Op dit blog hebben we het al vaker over het nut (noodzaak) van een goede ziektekostenverzekering gehad. Zonder dat kun je maar zo onverwachts voor zeer onaangename financiële problemen komen te staan. Bloglezer Hans van Mourik kan daar van getuigen, hij schreef ons het volgende:

“Ik ben in 2009 uitgeschreven uit Nederland en mijn woonland is nu Thailand. Ga wel elke jaar voor 2 à 3 maanden naar Nederland terug. Van 2009 tot 2018 was ik verzekerd bij Unive met een Universeel compleet polis, dat in 2018 is veranderd in de VGZ Universeel compleet polis.

Eerder deze maand was ik in Leeuwarden. Toen ik na het winkelen bij mijn auto aankwam werd ik plotseling onwel. Ik wilde met mijn linkerhand de autodeur openen, maar dat ging niet. Dus toen heb ik de deur met mijn rechterhand opengemaakt en ging ik zitten met de deur open. Toen ik weer opstond, constateerde ik dat ik mijn linkervoet niet onder controle had en dat ook mijn linkerarm niet functioneerde.

Iemand zag mij zo zitten en vroeg of het wel goed met mij ging. Nee dus, de man heeft toen direct de alarmcentrale 112 gebeld. Ik moest van de telefoniste een aantal opdrachten doen. Eerst moest ik met mijn linkervinger mijn neus aanraken en vervolgens met rechts. Rechts ging wel, maar links had ik niet onder controle. Daarna ook mijn tong uitsteken, maar dat ging niet. Tevens sprak ik met dubbele tong en hing mijn mond scheef.

Even later kwam de ambulance er aan, die mij een ziekenhuis heeft vervoerd. Onder het rijden hebben ze gezocht naar een legitimatie en ze vonden mijn rijbewijs en mijn sofi nummer. Ook werd er in de ambulance al een infuus aangelegd.

In het ziekenhuis hebben ze vervolgens een scan gemaakt en het bleek, dat ik een beroerte had (CVA). Ze hebben mij direct bloedverdunners en cholesterol gegeven via het infuus. De volgende avond begon ik mij beter te voelen en had ik weer gevoel in mijn armen en benen en kwam ook mijn spraak weer terug. Volgens de arts had ik geluk, dat ik op tijd ben geholpen.

Een logopedist heeft mij daarna nog op mijn spraak getest en een fysiotherapeut wilde mijn bewegingen zien. Tot slot een gesprek met de dokter, waarbij mijn dochter aanwezig was, waarna ik ontslagen werd uit het ziekenhuis Moest alleen nog naar de apotheek van het ziekenhuis voor mijn medicijnen en kreeg Grepid (bloedverdunner) en Simvastatine (cholestorol) mee.

Begin juli ga ik nog een keer naar het ziekenhuis voor controle en als er geen complicaties zijn opgetreden kan ik weer naar Thailand en krijg dan voor 6 maanden medicijnen mee.

Bij de opname in het ziekenhuis had ik al verteld, dat ik bij VGZ verzekerd was. Voor de zekerheid heb ik zelf toch ook maar even met VGZ gebeld en ik kreeg te horen, dat de gehele behandeling inclusief de medicijnen rechtstreeks door VGZ wordt betaald aan het ziekenhuis.

Na de controle begin juli vlieg ik weer terug naar Thailand, want kort na aankomst heb ik een afspraak met mijn oncoloog in het Ram ziekenhuis in Chiang Mai, bij wie ik sinds 2010 in behandeling ben voor prostaatkanker en sinds 2013 ook voor darmkanker. Voor dat laatste onderga ik begin september een kijkoperatie en wordt er een scan gemaakt.

Allemaal heel vervelend, maar ik ben blij, dat ik goed verzekerd ben, want wat zou het anders wel niet gekost hebben?

Hans van Mourik”

No votes yet.
Please wait...

54 reacties op “Lezersinzending: Het nut van een goede ziektekostenverzekering”

 1. Sander zegt op

  Beste,

  Maar ik vragen wat u hier per maand aan betaald?

 2. Hans van Mourik zegt op

  Hans zegt.
  Hallo Sander,.
  572 euro p/m
  Hans van Mourik

  • Koos zegt op

   Helaas is dit voor veel mensen niet op te hoesten.
   Voor mij ook niet en daarom spaar ik zoveel mogelijk voor mij zelf en familie.
   De keren dat ik een ziekenhuis nodig heb word het ook een staatsziekenhuis.
   Als ik naar nederland reis zorg ik wel voor een goede verzekering.

 3. Sjaak zegt op

  Hans, ik heb even gecheckt maar het zijn nog al maandpremies. Zijn er geen goedkopere alternatieven? Of zijn er mensen op dit forum die mij wat meer info kunnen geven. Ben nog geen 60 en wil ook in Thailand gaan wonen maar premies van dik 450 pm voor zorg vind ik veel geld.

  • rori zegt op

   Ik ben ook bezig om keuzes te maken.
   Dus voor mij vanwege mijn slechte gezondheid (hartfunctie tussen 28 en 32% is het ook belangrijk om te weten waar ik eindig. Ben nu 63.5 nt te jong voor 65 maar tot nu toe zeker 67 en 3 met pensioen.

   1. Blijf in Nederland wonen cq ingeschreven staan en kom 3 maanden per jaar naar Nederland om te voldoen aan. de wetgeving en in Nederland verzekerd te zijn.
   2. Ik lat me in Nederland uitschrijven en ga in Belgie wonen en verblijf hier minder dan 128 dagen per jaar maar meer dan 3 maanden en krijg zo mijn IAW uitkering bruto uitgekeerd in Belgie. En ben verzekerd via de mutualiteit. (ben ik nu trouwens ook).
   3. Ik laat me in de EU uitschrijven en vertrek definitief naar Thailand.
   Ik zit nu gemiddeld daar al 6 tot 8 maanden per jaar dus een paar erbij komt eigenlijk ook voor mij wel uit.
   Als ik in Thailand ben heb ik ht altijd heel erg druk met zaken en in Nederland weet ik niet wat te doen.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Punt 2.
    Als u de Belgische mutualiteiten bedoelt dan zou ik toch maar eens informatie inwinnen.
    Ook voor nu !!!!!!

    Er is,voor zover ik weet, nog slechts 1 mutualiteit die de ziektekosten dekt in Thailand en dat is de SocMut (De Voorzorg en Bond Moyson)

    SocMut dekt dan enkel nog als het een verblijf van maximum 3 maanden betreft.

