Ziekenhuis in Chiang Mai

Buitenlanders die voor medische behandeling of andere diensten gebruik maken van een Thais staatsziekenhuis kunnen vanaf eind september geconfronteerd worden met hogere prijzen dan die gelden voor Thaise onderdanen en mensen uit buurlanden.

Volgens nieuwe richtlijnen, die op 30 augustus in de Thaise Government Gazette zijn gepubliceerd, treedt vanaf 30 september een nieuwe gedifferentieerde prijsstructuur in werking.

De prijsstructuur verdeelt buitenlandse patiënten in drie groepen:

 • Buitenlanders uit buurlanden (waaronder Laos, Birma, Cambodja, Vietnam)
 • Buitenlanders die werken of studeren in Thailand (non B, ED, M)
 • Buitenlandse gepensioneerden en toeristen (non O, TR, VOA)

Onder de nieuwe prijsstructuur worden buitenlanders uit naburige landen relatief gelijkgesteld aan Thais als het gaat om wat ze moeten betalen voor behandeling.

Buitenlanders die in Thailand werken of studeren lijken echter aanzienlijk meer in rekening te worden gebracht, terwijl gepensioneerden en toeristen meer in rekening worden gebracht dan elke andere groep.

De nieuwe richtlijnen zijn gepubliceerd in de Government Gazette, zie: www.ratchakitcha.soc.go.th/

Thaivisa heeft een Engelse vertaling van de eerste vier pagina’s gepubliceerd, waarin gedefinieerd onder welke groep een buitenlandse patiënt valt en wordt ook uitgelegd dat de vermelde prijzen de “maximale kosten of plafondprijs” zijn voor diensten. Het document suggereert ook dat een staatsziekenhuis uiteindelijk zelf bepaalt hoeveel patiënten in rekening wordt gebracht.

De nieuwe richtlijnen lijken echter ziekenhuizen wettelijke ruimte te geven om buitenlandse patiënten meer dan Thaise onderdanen of die uit buurlanden voor dezelfde behandeling in rekening te brengen.

Lees het hele verhaal in het Engels op forum.thaivisa.com


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

126 reacties op “Dubbel prijssysteem nu ook in staatsziekenhuizen in Thailand”

 1. harry zegt op

  Men begint in Thailand zo langzamerhand alle registers open te trekken om de “farang” weg te jagen.Meldplicht bij afwezigheid van woonadres langer dan 24 uur ,weinig baht voor je euro en er zal nog wel meer gaan aankomen denk ik.
  Na bijna 35 jaar Thailand zeer regelmatig bezocht te hebben ga ik nu toch echt kijken voor een andere vakantie bestemming.

  • chris zegt op

   a. meldplicht is voor de huisbaas, niet voor de buitenlander
   b. weinig bahts voor je Euro? Zou het iets te maken kunnen hebben met de zwakke Europese economie en de Brexit onzekerheid?
   c. veel succes gewenst met het zoeken van een betere (ik bedoel: goedkopere) vakantiebestemming ten koste van de hardwerkende Thais.

   • harry zegt op

    Beste Chris,
    Over punt a en b zijn al de nodige discussies geweest en zijn de meningen verdeeld.Wat punt c betreft bent u iemand aan het veroordelen zonder de persoon te kennen.Thailand is beslist NIET alleen maar een vakantie land voor mij geweest.Maar heeft geen zin om daar verder op in te gaan.
    Zou heel veel schrijfwerk worden dan.

    • chris zegt op

     Je geeft zelf aan dat de dure Baht en het ‘wegpesten’ de redenen zijn. Dan ga je zeker niet naar Zwitserland op vakantie maar naar een ander Aziatisch land, niet vanwege de zon (die schijnt in Spanje ook) maar vanwege vermeende lagere kosten.

   • Peter zegt op

    In ieder geval wordt het er voor de Farang steeds minder aantrekkelijk
    om in Thailand te wonen of op vakantie te gaan.
    Waarom de gepensioneerden het steeds meer moeten ontgelden zet ook mij aan het denken.
    Hard werkende Thai bestaan maar over het algemeen zie ik er meer die zich niet zo uitsloven.
    Ik heb behoorlijk vaak ervaring opgedaan met de werkende Thai en de meesten waren s’avonds
    echt niet moe.

    • chris zegt op

     Wat merkt de vkatieganger nu eigenlijk? Alleen een beetje van d ekoers van de Baht als hij/zij hier vaker geweest is. Voor de nieuwkomers is Thailand nog steeds heel goedkoop.
     Welke maatregel slaat nu alleen op gepensioneerden en niet op alle expats ,ook degene die werken?

   • marcello zegt op

    Chris,

    Steeds meer mensen gaan richting Vietnam, Cambodja en de Philippijnen

    • chris zegt op

     En toeristen komen met miljoenen de grens over, Chinezen en Indiers voorop.

   • Marc zegt op

    Nou Chris, ik lees dat je de Thais een beetje verdedigd. Dus jij bent blijkbaar voor discriminatie. Ik ben dat niet, niet in Nederland, niet in Thailand en nergens in de wereld. Verder heb je gelijk met je a) maar dat vergt toch ook actie van onszelf, want ook wij krijgen de boete als de huisbaas de melding niet doet. Wat b) en c) betreft zit je er compleet naast. Economie van Thailand ziet er slecht uit, terwijl het in Europa nog steeds floreert. Vakantie bestemming in Thailand is nu aanzienlijk duurder en ook de kosten van levensonderhoud (de supermarkt). Na vele jaren in Thailand ben ik nog weinig ‘hardwerkende’ Thais tegengekomen. Verder met de veiligheid (misdaad en verkeer) gaat het de laatste jaren veel slechter dan voorheen. De Thaise smile is weg. Ik kan me Harrie’s zorgen beter begrijpen dan jouw antwoord.

    • chris zegt op

     ad a.
     Sinds de hele ophef en discussie over de TM30 hebben ik maar ook mijn collega’s gene boete meer hoeven te betalen bij Immigratie.MIjn huisbaas, een politie-officer was ook niet blij met de TM30 en heeft dat – haar kennende – op kantoor aangekaart. Dat zet meer zoden aan de dijk dan klagen op Thailandblog.
     Ik geef je op een briefje dat – nadat ieder tenminste 1 keer de TM30 heeft ingeleverd – de maatregel wordt afgeschaft. Reden: men heeft een up-to-date bestand van verhuurders en dat bestand wordt gematcht met de aangifte BTW. Mijn huisbaas denkt dat trouwens ook.
     De minster van Financien heeft al gezegd dat er meer belastingen bij bedrijven zullen worden geind waarmeede verlaging van de inkomstenbelasting kan worden gefinancierd. Zoals ik vaker heb geschreven: niets in Thailand is wat het lijkt.

     • geert zegt op

      Leuke uiteenzetting Chris maar het is en blijft pure speculatie.
      Er zijn andere middelen en mogelijkheden om erachter te komen wie inkomsten haalt uit het verhuren van vastgoed.

      • Ger-Korat zegt op

       Ja dat verhaal van registratie voor de BTW klopt niet, de meeste verhuurders in Thailand zijn Thai welke aan Thaise mensen verhuren. Hooguit in toeristenplaatsen zal wat meer door buitenlanders worden (onder)verhuurd maar dat zal de minderheid zijn. Dus zo krijg je geen controle op BTW-verplichtingen of enig overzicht hiervoor.

   • johank zegt op

    ”weinig bahts voor je Euro? Zou het iets te maken kunnen hebben met de zwakke Europese economie en de Brexit onzekerheid?”
    Neen dat heeft er niks mee te maken, Thaise Bath is veel duurder geworden ten opzichte van andere munten, die niks met EU te maken hebben (kijk de wisselkoersen maar na).
    Ik denk dat Thailand dit echt wel gaat merken, en dat de toeristen industrie hier wel een flinke… kan oplopen.

    • chris zegt op

     En het aantal toeristen naar Thailand is in 10 jaar tijd ongeveer vervijfvoudigd. Betalen al die Chinezen, Indiers en Koreanen niet met Bahts?

     • Jasper zegt op

      Nee, die chinezen betalen niet met bahts want die kopen niks en komen in een pre-paid package deal. Chinese restaurants, chinese hotels. Indiers zitten met 5 man op een kamer, en delen het liefst 1 meisje ook met datzelfde aantal personen. Verder zie je ze veel bij de 7-11.

      Overigens is er een scherpe afname aan met name chinese toeristen sinds laatst jaar.

      • chris zegt op

       beste Jasper:
       14 miljoen (Chinezen en Indiers) * gemiddeld drie dagen * 400 baht per dag per persoon (alles inbegrepen) = 16,8 MILJARD Baht
       20.000 westerse toeristen * 14 dagen * 2000 Baht per dag per persoon = 560 MILJOEN baht.
       Wat is interessanter voor de Thaise economie, denk je?
       En hoeveel westerlingen reizen niet op een package? En moet van die package prijs niet het hotel in Thailand worden betaald, en de vliegreis?

       En weet je? Die Chinezen lijken erg op westerlingen. Als ze het hier naar hun zin hebben willen ze hier ook wonen. De grootste groep kopers van condo’s in Bangkok zijn de Chinezen. En ze spenderen ook nog eens veel geld aan goud en juwelen die hier goedkoper zijn dan in China en in HongKong.
       Je zou eens moeten komen kijken in Bangkok. Ik kom ze vaak tegen op de boot (jonge, rijke Chinezen), in de shopping malls en in IconSiam (ik werk daar tegenover).

     • theoS zegt op

      Lees net in die Engelstalige krant die niet genoemd mag worden dat Chinese touristen niet meer komen en het tourisme totaal ingestort is. Ik voel mij hier nu ook alsof ik een crimineel ben die zich bij de reclassering moet melden.

   • Dirk zegt op

    a) dat geldt mss voor u als huurder, maar niet voor eigenaars van huizen. Slaapt u steeds in hotels als u zich naar een andere provincie begeeft ? Of logeert u ook al eens bij vrienden of familie ?
    Dan klopt uw a al niet.
    b) Het is zo dat de euro zich momenteel niet van zijn sterkste kant laat zien. Maar het is ook zeker zo dat de baht kunstmatig hoog gehouden wordt door het regime. Kijk maar eens naar de andere asea landen, waar de economie het een stuk beter doet dan in Thailand maar waar de munten lager staan gequoteerd dan in Thailand.
    C) Keuze genoeg ! Cambodja, Vietnam en de Filipijnen zijn evenwaardig.

   • Freek zegt op

    Gelijk heb je Chrus. De Thaise regering zal weinig invloed hebben op de wisselkoers. Bovendien raakt de sterke baht ook de toeristen die de Thaise overheid wel graag ziet komen

  • mattheus zegt op

   Misschien is dat nu juist wat de Thai wil hetgeen jij zegt Harry het kaf van het koren scheiden.

   • KhunKarel zegt op

    Wie is het kaf en wie is het koren …..en waarom dan wel? ik zie alleen maar een citroen die uitgeperst word.

