Vanaf vandaag, donderdag 21 november, wordt de eerste film over de dramatische reddingsoperatie van vorig jaar in het grottencomplex Tham Luang in de provincie Chiang Rai in bioscopen in heel Thailand vertoond. “The Cave, Nang Non” is gebaseerd op “het onvertelde waargebeurde verhaal van de reddingsmissie die de wereld heeft geboeid”, aldus de promotie-poster van de film.

“Het was echt een wonder, waardig om er een film van te maken,” vertelde de Thais-Ierse filmmaker Tom Waller, de regisseur van de film, op een persconferentie tijdens de “gala première” van de film in SF World Cinema, Central World, afgelopen maandag.

Waller zei dat de film het verhaal vertelt van vele onbezongen helden, die betrokken waren bij de ‘opmerkelijke missie’ naast de duikers en experts van over de hele wereld die daadwerkelijk deelnamen aan de operatie om de 12 jonge Wild Boars-voetballers en hun coach veilig uit de ondergelopen grot te halen. Die helden waren lokale boeren die toestonden dat hun rijstvelden werden overspoeld door een enorme hoeveelheid water dat uit de grot werd gepompt, zonder om compensatie te vragen.

“Ik ben erg trots dat de eerste film over de redding van Tham Luang een Thaise film is,” zei de regisseur, eraan toevoegend dat het productieteam bestond uit Thais en veel buitenlanders. Een hoofdpersoon in de film is de Belgische reddingsduiker Jim Warny, die vorig jaar deelnam aan de reddingsmissie. Hij speelt zichzelf in de film.

Naast Warny spelen veel mensen, die daadwerkelijk bij het Tham Luang-drama zijn betrokken, ook zichzelf in de film, waaronder de Finse duiker Mikko Paasi, Chinese grotduikinstructeur Tan Xiaolong en voormalig dorpshoofd Noppadon Niyomka, die zijn ‘King Naga’ stuurde: “Pompen om te helpen met de inspanningen om water uit de grot te halen.”

De film vertelt werkelijke gebeurtenissen waar veel mensen die de ontwikkelingen op de voet volgden, mee bekend waren. Alle belangrijke ontwikkelingen staan in de film, inclusief de dood van de voormalige Navy SEAL-duiker Saman Kunan tijdens het installeren van zuurstofcilinders langs de reddingsroute in de grot.

Bron: The Nation

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website