen/willen betalen bij ontvangst. Als je dit zo een aantal keren doet, houd het vanzelf op.

 20. Johnny zegt op

  Voor mij zijn alle Thaise vrouwen schatten en lieverds, totdat…… je er een relatie mee krijgt. De waarden en normen zijn ontzettend verschillend tussen Nederlanders en Thai en binnen deze cultuur kun je stellen dat gestudeerde en beter gesitueerde Thai meer westers kunnen denken dan de mensen uit de arme streken. Ja, er zijn altijd uitzonderingen. Dus als jij als goed opgeleide farang een vrouw treft uit de armere streken, dan is het aannemelijk dat jij en je nieuwe vlam weleens onder druk zou komen te staan door de familie. Het zou ook weleens kunnen wezen dat je een slechterik hebt getroffen en je word beroofd van al je geld en bezittingen, de emotionele schade is dan erg groot.

  Zou je kennis krijgen aan een gestudeerde en van een betere familie afkomstige vrouw, dan speelt geld meestal geen rol. Immers een Thaise vrouw die echt van je houd, betaald alles voor je. Deze vrouwen hebben meestal een goede positie in de maatschappij of zijn Khun Nai. Je echtelijke problemen behelzen nu slechts het cultuurverschil.

  Heb je toch je hart verloren aan zo’n mooie dame uit de armere klasse, dan weet je wat je te wachten staat. Verkeerd? Nou, nee, als je daar voor kiest is dat toch okay?

  Ik denk dat het geld een vervelende factor is, want is er sprake van echte liefde, komt geld op de laatste plaats. Helaas worden veel jonge dames er op uit gestuurd, om toch maar zoveel mogelijk centen naar huis te brengen. Soms met verschrikkelijke gevolgen.

  Mijn vriend A komt naar Thailand om een nieuw leven te beginnen, zijn vorige relatie is verbroken na 15 jaar huwelijk. Wat hij mee kreeg was 25.000 euro. Hij krijgt kennis aan een 23 jaar jongere mevrouw, die al snel zwanger was. Ze woonde met haar ouders in golfplaten woning. Mijn vriend heeft al zijn geld gespendeerd om een mooie woning eigenhandig te bouwen. Nadat de woning af was ( inmiddels 3 jaar later ) wordt hij de woning uitgezet. Hij raakt aan de drank van verdriet en 2 maanden later wordt hij bij mij voor de deur doodgereden.

  Mijn vriend B leert een mevrouw kennen op een feestje in Nederland. Hij raakt verliefd op haar en zij spelt hem de ene leugen na de andere op zijn vestje. Het betalen van 200k voor een scheiding tot 1 miljoen sinsot aan toe. Het ergste was dat zij hem wijs maakte dat een farang geen bankrekening kon openen en werd 7 miljoen bath op haar account gestort. Het geld verdween als sneeuw voor de zon aan zogenaamde persoonlijke leningen, die natuurlijk nooit werden terug betaald. Zo vreemd, pa en moe hebben een hagelnieuwe Izusu voor de deur…. Nu….8 jaar later, gescheiden onder emotionele druk, alles kwijt. Geld, huis, land, bedrijf.

  Mijn vriend C leert via de chat een leuke vrouw kennen, mooi, gestudeerd, goede familie etc. Ze zijn gelukkig getrouwd, geld speelt geen rol. Krijgen van zijn vrouw haar familie regelmatig geld ten ondersteuning voor de kleine. Bedragen tot 500k. Ze krijgen land om een zaak te beginnen en land om een huis te bouwen. Het is gewoon onwerkelijk.

  • @ Johnny, met alle respect. Wanneer ik de verhalen lees van vriend A en B dan bekruipt mij het gevoel dat deze mensen nogal naïef in het leven staan. Tegen domheid is geen kruid opgewassen. Daarmee praat ik het gedrag van de dames niet goed. Neemt niet weg dat een verhaal twee kanten heeft en wij altijd maar 1 kant horen. Die van de farang die getild is.
   Aan jou de vraag: Wie is er fout in dit soort situaties? Degene die geeft of degene die vraagt?

   • Johnny zegt op

    Nou daar heb je wel gelijk in vind ik, doch als mijn fiets gestolen is, omdat ik deze niet op slot heb gedaan, wil nog niet zeggen dat ie gestolen mocht worden. Naieve mensen of beter gezegd, goed gelovige mensen zijn makkelijk voor de gek te houden, misbruik maken van de goedheid van een ander, vaak onder het mom van de liefde. Manupuleren met als doelstelling zelfverrijking is nog steeds strafbaar.

    Deze mensen zijn en waren mensen met een goed hart, niet voorbereid op zulk ” geweld “, allebei geen stomme mannen, doch liefde maakt blind zeggen ze. Dit hadden ze echt niet verdient.

    De bewuste dames hadden reeds een ander aan de hand, wat ik via andere kanalen heb vernomen. Natuurlijk een farang, wellicht met meer centen.

   • marco zegt op

    Af en toe heb ik toch het gevoel Khun Peter dat u de farang altijd in een kwader daglicht stelt dan nodig is. Het is niet altijd de schuld van die “domme” farang. Gevoelens kunnen rare dingen doen met eens mens. U zegt wel, ik praat het gedrag niet goed van de dames, maar toch…..
    Er zijn hele slechte bij! Ik heb nog nooit een slechte ervaring gehad omdat ik niet opensta voor een vaste relatie en al helemaal niet trouwen, maar ik zie ze dagelijks voorbij komen die “leuke” dames. Je hebt er een prima tijd mee, maar niet te lang voor men nat gaat.

    • @ Marco, iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen daden. Daar kan ik weinig aan veranderen. Het is op alle fora die over Thailand gaan een onophoudelijke klaagzang van farang die getild zijn door hun liefjes. Daar tegenover staan evenveel verhalen van Thaise vrouwen die ‘honds’ behandeld zijn door een farang vriend of man.
     Fijn dat je het opneemt voor je medeman. Dat zullen ze hard nodig hebben. Zoals gezegd hoor ik ook de verhalen over hoe respectloos Thaise vrouwen worden behandeld en diep worden vernederd door de wandelende testosteronbommen. Same same and not different!

 21. Eric zegt op

  Ik weet uit ervaring gewoon: geen geld geen liefde en het eerste hebben ze meer nodig dan het tweede! En laat ge uw thaise partner sparen voor een beter leven kan ze ook niet op familiebezoek want dan staat ze ook terug op nul. Uiteindelijk komt het toch uit uw zakken ook al vermijd ge dit soort ontmoetingen .Daar gaan onvermijdelijk spanningen in uw relatie mee gepaard,of ge moet het er gewoon bij kunnen nemen of beter gezegd bekostigen !

 22. Ik sluit de discussie. Iedereen bedankt voor de reactie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website