    Zie https://www.devoorzorg.be/antwerpen/voordelen-advies/terugbetalingen-ledenvoordelen/In-het-buitenland/op-reis/Medische-zorgen-in-het-buitenland/Reisbijstand-Mutas/Pages/default.aspx#tab=ctl00_PlaceHolderMain_hreftab2

    Terugbetaling medische kosten
    Mutas komt tussen in de betaling van je medische kosten op voorwaarde dat:

    – je jouw ziekenfondsbijdrage betaalde
    – je dringende medische zorg nodig hebt en de verzorging niet kan uitgesteld worden tot je terugkeer naar België
    – je tijdelijk en om recreatieve redenen in het buitenland bent. De periode is beperkt tot een maximum van 3 maand over de periode van 1 jaar. De tussenkomst start de dag waarop je medisch behandeld wordt en niet de begindatum van jouw verblijf.

    Zie ook de Statuten 2018 voor de details
    https://www.devoorzorg.be/SiteCollectionDocuments/Formulieren/300/StatutenMutas.pdf

    “2.2. Voorwaarden
    ….
    c. Het tijdelijk verblijf in het buitenland heeft een recreatief karakter en duurt niet
    langer dan 3 maanden.
    ….

    De andere mutualiteiten verzekeren verblijven in Thailand niet meer en dit sinds 2016/2017.
    (Misschien de Spoorwegen nog maar dat zal dan onder dezelfde voorwaarden als SocMut zijn)

  • Cornelis zegt op

   In Thailand kun je op jouw leeftijd nog wel een zorgverzekering afsluiten, Sjaak.

   • LOUISE zegt op

    Cornelis,

    Zodra je 60 wordt, komt er direct een riante verhoging van je premie.
    En dat elk jaar.
    Kom je een keer i het ziekenhuis, dan ben je toevallig voor dat probleem uitgesloten wanneer er om betaling verzocht wordt.
    Dit krijg je officieel te horen, wanneer je weer voor een volgend jaar betaald en ook met uitsluitingen wat heel, heel erg ver zou kunnen komen waarvoor je dus in het ziekenhuis ligt.
    Met 70 jaar moet je een hypotheek afsluiten om je premie te kunnen voldoen.

    En wat het ergste is, zo komen er mee weg.
    Die verzekeringen hier zijn de grootste oplichters die je onder de witte boorden gangsters kan scharen.

    Dit is niet van horen zeggen, maar uit ons beider ervaringen.

    LOUISE

    • Cornelis zegt op

     Ik schreef ook alleen maar dat je een zorgverzekering kunt afsluiten, niet dat er geen beperkingen zouden zijn. Verzekeringsmaatschappijen willen nu eenmaal, net als andere ondernemingen, graag winst maken en dat is op zich geen ongezond streven. Juist door de verplichte verzekering in landen als Nederland is daar de premie nog enigszins betaalbaar, omdat in beginsel iedereen premie betaalt, of je nu jong en gezond bent of oud met veel gezondheidsproblemen. Verplichte solidariteit, kun je het noemen. In Thailand ligt dat toch wat anders. De Thais zelf denken – v.z.v. ze er de middelen voor hebben – vaak pas aan een zorgverzekering als ze ouder worden worden en er gezondheidsproblemen aan de horizon verschijnen, vandaar dat er vaak een intreekeuring plaatsvindt en bestaande/vroegere problemen worden uitgesloten, c.q. aan een wachttijd worden onderworpen anders zou al van te voren vaststaan dat de te betalen premies onvoldoende zouden zijn om de kosten te dekken. Voor de specifieke expatverzekeringen geldt natuurlijk precies hetzelfde.

    • P.C.Brouwer zegt op

     Geheel waar.Moet met uitsluiting 10.000 euro per jaar betalen.Leeftijd 75 .

    • Alex zegt op

     Vandaar dat ik niet gekozen heb voor een Thaise verzekering maar voor een Nederlandse. Kost wel geld maar geen zorgen! VGZ, ONVZ, hebben speciale expat verzekering.
     Ook hoor ik goede berichten over die verzekering uit Hua Hin (Mathieu?).

  • Peter zegt op

   Hallo Sjaak,

   Informeer even bij Bupa in Thailand, voor zover ik mij kan herinneren hebben mijn schoonmoeder en mij schoonzus, toen ze naar mij in Duitsland reisden daar een verzekering afgesloten en die was niet duur.

 4. Sjaak S zegt op

  Beste Sjaak, ik heb een verzekering die ik bij Mathieu in Hua Hin afgesloten heb. Deze kost me per maand 223 Euro en ik ben volledig afgedekt (voor zover ik weet). Ik heb deze afgesloten toen ik 58 was. Het probleem met de meeste verzekeringen hier in Thailand is dat ze goedkoop beginnen, maar met iedere verjaardag weer een stuk duurder worden.
  Cruciaal is je leeftijd bij het instappen. Mijn verzekering wordt niet duurder (alleen aanpassing zoals bij alles, maar niet leeftijd gebonden. Wel is dezelfde verzekering voor iemand die met 65 naar Thailand komt een stuk duurder.
  Dus voor jou is het zeker een goed alternatief. Maar ik ken ook de WDF, een Thaise verzekeraar die ook buitenlanders verzekerd. Een kennis van mij in Hua Hin is vertegenwoordiger van die verzekering. De verzekering is naar verhouding goedkoop en gooit je ook niet eruit wanneer je aanspraak maakt. Bovendien betaalt de verzekering meteen aan het ziekenhuis. Daar heb je ook verschillende mogelijkheden, zoals een eigen risico, waardoor de tarieven weer wat zakken. Er is een basis verzekering die goedkoop is, maar dan weer sommige dingen niet afdekken. Als je interesse hebt, laat het mij weten, ik koppel je door aan mijn kennis.

  Hier is waar ik mijn verzekering afgesloten heb:

  AA-insurance_brokers_thailand Insurance Brokers Co. Ltd.
  http://www.aainsure.net

  Office Hua Hin
  Wong Chomsin Building, Office 504
  83/14 Phetkasem Road
  Hua Hin
  Prachuab Khiri Khan 77110
  T. +66(0)32 532783
  Office hours: Monday to Friday 9 a.m. to 5 p.m.

  Office Pattaya
  565/62 Moo 10, (next to Big C South Pattaya)
  Nongprue
  Banglamung
  Chonburi 20150
  T. +66(0)38 415795
  Office hours Monday to Friday 8.30 a.m. to 5.30 p.m.

  Social media

  https://www.facebook.com/AAInsuranceBrokers1/

 5. bob zegt op

  huahin@aainsure.net die helpen Sjaak wel verder.

  Verder heeft u geen cholesterol medicijnen maar medicijnen tegen cholesterol

 6. rori zegt op

  Ik wil opmerken dat ik mijn IAW uitkering in Thailand Bruto is netto ga ontvangen dat scheelt alleen al een 1200 Euro per maand.

  • Erwin Fleur zegt op

   Beste rori,

   Is het niet zo dat als u uitgeschreven bent in Nederland dat u ook geen recht meer heeft
   om verzekert te zijn in Nederland?

