Eerste stap naar vrede in Zuid-Thailand

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
2 maart 2013

De Thaise regering en de separatistische groepering Nationaal Revolutionair Front (BRN) zijn bereid om plaats te nemen aan de onderhandelingstafel. Opstandelingen eisen al jaren de onafhankelijkheid van drie zuidelijke provincies waar tachtig procent van de inwoners moslim is.

Aanslagen kostten de voorbije jaren al aan 5300 mensen het leven. Maar net als bij vorige pogingen lijken de slaagkansen van deze vredesgesprekken opnieuw bijzonder klein.

De drie provincies waar het allemaal rond draait, zijn Pattani, Yala en Narathiwat. Op donderdag 28 februari tekende Paradorn Pattanathabutr, de chef van de Thailandse Nationale Veiligheidsraad, en Hassan Taib, vertegenwoordiger van het BRN, een intentieverklaring in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Met de ondertekening is de Thailandse regering verplicht om de opstandelingen te behandelen als volwaardige onderhandelingspartner met politieke eisen.

Vorige toenaderingspogingen waren vaak niet formeel of met onbelangrijke figuren. ‘Het is een goede start,’ zegt Pattanathabutr over de intentieverklaring. ‘We kunnen nu op zijn minst praten.’

Onduidelijkheid alom

De eisen van de separatisten zijn echter vaag, net zoals hun identiteit. Er is nog steeds weinig bekend over de strijders en de verschillende koepelgroeperingen missen een duidelijke leiding. Hassan Taib, die zichzelf leider van het BRN noemt, geniet weinig bekendheid onder de Thailandse politici. Hoewel Taib vorig jaar ook deelnam aan vredesgesprekken, hebben velen nooit van de man gehoord, zegt de Thailandse senator Anusart Suwanmongkol. Bovendien heeft Taib ook weinig invloed op de strijders op het terrein.

Weinig steun

De jonge mannen die verantwoordelijk zijn voor de vele aanslagen in de zuidelijke provincies, staan niet te popelen om te onderhandelen. Volgens Don Pathan, een Amerikaanse reporter die al meer dan tien jaar over het conflict bericht, is Sapae-ing Basor de enige bemiddelaar die voor een succes in de vredesgesprekken kan zorgen. De mysterieuze Basor wordt beschouwd als de spirituele leider van de Maleise moslims in Thailand. Hij wordt echter beschuldigd van leidinggeven aan milities en leeft al acht jaar ondergedoken. De Thailandse regering is niet meteen van plan om amnestie te schenken.

Ook Thailandse politici blijven achterdochtig. Suwanmongkol vreest dat het BRN de verklaring zal gebruiken om meer druk uit te oefenen tijdens de onderhandelingen. ‘Het BRN kan met het akkoord de internationale gemeenschap betrekken in het conflict, waaronder de Verenigde Naties.’ Prasert Chidpong, senator van de Songkhla provincie, ziet nog een ander gevaar: ‘De onderhandelingen kunnen leiden tot nog meer geweld, aangezien niet alle opstandelingengroepen akkoord gaan met het BRN.’

De gesprekken zouden over twee weken starten met Maleisië als moderator. Door aanhoudende aanslagen loopt de druk hoog op om de vredesgesprekken te starten.

Het conflict in Zuid-Thailand is een historisch conflict dat begon met de annexatie van het toenmalig sultanaat Pattani door Thailand (toen nog Siam) en Maleisië (toen nog onder Brits bestuur) in 1902. De landen hebben verschillende etnische en religieuze groepen met namen die om duidelijkheid vragen.

Bron: MO.be


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Eerste stap naar vrede in Zuid-Thailand”

  1. marc mortier zegt op

    Een “nieuwe moslimstaat in wording” ? Zou dit een stap in de goede richting kunnen zijn ? Zeker niet in de ogen van westerse democraten, die de voordelen waarderen van een scheiding tussen godsdienst en staat.

    • Dick van der Lugt zegt op

      @ marc mortier De mogelijkheid van een moslimstaat wordt uitdrukkelijk uitgesloten in de overeenkomst die tussen Thailand en de BRN is gesloten. Zie mijn artikel: 100 woorden op weg naar vrede in het Zuiden, dat ik morgen op Thailandblog plaats, maar dat op mijn website al kan worden geraadpleegd: http://tinyurl.com/a6n5sxv


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website