Hoe krijgen we het haperende toerisme naar Thailand weer op de rails? Deze vraag stond centraal tijdens een discussiemiddag op de Nederlandse ambassade in Bangkok.

Hoofdrolspelers waren, naast ambassadeur Joan Boer, enkele toonaangevende touroperators, drie airlines (China Airlines, EVA Air en KLM) en Harry Betist, sinds 1 oktober directeur van het vernieuwde Thais Verkeersbureau (TAT) in ons land. Dit alles onder leiding van Jan Lokhoff, niet alleen hoofdredacteur/uitgever van het reisvakblad Travmagazine, maar ook een groot deel van het jaar woonachtig in Hua Hin.

Volgens Betist vertoont het toerisme vanuit Nederland naar Thailand (210.000 Nederlanders in 2013) kenmerken van een jojo. De ene maand groeit het licht, een maand later daalt het weer. In juni en juli van dit jaar liep het toerisme terug, in augustus groeide het met vijf procent, terwijl september een min liet zien van 12 procent. Vanuit de hele wereld bezoeken mogelijk dit jaar twintig procent minder buitenlanders Thailand.

De demonstraties in Bangkok, gevolgd door de staatsgreep, de teruglopende wisselkoers en de moord op twee Britse jongeren op Koh Tao zijn gebeurtenissen die daar een rol in spelen, stelt ambassadeur Boer. Op dit moment is ook de krijgswet nog steeds van kracht en dat vinden toeristen niet geruststellend.

Volgens de Nederlandse diplomaat blijft het naar verwachting de komende anderhalf jaar in Thailand rustig. Dat is een goede zaak voor het toerisme. Achter de coulissen zijn de militaire machthebbers bezig met fundamentele veranderingen op velerlei gebied, tot zelfs op hoog niveau.

De vraag is volgens Boer of de rust alleen aan de oppervlakte blijft; enige twijfel over de gang van zaken is gerechtvaardigd, vooral waar het gaat om zaken als persvrijheid en intimidatie van critici.

Bedreiging voor het toerisme naar Thailand is de toegenomen aantrekkingskracht van Myanmar, waar buitenlanders onder meer ongerepte eilanden kunnen bezoeken. “Een Walhalla voor alle smaken”, aldus Boer.

In dat kader accepteren de touroperators dat Thailand niet alleen maar dé bestemming is, maar eerder een ‘hub’ naar andere landen in de regio, zo verwoordde Ernst Otto Smit van Green Wood Travel de groeiende samenwerking met de TAT.

In overleg met andere diplomatieke vertegenwoordigingen zal de media in Thailand worden verzocht schokkende foto’s (zoals over de moorden op Koh Tao) niet meer te plaatsen. Om het imago van Thailand te beschermen, praten de diplomaten hierover ook met politiefunctionarissen.

Volgens Richard Brouwer, directeur bij Diethelm Travel, vertonen de grote touroperators op/in Thailand nog groei, maar is dat vooral te danken aan het feit dat ze kapitaalkrachtig genoeg zijn om valutaschommelingen af te dekken. Voor kleine ondernemingen zijn reizen naar Thailand de laatste maanden circa 10 procent duurder geworden.

Coby van Dongen, commercieel directeur van De Jong Intra Vakanties, is geschrokken van de terugloop van het aantal toeristen naar Thailand, terwijl Maleisië daarentegen aantrekt. “De toerist voelt het in Thailand onderhuids broeien’, meent Van Dongen.

Opmerkelijk is de groeiende rol van de sociale media bij de beslissing om al dan niet naar Thailand op vakantie te gaan. Het belang van blogs is te lang onderschat. Er hoeft maar iets te gebeuren en bloggers slingeren de gebeurtenissen de wereld over.

Een duidelijk voorbeeld vormt Phuket. Problemen met de lokale maffia worden op blogs breed uitgemeten en dat bracht de militaire machthebbers onlangs tot ingrijpen. Volgens honorair consul Seven Smulders (Phuket) hebben de militairen de zaken rigoureus aangepakt, maar is het de vraag of de problemen daarmee zijn opgelost. De jetski-scams blijven doorgaan, maar meer verborgen. “Het is beslist veiliger geworden op Phuket, maar het zal lang duren voordat de ingevreten corruptie enigszins is ingedamd”, stelt Smulders.