  • KhunKarel zegt op

   Oh ja Harry, er gaat nog veel meer aankomen, men gaat het spelen tot aan het uiterste.
   Het uiterste of daar overheen gaan ligt voor iedereen anders. Er zijn mensen op Th blog die de anti-farang acties geweldig vinden, deze groep behoord tot de onverschrokken Thai fanaten, die kan je in een Thaise kerker opsluiten op 1 kommetje vissenkoppensoep per dag en dan vinden ze het nog geweldig.
   Niet klagen want je bent te gast…..Maar wat als de gastheer zich niet gedraagt en zijn gasten schoffeert, discrimineert en het leven praktisch onmogelijk maakt, hoe zit het dan……..?

   Ik heb de moeilijk stap al gemaakt dit jaar om er voorlopig een punt achter te zetten met Thailand. Ik heb zojuist geboekt voor de Philipijnen, tja is eigenlijk niet wat ik wil maar je moet toch wat, en achter de geraniums in NL is zeker geen optie.
   Wat wel een prettige gewaarwording is dat ik nu geen gelazer meer heb met die verschrikkelijke visa regels van TH. Gewoon ter plaatse betalen voor verlenging en klaar en ook geen TM30 gekte. Peso koers is slechts een heel klein beetje gezakt van 60 naar 57 over de laatste tijd. dus geen dure baht meer die nog steeds elke dag aan het stijgen is.
   Er vreemd dat er nog steeds lieden zijn op dit blog die claimen dat de dure baht de oorzaak is van de slechte euro. NEE DUS!

   • Herman Lobbes zegt op

    Ik geef je groot gelijk. Zelf ga terug naar Nederland en ga gewoon ergens overwinteren. Zie me ook niet achter de geraniums zitten. Jammer. Voor de familie maar ik laat me niet als een crimineel behandelen. Elke keer melden, dubbele prijzen en door de Thais gezien als een ATM machine. Mij niet gezien

   • Wim van Beveren zegt op

    Zet eens een blog op over wat nodig is om naar de Philipijnen te gaan, zou voor veel mensen aantrekkelijk zijn, ik heb me er al sterk in verdiept en het is daar inderdaad een stuk makkelijker.
    Vietnam was ook een optie voor me, maar daar lever ik een stuk AOW in
    SRRV Visa in Phils en je hoeft maar zon 300000 baht op je bank te hebben (hier 800000) voor retirement visa en dat mag nog geinvesteerd worden ook.

    • KhunKarel zegt op

     Beste Wim, ik weet nog geen bal van hoe het allemaal werkt in de Ph. Ja natuurlijk kan je online al veel vinden , maar ik ga ter plaatse de boel onderzoeken, bovendien moet ik ook nog zien of ik daar wel kan aarden, laatste keer dat ik daar was was in 1978, en ik denk dat het ondertussen wel een beetje verandert zal zijn 🙂 denk je ook niet? bovendien houd ik Vietnam ook nog aan als optie, Ik heb ook nog even aan Laos gedacht maar daar schijnt de visa criteria weer wat onvriendelijker te zijn. Cambodja staat op nummer 3 op mijn lijst. maar kijken hoe mijn avontuur afloopt.

     groet. Karel

   • KhunFred zegt op

    beste KhunKarel, betekent dit dat je voorgoed ben verhuisd naar de Philipijnen?
    zou graag enige info met je willen delen.
    univatio@gmail.com

    • KhunKarel zegt op

     Beste Fred, Nee, ik ga niet permanent naar de Pilippijnen. ik wil me gewoon even oriënteren, ik ben er wel eerder geweest maar dat is lang geleden. Ik hoop nog steeds dat het wel weer goed gaat komen in Thailand maar mijn gezonde verstand zegt mij daar maar niet op te reken.
     Ik zit op de wip van Vietnam of de Pilippijnen, Vietnam heeft vandaag (media/radio) de 2e plaats gekregen als het gaat om de beste landen voor expats, Portugal krijgt de 1e plaats
     Weet je waar Nederland stond?……………………….23ste plaats

     groet karel

 2. Ger-Korat zegt op

  Goed zo. En nu krijg je de klaagzangen van de gepensioneerde buitenlanders met een minimum van 65.000 baht inkomen per maand of meer. En maar klagen over ongelijke behandeling en willen niet weten dat een gemiddelde Thai het met een baht of 10.000 per maand moet zien te rooien. Ik vind het een goede maatregel, hoe meer inkomen hoe meer betalen. De Thai met een beter inkomen hebben vaak al een ziektenkostenverzekering waardoor ze in een privaat-ziekenhuis behandeld kunen worden of betalen de duurdere behandelingen in prive-ziekenhuizen direkt uit eigen middelen.

  • Erik zegt op

   In NL betaal je meer premie als je meer inkomen hebt al zit er een maximum aan de premie-inning over het inkomen. De behandeling is evenwel voor iedereen gelijk, het eigen risico ook.

   Dus zo gek is het nieuwe systeem niet; betalen naar inkomen c.q. draagkracht. Thailand kan geen onderverdeling aanbrengen op grond van onze feitelijke draagkracht (men kent wel inkomen maar geen vermogen) dus deelt iedere witte neus in de hoogste categorie in. Goed, er zal nu wel wat gepiept worden van ‘oneerlijk’ en ‘men wil ons kwijt’ maar wie van de langverblijvers vertrekt er feitelijk? Hoogstens een paar zuurplassers uit een zeker Engelstalig forum….

   Toeristen hebben hier geen last van want die zijn verzekerd of worden er aan de grens toe gedwongen (ja, ook dat komt er aan!).

   Grin and bear it! Je bent in Thailand en leer er maar mee leven.

  • KhunFred zegt op

   Ik heb een hele goede zkv, maar dit prijzensysteem slaat helemaal nergens op.
   Dit alles is begonnen toen de ziekenhuizen gemaand werden hun prijzen bekend te maken.
   Sommige particuliere ziekenhuizen berekenen prijzen die 200-300% hoger zijn,” zegt directeur generaal Wichai Pochanakit van het departement.

   Wichai zegt dat zijn departement 355 particuliere ziekenhuizen en importeurs van medicijnen opdracht heeft gegeven om een lijst met producten en prijzen bekend te maken voor 4 april.

   “Slechts 295 reageerden voor die datum. De rest aan we onderzoeken,” zegt Wichai.

   Hij waarschuwt directeuren van ziekenhuizen en bedrijven dat ze daarmee een gevangenisstraf van 3 maanden en een boete van Bt 5.000 riskeren door niet mee te werken. Hij wacht tot deze week, daarna gaat het ministerie juridische stappen ondernemen.

   En dit is het resultaat?????

   Dat de Thai het voordeligst uit, vind ik volkomen terecht, niets op tegen.
   Waarom er dan een onderscheid gemaakt word tussen:
   Buitenlanders die werken of studeren in Thailand (non B, ED, M)
   Buitenlandse gepensioneerden en toeristen (non O, TR, VOA)
   vind ik persoonlijk pure discriminatie.
   Als alien of farrang ben ik best bereid meer te betalen maar dan wel in alle redelijkheid.
   Het gaat hier in deze niet om, zoals sommige farrangs menen te moeten melden, klaagzangen, maar het is meer dan terechte kritiek.
   De toeristen, gepensioneerden etc. een melkkoe?
   Ieder van ons kan zijn eigen conclusie trekken.

   • Ger-Korat zegt op

    Het artikel gaat over staatsziekenhuizen en niet over de prive-ziekenhuizen. Dat partikuliere ziekenhuizen worden gedwongen om hun prijzen te publiceren is gunstig voor degene welke het zelf betaalt of met maximum vergoedingen te maken heeft.

  • fred zegt op

   Voor de zoveelste keer …de gemiddelde Thai moet het helemaal niet doen met 10.000 Baht per maand. 10.000 Baht dat is het absolute minimumloon.
   Als de gemiddelde Thai 10.000 Baht zou hebben per maand dan krijg je aan gans ander beeld.
   Ga eens naar Afrikaanse landen waar dat echt zo is van 400 dollar per maand. En vergelijk eens het straatbeeld van daar met het straatbeeld in Thailand. Ik zie niet veel mensen in Thailand nog met een fiets rijden of die geen dure smartphone hebben…ik zie niemand die honger heeft en ik zie geen meisejes die niet mooi zijn opgemaakt. Ik zie vooral veel kinderen op motoren en Thais met peperdure 4X4 diesel zuipende pick-ups met 21 duims velgen.
   Laat U maar niet te veel wijsmaken door bar girls

   • Tino Kuis zegt op

    Je moet nu echt eens ophouden met die flauwekul, fred.

    Het gemiddelde inkomen per HOOFD van de bevolking in Thailand is rond de 10.000 baht per maand. Misschien wat hoger. Gemiddeld per huishouden van drie personen is dat 30.000 baht per maand. Gemiddeld, snap je dat? Er zijn huishoudens met maar 10.000 (veel ouderen maar een paar duizend) en andere met 60.000. Het gemiddelde inkomen in Groot-Bangkok is een kleine drie keer zo hoog als in de Isaan en het Noorden. Het Zuiden is het gemiddelde inkomen de helft van Groot-Bangkok.

    Dat betekent dat zowat ieder gezin zich een motorsai en een smartphone kan permitteren, en de helft een auto.

    De meeste Afrikaanse landen zijn 3 keer zo arm.

    Dat zijn de cijfers, en nou niet meer zeuren.

    • fred zegt op

     Als het gemiddeld loon 10.000 Baht is rijdt niet de helft van de mensen met peperdure pick-ups maar wel met kleine oude tweedehandse autootjes zie Afrika.
     Als mensen maar 10.000 Baht gemiddeld zouden verdienen kan men zich geen motorbike veroorloven die 6 maandsalarissen kost.
     En ook lenen kost geld …wie leent voor een auto betaalt meer dan 12.000 Baht af per maanden dan heb je nog geen meter gereden.
     Met 10.000 Baht per maand doe je niks zelfs je tanden poetsen wordt al moeilijk.

     En dan hebben we het nog even niet over de miljoenen Thais die een eigen zaak(je) hebben die goed verdienen en amper belastingen betalen.

     Mijn vrouw haar broer is Motorbike taxi driver in een goed gelegen wijk in Bangkok en verdiend al bijna 30.000 Baht per maand gemiddeld….maar waarschijnlijk telt die zelfs niet mee bij de gemiddelden.

     In de Isaanse dorpjes lopen inderdaad nog wat van die dronken drommels rond die het met heel weinig moeten doen maar wat je daarmee zou moeten aanvangen weet ik ook niet. Het zijn de daklozen van bij ons.

     https://adecco.co.th/salary-guide

   • ruud zegt op

    Tja, het hangt er natuurlijk wel een beetje van af waar u kijkt.
    Als dat in zo’n groot warenhuis is, zult u daar weinig arme mensen tegenkomen.
    Maar gaat u wel eens in de sloppenwijken kijken, of in de dorpen in het oosten en noordoosten?
    Arme mensen in overvloed.

    En gemiddelde Thai zegt niet zoveel.
    De Thaise superrijken kunnen waarschijnlijk de hele Thaise bevolking gemiddeld rijk laten lijken.

  • theoS zegt op

   Ger-Korat, de Thaise arbeider heeft de 30 baht en andere verzekeringen. Mijn zoon en dochter werken beide en zijn goed verzekerd. Premies worden betaald door de baas. Dit is wettelijk.