   Naar mijn mening niet, dus hier klopt iets niet het juiste ritme zoals het hoort.

   Met vriendelijke groet,

   Erwin

  • Yuundai zegt op

   Hallo Rori,
   Hoe doe je dat, is mijn vraag!

  • Cornelis zegt op

   Wat is een IAW uitkering?

 7. Kees 2 zegt op

  Sjaak, het kan veel goedkoper!
  BDAE, Duitse expatverzekering. Streng toelatingsbeleid, maar acceptabele premie, momenteel 2556 euro per jaar bij leeftijd 51-55 & 56-60 & 61-65. Eigen risico 250 euro. Het wordt 3409 per jaar boven de 70 jaar, ook voor > 80.
  Je wordt er bij hoge leeftijd niet uitgegooid, wat bij enkele maatschappijen wel gebeurt. Boven de 60 is een keuring verplicht.
  https://www.bdae.com/auslands-krankenversicherungen/expat-retired

  https://aainsure.net/ (Nederlanders) in Hua Hin en Pattaya vertegenwoordigt deze maatschappij, met nog vele andere maatschappijen.

  https://www.pacificprime.com/ is een kantoor in Hongkong en vertegenwoordigt een tiental maatschappijen, o.a. AXA PPP. Deze is goedkoop tot aan je 75e (125 per maand op je 60e) als je eigen risico van 6375 euro kiest (eigen risico 2550 kan ook).
  Maar vergoeden bijv geen nierdialyse en geen palliatieve zorg.
  Ze hebben ook bijv Cigna in hun pakket, ook goedkoop bij hoog eigen risico.

  • Cornelis zegt op

   BDAE klinkt goed, maar ik zie op de website dat je boven de 67 niet meer als verzekerde aangenomen wordt.

 8. Foodlover zegt op

  Ben nog steeds bij VGZ verzekerd maar mag wel niet langer dan 6 maanden min een dag naar het buitenland, dit is volgens de richtlijnen van de SVB. Normaal gesproken mag je als nederlander zonder een uitkering van het een en ander 8 maanden in het buitenland vertoeven en toch verzekerd te blijven. Dus doen we dat dan maar volgens de regels. Ook heb ik altijd een reisverzekering met een medische dekking. Mijn man heeft in de maand april 2 weken in het Bangkok hospitaal gelegen en was blij dat we goed verzekerd waren. Het eerste wat gevraagd wordt is CREDITCARD en verzekering. Alles netjes teruggekregen, wel na veel gedoe zoals heen en weer . Het is natuurlijk duur om je in Thailand te verzekeren vooral als je boven de 70 jaar bent. Haast niet mogelijk. Maar zonder kun je niet, een ongeluk of ziekte kan je altijd gebeuren.

  • Taruud zegt op

   Ik ben bij Menzis. Verblijf met Thaise echtgenote max 8 maanden in Thailand. Ik heb met instemming van Menzis een aanvullende verzekering buitenlandse ziekte kosten voor max 8 maanden per jaar buitenland. Totaal premie €115,- pp. Als ik meer dan 8 maanden in Thailand zou verblijven wordt ik uitgeschreven uit de basis administratie van de gemeente en zij geven het door aan instanties en wordt ik uitgeschreven uit de ziektekostenverzekering. Dus ik houd me aan die 8 maanden max. Ik ben 70 en gezond. Ik heb nog nooit kosten gemaakt in Thailand voor ziektekosten. Als ik problemen krijg met mijn gezondheid, zal ik moeten kiezen voor permanent Nederland of Thailand. Als ik Thailand kies is in dat geval de premie onbetaalbaar lijkt me (want boven 70 en problemen met entree-selectie) . In dat geval zou ik het moede hoofd in Thailand ter ruste leggen.

 9. Dirck zegt op

  Dag Hans,

  Zijn de kosten in Thailand ook verzekerd?

 10. Yuundai zegt op

  Ik ben ook genoodzaakt om zonder verzekering al bijna 6 jaar in Thailand te wonen. Ik heb keurig gemeld dat ik permanent in Thailand ging wonen en ben toen direct uitgeschreven uit de burgerlijke stand en de ziektekosten verzekeraar. Bij het mij aanmelden bij de diverse ziektekosten verzekeraars in en buiten Thailand, werd ik direct geconfronteerd met het feit dat ik eerder een open hart operatie had ondergaan en medicijnen gebruikten. Dat betekende voor mij dat ik mij wel kon verzekeren maar wel met uitsluiting van problemen met mijn hart. Ik voelde mij verder gezond ,aar wat had ik nou aan een verzekering die wel vet betaalde premies wil ontvangen, maar geen goede dekking biedt. Ik ben al geruime tijd onder behandeling van een arts in het Hua Hin Hospitaal, die constateerde dat mijn hart slecht op 46% functioneerde. Ik heb mijn periodieke controles gevolgd door telkens een afspraak voor de volgende controle en de daarbij behorende medicijnen voor de tussen liggende periode, kosten……1250 bath inclusief. Het kost even iets meer tijd dan in de overige hospital’s, maar als je zoals ik in het lopende jaar de 70 jarige leeftijd bereikt, krijg je voorrang boven de 150 wachtende die nog niet die leeftijd bereikt hebben. Dus met 15 minuten wachten was mijn bloed afgenomen en onderweg naar het laboratorium. En in de middag met een kleine voorraad medicijnen naar huis. Tot de volgende keer.

 11. Alex zegt op

  Ik zelf woon al vele jaren in Thailand, ben 71, en verzekerd bij ONVZ, speciale verzekering voor expats. Ik betaal 530,= euro p/maand.
  Veel geld, maar zekerheid voor alles!

  • Rene Martin zegt op

   De ONVZ verzekering kan niet meer worden afgesloten voor mensen die in Thailand gaan wonen want enkele jaren geleden zijn alleen maar een beperkt aantal landen toegestaan voor deze internationale ziekteverzekering. Alleen mensen die al verzekerd waren mochten blijven.

 12. hansman zegt op

  Idd nogal hoge premie… Ik heb mijn ex in NL vaker duidelijk moeten maken dat je altijd kijken moet naar de premie en de zorg die daar tegenover staat. Ik betaal 56000THB per jaar incl. een levensverzekeringetje (500KTHB). Ben verzekerd voor 800.000THB per incident Thailand only. Boven dat bedrag betaal ik 30%…Dus als ik naar het buitenland reis moet ik een aparte reisverzekering afsluiten.