De Nederlandse deelnemers aan de discussie waren vooral naar Bangkok gekomen om (tegen betaling) deel te nemen aan de jaarlijkse Midnight Run van zes of twaalf kilometer vanaf het Amari Watergate hotel. Het geld is bestemd voor het weeshuis Baan Gerda in Lopburi, waar kinderen wonen die met HIV zijn besmet. Aan het eind van de bijeenkomst op de ambassade bracht veilingmeester Jan Lokhoff nog een aantal zaken onder de hamer. De twee business class tickets die de KLM ter beschikking stelde, brachten met 3500 euro het meest op. In totaal kunnen de organisatoren nu 22.000 euro overhandigen aan dit goede doel.

N.b.: foto homepage van links naar rechts Joan Boer (ambassadeur), Ernst-Otto Smit (Green Wood Travel) en Jan Lokhoff (Travmagazine).

25 reacties op “Discussie op NL-ambassade: tegenvallende groei toerisme naar Thailand”

 1. ruud zegt op

  Vreemd dat er niet wordt gesproken over de strandstoelen.
  Als ik ergens niet naar toe wil, is het wel naar een strand met alleen jetskis en parasailing, maar geen strandstoelen en geen eten en drinken.
  De uitbaters van die strandstoelen waren naar mijn mening het vriendelijkste en beleefdste ondernemers van Patong Beach.
  Misschien dat andere mensen andere ervaringen hebben gehad, als ze bij andere verhuurders hebben gezeten, maar dit zijn in ieder geval mijn ervaringen.

 2. william zegt op

  Ik denk dat het wel goed is dat de toerisme terugloopt in Thailand, misschien zet het dan de thai aan het denken waar ze mee bezig zijn in dit land. Ik denk dat een groot aantal mensen die al een keer naar Thailand gekomen zijn wel een beetje uitgekeken zijn, over het algemeen zijn de prijzen zeker niet goedkoop meer, vriendelijke mensen ( is zeg veel schijn ), russisch roulette op de wegen, om maar niet te spreken over de kwaliteit van de wegen, cultuur en geloof ? vanmorgen nog op het nieuws hier, monnik schiet 24 kogels in een meisje van 15 jaar, nee de thai denkt niet, wil het ook niet en accepteerd zeker geen adviezen van outsiders van hoe ze het hier beter zouden kunnen doen.

 3. David H. zegt op

  A) “In overleg met andere diplomatieke vertegenwoordigingen zal de media in Thailand worden verzocht schokkende foto’s (zoals over de moorden op Koh Tao) niet meer te plaatsen. Om het imago van Thailand te beschermen, praten de diplomaten hierover ook met politiefunctionarissen”

  Dit noemt men in mensentaal ; iets onder de mat vegen …..

  B) “De toerist voelt het in Thailand onderhuids broeien’, meent Van Dongen.”

  Blijkbaar weet men zéér goed wat er scheelt maar WAT.. er aan te (willen) doen ….er is nu een stilte .ja , …. maar zou best wel eens een stilte voor de storm kunnen worden als men zeer lang wacht met democratische verkiezingen

  • Lex k. zegt op

   Beste David, jij zegt ” In overleg met andere diplomatieke vertegenwoordigingen zal de media in Thailand worden verzocht schokkende foto’s (zoals over de moorden op Koh Tao) niet meer te plaatsen. Om het imago van Thailand te beschermen, praten de diplomaten hierover ook met politiefunctionarissen”

   Dit noemt men in mensentaal ; iets onder de mat vegen …..”

   Mijn vraag is dan plaatsen wij in Europa dat soort expliciete foto’s dan wel in de krant, ik dacht het niet, is dat dan ook onder de mat vegen?? of ligt dat anders, de foto’s die de Thaise media plaatsen of uitzenden zijn af en toe ronduit schokkend te noemen; plat gereden brommer bestuurders, vermoorde mensen voluit in beeld, liefst met alle bloederige details erbij, van mij zo er best een beetje “gecensureerd” mogen worden.

   Met vriendelijke groet,

   Lex K.