 3. chris zegt op

  Ik ben verzekerd in Thailand via de Social Security van mijn werkgever en betaal voor dokter, medicijnen en/of ziekhuisopname niks, niente, nothing, nichts. Ik (en met mij alle buitenlanders die hier werken en ook verzekerd zijn) hebben dan ook geen enkel idee wat behandelingen kosten. De kop van het artikel is op zijn minst misleidend.

  • Gringo zegt op

   Kun je mij uitleggen waarom de titel van het verhaal “op zijn minst misleidend is?
   Wat zou volgens jou een betere kopregel kunnen zijn dan?

   • chris zegt op

    Buitenlandse bezoekers van Thaise ziekenhuizen en hun verzekeringen moeten meer betalen dan Thaise burgers en verzekeraars.
    Is dat niet beter?

    • KhunKarel zegt op

     Leg even uit waarom dat beter is en voor wie? en waarom het dan ineens geen dubbel prijsstelsel meer is?

 4. Hans van Mourik zegt op

  Vind dit persoonlijk,puur discriminatie.
  Vooral voor mensen,die hier wonen en uitgeschreven uit hun land van herkomst.
  Die niet verzekerd zijn,dat zijn er veel.
  Die in een staats ziekenhuis behandeld worden.
  Zoals ik het leest,moeten de gepensioneerden echt het meeste betalen.
  Ik heb het geluk dat ik een ZKV heb,een goede.
  Kan gewoon naar een privé ziekenhuis gaan.
  Hans

  • Koos zegt op

   Het is discriminatie om mensen in 3 groepen in te delen.
   Zonder te kijken naar persoonlijke situatie.
   Ik leef gelukkig maar heb weinig geld dus geen auto, verzekeringen of vakanties.
   Daarom vind ik het belachelijk dat ik in de laatste groep valt die het meeste moet betalen.
   Wat word de volgende stap vraag ik mij dan af.
   Officele dubbele prijzen bij alle overheids instellingen? Electra,water,scholen,enz
   Of gaat het nog gekker worden voor bus,songteaw, winkels,benzine station, enz.

   • RuudB zegt op

    Natuurlijk is het g e e n discriminatie. Hoe kom je erbij? Elke buitenlander krijgt ziekenhuiszorg wanneer hij dat nodig heeft. Geen enkele farang/alien wordt geweigerd op welke grond dan ook. Maar er hangt een prijskaartje aan. Zoals dat ook het geval is in bv FR, BE, DE, VS, VK, enz. Dat TH farang hoger in prijs classificeert, is gezien de immense kosten van gezondheidszorg wereldwijd absoluut niet terecht. Zorg voor een fatsoenlijke ziektekostenverzekering: een verantwoordelijjkheid die op jouw schouders rust als je in TH wilt wonen. Wat heeft TH met jouw persoonlijke situatie van doen? Jpuw keuze, jouw beslissing! Heb je te weinig inkomen, kun je geen verzekering betalen: denk dan nog maar eens na wat jou heeft doen besluiten in TH op de bonnefooi te komen wonen.

    • RuudB zegt op

     …. absoluut niet terecht, moet uiteraard zijn: …. absoluut niet on-terecht.

     • Leo Th. zegt op

      Jouw correctie zag ik pas nadat ik mijn onderstaande reactie had verstuurd.

    • Erik zegt op

     Hum, RuudB, spreek je jezelf niet een beetje (veel) tegen?

     “…Dat TH farang hoger in prijs classificeert, is gezien de immense kosten van gezondheidszorg wereldwijd absoluut niet terecht…..”

     Toch?

    • KhunFred zegt op

     Het klopt weer eens niet wat je schrijft.
     Ik ken hier in Thailand een aantal gevallen, bv gebrokenn arm, die geweigerd werden door het ziekenhuis.
     Geen zkv of geen geld. Moesten wachten totdat er geld kwam via donatie.
     Voor de rest van je reactie ben ik het met je eens

    • Leo Th. zegt op

     Je schrijft dat het absoluut NIET terecht is dat de farang door Thailand hoger in prijs wordt geclassificeerd. Maar je vindt het toch juist wél terecht? De betekenis van ‘op de bonnefooi’ is op goed geluk, zonder vooraf iets geregeld te hebben of voorbereiding te hebben getroffen. Het is opvallend dat jij in jouw reacties in Thailand verblijvende landgenoten daarvan regelmatig beschuldigt. Je verwijt hen dat zij alles aan zichzelf te danken hebben door bijvoorbeeld niet bedacht te zijn geweest op gewijzigde belastingmaatregelen, onvoldoende ingeschat te hebben dat de Baht de afgelopen jaren explosief gestegen is en dat de pensioenen 10 jaar niet zijn geïndexeerd en soms ook nog gekort zijn. (Hoewel je dat laatste ontkent). Wat betreft de ziektekostenverzekering is het voor in Thailand wonende Nederlanders jammer dat Thailand geen verdragsland is zoals o.a. Marokko, Tunesië en Turkije dat wel zijn. Dan hadden zij, zoals ik naar ik meen tot 2006 wel mogelijk was, hun Nederlandse ziektekostenverzekering kunnen aanhouden. De hedendaagse realiteit is dat je als buitenlandse inwoner van Thailand met een ziektegeschiedenis uitgesloten wordt voor deze kwaal door verzekeraars. Daarnaast is de premie voor op leeftijd zijnde personen dermate hoog geworden dat een aantal van hen hebben besloten om zelf te sparen voor onverhoopte ziektekosten. En of het nu wel of niet terecht is dat de staatsziekenhuizen een dubbel prijssysteem gaan invoeren, doet niets af aan het feit dat de kosten daardoor bij behandeling in het ziekenhuis zullen stijgen. Waarschijnlijk ook een aantal verzekeringspremies. Enig medeleven met Koos en anderen zou mijns inziens meer op zijn plaats zijn dan hen een veeg uit de pan te geven door te stellen dat ze nog maar eens na moeten gaan denken over hun destijds genomen besluit om in Thailand te gaan wonen. En van op de bonnefooi leven in Thailand is geen sprake. Je moet voldoen aan de 90 dagen melding, de jaarlijkse verlenging van je verblijfsstatus met de nodige formulieren en financiële eisen en tegenwoordig ook de meldingen via het TM30 formulier.

     • KhunKarel zegt op

      Right on Brother Leo, Helemaal mee eens.

      Ik vraag mij wel eens af hoe het toch komt dat sommige mensen het altijd zo roerig eens zijn met de anti-farang acties die zo veel mensen raakt en dat afdoen met eigen schuld dikke bult.
      Het moet hen ongelooflijk voor de wind gaan om vanuit zo’n positie te spreken.
      Verder is het woord medeleven of solidariteit hen volkomen vreemd, zeer triest als je zo in het leven staat.

      • Evert zegt op

       De mensen die het altijd eens zijn met de anti-farang maatregelen zijn dezelfde mensen die vinden dat de minimumlonen in NL hoog genoeg zijn, dat bedrijven minder winstbelasting moeten betalen en dat allerlei toeslagen voor de minima moeten worden afgeschaft.
       “Het genot van het leven” is toch alleen bedoeld voor de happy few, het pleps mag er voor zorgen dat ze een goed en comfortabel leven hebben. Verder moet het pleps zich rustig houden en dienen.

     • Sir Charles zegt op

      De realiteit is dat verzekeraars een brandend huis niet willen verzekeren.

      • Leo Th. zegt op

       Ja Charles, dat spreekt voor zich. Maar wanneer je in Thailand verzekerd bent en getroffen wordt door een ziekte dan word je in de toekomst daarvoor uitgesloten. Je kunt je daarvoor dus niet meer verzekeren, ook al zou je dat willen. Een verplichte verzekering voor in Thailand woonachtige buitenlanders, zoals een aantal lezers van Thailandblog suggereren, is gezien het huidige beleid van verzekeraars dan ook niet te realiseren.

       • Sir Charles zegt op

        Dat staat er toch ook, wanneer je getroffen wordt door een ziekte dan bén je een ‘brandend huis’ voor de verzekeraars.

     • RuudB zegt op

      Dank dat je me gelijk geeft, immers: “Thailand is geen verdragsland zoals o.a. Marokko, Tunesië en Turkije dat wel zijn. Dan hadden zij, zoals ik naar ik meen tot 2006 wel mogelijk was, hun Nederlandse ziektekostenverzekering kunnen aanhouden. De hedendaagse realiteit is dat je als buitenlandse inwoner van Thailand met een ziektegeschiedenis uitgesloten wordt voor deze kwaal door verzekeraars. Daarnaast is de premie voor op leeftijd zijnde personen dermate hoog geworden dat een aantal van hen hebben besloten om zelf te sparen voor onverhoopte ziektekosten.” Kortom: was het wel zo wijs om voor TH te kiezen?

      • Leo Th. zegt op

       Het enkel constateren dat Thailand inzake de wet op ziektekosten geen verdragsland is en dat daardoor sinds een bepaalde datum Nederlandse burgers woonachtig in Thailand zonder meer uit de Nederlandse zorgverzekering werden gebonjourd is niet hetzelfde als jou gelijk geven. Ik toon er wel mee aan dat je met onvoorziene omstandigheden te maken kan krijgen. Met het telkens maar weer vertrokken landgenoten verwijten dat zij zich onvoldoende hebben voorbereid op hun vertrek naar Thailand schiet niemand iets op. Zij kennen onderhand jouw boodschap wel. Jij woont zelf in Nederland en ik vraag mij af of jij je wel in hun positie kan verplaatsen. Duidelijk is wel dat jij meer begaan bent met het lot van de volgende generaties dan met gepensioneerde Nederlanders in Thailand. Uiteraard jouw goed recht maar het verklaart niet waarom jij zo van leer trekt tegen hen.

    • thailand John zegt op

     Niet helemaal waar, onlangs kreeg mijn neef een ongeluk. Liepdaarbij behoorlijk letsel op aan zijn kaken. Kwam bij een bekend hostpital die ook in Bangkok zit. En wat denkt u. Nee , Nee hij kon niet geholpen worden.Ondanks het feit dat hij in het bezit was van een zeer goede exspats verzekering.Waarom kon men hem dan niet helpen? Wel hij had geen creditkaart. Geen kreditkaart ? dan daag. Sorrij. En dit is niet uit de duim gezogen. Daarna ging hij naar het Pattaya International en om dat die in elkaarzakte werd die daar uit eindelijk opgenomen en geopereerd. Duus die vlieger gaat niet altijd op.

     Op de medisestaf( Doctoren) en verpleegkundigen valt niet veel aan te merken.Maar aan de Financiele administratie afdeling. Brrrrrrrr.Ondanks al 13 jaar klant.Wordt je na opname op zondagmorgen wakker gebeld en vraagt men of je even je creditkaart in wil leveren.Want de rekening is inmiddels 0ngeveer 155.000 Bath. en dat terwijl je snakt naar lucht Ondanks het feit dat er in all die jaren nooit een rekening is geweigerd, door mijn zorgverzekeraar.