 13. Hans van Mourik zegt op

  Hans van Mourik zegt.
  Hallo Dick.
  Dit is een verzekering van VGZ met als woonland Thailand.
  Het is zelf zo,als ik naar een ander land behalve (Amerika Canada enz.) ga deze verzekering dekt.
  Mocht mij wat gebeuren hier in Nederland of ergens word ik geholpen en ben gedekt en mocht ik vervoerd moet worden,vervoeren ze mij naar mijn woonland en dat is Thailand.
  Ook de kosten van de medicijnen worden vergoed,haal ik het in de stad moet ik eerst vooruit betalen.
  Haal ik het bij het ziekenhuis, dan declareerd het ziekenhuis bij mijn verzekering.
  Zodoende haal ik het bij het ziekenhuis voor mij het RAM Hospitaal in Changmai.
  Ik heb geen Euro,s nodig maar Thaise Bath. per 30 stuks
  Gripid kosten hier 13.75 euro
  Simvastine 13,75 euro per 30 stuks
  Deze medicijnen zitten in het pakket.
  Hans

 14. Hans van Mourik zegt op

  Hans van Mourik zegt.
  Ik ga er vanuit,dat men het pas weet wanneer je een goede verzekering heb,indien men hoge medische kosten maakt en dat je niet uit geknikkerd wordt, door de verzekering.
  Vanaf 2010 tot heden met mijn Prostaat en darmkanker Chemo,s kijkoperatie enz kost de verzekering aan mij tussen de 60000 en 70000 euro,s,Exclusief dit laatste geval.
  In Thailand krijgt je de rekening mee ,hier niet.
  Hans van Mourik

 15. Bernd zegt op

  Als je het geluk hebt dat je vrouw bij de regering werkt is alles geheel gratis
  Niet iedereen is van deze regeling op de hoogte.

  • Chander zegt op

   Beste Bernd,

   Is het ook zo als jouw Thaise nog geen Government ID heeft?
   Niet elke Thaise ambtenaar bezit een Thai Government ID card.

 16. David H. zegt op

  https://www.assudis.be/nl/expat.aspx

  Kijk even daar …450 € per jaar , maar tot 12500 euro verzekerd per jaar , maar andere zaken inbegrepen , oa. repatriering naar je herkomstland ( zelfs na overlijden …) bekijk hun aanbiedingen maar eens , het geheim zit hem in het feit dat je waarschijnlijk indien te duur, of boven je limiet gaat gaan ze je op je herkomstland ziekteverzekering overdragen en zo afwentelen op Nederland of Belgie (of ander E.U. land ) want dat is een van de voorwaarden van aanvaarding, recht op ziekteverzekering hebben aldaar , geen probleem voor Belgen want ten allen tijde verzekerd op basis van nationaliteit .

  Slim bekeken van hen, ook geen wachttijd of medsche vragenlijst of leeftijdsgrens

  • RonnyLatPhrao zegt op

   David,

   12500 Euro per schadegeval. Niet per jaar. Is een groot verschil natuurlijk.
   Zie algemene voorwaarden https://www.assudis.be/files/nl/pdf/avexpat.pdf

   BIJKOMENDE WAARBORGEN BIJSTAND AAN PERSONEN
   3.12. Terugbetaling van de medische kosten ten gevolge ziekte of ongeval
   3.12.1 Verzekerde onkosten
   In functie van de gekozen optie, is de waarborg geldig voor de gehele duur van het verblijf in het buitenland. Ze is beperkt tot 12.500 EUR of 1.000.000 EUR per schadegeval en per verzekerde persoon, voor zover deze persoon verzekerd is bij het DOSZ of een andere voorzorgsinstelling. Bij gebrek aan een dekking bij het DOSZ of een ander organisme van de Sociale Zekerheid, is de waarborg beperkt tot 12.500 EUR. Van de verschuldigde som zal een vrijstelling in mindering gebracht worden van 50 Euro per schadegeval.

   Elke verzekering zal natuurlijk altijd eerst uw mutualiteit aanspreken. Hetgeen je mutualiteit niet terugbetaald wordt dan door die verzekering opgehoest en dit tot een bepaald maximum bedrag. In dit geval 12500 Euro of 1 miljoen Euro. Niet andersom.
   En hier moet je wel opletten denk ik. (ik hoop dat ik mis ben maar vrees van niet)
   Er staat dat indien je verzekerd bent door je mutualiteit er een dekking is tot 1 miljoen. Meer dan voldoende. Toch voor die prijs.
   Je blijft dan inderdaad wel medisch verzekerd in België door de mutualiteit, maar dat is voor ziektekosten die gemaakt zijn in België. De medische onkosten die gemaakt worden in Thailand worden door de mutualiteiten niet meer terugbetaald.
   AXA kan zulke kosten dus niet verhalen op de mutualiteit. Daarom vrees ik ook dat ze maar zullen tussenkomen tot 12500 Euro ipv 1 miljoen Euro. Toch wat Thailand betreft. Andere landen, die de mutualiteit wel dekt, zal je natuurlijk wel verzekerd zijn tot 1 miljoen (o.a. de Europese landen).

   Repatriëring is dan de oplossing en dus heel belangrijk. Maar dat is gelukkig inbegrepen in deze verzekering….voor zover je gerepatrieerd kan worden natuurlijk.
   Indien je niet gerepatrieerd kan worden kunnen die financiële kosten wel eens oplopen eens ze boven de 12500 Euro komen. Dat zou dan wel eens tot verrassingen kunnen leiden , vooral bij mensen die ervan uit gaan dat ze verzekerd zijn tot 1 miljoen.

   In ieder geval een verzekering die zijn geld waard is denk ik en voor vele toch een oplossing kan bieden voor medische onkosten in Thailand. Zelfs al is het bedrag dan misschien beperkt tot 12500 Euro per schadegeval. Voor ernstige gevallen zal het waarschijnlijk onvoldoende zijn en dan is het hopen op de mogelijkheid van repatriëring.

   Misschien is er via de hospitalisatieverzekering van de mutualiteit iets mogelijk. Je kan die aanhouden ook als je uitgeschreven bent. Ik heb geen idee of die voor bepaalde kosten in Thailand tussenkomen.

   • Nicky zegt op

    Het is inderdaad 12500 euro PER SCHADEGEVAL. In totaal max . 1 miljoen voor verschillende ziektes of ongevallen. Ik heb nagevraagd wat DOSZ betekent; dit is als men overzees werkzaam was en dus een speciale ziektekostenverzekering had. Ik denk dat de meeste Belgen onder ons, gewoon ziekenfonds hebben en dus in aanmerking komen voor de 12500 euro regeling.
    Inderdaad, zal dit bedrag in extreme gevallen niet voldoende zijn, en zeker niet in een privé ziekenhuis. In het ergste geval, zal men dus de spaarpot moeten aanspreken of een goedkoop ziekenhuis opzoeken.
    Voor gewone medische bijstand is dit echter reeds een hele goede en betaalbare oplossing

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Er staat volgens mij nergens dat het 12500 Euro per schadegeval is met een totaal van 1 miljoen .