 4. Khun Peter zegt op

  Goed artikel Hans. De reisindustrie begrijpt heel goed dat de Thai zich in de voet aan het schieten is. Echte Thailand specialisten zijn er bijna niet meer. Touroperators doen aan risicospreiding en bieden nu veel meer Oost Aziatische landen aan in het reisprogramma. Thailand is te instabiel en er is elke keer wel wat. Even opsommen:
  – Overstromingen
  – Bussen die verongelukken
  – Treinen die ontsporen
  – Levensgevaarlijk verkeer
  – Toeristen die verdrinken
  – Veerboten die zinken
  – Oplichting van toeristen
  – Milieuvervuiling
  – Steeds meer criminaliteit zoals verkrachting en moord op toeristen
  – Oververtegenwoordiging van Russen

  En dan hebben we het nog niet over de zaken die de ambassadeur noemt zoals rellen, politieke onrust, staatsgreep, krijgswet, avondklok, etc, etc.

  Het zijn zaken waar de gemiddelde toerist niet blij van wordt en de mondiale toerist heeft keuze genoeg. Nee, Thailand zal snel uit een ander vaatje moeten tappen anders is het tij niet meer te keren. Maar het zal wel net zo zijn als bij de overstromingen, veel praten en weinig doen.
  Vietnam, Cambodja, Laos en Birma lachen in hun vuistje….

  • Sjaak S zegt op

   Wat je hier opnoemt komt me bekend voor..daarvoor hoef je als Nederlander niet ver voor te reizen, want dit gebeurt in Europa net zo. Maak maar eens een reisje naar Turkije of Spanje…of Italië..

   • Sir Charles zegt op

    Begrijp dat je het wil opnemen voor ons geliefde Thailand beste Sjaak maar dan kun je het ook omdraaien want feitelijk zeg en bevestig je dat het dus eigenlijk vanwege de door Peter genoemde misstanden ook niet raadzaam is om als Nederlander naar Thailand te gaan bovendien komt daar het nadeel nog bij dat je wat verder moet reizen en een ticket duurder is dan naar de door jouw als voorbeeld genoemde Europese landen wat voor veel Nederlanders kan meewegen in de besluitvorming.

    Ongetwijfeld heb je gelijk doch daar is niets mee gezegd want de discussie is toch hoe de groei van het toerisme naar Thailand te bevorderen, te onderscheiden van andere landen waaronder Europese.
    Niet om het te bagatelliseren want de genoemde misstanden gebeuren in andere landen en dicht bij huis toch ook dus ach wat maakt het uit.

   • Frans Nico zegt op

    De vergelijking gaat niet geheel op, khun Sjaak. Turkije is geen Europa maar Azië, net als Thailand. Spanje is niet te vergelijken. Ik woon al 11 jaar een groot gedeelte van het jaar aan de Costa Blanca en ik ervaar het als een voor toeristen stabiel vakantiegebied waar je ook nog met je Euro kunt betalen (dus geen valutaschommelingen). Natuurlijk gebeuren in elk land bepaalde dingen die een toerist kan afschrikken, maar het door khun Peter opgesomde lijstje is in Europa half zo kort.

    • Sjaak S zegt op

     Ok, hier gaat ie,
     -overstromingen: Duitsland 2012/2013?
     -Bussen die verongelukken: regelmatig tijdens mijn vele reizen van Landgraaf naar Kerkrade gehoord. Ook weer Duitsland en Frankrijk. In Thailand rijden verhoudingsgewijs veel meer bussen, dus het aantal ongelukken zal in totaal ook veel hoger liggen.
     -Treinen die ontsporen: de IC en TGV? Ook weer in Duitsland meerdere malen gebeurd.
     -Levensgevaarlijk verkeer: ja, hier in Thailand gaat het er “wild” aan toe, maar het meest onveilig voelde ik me op de Duitse Autobahnen en in de steden. Ondanks sommige gekken, ervaar ik het chaotische verkeer hier – als je het begrijpt – gemakkelijker. Het klinkt hier onveilig, vanwege de onwetendheid van veel mensen hier en de meeste ongelukken (vooral die met motorrijders en toeristen, zijn vaak alleen voor degenen gevaarlijk die zelf de oorzaak zijn: te snel rijden, dronken rijden enz). Ik ben gestopt met het rijden naar Frankfurt met de auto, omdat ik op deze weg van 270 km IEDERE keer aan ongelukken voorbij moest rijden, zowel heen als terug.
     -Toeristen die verdrinken. Ik denk niet dat dit iets typisch Thais is. Dat kan je overal gebeuren.
     -Veerboten die zinken. Ik kan me nog aan het drama tussen Duitsland en (ik geloof Zweden herinneren). Ga je met een fatsoenlijk bedrijf op zee, zal dat net zo min of meer gebeuren als in ergens in Europa. Of je gaat met de goedkoopste in zee… daarmee verhoog je het risico.
     -Oplichten van toeristen. In welk land op deze wereld wordt dat niet gedaan?
     -Milieuvervuiling. Mee eens. Vooral in de grote steden. Mensen zijn zich niet bewust welke schade ze aanrichten, maar ik heb al erger gezien. In Europa schijnt men er nu iets meer aan te kunnen doen.
     -Criminaliteit en verkrachting van toeristen. Ook dat is niet iets dat specifiek alleen in Thailand voorkomt. Let je op waar het gebeurt. Is het ook niet iets dat nu “nieuw” is in Thailand. Daarvoor waarschuwde men al 36 jaar geleden want het gebeurde toen ook al. Ga niet alleen ’s nachts het strand op. Zeker niet als vrouw. Dat geldt ook overal.
     -Onze “vriendelijke” Russen… die gaan intussen ook overal heen. In Thailand gelukkig vrijwel geconcentreerd in bepaalde gebieden, maar je vindt deze species overal. Ik heb er ook helaas als steward veel mee te maken gehad.