     • Yan zegt op

      U heeft het volledig bijhet rechte eind…Zo’n 4 jaar terug belandde ik in Bangkok hospital in Rayong wegens een gecompliceerde breuk aan de elleboog. In het plaatselijk ziekenhuis in Klaeng kon men mij niet helpen, dus op eigen kracht naar Rayong…daar aangekomen zag men de ernst van de breuk ook in en er moest meteen geopereerd worden. Maar dit kon enkel mits een financiële waarborg. Ik bood een Golden Creditkaart aan maar deze werd geweigerd…want dan zouden ze 2 weken op hun geld moeten wachten!…Drie dametjes van het onthaal zetten me in een rolstoel en reden me tot voor de 3 ATM’s in het ziekenhuis met de melding: “U haalt er met Uw kaarten zoveel mogelijk cash uit als mogelijk…” Dit heb ik dan ook gedaan. De chirurg opereerde me nog dezelfde avond. Ik moest wel een nacht blijven. Wanneer ik naar de kosten informeerde bleek het loon van de chirurg zo’n 12.000.- Thb te zijn….de overnachting erbij…kreeg ik een rekening van 132.000.- Thb…Ik heb dan ook bedankt om nog een nacht langer te blijven. Mijn verzekering heeft alles betaald….Gelukkig voor mij….maar…welke Thai betaalt 120.000.- Thb voor een overnachting in een ziekenhuis? Ok, trek de kosten van de operatiekamer en de verpleging er af…dan blijft het nog steeds schandalig….”Amazing Thailand”….Toch?!

   • KhunKarel zegt op

    songteaw taxi kent al heel lang dubbele prijzen

    • chris zegt op

     ??? Ik ga nu al 13 jaar met een songteaw in Bangkok en betaal NOOIT meer dan de Thaise passagiers. Waar haal je die onzin vandaan?

     • KhunKarel zegt op

      Heer Chris, wat betaald u dan?
      Ik ging al met de songteaw toen u waarschijnlijk nog in de luiers lag, en toen hanteerde men wel degelijk een dubbel prijsstelsel, dus graag niet al te prat gaan op uw ruime levenservaring die zeer subjectief is.
      Ik ben dan ook aangenaam verrast van u te vernemen dat het dubbele prijsstelsel bij de songteaw heden is afgeschaft. maar is dit wel zo? ik ik kan mij haast niet voorstellen dat dit zo is? want dit zou dan de eerste keer in de Thaise geschiedenis zijn.

      Waar ik die ‘onzin’ vandaan haal komt voort uit het feit dat toen ik voor het laatst probeerde de net als u de Thaise prijs te betalen ik met een honkbalknuppel ben bedreigt.
      Dit op de zelfde route en de zelfde afstand als mijn Thaise medereizigers die het zelfde betaalden als ik en geen problemen kregen.
      Dit is al lang geleden in 2005 daarna gezworen mij nooit meer mij laten vervoeren door de Songtaw maffia, om wat ik hen allemaal heb zien doen zoals onbeschoftheid, dreigen, en mishandelingen.
      Oh ja in 2005 was het 10 baht voor de Alien en 5 baht voor de Thai, en ver daarvoor 1976-1990 1 tot 3 baht voor de Thai en 5 baht voor Alien, ik kan mij een beetje vergissen maar geloof dat dit wel aardig klopt in mijn herinnering.

  • Leo zegt op

   hoi Hans,
   Vind je nou echt dat de Thaise overheid via subsidie de gepensioneerde buitenlanders moet helpen met hun ziektekosten? Een goede verzekering is een vereiste voor een Chengen visa!!!!

 5. Hans van Mourik zegt op

  Cris.
  Ben ook verzekerd maar dan bij VGZ met als woonland Thailand.
  Maar als ze eind afrekening sturen naar mijn verzekering,krijg ik ook de rekening en kan precies zien hoeveel het is met specificatie dus ook van de medicijnen .
  Vind het wel jammer indien ik in Nederland in het ziekenhuis behandeld wordt, het niet kan zien.
  Heb vorig jaar in Nederland een beroerte gehad.
  Behandeld in het MCL Leeuwarden
  Hier in Changmai enkele jaren geleden CT scan, .chemo.LPF 5 CT.Pet scan gehad,enz.
  Wel in een prive ziekenhuis RAM Changmai
  Zou wel willen weten wat het in Nederland gekost heeft,dit zijn toch vaste bedragen.
  De Ct.Scan, Ct.Pet Scan,Chemo Lpf5, en de medicijnen
  Operatie wil ik niet noemen,want men weet niet wat men tegen komt,dus ook geen verschil kan maken
  Zodat ik het verschil kan zien.
  Wordt zo vaak gezegt dat Thailand goedkoper is,maar heb mijn twijfels.
  Hans

  • Ron zegt op

   https://www.mcl.nl/patient/tarieven-en-zorgverzekering/tarieven

   om een indruk te krijgen … Zijn dus niet de onderhandelde tarieven

 6. Petervz zegt op

  Dit is echt een flauwekul verhaal dat staat op coconuts en is overgenomen door Thai Visa en The Thaiger.
  Het is al heel veel jaren zo dat verschillende categorie personen verschillende bedragen betalen in Staatsziekenhuizen. Zo heb je de 30 Baht regeling voor de armsten, de Sociale Verzekering voor iedereen die een caste basn heeft of zichzelf heeft aangemeld, de ambtenaren en dan de rijkeren en buitenlanders met een goede prive verzekering, die naar de private ziekenhuizen gaan.

  • Gringo zegt op

   De aanleiding voor dit verhaal is een publicatie in de Government Gazette van 30 augustus jongstleden, dus niet van “heel veel jaren” terug. Dus geen flauwekul verhaal!

   • Petervz zegt op

    Dat klopt Gringo en ik heb het gelezen. Maar de meeste patienten zijn op een of andere manier verzekerd en merken er zelf weinig van. Diegene die onder de 30 baht regeling valt betaald nog steeds 30 baht. De Social Security heeft ook prijsafspraken met de aangesloten ziekenhuizen en van de expat wordt verwacht dat hij/zij verzekerd is.

    De enigen die dit merken zijn diegenen die onverzekerd een beroep doen op een behandeling in een ziekenhuis van het Public Health ministerie en in cash afrekenen.

 7. ruud zegt op

  Dat de kosten van de zorg hoger worden is mee te leven, want de zorg in Thailand is volstrekt niet kostendekkend. (ja, ik weet het, er zijn buitenlanders met weinig geld, maar dat is uiteindelijk een gevolg van eigen keuzes. Je kunt niet verwachten, dat een overheid zijn beleid daar op afstemt, dat doet de Nederlandse overheid ook niet.)
  Ze maken er alleen een onoverzichtelijke toestand van, omdat ieder ziekenhuis blijkbaar zijn eigen prijzen kan bepalen.
  Dat is leuk voor een particulier ziekenhuis, maar voor ziekenhuizen van de overheid zouden duidelijke prijzen moeten gelden.
  Maar waarschijnlijk “betekent zelf prijzen bepalen” wel, de de buitenlander met weinig geld, net als de Thai de prijs omlaag kan onderhandelen.

 8. Sjaak S zegt op

  Het klinkt alles niet leuk. Maar dat is weer typisch journalisme…. langzaam begint de westerse trend van nieuwsgeving hier ook aan te komen. Iedere verandering is slecht. Het wordt te zeer zwart wit gesteld. Ik heb een verzekering, deze betaal ik in Euro’s in Duitsland. De verzekering heb ik via Mattieu in Hua Hin afgesloten. Deze dekt bijna alles wat ik aan kosten zal hebben. Dus wanneer ik in een staatsziekenhuis zou gaan of naar een privé ziekenhuis, zou het niet veel uitmaken, behalve dan dat de kosten van een staatsziekenhuis vele tientallen malen hoger uitvallen dan een staatsziekenhuis.
  Gelukkig hoefde ik nog geen aanspraak op de verzekering te maken. Maar zou het moeten, maakt het MIJ toch geen moer uit of ik meer dan een Thai moet betalen. De verzekering doet dat. En waarom zou ik hetzelfde moeten betalen als een Thai, die vaak veelvoudig minder verdient dan ik? Word ik ziek, blijft mijn inkomen toch hetzelfde. Voor veel Thais geldt: word je ziek, verlies je snel je baan en ook je inkomen, dus dubbel pech. Ik heb het met de zoon van mijn vrouw gezien.

  Dus of de kosten nou hoger zijn of niet…. zo erg als het in de kranten en nieuwsmedia wordt geschreven is het uiteindelijk niet. Heb je een goede verzekering, betaalt deze het en met het minimum inkomen dat je nodig hebt om hier in Thailand te mogen wonen, heb je nog steeds genoeg om deze weinige extra kosten te betalen.

  • Daniel VL zegt op

   Herlees uw reactie, zesde lijn moet zijn prive ziekenhuis

 9. RuudB zegt op

  Zorg dat je het voor elkaar hebt alvorens in TH te gaan wonen. Behalve b.v. een geldig paspoort betekent dat o.a. een ziektekostenverzekering. Heb je die niet, of kun je die niet bekostigen, zorg dan voor financiële reserves. Ook als je gebruik maakt van de methode “ThB 800K op de bank”: denk namelijk niet dat je dat geld kunt gaan gebruiken, bij onverhoopte ziekenhuiskosten, want behalve dat bedrag gelden er tijdslimieten. Geen reserves? Gebruik je verstand, en “bezint eer ge begint”.

  Ik heb er vaker voor gepleit dat bij de eerste-aanvraag van een verblijfsvergunning bij de TH ambassade in de eigen woonland als eis wordt gesteld een ziektekostenverzekering te hebben, en vervolgens steeds weer bij de jaarlijikse aanvraag verlenging van dat verblijf bij de TH Immigration in de woonplaats. Zonder een dergelijke verzekering geen visum cq geen verlenging.
  Duidelijker kan het niet zijn, en alle quasi-verontwaardiging dat Nederland onvoldoende uitkeert, en Thailand onvoldoende zorgt is volledig van de baan.
  Zij die Thailand als toerist bezoeken, hebben toch wel een ziektekostenverzekering (op een eigenwijze enkeling na), zij die in Thailand wonen op basis van maximaal 8 mnd TH/4 mnd NL hebben dat idem in orde. Voor hen die 12 mnd/p.jr in Thailand verblijven zijn er legio opties. Zie ook: https://www.thailandblog.nl/?s=ziektekostenverzekering&x=30&y=2
  En nogmaals: kun je een jaarlijks gecontinueerd verblijf niet bekostigen, blijf in NL/BE!

  • Sir Charles zegt op

   Inderdaad de onverzekerden beginnen zich nu te knijpen, daarbovenop komt dikwijls ook nog het niet hebben van voldoende financiële reserve.
   Zie nog menig landgenoot achter een flesje Singha zitten die het niet nodig vond zich te verzekeren., ach dat zien we dan wel weer.
   De verantwoording ligt geheel bij hen zelf, niet minder dan dat!