     Er staat in de algemene voorwaarden :
     ” beperkt tot 12.500 EUR of 1.000.000 EUR per schadegeval en per verzekerde persoon”
     en
     ” Bij gebrek aan een dekking door het DOSZ of een ander organisme van de Sociale Zekerheid, is de waarborg beperkt tot 12.500 EUR.
     Er wordt nergens over een maximum totaal bedrag gesproken. Enkel over een maximum bedrag per schadegeval.

     Uit hun teksten begrijp ik dan ook dat wanneer de medische kosten in dat land gedekt zijn de mutualiteit, dan ben je verzekerd tot 1 miljoen per schadegeval.
     Worden medische kosten in dat land door de mutualiteit niet gedekt dan ben je verzekerd tot maximum 12500 Euro per schadegeval.

     Gezien de mutualiteiten geen medische kosten meer terug betalen die in Thailand zijn gemaakt, is er dus een gebrek aan dekking door je mutualiteit in Thailand.
     Het zal dan waarschijnlijk ook tot gevolg hebben dat je maar gedekt bent tot 12500 Euro per schadegeval.

     Dat is tenminste wat ik begrijp uit hun teksten.
     Maar zoals ik zei hoop ik dat ik verkeerd ben.
     Ondertussen hou ik toch rekening met het slechtste scenario en dat is 12500 Euro per schadegeval.

     DOSZ bestaat trouwens niet meer. Is opgegaan in de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) en de Federale Pensioendienst.
     https://nl.wikipedia.org/wiki/Dienst_voor_de_Overzeese_Sociale_Zekerheid

     • Nicky zegt op

      Per schadegeval inderdaad 12500 euro. Maar is dat nu per jaar?

   • David H. zegt op

    Ik heb deze verzekering , en ik reken enkel op die 12500 euro , die echter volgens de uitleg via mail verkregen van Brussel hoofdkantoor Assudis wel begrensd is per jaar, (ik ben wel geen statuten pietepeutreraar) ,dus ik hoop dan wel dat je gelijk hebt , maar vrees van niet , tenzij je nog een andere vezekering hebt lopen , of indien uitgezonden naar buitenland door Be. overheid of aanverwante …
    Ik ben al blij voor die som van 12500 Euro verzekerd te zijn in Thailand voor 450 euro met de mogelijkhijd van gerepatrieerd te worden indien wenselijk , ik schrijf wenselijk , omdat ik vermoed dat deze verzekering de baten en kosten zal afwegen wat goedkoopst uitkomt voor hen omdat eens afgeleverd in Belgenlandje bvb ze geen verdere kosten mee hebben , tenzij je terugvlucht , want indien je al hun tussenkomsten leest in de txt , deze is ook voorzien , meer nog zelfs indien familielid langer dan 8 dagen( geloof ik ) in Belgie in ziekenhuis nodig is er ook een vlucht voor je is , bijna ongelooflijk aar het staat er gedrukt , tevens voorschieten van een borgtocht ( terug te betalen evenwel)ook voor eerste betaling advocaat is voorzien inzake

    Bij overlijden is er de keuze van crematie of begrafenis in Thailand tot beloop van een 40 000 Baht, of kisten en repatrieren naar je herkomstland en dan stopt het .

    Ik was al Jaren op zoek naar een repatrieringss vlucht verzekering (gipsvluchten in gedachte) toch steeds verzekerd door onze goede Belgische ziekteverzekering op basis op Nationaliteit bij terugkeer op BE.bodem), nooit gevonden tot dit hier opdook
    Prima zou ik zeggen voor die som

 17. Ruud NK zegt op

  Alex, dat is een hoop euro’s. Ik ben ook 71 en betaal 3.515 Dollar per jaar. Moet erbij zeggen dat ik deze verzekering een aantal jaren geleden heb afgesloten en stopt bij 72 jaar. Afgesloten bij AA in HuaHin. Ik heb verschillende malen bij maatschappijen in Nederland offerte gevraagd, maar deze hanteren premies gebaseerd op europese ziekenhuis kosten. Hierdoor zijn de premies veel duurder dan bij maatschappijen die enkel Zuid-Oost Azie verzekeren.
  AA heeft veel ziektekosten verzekeringen in zijn portefeulle.

 18. janbeute zegt op

  ik vind die verzekeringskosten de pan uitrijzen .
  Als ik lees dat Alex nu al 530 Euro of tewel rond de 20000 Thaise bathjes maandelijks betaalt .
  Op jaarbasis dus 240000 bath .
  En uitgaande van het bedrag van een huidige AOW uitkering van rond de 700 Euro gebaseerd op samenwoning of op huwelijksebasis met een Thaise ega .
  Dan ben je de AOW uitkering al kwijt aan de ziektekosten verzekering .
  Ik zelf loop ook al die Jaren hier onverzekerd rond , ben eenmaal een jaar verzekerd geweest bij de BUPA , maar had het daar al gauw voor gezien .
  Wat ik wel doe is voldoende geld reserveren , voor als het ooit eens nodig mocht zijn .
  Ik verblijf hier aangaande dit onderwerp , hier dus niet op goedgeluk
  En de ervaringen die ik persoonlijk heb opgedaan hier in Thailand is dat als je naar een staats ziekenhuis gaat de kosten wel meevallenen en de behandeling redelijk goed te noemen is .
  Maar ja wil je naar bv het Bangkok creditcard hospitaal , dan moet je ook financieel bloeden .
  Ik ken ze ook hoor door persoonlijke ervaring heb er zelfs ingelegen die privehospitaals .
  Ze zien je graag komen als je tenminste crediet waardig bent .
  Een resent voorbeeld bij mij in de buurt had een Thaise vrouw moeder van een dochter die met een farang getrouwt is darm kanker .
  Konden in het staats ziekenhuisin Lamphun niks meer voor haar doen .
  Toen op naar het Chiangmai Ram , daar twee weken behandelt , konden ook niks meer voor haar doen .
  Echter nog wel een rekening van ver over de 300000 bath die de farang schoonzoon toen nog betaalt heeft .
  Vervolgens kwam ze weer in een ander staats ziekenhuis terecht nu in Chiangmai , mijn ega en ik hebben haar daar toen nog opgezocht , drie weken geleden is mijn ega naar de crematie van haar geweest bij ons in het dorp .
  En zo kan het ook vergaan .

  Jan Beute .