     Ja, inderdaad, je hebt geen valutaschommelingen, maar ik heb een aantal jaren geleden een vakantie gehouden in Frankrijk… je betaalde op het terras in een kleine stad 5 Euro voor een pilsje.. In Spanje betaal je ook gemakkelijk bijna 2 Euro voor eentje… hier in Thailand zo rond de 80 baht. En eten kun je hier al vanaf 30 baht, wanneer het iets duurder wordt, 300-400 baht. Het kan duurder, dat ligt aan jezelf. Over prijzen voor maaltijden wil ik het nog niet eens hebben.

     Maar, wanneer dat allemaal redenen zijn om niet naar Thailand te komen, des te beter. Ik houd niet van toerisme (ik ben er zelf ook een hoor). Toen ik voor het eerst naar Azië kwam, was dit omdat ik blij was weg te zijn uit Europa, waar je als toerist nauwelijks iets meekreeg van het normale leven. In Thailand en andere delen van Azië, was dat nog avontuurlijker. Je moest alles zelf zien te regelen. Ik reed honderden kilometers met een bus door de Sumatraanse jungle destijds en het duurde een week voordat ik van het Tobameer tot aan Jakarta kwam… dat was spannend en voor mij “vakantie”. Nu leef ik hier, voor het gemak in de buurt van een stad, maar kom bijna nooit op het strand. En als ik erheen ga, zoek ik een strand zonder toeristen op. Soms wandel ik wel eens op het strand in Hua Hin en vraag me af wat de mensen die daar in hun stoelen hangen eigenlijk zoeken. Ieder het zijne, moet ik dan weer zeggen, maar echt, voor mij mogen al die strandstoelen, jetskies, kitesurfers en wat dan ook weg. Ik kan het missen als kiespijn. Ik heb niks tegen de mensen die het doen. Het is mijn persoonlijke instelling. Ik houd niet van toerisme. Niet op zo’n grote schaal. Een van de redenen waarom ik destijds bij een vliegtuigmaatschappij wilde werken, was dat ik naar landen kon reizen, zonder dat ik zelf daarvoor moest betalen en zonder dat ik daar de toerist moest uithangen. Kan best zijn dat het toerisme geld in het Thaise laadje brengt.. het zou beter zijn wanneer ze dit op een andere manier oplossen. Toerisme is jezelf verkopen. Het is het lichaam van je eigen land prostitueren voor geld. Meer niet. Overal waar het massaal gebeurt, heeft de lokale bevolking er weinig aan.
     Ook hier in Thailand, zijn in de eerste plaats de grote hotels en ondernemingen die ervan profiteren. Daarom wil men een oplossing zoeken, omdat er een paar mensen in de top zijn die hun inkomsten achteruit zien gaan. Hier gaat het niet om de kleine man, die een paar baht kan verdienen aan een toerist. Het is (naar mijn mening) altijd weer vriendjespolitiek en het gaat om de rijken nog rijker te maken.

