Drugsprobleem in Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
23 april 2019

Een van de lastigste problemen in Thailand is het drugsprobleem. Bijna dagelijks te zien en te lezen in de media.

Bekend in de “Gouden Driehoek” was de opiumhandel. Weliswaar aangepakt, maar nooit uitgeroeid. Een gemakkelijker product werd de latere hennepteelt, ook bekend in Nederland. Eveneens is in beide landen bekend, dat zij als doorvoerland gebruikt werden. Thailand naar Singapore en Maleisië; Nederland naar België en Frankrijk.

Hoewel in Thailand veel yaba en ya ice gebruikt wordt, doet zich nu een nieuw probleem voor. Veel drugs worden nu synthetisch samengesteld met nieuwe grondstoffen, waardoor het moeilijker te bewijzen valt dat het om drugs gaat, maar ook welke gevaarlijke werkingen het heeft op gebruikers. De samenstellers hebben een zekere “wetenschappelijke” voorsprong op de drugsbestrijders, omdat niet bekend is welke chemische middelen zijn gebruikt en welke bewerking deze hebben gehad. Daarom komt de minister van Justitie Prajin Jungton met het voorstel om een laboratorium te bouwen voor de analyse van de chemische substanties en ook kennis op te doen over de samenstelling van de drugsgerelateerde producten. Daarmee worden tevens onbekende gebruikte stoffen in de databanken van het laboratorium opgeslagen.

Op deze wijze kunnen ook onbekende, dus “legale” middelen aangepakt worden. Omdat het om een miljardenomzet zullen criminelen altijd blijven zoeken naar nieuwe middelen en methoden en daardoor een zekere voorsprong blijven houden op de bestrijders ervan, dit ten koste van de vele slachtoffers en maatschappelijke schade.

No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Drugsprobleem in Thailand”

 1. Siamees zegt op

  Yabagebruik is volgens mij vooral een sociaal economisch drugprobleem.
  Men gebruikt het vooral om langer door te kunnen gaan, zo kan men meerdere baantjes uitvoeren en meer inkomsten genereren blijkt. Moest de rijkdom eerlijker verdeeld zijn en de mensen beter betaald worden zou er al een pak minder yaba gebruikt worden denk ik.

 2. ruud zegt op

  Het grootste probleem bij de verspreiding van drugs ligt in de bestrijding ervan.
  De kleine vaak minderjarige (onder de 18) drugsrunners worden niet consequent opgepakt, maar na het betalen van een kleine “boete” weer vrijgelaten, en zien nooit de rechtbank van binnen.
  Daardoor blijft het fijnmazige drugsnetwerk in stand.
  Als die jongens (en meisjes) allemaal van de straat zouden worden geplukt en worden veroordeeld, zou na een enorme piek in de “tuchtscholen” al snel een sterke daling in het drugsgebruik optreden, omdat het moeilijker is, om eraan te komen.

  Niet dat Thailand zoveel ruimte heeft in de tuchtscholen, dan zouden ze er nog wel een paar bij moeten bouwen.

  • Tino Kuis zegt op

   Sorry, ruud, maar dat is niet waar. Het zijn juist de kleine handelaren en drugsgebruikers die 60-70% uitmaken van de Thaise gevangenisbevolking. En dan zijn er nog de opvoedingskampen.
   Het zijn de grote producenten en handelaren die niet worden opgepakt. .

   • ruud zegt op

    Dat het grootste deel van de gevangenis vol zit met drugsgebruikers, doet niets aan mijn verhaal af.
    Dat bewijst alleen maar, hoe groot het drugsprobleem in Thailand is, dan wel hoe zwaar de straffen zijn, als je inderdaad veroordeeld wordt.
    Een jongen van 20 die ik ken kreeg 2,5 jaar aan zijn broek voor het bezit van 16 pillen.
    Op die manier krijg je de gevangenissen wel vol lijkt me.
    Waarom hij geen 14 pillen bij zich had ontgaat mij enigszins, want ik dacht dat de grens tussen eigen gebruik en handel op 15 pillen ligt.
    Maar die 15 pillen, kan misschien per politiebureau anders zijn.

    Ik geef toe, dat er, zonder de productie van drugs, geen drugsprobleem bestaat.
    Maar dat is een lastig op te lossen probleem, want dat lukt nergens op de wereld.

    Dat jongeren zich vrijkopen gebeurt gewoon.
    Dat zie ik regelmatig.
    Opgepakt met drugs en een paar uur later weer thuis en dat krijg je niet gratis.