  • ruud zegt op

   700 Euro AOW zal niet genoeg zijn, voor de ziektekosten verzekering.
   In ieder geval niet, als je vindt dat de partner recht heeft een even goede zorgverzekering als de buitenlandse echtgenoot.(of echtgenote natuurlijk)

 19. Nicky zegt op

  Wij zijn Belgisch staatsburger, ontvangen Belgisch pensioen. Wonen officieel in Thailand.
  Wij zijn dus volledig uitgeschreven in Belgie, maar blijven door het pensioen wel verzekerd in Europa.
  Voor Thailand hebben we een expat bijstand verzekering die tot 12500 euro per geval per jaar vergoed.

  voor ons is dit voorlopig voldoende. Mijn man staat onder behandeling voor diabetis 2 in het Bangkok hospitaal en ik ga regelmatig naar de orthopeed voor mijn schouder.
  Alles word direkt met het ziekenhuis afgerekend door de verzekering. Ook de medicijnen.
  Als we in Belgie zijn gaan we gewoon naar onze huisarts en maken dan gebruik van het ziekenfonds.

  Dit kost ons alles tesamen 1000 euro per jaar. 2 x 450 euro plus 100 euro voor het ziekenfonds

 20. fred zegt op

  Definitief in Thailand gaan wonen op leeftijd is blijkbaar alleen weggelegd voor welstellenden. Is gaan wonen in een Zuiders Europees land dan geen betere optie ?

 21. Marc breugelmans zegt op

  Ik ben ook verzekerd , maar alleen als ik iets voor heb , dus geen medicatie voor lange termijn
  Deze verzekering van AXA voor expats is goedkoop en goed , laatst had ik een beroerte hier in Thailand Hua Hin en men heeft onmiddelijk alles vergoed inclusief nazorg en medicatie .
  Ze kost slechts 500 euro per jaar en je bent verzekerd voor 1 mil euro dit zonder leeftijdsgrens
  https://www.assudis.be/nl/expattar.aspx

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Kan je ook zeggen wat de totale kostprijs was die de verzekering betaald heeft als gevolg van die beroerte ?

 22. jan zegt op

  Als je nog geen 60 jaar bent kan je je verzekeren bij BUPA, deze garanderen je dat je de rest van je leven bij bupa verzekerd kunt blijven. Ben je boven de 60 jaar gooien ze je als je 70 bent eruit. Staan zwart op wit in hun voorwaarden. Maandelijks premie tussen 150 en 200 euro. Bupa heeft naam veranderd dit jaar en heet nu AETNA

 23. Elodie Blomme zegt op

  Beste ik heb hier een verzekering naam als ik het juist spel Thai verzekering[ blauw] en ik betaal in Baht per JAAR 61.800 baht nu zullen er veel zeggen je moed te veel zelf betalen ik zeg jullie niks heb al een operatie eerst controle en onderzoek in privé ziekenhuis en dan een operatie het tot de laatste baht terug gekregen en daar bovenop nog een som voor het rijden en pijn dus laat jullie niet vangen om je aan te sluiten moed je wel onder de 65 jaar zijn als je goed zoekt en niet te veel luisterd van al die reclamen en vragen dan komt je heel ver hier in Thailand met de meeste verzekeringen moed je blijven overnachten[slapen]ik niet dus ga zoeken en vragen en niet te snel tekenen en betalen groeten van een verzekerden .

  • Cornelis zegt op

   De naam van die verzekeringsmaatschappij is Thai Life, de grootste van Thailand, met meer dan 300 kantoren door het hele land. Zij bieden zowel levensverzekeringen als zorgverzekeringen aan, ook aan expats. Mijn partner runt één van hun salesteams in het noorden van het land.

 24. Jacques zegt op

  Ik heb mij ook op pensioen dag 1 uit laten schrijven uit Nederland en vaste registratie gedaan in Thailand. Dit was zo wie zo nodig, want bij verblijf langer dan 8 maanden is uitschrijving verplicht, maar ik had ook de nodige berekeningen gemaakt met betrekking tot de ziektekostenverzekering. Mijn oude verzekering bij CZ kon wel doorgaan maar de buitenlandpremie zou tot 500 a 600 binnen no time gaan stijgen. Daarna was een eind niet in zicht, dus zou het zeker nog meer gaan oplopen. Werd dus onbetaalbaar.

  Vanwege extra kosten in Thailand was dit soort verzekeringen geen optie meer (kan het geld maar een keer uitgeven) en na uitschrijving uit Nederland, had ik een netto voordeel op mijn pensioen van ruim 700 euro per maand. Dit zijn dus de volkspremies etc., die van mijn pensioen werden ingehouden in Nederland. Aanzienlijk dus op het totaal van het pensioen.
  Ik heb gewikt en gewogen tussen het voorstel van Mathieu van AA brokers, het Duitse BDAE, waarbij ik kon instappen op zijn 200 euro per maand en oplopende naar zo’n 300 per maand (volledige dekking zonder eigen risico) en een Thaise verzekering bij Pacific cross voor 125 euro per maand. Ik ben lid geworden van de Pattaya expats club en via de heer Neng Chamnong, email: neng611@hotmail.com een ziektekosten verzekering afgesloten. Hij spreekt en schrijft goed Engels.
  Ik heb dus voor het laatste gekozen. Maximale dekking voor 2 miljoen baht per jaar. (Kan verhogen tot 3 miljoen op jaar basis). Wel uitsluitingen van bestaande ziektes. Gelukkig ben ik nog behoorlijk gezond van lijf en leden, dus speelt dit voor mij grotendeels niet mee. Wel hernia klachten, waarbij ik overigens in Thailand veel minder last van heb (zal het weer zijn), maar daar kan ik 100 mee worden. Dit is dus uitgesloten en ik kreeg 2 jaar wachttijd voor prostaat en ogen, gezien de leeftijd voor een ieder hetzelfde van toepassing. Ogen gelijk laten keuren en bleken 100 % oké dus nu wel in dekking en prostaat PSA 4.04 dus iets te hoog en wachttijd van 1 jaar.

  Het is natuurlijk alle waar naar zijn geld, maar voor mij betaalbaar en uiteindelijk de keuze geworden.