     • Sir Charles zegt op

      Een lang betoog maar wederom nietszeggend hoe het haperende toerisme naar Thailand weer op de rails te krijgen.
      Er wordt toch door niemand bestreden dat in Europa geen vervelende toestanden gebeuren, wél dat die vervelende toestanden niet bepaald bevorderlijk kunnen zijn voor het toerisme en daar zal elk Europees land maar ook Thailand iets aan willen gaan doen, dát is de discussie.

     • Frans Nico zegt op

      Beste Sjaak,

      Ik vraag mij in gemoede af wat je in Thailand zoekt. Je hele epistel ademt dat van een querulant. Of ben je alleen maar een pechvogel die steeds op het verkeerde tijdstip op de verkeerde plaats is. Er zijn tientallen zo niet honderden voorbeelden die het tegendeel van je kritiekpunten bewijzen. Kom op, het leven is te mooi om jezelf in beklag te dompelen.

      Met vriendelijke groet,

      Frans Nico.

 5. Rob V. zegt op

  Ik denk niet dat de wisselkoers een merkbare invloed hebben. Hoeveel mensen zijn zich bewust van koers schommelingen. Normale toeristen zullen het niet echt weten. Reguliere Thailandgangers wel, maar hoeveel daarvan stellen hun vakantie of overwintering uit/af wegens een wat mindere koers?

  En de lugubure foto’s zie je ook niet echt in de Europese reguliere media (krant, tv). Misschien in sensatieblaadjes maar de doorsnee Nederlander zal geen lugubere foto’s (hebben) zien.

  De atmosfeer van politieke onrust en negatieve gebeurtenissen (moorden) lijken mij een veel belangrijkere factor. Plus dat men hier simpelweg nog de knip redelijk gesloten houdt. Er is toch nog best wat onzekerheid, dan kies je minder snel voor een verre, dure reis. In Spanje zit je dan ook lekker warm voor weinig geld (vliegkosten en veel regio’s goed betaalbaar).

  Wat wel nodig is voor Thailand: politieke rust, betere aanpak van maffia praktijken (daar zetten ambassadeurs inclusief Joan Boer zich gelukkig voor in).

 6. chris zegt op

  Ik durf wel te zeggen dat ik na 25 jaar onderzoek in de toeristische sector, met name op het gebied van trends en als auteur van de eerste 4 jaargangen van het Trendrapport Toerisme van mijn toenmalige werkgever NRIT te Breda, enige kennis van zaken heb over het onderwerp van deze posting.
  Het is -volgens mij – zeer voorbarig om ontwikkelingen die zich van het ene op het andere jaar voordoen in de groei of de afname van het aantal toeristen (naar welk land dan ook) eenduidig te verklaren. Sommige ontwikkelingen en voorvallen zijn ook niet of nauwelijks bekend bij de toerist. Welke Nederlandse toerist weet dat de taxitarieven in Thailand in december omhoog gaan? Is er 1 toerist die daardoor zijn vakantieplannen wijzigt? Kan de daling van het aantal toeristen dan worden toegeschreven aan het verhoogde taxitarief, de verhoging van water en elektriciteitsprijzen, de verhoging van het straat-eten van gemiddeld 30 naar 35 baht? Komen er meer toeristen omdat de prijs van de benzine met ingang van vandaag omlaag gaat? Nee, natuurlijk niet.
  Voor een coorecte analyse is een onderzoek naar de cijfermatige ontwikkeling van een aantal jaren achter elkaar nodig. Factoren die een opgaande of neergaande trend verklaren moeten niet alleen in het bestemmingsland worden gezocht (zoals een verslechterend imago, maffia-praktijken, media-exposure van ongelukken ed) maar zeker ook in het land van herkomst van de toerist (bezuinigen op vakantie door economische recessie, minder aanbiedingen van toeroperators en airlines, concurrentie van andere vakantielanden).
  Natuurlijk helpen een stabieler politiek klimaat en minder overlast voor toeristen in het imago maar een instabiel klimaat en minder maffia-praktijken zijn zeker niet de enige en welicht zelfs niet de belangrijkste verklaring van de teruggang van het aantal Nederlandse toeristen naar Thailand.