  • eddy zegt op

   Alweer lees ik als je niet genoeg geld hebt ga maar terug , weet U dat sommige mensen hier al jaren wonen ( getrouwd zijn ) en een aantal jaren terug geen probleem hadden om hier financieel te wonen door goede koers euro bath , prijs verhouding eten enz. Thailand-Europa goed was , maar nu is alles verandert , bath uitzonderlijk hoog waardoor mensen nu hun visum niet meer in orde krijgen , en de prijzen van levensonderhoudt zijn de laatste jaren hier enorm gestegen . Maar nu om terug te komen op jouw schrijven ga maat terug , er zijn een heleboel mensen die hebben geen terug meer , want ze hebben niets meer in hun eigen land , en zomaar terug willen naar Belgie of Nederland , je krijgt er nog niet eens woonst , als je uitgeschreven was , Dus voor al die welgestelde personen kijk niet al op de minder bedeelde mensen die meestal heel hard hebben moeten werken voor een karig pensioentje uit Nederland , Duitsland en Belgie

   • thea zegt op

    Had men ook niet een beetje kunnen sparen als men zich niet kan{ of wil ) verzekeren.
    Wij Nederlanders zijn toch spaarzaam en zorgen voor een buffertje voor slechte tijden.
    En tijden veranderen, ook in Nederland, hier wordt de verzekering ook onbetaalbaar en naast de maandelijkse kosten ook nog een eigen risico en sommige medicijnen betalen.

    Niet zielig doen en zelf je broek op houden.
    Zeker omdat de meesten toch naar Thailand gingen met hun pensioen en aow om als God in Frankrijk te kunnen leven.
    Zelf rijk leven en neer kijken op Thai, foei

   • ruud zegt op

    Als je gaat emigreren, moet je genoeg geld hebben om prijsstijgingen en ziekte op te vangen.
    Je kunt je niet indekken voor een instorting van het economische systeem, of oorlog, maar alle andere gevallen, zoals een hoge inflatie en valuta risico’s moet je op kunnen vangen.

    Als ik naar mijn huidige uitgaven kijk denk ik bij mezelf, dat ik wel wat eerder had kunnen emigreren, maar ik heb voor mijn emigratie met ruime reserves gerekend.
    En wie weet, zal ik daar in de toekomst, blij mee zijn.

   • RuudB zegt op

    Beste eddy, het feit dat iemand al jaren en jaren in Thailand woont is nooit een garantie voor een volgend jaar verblijf. Elk jaar opnieuw moet je bewijzen aan inkomenseisen te voldoen. Waarom dan niet meteen nagedacht over een ziektekostenverzekering? Je wordt immers ook ouder, dus bevattelijker voor ziektes en ander ongemak. Maar Immigration vraagt er niet naar, het is geen voorwaarde voor verblijf, afgelopen jaar is wellicht niets aan de hand geweest waardoor de kwestie actueel werd, nu word je met je neus op de feiten gedrukt. Hoe het ook zij: je neemt doelbewust en volledig compos mentis zelf het besluit elk jaar van verlenging opnieuw zonder verzekering in Thailand te (blijven) wonen. Nu is er het bericht dat farang dubbele kosten krijgen voorgeschoteld, maar wat als morgen blijkt dat je getroffen wordt dooe een ernstige ziekte of ongeval?
    En heb je NL of BE de rug toegekeerd, dan heb je het voor jezelf erg moeilijk gemaakt.
    Tot slot: ik ben er absoluut tegenstander van dat mensen met een karig pensioen zich in TH nestelen, en er naïeverwijs/gemakshalve maar vanuit gaan dat in onverhoopte omstandigheden dat Thailand wel klaar staat met het aanbieden van allerlei voorzieningen.

  • Ton zegt op

   Opmerking m.b.t. het 8mnd TH/ 4 mnd NL verblijf:
   meerdere NL-verzekeringen (ziektekosten-, reisverzekering) kennen een max. dekkingsperiode van 180 dagen. Dus bij 8 maanden aaneengesloten verblijf vormt dat een behoorlijk risico.

   • RuudB zegt op

    Neen, dat is niet waar, beste Ton. Mijn ziektekostenverzekering zegt dat ik minder dan een jaar in het buitenland dien te verblijven om mijn medische kosten vergoed te krijgen. Ik heb die 8 maanden als voorbeeld genoemd omdat die door het BRP wordt gebruikt als NL-uitschrijftermijn.
    Verzekering zegt tevens dat ik mijn voornemen om langere tijd in het buitenland te verblijven dien aan te geven, dat zij een melding willen van bv buitenlandse ziekenhuisopname, en dat er een behandelplan dient te worden overlegd als het geen spoed betreft.
    Meerdere maatschappijen hanteren eenzelfde werkwijze, en als dat niet het geval is: vanaf november elk jaar kan er steeds van verzekering geruild worden. Zij die van plan zijn b.v. in 2020 langere tijd in TH te gaan wonen, doen er goed aan hun polis eens te lezen, en contact te maken met hun verzekering.
    Weten wat het aanbod is van een verzekering hoort sowieso bij het treffen van voorbereidingen.

    • Ton zegt op

     Beste Ruud, hieruit blijkt, dat er verschillende uitgangspunten kunnen zijn.
     Reden temeer om vooraf goed het huiswerk te maken en e.e.a. op schrift te hebben.
     Hierbij een quote uit ONVZ e-mail wisseling m.b.t. ONVZ Wereldfit:
     “Zoals uw reisverzekering het doet, doen wij het ook. Dus 180 dagen op rij, bent u 1 dag terug in Nederland wederom 180 dagen op rij”.

 10. Dr. William van Ewijk zegt op

  Dit was een te verwachten legalisatie van een bestaande situatie, althans in Pattaya, over praktijken in de provincie kan ik niet oordelen. De Gouvernements ziekenhuizen worden volledig gesubsidieerd door de Staat, en Thais hebben , in het Thaksin 30 Baht plan, geen of weinig medische kosten. Dat expats en toeristen een extra belasting voor staatsziekenhuizen zijn, valt te begrijpen, vandaar deze maatregel. Er schijnt dus nu wel een prijsplafond voor medische zorg en ingrepen te bestaan, dus is het wijs vooraf een prijsopgaaf te vragen.( die vervolgens onderhandelbaar zal blijken te zijn ). Ik heb de indruk dat dan nog de overheids hospitaals stukken goedkoper blijven dan de zwaar overpriced prive ziekenhuizen.

 11. Tino Kuis zegt op

  Even gekeken naar die verschillende prijzen (het genoemde document in het Thais is ruim 200 pagina’s lang.

  Onder de nieuwe prijsstructuur worden buitenlanders uit naburige landen relatief gelijkgesteld aan Thais als het gaat om wat ze moeten betalen voor behandeling.

  Buitenlanders uit naburige landen betalen hetzelfde als Thais.

  Buitenlanders die in Thailand werken of studeren lijken echter aanzienlijk meer in rekening te worden gebracht, terwijl gepensioneerden en toeristen meer in rekening worden gebracht dan elke andere groep.

  Buitenlandse werkenden of studerenden in Thailand betalen 50% meer

  Alle anderen, vooral dus gepensioneerden, toeristen en ‘transit’ reizigers betalen 100% meer, het dubbele van de Thais.

  Klein voorbeeldje: citaat ( blz.. 84 van de Thaise prijzen):

  ‘Amputation of penis ครั้ง 3,500’

  Vertaling: amputatie penis per keer (ครั้ง) 3.500 baht. Voor een Thai dan. Als een toerist drie keer zijn penis wil laten amputeren dan kost dat dus 21.000 baht!

  • Leo Th. zegt op

   Beste Tino, een aantal toeristen zullen meer geïnteresseerd zijn in een penisverlenging. Zeker onbetaalbaar?

   • Tino Kuis zegt op

    Dat staat er niet bij. Wel deze op pagina 85:

    Reattachment of amputated penis ครั้ง 15,000. Voor een Thai. Voor een buitenlander het dubbele. Of deze:

    Reconstruction of penis ครั้ง 11,500

    • Leo Th. zegt op

     Tino, ik word op mijn wenken bediend door jou. Niets is jou te veel om het één en ander uit te zoeken. Gedreven en ijverig zijn termen die bij jou passen. Dat ik in dit geval verder niets met je informatie uitvoer doet daar niets vanaf. Toch bedankt.

     • Tino Kuis zegt op

      Goed, dan nog even over de prijslijst. Het is goed dat er een zodanige lijst is, heel gedetailleerd (meer dan 2.000 items). Dat er een zeker prijsverschil is tussen bevolkingsgroepen lijkt me niet verkeerd maar het verschil is te groot en gebaseerd op nationaliteit en niet op inkomensverschillen. Wie zei ook alweer dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen?
      Verder is het niet duidelijk of de prijzen inclusief zijn. Een blinde darm operatie kost zo en zoveel maar is dat inclusief alle vooronderzoek en nazorg of moet je elke handeling en onderzoek apart betalen?
      Voor een enkel onderzoek of operatie is het duidelijk maar een totaalbeeld ontbreekt. Ik denk dat veel mensen na een ziekenhuisopname toch geconfronteerd worden met een onduidelijke rekening.

  • KhunKarel zegt op

   Beste Tino, Ik dacht eerst dat je een grapje maakte, maar is dit misschien voor transgenders bedoelt?
   Kan ook voor mensen zijn met peniskanker, ik ken zo iemand die dit is overkomen Brrrr…het zal je maar gebeuren.

 12. Yan zegt op

  Allez, we gaan er op vooruit…”slechts” 200% in plaats van 500% of meer in de ziekenhuizen!….Nu nog de “nationale parken”, ook gewoon dubbel in plaats van 10 X de prijs die de Thai betaalt?…Men wil ons hier buiten?…Geen probleem…”Trop is teveel”…Het is genoeg geweest…Farangs weg en Thailand kan de klok 50 jaar terug draaien….

 13. Sake zegt op

  Geweldig dat er lezers zijn die iets positiefs zien in deze maatregel. Tot m’n spijt zie ik dat niet.
  Ik denk, met name de laatste tijd, er steeds vaker aan om te verkassen.

 14. tooske zegt op

  Blijft altijd nog stukken voordeliger dan een prive ziekenhuis en wat goed genoeg is voor een Thai is ook goed genoeg voor mij. Lange wachttijden da’s waar maar we hebben als pensionado toch niks te doen.
  Niet klagen maar dragen.

  • thailand John zegt op

   Nu ik ben er in enkele wezen kiwelste.jken. afdeling met heel veel bedden en families.Die onder het bed slapen. Een herrie van je welste.Lijk mij toch niet het beste . Al ben ik gepensioneerd , dan lig ik toch niet graag daar.

 15. Hans van Mourik zegt op

  Ron heb op deze side toen gekeken.
  https://www.mcl.nl/patient/tarieven-en-zorgverzekering/tarieven.
  Met Digid zowel bij mijn MCL als mijn VGZ.
  Kan niet vinden hoeveel ze gedeclareed hebben.
  Staat wel op het pakje van de apotheek van de MCL wat mijn medicijnen kost.
  Maar niet de behandeling en dat ik ook 3 dagen in de intensieve care ,wat dat gekost heeft.
  ook de scan niet die ze direct hebben gedaan,nadat ik met de ambulance bent aangekomen.
  Is niet zo belangrijk,maar nieuwsgieriheid.
  Hans

 16. Hans van Mourik zegt op

  Heb ook een stukje geschreven in het Thailandblg toen.
  https://www.thailandblog.nl/lezers-inzending/lezersinzending-nut-goede-ziektekostenverzekering/
  Hans

 17. Roger zegt op

  Aan iedereen die een verzekering medische kosten of een extra hospitalisatieverzekering heeft….ik zou toch de kleine lettertjes van de polis er eens op nalezen of de verzekering terugbetaalt als je zomaar de eerste beste privé kliniek in het buitenland binnenstapt.