 25. Hans van Mourik zegt op

  Hans van Mourik zegt.
  Hallo Peter.
  Inderdaad ik heb de 1e 2 dagen via het infuus bloedverdunners gekregen en volgens de verpleegsters sterk,
  De volgende dag met medicijnen 4 stuks in 1 keer daarna de laatste dag 1x en alleen smorgens..
  Simvastine ook de 1e 2 dagen per infuus ,daarna 1 per dag savonds..
  Ik lees van te voren nooit de bijwerking,want anders geloof ik het dat ik dat heb.
  Wacht altijd tot dat ik iets vreemds voel of dat er veranderingen zijn.
  Tot nu toe voel ik me gewoon goed.
  Moet 5-07 weer voor controle naar het ziekenhuis.
  Mocht alleen 4 weken geen auto rijden.
  En advies 3 maanden niet vliegen,heb met de arts overgehad dat ik toch op 08-07 weer naar Thailand gaat.
  Ze zei toen tegen mij dit is een advies,maar er zijn nog geen onderzoekeningen gedaan,maar ze moet het tegen mij zeggen.
  Hans

 26. Hans van Mourik zegt op

  Hans van Mourik zegt.
  P.S. Alles wat ze gezegd heeft,( de arts ),staat in mijn medisch rapport.
  Dus ook van vliegen en auto rijden.
  Met al mijn medische rapporten, ga ik zodra ik in Thailand ben naar mijn Oncoloog (dokter Ratyrya tevens is zij mijn huisarts ) in het Ram Hostpitaal Changmai)
  Wat ik hier zo mooi vind ik kan al mijn medische gegevens ophalen via ,mijn MCL online.
  Tevens gaat het ook naar mijn huisarts dokter Besterveld in Leeuwarden.
  Hans van Mourik

 27. Hans van Mourik zegt op

  Hans van Mourik zegt.
  Dat klop Jan Beute.
  Operatie Darmkanker in het Changmai Ram Hospitaal 300000 Bath 11 dagen daar liggen.
  Maar dan ben je nog niet klaar,CT Petscan in het Bangkok Hospitaal Changmai 50000 Bath,want in het het Ram heeft geen CT Petscan.
  Chemo,s 12 stuks per keer 100000 Bath. 2 nachten daar liggen 2 liter chemo,flu 5 meent ik de chemo
  Kijkoperatie bij het begint ieder 1/2 jaar 40000bath. van 2013 tot 2015.daarna ieder jaar. pas in 2017 was het goed,maar ze willen toch nog 1x doen in 2018
  Ct scan in het RAM 30000 bath.
  08-09 moet ik weer een kijkoperatie en een scan maken en als het goed is volgens mijn arts dan over 2 jaar pas en als dan het ook goed over 3 jaar tot dat het om de 5 jaar wordt.
  Heb daar ervaring mee,rekeningen heb ik nog opgeslagen.
  Zowel van prostaat 2010 als darmkanker 2013
  Hans van Mourik

  • janbeute zegt op

   Beste Hans
   Ik heb twee jaar geleden een MRI scan laten doen ivm prostaat vergroting .
   PSA waarde was toen sky high .
   Deze MRI scan duurde ongeveer meer dan een uur , waarbij er aan het einde ook nog een contrast vloeistof in de bloedaders werdt geinjecteerd , de scan vond plaats in het Sripath hospitaal ook in Chiangmai en koste mij zoals ik het mij nog kan herrineren toen iets minder dan 15000 bath .
   Verleden jaar heb ik nog een keer een prostaat biopsie laten doen onder komplete verdoving daar ik toen op dat moment last van pijnlijke kloofjes had aan de anus .
   Deze biopsie incl alles waaronder 2 nachten verblijf in het Lamphun staats ziekenhuis in een eenvoudige privekamer koste mij nog geen 10000 bath .
   Gelukkig geen kankercellen gevonden , maar blijf wel onder kontrole om de twee maanden , en krijg medicijnen, dit alles bij een ervaren arts aldaar die ook nog eens goed verstaanbaar Engels kan spreken .
   En de PSA waarde is een beetje hoger dan normaal bij iemand van mijn leeftijd , maar is geen reden om zorgen over te maken .

   Groetjes van Jan en nog sterkte toegewenst .

 28. LOUISE zegt op

  Elke arts/chirurg wil graag terug laten komen voor welke foto/scan dan ook.
  Helaas heb ik mijn schouder op 2 plaatsen gebroken bij een val en deze chirurg wilde mij elke
  maand terug laten komen voor een scan.
  Dat het lichaam niet bepaald gelukkig is met die stralingen er door heen en ook de heren doktoren weten dat het ongezond is, toch laten ze je terug komen puur voor het geld.
  Schande.
  Borst onderzoek – de heren doktoren bevelen aan een mammogram en een ultra sound.
  Al een aantal jaren is bekend in de medische wereld dat een mammogram de boel kan verspreiden.
  Even heel simpel gezegd he.
  Dus dames, bij controle staan op alleen een ultra sound.
  Dokter vindt het niet leuk (minder centjes) maar een ultrasound wijst eveneens of er een bobbeltje zit.
  Ten tweede: Geen kijk-operatie doen, want er wordt toch altijd geopereerd.
  Dit zijn dus mijn persoonlijke ervaringen en tevens als men in internet duikt, vindt men ook dat een mammogram een negatievem, cq een nadelige invloed heeft op de borst.

  LOUISE

 29. Jan Hendriks zegt op

  Er wordt reeds lang heel wat geschreven over medische kosten verzekeringen en zo ook nu weer.
  Veel mensen lopen hier echter onverzekerd rond. Dezen worden dan geregeld beschreven als betergestelden. Uitzonderingen daar gelaten is dat echter beslist geen wet van Meden en Perzen.