  • Michael siam zegt op

   Stop met bestrijden! De war on drugs is allang verloren!! Goede voorlichting ,scholing en een rechtvaardiger inkomen bieden alternatieven waarmee je kinderen van de straat haalt. Oppakken en vastzetten opent slechts een nieuwe markt voor de handel. Ondanks de forse straffen in de ergste Thaise gevangenissen krijgt Thailand het drugsprobleem niet opgelost. Tijd om het over een andere boeg te gooien als je het aan mij vraagt;ik zal wel altijd mijn respect houden voor de Thaise ” way of life@ en ik heb de wijsheid ook niet in pacht,maar je ziet toch steeds bij strenge straffen geen opheffing van drugsproblemen.

 3. rene23 zegt op

  En wat te denken van het legaliseren van alle drugs?
  Alcohol is een gevaarlijke en verslavende drug en is wel legaal !!
  Maar ja, dan valt het hele juridische systeem in duigen en verliezen heel veel mensen aanzien en hun baan…

  • ruud zegt op

   Alle drugs legaliseren – en liefst gratis, want iedereen moet ervan kunnen profiteren.
   Dat lijkt me een mooie manier, om de mensheid uit te laten sterven.

   Beschouw facebook eens als een drug (en waarschijnlijk is de hele dag op facebook zijn hetzelfde als drugs gebruiken)
   Kijk dan eens om u heen in de wereld, hoeveel zwaarverslaafden er op de wereld rondlopen.

  • De Inquisiteur zegt op

   O jee. Ik drink bier.
   Nu ben ik een druggebruiker volgens jou … ?

   • Rob V. zegt op

    Ja, alcohol is een drug. Volgens sommuge definities eigenlijk een hard drug. Had alcohol vandaag ontdekt worden dan had het verboden geweest.

    Op Nederlandse middelbare scholen krijgen de kinderen les over diverse drugs, zowel soft als hsrd en wat de plus en minpunten van al die drugs zijn. Daar herinner ik me nog van dat alcohol eigenlijk een harddrug is maar maatschappelijk aanvaard en er dus discussie over is.

    “Is alcohol een harddrug? Ja, vooral in grote hoeveelheden is het een onvervalste harddrug”.

    https://www.drugsinfo.nl/publiek/vraag-en-antwoord/resultaten/antwoord/?vraag=10774

    Ik ben ook verslaafd hoor. In het weekend en af en toe door de weeks neem ik ook een paar glazen heerlijk bier, soms malibu-cola. 🙂

   • fred zegt op

    Uiteraard gebruikt U dan drugs. Het is niet opdat een drug legaal is het geen drug zou zijn. Ik denk dat iedereen wel akkoord is over het feit dat tabak en meer bepaald nicotine een zeer verslavende drug is.
    Zo is cannabis in sommige landen wel legaal en in andere illegaal. In vele landen bekijkt men Alcohol dan ook vanuit een heel ander opzicht dan bij ons.
    In de VS is Alcohol drinken in het openbaar ttz op een terras in sommige staten helemaal not done en soms helemaal verboden.
    Wij vinden Alcohol nogal heel plezant en algemeen aanvaard maar het is helemaal geen onschuldig goedje en gewoon een harddrug die miljoenen doden per jaar opeist. In de meeste wetenschappelijke onderzoeken is de klassering van Alcohol niet fraai.
    Uiteraard zijn er veel mensen die met Alcohol heel verantwoord omgaan ( de meerderheid) maar dat is ook zo voor andere drugs. De meerderheid van de gebruikers gaan evenzeer verantwoord om met XTC Coke en zeker cannabis.

    https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/welke-drug-is-de-gevaarlijkste/

 4. RuudB zegt op

  Er is met succes een algehele en wereldwijde gezondheidscampagne opgezet om gebruik van nicotine tegen te gaan. Met groots gevolg. Zelfs in Thailand wordt niet meer getolereerd dat bv in openbare gebouwen. in publieke ruimtes en in restaurants wordt getolereerd. Het hebben en gebruiken van een e-cigaret wordt tevens zwaar gestraft. Een dergelijke campagne zou ook voor alcoholgebruik moeten gaan gelden. Ik ben er groot voorstander van dat nuttigen van nicotine, alcohol, cannabis, etc. beperkt wordt tot de eigen privé en huiselijk kring. Zo ook religie. Handelen in harddrugs streng bestraffen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website