 18. janbeute zegt op

  Als ik dit zo alles weer mag lezen , wat een geklaag allemaal.
  Wat willen we dan voor een appel en een ei, een hartoperatie ondergaan op kosten van de Thaise bevolking.
  Ach kom, er veranderd niets in September.
  Ik kom al Jaren in het staats ziekenhuis in de stad Lamphun, wordt er altijd Keurig en netjes geholpen.
  Heb staaroperatie gehad biopsies enz enz.
  Kosten zijn zeer laag in vergelijking met de privehospitaals en de ziekenhuizen in de lage landen.
  Ga maar eens kijken wat een bezoek aan een arts in de USA alleen al kost, je bent al bang om daar nog eens op vakantie naar toe tegaan.
  Je betaald meer ik kan er mee leven, ik was twee jaar geleden in een gezellige groep voor de staar met 6 personen 5 oudere Thai en ik.
  De Thai werden gratis geholpen wegens een goverments leeftijds regeling , ik moest totaal incl overnachting in een eenspersoonskamer 9800 bath betalen.
  Denk je nou werkelijk dat ik gefrustreerd het ziekenhuis uitkwam , in tegendeel ik was tevreden over de goede behandeling en de goede afloop.
  Wil je goedkoop ga dan toch naar Cambodia of Vietnam of de Philies, you find out.

  Jan Beute.

 19. Jacques zegt op

  Als je sommige stukjes leest zou je denken dat die schrijvers persoonlijk getroffen worden door dit soort berichten. Het neerkijken op anderen. De arrogantie die er van af straalt en de minachting voor hen die het al moeilijk genoeg hebben. De betweters die het allemaal zo goed doen in het leven. Het is niet te hopen dat door omstandigheden buiten hun macht om ze zelf in problemen komen, welke ze flink zal raken. Kijken of ze dan nog zoveel praatjes hebben. Het slaat toch negens op dat de groep gepensioneerde buitenlanders in Thailand weer extra worden benadeeld. Ik heb een goede verzekering in Thailand en hoop niet dat dit soort berichten ook hun doorwering gaan krijgen in de premies die er betaald moeten worden in Thailand voor de verzekeringen. Die zijn al aan de hoge kant en nog meer zal weer meer stress gaan geven. Maar goed kan er ook nog wel bij naast al die maatregelen die genomen worden in Nederland om het jan modaal moeilijk te maken. In Thailand zijn ook al programma schrijvers die op allerlei manieren geld willen kloppen uit iedereen, waarvan ze denken dat die wel geld hebben. Het kan verkeren met die buitenlanders, want er zijn er genoeg die amper rond kunnen komen hier met hun welvaartvaste Nederlandse pensioen van 800 euro per maand. In vergelijk met 2008 is mijn inkomen al met meer dan 33% vermindert, verdampt hier in Thailand. Stel je voor dat dit in Nederland gebeurt dan heb je een sociale ramp op handen. Maar hier wordt geopperd, dan ga je toch terug naar Nederland, alsof je dat zo even doet als je leven in Thailand is.

  Ik las overigens in Pattaya people news magazine (www.pattayapeople.com) een stuk over de sterke Thai baht en een verklaring ervoor. Interessant stuk. Het is een scala aan zaken die mede er voor zorgen dat de Baht zo sterk is. Een sprak mij wel aan en dat was dat het grote geld hier zeer bepalend aanwezig is en op allerlei manieren profijt maakt van de sterke baht. Ja geld maakt geld en de duivel schijt op de grote hoop.
  Ook in Thailand en als u goed om u heen kijkt ziet u de 10% rijken in Thailand zich alleen maar meer verrijken. Zij hebben er belang bij dat dit nog even zo doorgaat. Dat daardoor veel mensen in de problemen komen zal ze een worst zijn. De ieder voor zich en god voor ons allen maatschappij in optima forma. Wat een wereld en dan maar helemaal niet denken aan de werkelijk armlastigen op deze aardkloot. Want ik besef mij tergdegen, dat ik nog niet zo hoef te klagen, maar als rechtgeaarde Amsterdammer dit natuurlijk wel doe. Dit zit in de aard van het beestje en dat zal ik uitten als mij dit belieft.

  • RuudB zegt op

   1- Oud nieuws en dus niets nieuws onder de zon: de vele Thaise vrouwen in Nederland die met hun Nederlandse partner op vakantie gingen en voor hun euro minder baht kregen, weten al sinds jaar en dag dat zekere hotemetoten uit Thailand extreem profiteren door voor weinig baht veel euro’s in te kopen, en die in de EU te parkeren.
   2- Wat kunnen de redenen nou zijn van iemand om met 800 euro inkomen per maand in Thailand te gaan wonen. Dat is vragen om problemen en zonder meer de goden verzoeken.
   3- Kijk niet alleen naar huidige koers, kijk ook niet naar die van 2008. In die tijd kreeg ik ook 50 baht voor 1 euro. En vandaag de dag minder dan 34. Als je al ruim 10 jaar in TH woont heb je minstens een gemiddelde gehaald van 37 baht/euro. Deze manier van kijken is op den duur gezonder en maakt minder chagrijnig.

   • Jacques zegt op

    Beste RuudB, ik heb een pensioenuitkering van bijna 3000 euro netto en mijn vrouw heeft haar pensioen van zo’n 1000 euro netto dus voor ons gaat het voorlopig nog geen problemen geven. Ik neem het op voor een groep Nederlanders die in de problemen is gekomen door alle toestanden die er op hun pad komen. Je kunt niet alles overzien en achteraf kun je mooi praten maar de tijden veranderen en zeker niet ten goede. Heb wat meer begrip en medeleven dat zal u sieren.

  • KhunKarel zegt op

   @Als je sommige stukjes leest zou je denken dat die schrijvers persoonlijk getroffen worden door dit soort berichten. Het neerkijken op anderen. De arrogantie die er van af straalt en de minachting………

   Jacques, u maakt hier een juiste conclusie en een goed betoog, enige vorm van compassie is hier totaal ver te zoeken, voor mij en vele anderen totaal onbegrijpelijk, voor hen uiteraard dagelijkse kost. maar goed, zo is het leven en daar zullen we het mee moeten doen.

   Ik heb tevens het idee dat sommigen zich zelf duimpjes zitten te geven d.m.v. cookies verwijderen en proxy IP of breng ik nu die personen op een idee? pathetischer kan niet mocht dat zo zijn.

 20. Ruud zegt op

  Ik zag dit eerder vandaag op dit forum ook voorbij komen en dacht:
  1 Laat ik er eens rustig over nadenken.
  2 Dan ga ik zonder emotie of frustratie reageren.
  3 Ik blijf bij het onderwerp en haal er geen andere zaken bij.
  Ik ben tot het volgende gekomen.
  Een product of dienst heeft een (integrale) kostprijs. Dit zijn de totale kosten (financieel) die gemaakt worden voor het produceren of leveren van het product of de dienst. Ik moet er vanuit gaan dat de ziekenhuizen die voor elke behandeling hebben berekend. Als ik een product of dienst nodig heb en ik weet dat ik vele malen meer moet betalen dan een ander, dan heb ik de keuze om dit wel of niet te doen. Echter als ik accute medische hulp nodig heb dan heb ik geen keuze. Het is dus onterecht om verschillende prijzen te hanteren voor verschillende afnemers. Er is dus sprake van prijsdiscriminatie (dat is het vragen van verschillende prijzen voor gelijke producten aan verschillende afnemersgroepen) en tevens voel ik me achtergesteld. Is dit dan erg? Nee niet voor mij want ik ben verzekerd en dat nare gevoel ben ik na verloop van tijd wel weer kwijt. Ik heb immers de keuze om Thailand te verlaten. Bijft voor mij alleen een interesante vraag over hoe de ziektekosten verzekeringen hierop zullen reageren.

  • ruud zegt op

   1 Uw redenatie over een product is alleen juist, als – in dit geval een medische behandeling – kostendekkend/ winstgevend is.
   Dat is niet het geval bij behandelingen in een Thais staatsziekenhuis.
   Daar moet de Thaise overheid geld toeleggen op behandelingen.
   Het is niet onredelijk om te verwachten, dat iemand zonder de Thaise nationaliteit opdraait voor de werkelijke kosten. (niet dat je dat leuk hoeft te vinden natuurlijk, het is alleen niet onredelijk.)

   2 Er zullen weinig mensen zijn, die met een dure ziektekostenverzekering naar een staatsziekenhuis gaan.
   De tarieven van de verzekeraars zijn gebaseerd op een bezoek aan prive ziekenhuizen.

   Daarom zijn de kosten van een buitenlandverzekering in Nederland ook zo hoog.
   Iedereen rent de peperdure prive ziekenhuizen in en uit, want dat kost niets meer.
   Als de verzekeraars een polis zouden hebben voor uitsluitend staatsziekenhuizen, zou de premie aanmerkelijk lager zijn.

 21. Co zegt op

  Van een kale kip valt niks te plukken dus de farang moet nu verplicht een verzekering afsluiten en dan nu ook nog eens de prijzen verdubbelen. Mooi bedacht om de farang voor de kosten op te laten draaien voor de verlies lijdende ziekenhuizen. In hoeverre wil je gaan wanneer de farang zegt,en nu tot hier ik ga pleitte. En ja natuurlijk zullen er altijd buitenlanders hier blijven maar velen zullen toch eens achter de oren krabben om ook eens bij de buren te kijken.

 22. Jean willems zegt op

  Daarom ga ik een half jaar naar thailand en een half jaar nederland als gepensioneerde hoef ik al die sores niet aan mijn hoofd en mij thaise vrouw is het er mee eens lekker ontspannen geen problemen

 23. KhunJan zegt op

  Val ik dan met de neus in de boter? Ik betaal bij de Staatsziekenhuizen helemaal niets en wel om de volgende reden. Mijn echtgenote heeft altijd gewerkt voor de overheid en heeft gratis zorg in deze ziekenhuizen. Als echtgenoot lift ik mee op haar zorgverzekering. Ik heb bij diverse Staatsziekenhuizen een pasje. Deze ziekenhuizen hebben vaak lange wachttijden maar ben niet bezorgd over de kwaliteit. Immers de artsen die in Staatsziekenhuizen werken, werken in vrije tijd vaak in de prive ziekenhuizen.
  Overheidspersoneel hebben over het algemeen geen hoge salarissen maar daar staat tegenover dat er een paar secundaire arbeidsvoorwaarden zijn zoals gratis zorg en een pensioenregeling.