  Ik was verzekerd bij AXA Unicover in Hong Kong wat een levenslange verzekering zou zijn en dus zette ik deze verzekering vol vertrouwen in Thailand voort waar ik mij begin 2003 definitief vestigde.
  Hier kreeg ik op zeker moment in het ziekenhuis te horen dat ik “moderate COPD” had. Ik was “genietend” van 2 tot 3 pakjes per dag een zware roker. Ik besloot onmiddellijk te stoppen. Net wat te laat, want in mijn neus gevormde poliepen moesten operatief verwijderd worden. Klaar liggend voor de slaapinjectie passeerde een cardioloog. Hij stopte, keek naar de monitor en zei “you have a heart problem”. Verbaasd vroeg ik waarom. Zijn atwoord was dat ik een onregelmatige hartslag had. Ik zei “oh maar dat hoor ik al mijn leven lang”. Maar hij was zeer beslist met het gevolg dat ik bij hem een poosje onder controle kwam. Ik begon het toen ineens soms wat benauwd te krijgen en ging meer meer en meer hoesten; reden voor de longarts nog een tweede inhaler voor te schrijven en natuurlijk ook Ventolin voor echt heel benauwde momenten. Desondanks kreeg ik het meer en meer benauwd.
  Toen mijn vrouw en ik voor een partie in Bangkok werden uitgenodigd stond mijn vrouw er de volgende ochtend op dat wij voor een tweede opinie in het Bumrungrad een longarts gingen consulteren. Deze die mij aanhoorde zei “een ogenblikje ik moet even een collega raadplegen”. Dat bleek een cardioloog te zijn. Deze keek mij aan, luisterde naar mijn hartslag om toen plotseling te zeggen “don’t move at all anymore sir”.
  Ik werd in een rolstoel geholpen en met rasse schreden naar ICU gereden en daar op bed gelegd. Slangetjes verbonden met een monitor werden aangesloten. Ik zei tegen mijn vrouw “het schijnt deze keer serieus te zijn!” Ik werd voorzien van een catheter. Na een paar uur kwam de cardioloog met een collega binnen. Hij verzekerde mij dat ik mij de volgende dag beter zou voelen.
  Dat bleek juist doordat ik 3 liter vocht kwijt was. Pas toen vertelde hij dat ik heel dicht bij een fatale hartaanval of ernstige beroerte was geweest door het vele water wat zich rondom mijn longen had opgebouwd. Hierdoor had de hartspier steeds harder moeten werken en was het afwachten hoeveel schade deze had opgelopen. Mijn vrouw had in feite mijn leven gered. Na 9 dagen mocht ik het ziekenhuis verlaten. Ik was bijna 10 liter vocht kwijt en mijn hart leek met behulp van wat electrische schokken weer normaal te functioneren.
  Ik was kwaad en heb toen zowel de cardioloog als de longarts waar ik oorspronkelijk onder behandeling was een brief geschreven. De cardioloog heeft toen gereageerd door mijn vrouw te bellen maar de longarts liet niets van zich horen.
  Vanaf toen bleef ik bij de cardioloog in het Bumrungrad onder controle wat groeide naar slechts om de 3 maanden.
  Mijn gewicht ging toenemen waar hij niet blij mee was. Hij raadde aan gezonder te gaan eten en minder alcohol te consumeren.
  IWat later begon ik ineens last te krijgen van spontaan in slaap vallen en niet fit voelen. Op zekere avond zei mijn vrouw “dit is niet gioed, ik breng je naar het ziekenhuis” maar ik weigerde en vond het heerlijk mij plat op bed te laten vallen. Mijn vrouw belde onze bevriende buren. Hij kwam onmiddellijk en zei “ik sta erop je naar het ziekenhuis te brengen”. Zijn vrouw reed. Hij en ik op de achterbank waar hij mij aan de praat hield. Mijn vrouw reed achter ons aan. Intuitief voelde ik dat naar Bumrungrad te ver was, BHP wilde ik perse niet dus werd het Sri Racha. Daar bleek dat mijn hartslag nog maar 20 was dus werd er snel een cardioloog opgetrommeld die mij vertelde dat ik op mijn borst een apparaatje bevestigd kreeg en dat ik naar ICU gebracht zou worden. De volgende ochtend zou hij dan kunnen besluiten wat gedaan zou worden. Dat bleek het plaatsen van een pace maker te zijn helaas een one lead. Een half jaar later werd ik ziek en werd ik in het Sri Racha opgenomen.Ik had een infectie maar men kon niet vinden waar. Mijn vrouw volgde e.e.a. met argusogen mede omdat ik met behulp van morphine in slaap werd gehouden. Toen ik in mijn slaap huilde vanwege pijn in mijn rug besloot zij mij over te laten brengen naar het Bumrungrad. Natuurlijk had zij de cardioloog daar van tevoren verwittigd en werd ik volgens mijn vrouw door hem en verpleegsters opgewacht en onmiddellijk onder handen genomen en daarna naar ICU gebracht waar ik pas de volgende middag bij mijn positieven kwam en om mijn vrouw riep. Het was een enorme opluchting haar te zien. Ik kreeg te horen dat ik de infectie zo goed als zeker bij het plaatsen van de pace maker in Sri Racha had opgelopen.Twee dagen later kwamen ineens mijn zuster, mijn oudste dochter en jongste dochter naar binnen stappen. Dat raakte mij natuurlijk diep en deed mij toen pas beseffen dat het nu een verdomd serieuze zaak was. Helaas kon men ook niet door MRI scannen de haard van de bacteria vinden. Uiteraard kreeg ik verschillende antibiotica toegediend ter bestrijding van de bacteria en mij beter te laten voelen.

  Sorry bovenstaande is een wat lang verhaal ter inleiding.
  Maar toen kreeg ik te horen dat AXA Unicover de verzekering op mijn 76ste als be-eindigd beschouwde.
  Een bevriende advokaat in Hong Kong zei toenj dit met de verzekeringsmij. te gaan opnemen met als resultaat dat men bereid was mij terug te nemen met uitsluiting van alles waaarvoor ik medisch behandeld was en wat daar moegelijk nog uit zou kunnen voort vloeien tegen een premie van HK$ 501,350.= per jaar! Ja, u leest het goed! en het zou een lachertje zijn als het niet zo’n ernstige zaak was.
  De advokaat had zich inmiddels verder in de materie verdiept en zei “Jan ik ben geschrokken want er lopen heel wat mensen onverzekerd rond. We moeten jouw verhaal doen bij het gouvernement, bij de assurantiekamer en beklag gaan doen met inschakeling van de media.” Ik voelde daar echter weinig voor omdat ik dan geregeld naar Hong Kong zou moeten gaan. En ik zei tegen hem “man je krijgt een leger van advokaten tegenover je”. Dingen zijn drastisch aan het veranderen; direkteuren van verzekeringsmaatschappijen moeten net als andere hun aandeelhouders goede winst tonen, dan krijgt hij een goede bonus en hoger salaris.
  In het Bumrungrad vertelden de artsen mij dat zij meerdere patienten hadden die niet meer verzekerd waren. Een van de artsen zei de maatschappij te vertellen “f… you, F… Y. ., en toen zeer luid F . . . Y O U
  om zich toen tegen zijn assiste te verontschuldigen. Hij zei “You pay many years while not needing them but at the time youy need them they close the umbrella! It’s a shame!
  Since then I paid everything myself, all together a considerable amount.
  Niet een ander verzekeringsmaatschappij accepteert mij meer vanwege leeftijd en zo ja dan uiteraard met uitsluiting van alles wat ik gehad heb en wat daar mogelijk uit voort zou kunnen vloeien.
  Vandaag of morgen zal mijn prostaat voor de tweede keer geschild moeten worden. Het grootste risico is natuurlijk kanker maar i.v.m. die mogelijkheid heb ik een living will laten opmaken waarin ik zeg dat de stekker eruit moet als dat monster serieus toe zou slaan.

  I want you to know that since I skipped whisky, vodka and cognac almost completely and drink mainly max 2 glasses of good red wine I feel better. I have limited my coffee-intake from 12-16 cups a day to 1-2 cups only. I eat more greens, eggs and animal fat and fish than before. Most of my medicines I slowly replaced, in consult with my cardiologist, by natural supplements.

  Voor de goede orde; ik ben sinds 1978 in nederland uitgeschreven. Terug gaan naar nederland is geen optie omdat ik al 40 jaar in Azie woon. Ik heb geen onderkomen meer in nederland. Ik zie mij niet bij een van mijn kinderen intrekken en hen op te zadelen met een probleemgeval. Dat zou ook niets voor mijn Thaise vrouw zijn. Wij zijn beiden gewend aan een fijn huis met flinke tuin wat een genot is van binnen uit op te kijken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website