  • Gringo zegt op

   Ik ben het deze redenering wel eens, sterker nog, het gaat mij nog niet ver genoeg. Als je praat over tegen- of meevallende aantallen toeristen zul je willen weten, waar die verschillen optreden. Cijfers dus over inkomend toerisme vanuit regio’s, landen, maar ook wat die cijfers daadwerkelijk betekenen voor de revenuen van Thailand. Ik bedoel daarmee, komen er minder toeristen uit landen, die weinig of veel geld in Thailand besteden en wordt dat (meer dan) gecompenseerd door toeristen uit andere rijkere landen, waarvan de toeristen goed geld besteden.

   De titel spreekt van “tegenvallende groei”, dus er is groei, maar de toename valt tegen. Wat had het dan moeten zijn? De TAT heeft onlangs een grote campagne in Frankrijk en de Benelux georganiseerd en verwacht een groei van 5% in aantallen toeristen uit de Benelux, zie:
   http://www.tatnews.org/thailand-enhances-tourism-marketing-promotions-in-france-and-benelux-countries/
   Is dat tegenvallend?

   Voor Thailand is natuurlijk elke toerist méér belangrijk, ongeacht het land van herkomst. Maar we moeten als Nederland nu ook weer niet een grote broek aantrekken alsof wij wel even het toerisme in Thailand “op de rails” zullen zetten. Het grootste aantal toeristen naar Thailand komt nog altijd uit Azië, ruim 70%. Het Nederlands aandeel is ongeveer 1% van het totaal aantal toeristen. Daarbij vermoed ik dan wel dat een extra vliegtuig vol Chinezen minder geld oplevert voor Thailand dan een extra vliegtuig vol Nederlanders.

   Belangrijk is dus niet alleen het aantal toeristen, maar ook wat die toeristen daadwerkelijk betekenen voor de Thaise economie.

   • l.lagemaat zegt op

    In mijn 2 postings 5/6-’14 en 15/8-’14 heb ik o.a.een analyse gegeven van de landen waar de toeristen
    vandaan kwamen en de toename c.q.terugloop van deze toeristen uit die landen.
    Z.O.Azië (-17%) en Duitsland (-9%)
    Momenteel zou Rusland aan het rijtje toegevoegd kunnen worden.
    Oorzaken een sterk teruglopende olieverkoop waardoor de roebel onder druk komt/kwam te staan,een
    negatief reisadvies (denk aan het neergeschoten passagierstoestel) en politieke onrust in het
    land.
    Ook Zuid -THailand is niet aan te raden:bermbommen,vermoorden van leerkrachten/militairen en het afbranden van scholen.Elek week lees je dat in de kranten of zie je dat op T.V.
    Doordat overal de economie weer stagneert (lagere beurskoersen,goudprijzen,e.d.)zullen de mensen
    een vakantie niet meer als prioriteit zien.

    groet,
    Lodewijk

 7. c.koppenol zegt op

  laat ze zorgen dat het veilig wordt.
  Ik heb zoveel verbeteringen gehoord van de nieuwe regering,
  maar zoals de verhalen allang de ronde gaan over b.v de
  problemen met de verhuurders van de jetski in Phuket en Pattaya.
  Ze hebben alle strandtentjes opgeruimd,maar pakt toch de echte ellende aan.

  Groetjes

 8. Inge zegt op

  Hallo,

  Van veel mensen hoor ik dat ze momenteel niet willen vliegen, waar heen dan ook,
  in verband met Ebola verspreiding over de wereld. Dus, misschien speelt dat ook mee
  dat het toerisme naar Thailand niet aantrekt.
  Wij gaan in januari “gewoon” naar Thailand, maar wij willen dan ook heel graag onze
  kleindochter van 7 maanden zien.
  Inge