 24. Hans Struijlaart zegt op

  Het verschil in betaling farang versus Thai bestaat al heel lang in Thailand. Voor bv bijna alle attracties, toeristische parken, tempels, watervallen, entree nationale parken, pretparken, aquaria, dierentuinen etc. betalen de buitenlanders veel meer dan de Thai. Vaak meer dan het dubbele. Bv. entree nationaal park Koh Samet is 200 bath voor buitenlanders en 30 bath voor Thai. Watervallen 100-200 bath voor buitenlanders 30-50 bath voor Thai of gratis. Maar ik vind het prima als Thaise mensen ook naar dat soort attracties kunnen gaan omdat ze het anders niet kunnen betalen, dat geldt voor meer dan 90% van de Thaise mensen. Ik hoor u denken, ja maar er zijn toch ook rijke Thai die meer verdienen dan buitenlanders, die betalen dan ook die goedkope prijs? Dat klopt, maar het is natuurlijk ondoenlijk om aan iedereen te vragen of ze een loonstrookje of jaaropgave willen overhandigen bij entree van een park. Hoewel dat wel een eerlijker systeem zou zijn. En terugkomend op het onderwerp: Ik ben 3x in mijn vakantie als toerist naar een staatsziekenhuis geweest. En hetgeen ik moest betalen was een lachertje in verhouding met wat je in Nederland moet betalen. Gemiddeld 600-800 bath. Dat was inclusief check-up ( gewicht, bloeddruk meten, bloedafname, allergietest}, doktersconsult, medicijnen en een allerliefste verpleegster die om de 5 minuten bij me kwam om te vragen hoe het gaat. Mijn vriend had zijn beide enkels verzwikt in Thailand. Naar het staatsziekenhuis gegaan: controle hoe erg, pijnstillers voorgeschreven (ook weer een check-up en artsbezoek, dat is standaard daar) Hij zou krukken krijgen om zich beter voort te kunnen bewegen. Op een gegeven moment hoorden we een cirkelzaag in het ziekenhuis. De krukken waren te kort gezien zijn lengte en hebben ze er een stukje hout bijgeplaatst (geschroefd) om de juiste lengte te kunnen krijgen. De krukken mocht hij houden. Totale kosten 1200 bath!! Dus zeker in de staatsziekenhuizen mogen ze wat mij betreft er een dubbelprijzensysteem op na houden. Dus ik snap al die commotie niet aangaande dit onderwerp. We zijn toch ook veel rijker dan de gemiddelde Thai!! En als je dat discriminatie vindt dan is dat jouw probleem. Ook in Nederland doen we aan discriminatie op dat gebied nog veel meer dan de Thai. Als je veel geld hebt kun je bijvoorbeeld geen goedkope huurwoning huren, maar ben je gedwongen om een woning te huren in een bepaalde prijsklasse. De jaarlijkse huurverhoging voor huurwoningen is al jarenlang nu gebaseerd op je inkomen. Verdien je veel dan krijg je een hogere huurverhoging dan iemand die weinig inkomen heeft. Heb je een bijstandsuitkering of weinig inkomen dan kun je aanspraak maken op vrijstelling van een aantal belastingen of krijg je geld van de overheid voor zorgtoeslag, woonkostentoeslag, 55+ kortingen, Een U-pas voor de minder bedeelden om ook de zoon/dochter te kunnen laten sporten. Gratis rechtsbijstand, flinke bijdragen in de kinderopvang. En zo kan ik nog wel uren doorgaan. Dus Nederland “discrimineert” nog veel meer dan Thailand doet. Denk daar maar eens over na voordat je begint te janken: het is niet eerlijk wat de Thai willen gaan doen! In Nederland doen we dat al heel lang, onderscheidt maken tussen rijk en arm, maar is wel beter gecontroleerd dan in Thailand om te bepalen wie arm is of rijk. Ben benieuwd naar de reacties. Hans

  • fred zegt op

   Als jij blijft geloven dat de buitenlander een pak rijker is dan de gemiddelde Thai ben jij wel heel slechtziend en slechthorend. Ik vraag me af op wat jij je baseert voor die mening ? Ik ben in hartje Isaan soms beschaamd als ik bij Tesco toekom op mijn scooter. Op de parking voor scooters staan louter en alleen nog kinderen geparkeerd. Iedere Thaise man van middelbare leeftijd komt daar aangereden in een peperdure fonkelnieuwe 4X4. Ik ken massa’s buitenlanders die zich niet kunnen veroorloven wat veel Thais zich vandaag kunnen veroorloven.
   Als ik binnenstap in een bankkantoor zie ik daar Thais binnenkomen met een doos vol biljetten van 1000 Baht. Ik ken weinig landen waar in ieder zielig stadje op zijn minst drie goudwinkels zijn. Ik ken weinig landen waar niemand maar dan ook niemand 100 meter te voet gaat. Als ik in Thailand iemand te voet zie is het een echte halvegare of een monnik. Als ik in het dorpje in de Isaan 200 meter verdernaar het dorpswinkeltje wandel wordt ik bijna letterlijk uitgelachen…..zelfs de honden schrikken want ze zijn niet gewoon dat er een mens stapt.

   • Hans Struijlaart zegt op

    Ik weet niet in welk dorp je woont. Mijn mening is gebaseerd op feiten en niet op veronderstellingen.
    Veel Thai hebben een auto met een leasecontract of via een lening. Veel bedrijven en winkeltjes brengen hun dagopbrengst naar de bank, dus dat verklaart die kartonnen dozen. Dat de Thai niet graag lopen heeft niets met het inkomen te maken.
    Hieronder een paar feiten:

    Het gemiddeld inkomen in Thailand bedraagt 300 baht per dag. Als je dit doortrekt naar een maandsalaris komt dit ongeveer overeen met 9300 Thaise baht.
    Gelukkig is het wel zo dat de mensen die een vaste baan met een vast contract hebben maandelijks worden uitbetaald.
    Het maandinkomen voor deze mensen, die je als de middenklasse zou kunnen bestempelen, ligt rond de 15,000 Thaise baht.
    De bovenklasse zijn de mensen die echt gestudeerd hebben. Denk hierbij aan doktoren, ingenieurs en rechters.Dit is relatief gezien maar een kleine groep.
    Het salaris van de bovenklasse ligt ergens tussen de 50,000 en 100,000 baht

    • Beste Hans, het heeft helemaal geen zin om met feiten te komen bij Fred. Een mens gelooft wat hij wil geloven. Er zijn ook nog steeds mensen die beweren dat de aarde plat is. Tja, wat moet je daar mee? Negeren, lijkt mij.

   • Thea zegt op

    Fred er zijn stickers op de markt met de tekst : de mijne is betaald.
    Plak hem op je scooter en zet hem naast zo’n dikke ( lees schuld ) auto.
    Enne er zijn nog veel meer landen waar mensen nog geen 100 meter lopen.
    Amerikanen bijv. en op de Antillen stapt iedereen ook in de auto.
    Maar ook in Nederland leren ze het aardig hoor, kinderen met de auto naar school brengen bijv.

  • stevenl zegt op

   “Het verschil in betaling farang versus Thai bestaat al heel lang in Thailand.”
   Er is een verschil in betaling tussen buitenlanders en Thais, heeft niets met mationaliteit te maken, ook Chinezen betalen bijvoorbeeld de buitenlander prijs.

   Op heel veel plaatsen kun je met rijbewijs/workpermit of andere manieren aantonen dat je hier woont en krijgt dan de Thaise prijs.

  • Co zegt op

   Je bedoelt als Nederlander wordt je gedriscrimineerd in je eigen land ja. Buitenlanders komen op de eerste plaats alles wordt voor ze geregeld. Hier in Thailand zijn de mensen niet zo arm meer hoor Hans. Als ik zie wat voor huizen ze bouwen en waarin ze rijden dan zullen de meeste Nederlanders door gaan kwijlen. Maar zo kan je uren doorgaan over wat is eerlijk en oneerlijk. Belangrijk is dat je een goed gevoel moet hebben over het land waar je woont.

   • Thea zegt op

    En zo kijken we allemaal met andere ogen naar onze omgeving.
    Als ik uit mijn appartement kijk zie ik container woningen, baden ze buiten , stappen ze ‘smorgens vroeg achter op een vrachtwagen om naar het werk vervoerd te worden en ‘s avonds achter in de bak weer thuis komen met hun brood trommel.
    En wij maar klagen

  • KhunKarel zegt op

   @Hans Ik kan heel ver met u meegaan, maar wat als er een ander kostenplaatje om de hoek komt kijken bij noem maar iets als kankerbehandeling of hartfalen dan gaat het niet meer om de bedragen die u moest betalen voor uw verzwikte enkels, had u daar al eens over na gedacht?
   Als die persoon in kwestie het toch al moeilijk heeft financieel, dan doet dit hem de das om.
   Maar zoals we inmiddels weten zal sommige onder geen zak uitmaken.

   Ook van uw bericht gaat ontzettend veel woede uit. Zoals ik begrepen heb bent u 3 keer op vakantie in Thailand bent geweest (Wauw!) U kunt dan ook geen enkele voorstelling maken om te begrijpen waar men als expats mee te maken krijgt, ik betitel dit dan ook als complete onzin.

   En ja zoals u het stelt kan je ook zeggen dat Nederland ook discrimineert, maar hier zakt mij toch echt de broek van af.
   voor zover ik weet zijn overigens de volgen zaken afgeschaft

   1 gratis rechts bijstand…………afgeschaft
   2 55+ korting…………waar?
   3 gratis zwemmen/sporten…..afgeschaft

   Voedselbanken maken overuren, en mensen kunnen de energierekening en verplichte zorgbijdrage niet meer betalen, deurwaarders maken overuren om de mensen nog dieper in de problemen te doen belanden. dus voor velen niet het onvoorwaardelijke Eldorado waar u het over hebt.

   groet Karel

   • Hans zegt op

    Jammer dat u niet zo goed kan lezen. ik ben 3x naar een ziekenhuis geweest. Ik ga gelukkig niet elke vakantie naar een ziekenhuis. Ik kom er al 23 jaar 2x per jaar. Spreek de taal en ken waarschijnlijk meer expats doen u. Van mijn bericht gaat ontzettend veel woede uit? Waar dan? Misschien praat u meer over uzelf wat dat betreft. Nederland Eldorado? Dat zijn uw eigen woorden, ik vind Nederland helemaal geen Eldorado. Ik probeer gewoon te laten zien dat Nederland ook discrimineert qua arm en rijk. Daar ging dit stukje toch over of niet? U geeft uw eigen draai daaraan. Beter lezen de volgende keer voordat u ergens op reageert.

 25. Sir Charles zegt op

  Mee eens ook wel het ‘solidariteitsbeginsel’ genoemd oftewel de sterkeren in de samenleving behoren de zwakkeren te steunen. Had er toentertijd daarom ook absoluut geen moeite dat mijn buren in de bijstand verderop in de straat allerlei toeslagen en subsidies kregen toebedeeld terwijl anderen waaronder mijn huishouding de volle mep moesten betalen en verder nergens geen recht ophadden.

  Mooi dat het kan, zorg en wees lief voor elkaar, tel je zegeningen.

 26. Marc S zegt op

  Man man toch .wat je doet gooi al die barmeiisjes buiten en trouw met een meisje die werkt als staats ambtenaar
  Dan ben je gratis verzekerd in het staatsziekenhuis en ben je in orde met je verzekering voor in Thailand te blijven wonen simpel
  En als het ergens anders beter is dan kras je gewoon op

 27. KLAAS zegt op

  Er van uitgaande dat de 30 bht regeling voor de arme thai niet kosten dekkend is betekent dat, dat de thaise overheid de zorg subsidieert. Ik kan mij goed voorstellen dat diezelfde overheid geen trek heeft om de zorg voor de buitenlanders ook te subsidieren. Het verbaast mij gezien deze situatie dat het nog zo lang heeft geduurd tot dat deze stap is gezet. Overigens, als je een betrouwbare verzekering hebt doet dit alles toch geen pijn?

  • Rob V. zegt op

   Als ik het zo lees betalen de Thai 100% van de prijs en kunnen zij gebruik maken van de 30 baht regeling. De groepen buitenlanders betalen meer dan 100% (maar de helft meer of het dubbele). Dan maakt het staatsziekenhuis dus een mooie extra winst. Mogelijk kunnen ze daarmee dan de 30 baht regeling betalen voor de armere Thaise patiënt.. en dan kan men in Bangkok het belastingeld voor andere zaken gebruiken dan de gezondheidszorg en bijvoorbeeld een mooie duikboot kopen.

   De buitenlander die met hogere prijzen te maken krijgt declareert die bij de verzekeraar. Maar die wil ook niet minder verdienen, dus ligt het voor de hand dat de premies verder op zullen lopen ivm de stijgende zorgkosten. Links om of rechts om zul je toch in de pijn van stijgende kosten (winst in de zorgsector ) voorgeschoteld krijgen.

   Mijn mening: een staatsziekenhuis zou moeten werken zonder winstoogmerk. De staat kan voor de sociaal zwakkeren de zorg betaalbaar maken (denk aan de 30 baht regeling maar wie weet weet een knappe kop een slimmer sociaal systeem). Ruime winst maken op categorieën ziekenhuis bezoekers ben ik geen fan van. Thailand is een hoger middeninkomen land dus de zorg zoals de lange wachttijden en andere bekende problemen van staatsziekenhuis moeten toch opgelost kunnen worden door maatregelen van de overheid. Denk aan verzorgingsstaat zoals dat ook in Europa gebeurde vanaf de jaren 50-60, dat kan in Thailand ook als met kiest voor het inzetten van de schatkist voor het volk ipv militaire speeltjes. Het zorgstelsel in Thailand kan heel wat beter. Hoe het er nu voor staat verbaasd het mij niets dat in Nederland woonachtige Thai het Nederlandse systeem prijzen en weinig goeds te zeggen hebben over de Thaise zorg. Een land waar je met een dikke portomonnee wel snel en goed geholpen maar het plebs niet. Degene die vinden dat vermogende mensen voorrang kunnen kopen zullen wel blij zijn met deze prijsverhogingen.

   • KLAAS zegt op

    Hoi Rob,

    Jehebt een goede visie over hoe het sociale en beter zou moeten. Alleen zo jammer dat wij daar niet over gaan.

   • ruud zegt op

    U vindt, dat een Thais ziekenhuis zonder winstoogmerk moet werken.
    Dan heb ik goed nieuws voor u, ze maken verlies.

    De staat kan de zorg voor de sociaal zwakkeren goedkoper maken met een 30 Baht regeling, maar het ziekenhuis mag het geld van u niet bij een rijkere categorie patient halen.
    Waar dan wel?

    Lange wachttijden kunnen worden opgelost, maar dan gaan de kosten omhoog en dan moet u meer betalen, maar dat wilt u niet.
    Als wel bereid bent meer te betalen, kunt u altijd nog naar een prive ziekenhuis gaan.

    Overigens zijn er in Nederland nog veel langere wachtrijen, daar zit u thuis in te wachten, voor uw afspraak met de dokter over 4 weken.

    Mensen met een dikke portemonnee in Nederland zijn niet afhankelijk van het Nederlandse zorgstelsel en hoeven dus ook niet te wachten.
    Die vliegen naar een prive kliniek in Zwitserland.

    • Rob V. zegt op

     Beste Ruud, ik bedoelde te zeggen dat een ziekenhuis gewoon 100% van de kosten in rekening heeft te brengen (dat zijn uiteraard gemiddelden, per casus een exact bedrag vaststellen is geen doen). Vervolgens kunnen mensen die kosten declareren bij hun verzekering of welk ander systeem er ook is. Zo zou een Thai de in aanmerking komt voor de 30 baht rekening bij het opstellen van de nota deze automatisch laten koppelen aan het overheidspotje dat hier voor is. Wanneer de 30 baht regeling niet van toepassing is de verzekering er mee aan de slag gaan en pas als al die vliegers niet op gaan moet de patiënt zelf aftikken.

     De pot voor de 30 baht regeling, of bijvoorbeeld een zorgverzekering waar de staat aan bijdraagt, die middelen kan de overheid ophalen via belastingen. Ik zou zelf daar de rijkere een mooie bijdragen in belastingdruk laten doen maar dat is uiteraard aan de Thaise overheid (in theorie de Thaise kiezer via het stemhokje, maar de praktijk… 555 *zucht*). Buitenlanders, niet zijnde inwoners van Thailand, moeten die 100% rekening zelf maar in orde brengen met hoe zorgkosten in eigen land geregeld zijn, maar die buitenlander betaald dus een 200% rekening ofzo.

     Zo leg je de rekening niet bij de arme en dragen de rijken wat bij voor een minimum verzorgingsniveau van het plebs. Dat is de sociaal-democraat in mij die spreekt. Mochten de Thai de rekening liever ergens anders neer leggen dan is dat natuurlijk aan hun.

     Over wachtrijen, ik had beter kunnen spreken over aantal doctoren per capita. Nederland heeft meer artsen per hoofd dan Thailand. In theorie betekent dat ook korte wachttijden in Nederland maar ik kan geen cijfers vinden hoe lang je in Nederland moet wachten voor een niet-spoed operatie X vergelijken met dat in staatsziekenhuis in Thailand.

     Waar zul je langer moeten wachten?:
     – Zweden: 54 artsen per 1000 inwoners
     – Nederland: 35 artsen per 1000 inwoners
     – België: 33 artsen per 1000 inwoners
     – VS: 26 artsen per 1000 inwoners
     – Thailand: 8 artsen per 1000 inwoners

     Rijke mensen die niet willen wachten gaan inderdaad naar duurdere privaat ziekenhuizen in bijvoorbeeld Zwitserland of elders. Daarom ook van die blije Nederlanders die schreven hoe snel ze in Thailand terecht konden in vergelijking met Nederland. Maar dat is dus privaat en niet bij een staatsziekenhuis… wie ruim extra betaald ja die krijgt een VIP service.

     Mijn slot conclusie is dat de toegang, betaalbaarheid etc. tot de zorg in Thailand uhm.. bijzonder geregeld is. Zelfs in Nederland valt er het nodige aan te merken maar ik snap die Thai wel die zeggen ‘in Nederland hebben jullie de zorg (voor de gewone man) beter voor elkaar’.

     Cijfers:
     https://www.who.int/gho/health_workforce/physicians_density/en/

 28. Driekes zegt op

  Voor degene die hier al jaren wonen en nog geen verzekering hebben, zij hebben jaren de ziekte kosten bespaart die ze in Nederland wel moeten betalen als je dit jaren had opgespaart had je nu niet hoeven te klagen en zo kan ik nog wel even verder gaan maar dan is mijn inkt op.

 29. Rob V. zegt op

  Dit klinkt echt geweldig! Moeten ze in Nederland ook invoeren, daar plukt het eugen volk immers de vruchten van.

  Nederlander: 100% betalen*
  Belg of Duiser: 110%
  Thai met Nederlandse verblijfsvergunning: 150%
  Thai met Schengen visum : 200%
  Amerikaan: 250% in rekening brengen.

  *100% berekenen maar uiteraard te declaren bij de zorgverzekering zodat je meestal minder dan 100% betaald. De extra winst op buitenlanders in het zorg subsidie potje van de Nederlander storten.

  Oh en uw Thaise partner mag niet gaan mopperen hier in Nederland, anders rot ie maar op waar ie vandaan kwam.

  Nb: dit bericht bevat mogelijk sporen van sarcasme.

 30. Diederick zegt op

  Naja, stel er is in Nederland een behoorlijk groot clubje van oude mannen, die elke maand 8 keer meer binnenhalen dan Jan Modaal. Nu zijn de arbeidsomstandigheden in Thailand net iets anders dan in Nederland natuurlijk.

  En dan zegt de regering dat die oude mannen meer moeten gaan betalen, ook om de kosten voor Jan Modaal een beetje betaalbaar te houden. De oude mannen hebben hun leven lang in het buitenland gewerkt en ook alle belastingen en premies daar betaald.

  De oude mannen worden nu vreselijk boos en roepen “discriminatie”.

  Het komt niet heel sympathiek over he?

 31. Yan zegt op

  Mooi, al die reacties….Een vriend maakte me er op attent dat de rest van de wereld ook zo zou kunnen reageren naar de Thai toe….Maak prijzen voor alles dan ook 50 tot 500% duurder voor de Thai in het buitenland…Maar zover kunnen Thai niet denken zeker?

 32. Co zegt op

  Als de ziekenhuizen verlies draaien doen schroeven ze het maar op van 30 naar 50 baht net als in Nederland daar moet je ook bijna elk jaar meer betalen voor ziektenkostenpremie.

 33. leppak zegt op

  Chris wijt de dure bath t.o.v. de euro aan de zwakte van de euro.
  Neem in aanmerking dat in Thailand de royal- en politieke elite de koers bepaalt.
  Wie is er het meest gebaat bij een dure bath? Zij die veel bahts bezitten…juist ja de royal en politieke rijke elite; hun koopkracht in het buitenland bij een dure bath stijgt aanmerkelijk, hun uitgaven- en investeringspatrroon is vnl. buitenlands.
  Vergelijk het koersverloop bath in de tijd eens met de politieke ontwikkelingen.
  Het steeds meer tekorten tonend huishoudboekje van de overheid zou juist een omgekeerde koersontwikkeling moeten laten zien.
  Denkt dat Cris wat genuanceerder over de koers zou moeten concluderen.
  Verder zie ik een toenemend politiek gedrag gericht op “control” van de samenleving, met als voorbeeld
  China. Een kritische 5-e colonne van buitenlanders past niet in dat plaatje. Zou dat een verklaring kunnen zijn van het feit dat het leven van de “farang” hier moeilijker wordt gemaakt??

  • KhunKarel zegt op

   Je slaat de spijker op z’n kop, verhaal van de baht klopt wel aardig, en inderdaad beginnen er Chinese trekjes te komen in houding naar de (in hun ogen) 5de colonne toe,

   Controle op de samenleving en die 5de colonne, dat word hier op Th blog door sommigen behoorlijk toegejuicht.
   De arme drommels hebben echter geen enkel idee wat dat werkelijk inhoud behalve dan wat hun word voorgehouden, en waar dit naar toe gaat.

   Maar goed het zal wel weer kerst worden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website