 9. Thailand John zegt op

  In mijn ogen is het niet zo vreemd dat het toerisme uit Nedrland terug loopt. Als je alle negativiteit leest over de afgelopen tijd omtrent Overstromingen, Overvallen, Moorden, Slecht functionerend rechtsysteem, corrupt rechtsysteem. Slecht werkende politie en corrupte Politie. zeker in de plaatsen Bangkok, Pattaya, Puket etc. Veelal geen goede service ten aanzien van de toeristen.Vaak proberen deze veel meer te laten betalen als dat het werkelijk kost. De problemen aan de stranden met Jetski maffia, Vaak vuile stranden en vervuild zeewater. En dan de problemen Taxis, motorbiketaxi, en dan de problemen met de tuktuk taxis in Bangkok en Puket.Het politieke gerommel en de problemen tussen de geelhemden en de rode.Dit alles werkt niet bevorderend en draag zeer zeker niet bij aan het bevorderen van het toerisme en een beter aanzien van Thailand. Veel mensen in Nederland halen nog steeds hun wenkbrauwen op als je ze verteld
  dat je naar Thailand gaat. Beter en betrouwbaar rechtsysteem, stabiele politiek, goed en betrouwbaar functionerende politie macht. Correcte en goede behandeling van de toeristen en het verbeteren het Taxi en moterbikesysteem.En betere service naar de toeristen en schone stranden en schoon zeewater en een goed werkend afval systeem met goede vuilverbranding en Het tegen gaan van het storten van afval her en der. Zal bijdragen tot het verbeteren van het toerisme en het aanzien van Thailand zeker verhogen. Het is niet overal kommer en kwel. En als laatste een goede en correcte behandeling bij ziekte en ongevallen en opname in het ziekenhuis met correcte prijzen en geen woekerprijzen ook voor de medicijnen .Want die zijn veelal heel erg duur, te duur. En als laatste een goede infrastructuur en wandelpaden , want in steden als Pattaya, Bangkok, Puket, Hua Hin is dit veel al afgrijselijk slecht.
  Maar ik ben bang dat dat nog heel lang zal duren , voordat de ogen echt open zullen gaan en er echt daadwerkelijke veranderingen zullen komen. Jammer want het is een mooiland wat veel te bieden heeft.

 10. Johan Reiziger zegt op

  Er is niets ergs aan de hand, zoals altijd prima en veilig en goedkoop, poitiek is alles rustig, was nog nooit zo veilig in Thailand, blijft een leuk gastvrij land. Chinees toerisme comenseerd wegbijvende EU tourist als deze al wegblijft. Dat doemdenken op de ambassade is nergens goed voor .

  groeten van Kho Samui van Johan

 11. Rene Martin zegt op

  Met een aantal mensen ben ik het eens dat we ook moeten kijken wat er in Nederland gebeurd maar ook met John dat er veel in Thailand zelf moet gebeuren want de Nederlanders die ik in Thailand als toerist ontmoet zijn daar meestal niet voor de eerste keer en die zien ook dat Thailand veranderd. Service in de toerisme sector wordt steeds minder (m.n. Bangkok) en dat komt doordat de managers in die sector niet meer de mensen kunnen aantrekken die ze willen want in Thailand is vrijwel geen werkeloosheid en dus ze moeten iedereen wel aannemen. daarnaast zijn de prijzen in de horeca de afgelopen +/- 10 jaar met bijna 100 % gestegen.(bron Stickman blog) Dit jaar is Thaliand natuurlijk diverse malen internationaal slecht” in het nieuws geweest zoals de demonstraties, staat van beleg, fraude in de toeristensector, de opmerking van de premier over de bikini’s en nu weer dat een prof in de geschiedenis aangeklaagd wordt omdat hij iets heeft gezegd over een koning die al een paar honderd jaar dood is. Zelf was ik ten tijde van de demonstraties in een hotel in het demonstratiegebied en vond dat niet echt een goede vakantieervaring. Dit soort ervaringen worden door de sociale media vaak uitvergroot en dat heeft impact. In het aantal toeristen wat naar Thailand kwam is ook veel ruis want ik ken enkele mensen die als leraar Engels werkten en steeds een run moesten doen om een visum te halen aangezien het bedrijf/organisatie waar zij voorwerkten niet de mogelijkheid had dit voor hun aan tevragen. De laatstetijd komt er op de buitenlandse blogs in Thaialand steeds meer naar voren dat mensen die vaker,naar Thaialand komen worden geweigerd. Dit laatste kan ik niet zelf beamen maar waar vuur is is ook …….. Uiteraard zal Myanmar de komende jaren belangrijker als toeristen bestemming worden want ze hebben vergelijkbare zaken in de aanbieding als Thailand alleen een minder goede infrastructuur.Gelukkig heeft Thailand nog veel te bieden en daarom zal ik dit land zelf niet de rug toekeren maar ik hoop wel dat het e.e.a. veranderd.

 12. john zegt op

  Er zijn zeker veel oorzaken te noemen waarom er minder touristen naar Thailand komen,en hier is de negatieve berichtgeving in de media ook medeschuldig.
  Verder de onzekerheid in de visa bestemmingen ,die steeds veranderen,en waar veel mensen niet meer weten,hoe,of wat.
  Het schoonvegen van de stranden door het militair,waarbij velen niet zeker zijn of ze überhaupt nog een strandstoel krijgen.
  Op Patong waar men nog steeds voor een groot deel afhankelijk is van de tuk tuk maffia,die taxi prijzen verlangen die ver over het normale liggen.
  Ook tijdelijke militaire acties om deze corruptie tegen te gaan,zijn niets anders als een tijdelijke Show,zonder enig effect,
  Verder zie je in Bangkok steeds meer taxibestuurders die hun meter niet gebruiken(sorry zeurpiet)en bovendien bepaalde ritten helemaal weigeren,omdat ze het financieel niet aantrekkelijk vinden.
  Dit zijn alleen een paar voorbeelden,en je kunt zonder lang na te denken deze lijst nog langer maken.
  Niet lang geleden ,heb ik op Thaiblog.nl. de raadslag gelezen,je hier niet aan te ergeren,omdat je anders je eigen vakantie vergalt.
  Volgens mij niet nadenken,roze bril,je laten blenden van de Thaismile,en ook het genot van veel alcohol helpen hier ook geweldig.
  Dat er nu 20%toeristen wegblijven,is een teken dat er steeds meer mensen zijn,die misschien geen roze bril hebben,en niet bereid zijn hierover weg te kijken.
  Veranderingen worden niet altijd bereikt van ,,zeurpieten”,maar zeker meer dan van die mensen die alles accepteren.

 13. Nico zegt op

  Niet zo zeer van belang voor touroperators maar als Thailand de enorme potentie van overwinteringsgasten wil bevorderen moeten ze duidelijk minder xenofoob worden.

  Als toerist wil je je in een land graag welkom voelen.

  Waarom visa niet per post mogelijk zijn zoals voorheen is voor mij onbegrijpelijk.
  Waarom geen double of triple entry zonder visarun.

  Waarom overwinteraars dwingen tot 1 of 2 visaruns waar ze geen behoefte aan hebben is onbegrijpelijk.

  Waarom soms enorme rijen bij immigration op BKK terwijl de gezichten van de Immigration Officers in schril contrast staan met de “land of smile” slogan.(land eens in Kuala Lumpur en je bent binnen 10 minuten voor 90 dagen gestempeld door “smilende immigration officers op weg in een taxi die zonder morren op de meter rijdt.)

  Waarom het pensionados alleen makkelijk maken als ze een achterlijk dure Elite Card aanschaffen.

  Wij gaan altijd naar het noorden en vinden de mensen tamelijk aardig.
  Alleen die enorme xenofobie! Dat krijg je ervan als zelfs universitair geschoolden nauwelijks het Engels beheersen.

  Ik heb niet de illusie dat ik de Thai ooit volledig zal kunnen begrijpen.
  De Thai moeten echter uit eigenbelang proberen de farang te begrijpen.
  Zonder de navelstaarderige,egocentrische en beperkte blik op de wereld kan alles zich makkelijker ontplooien.

  Maar ja! Toch nemen wij alles voor lief omdat we heimelijk een beetje verliefd zijn op Thaland.

 14. noah zegt op

  Iedereen mag zijn beweegredenen hebben om het voor Thailand op te nemen of ze te bekritiseren. Ieder zijn goed recht en ieder zijn vrije meningsuiting. Dit is het Thailandblog en de posting gaat over toerisme in Thailand! Waarom dan weer beginnen over Nederland of Europa? Appels met peren vergelijken en totaal geen mening hebben over de posting waar dit artikel over gaat! Alle cijfers mag voor mij, alle links mag van mij, maar als de vele bloggers of expats die veel in Thailand komen of er wonen, pak m beet de laatste 5 jaar het toerisme niet hebben zien teruglopen dan heeft men een plaat voor de kop en komt liefde maakt blind zeker uit! Niet alleen voor de Thaise vrouw of man, maar ook voor het land Thailand!

  • Sjaak S zegt op

   Ik denk dat de trend om geen lange vliegreizen te maken niet alleen maar met de situatie in Thailand te maken heeft. Ik heb jaren in de luchtvaart gewerkt als steward. Dat wil niet zeggen dat mijn kennis van zaken alleen maar tot het uitschenken van een glaasje wijn beperkt was, maar dat er wel degelijk gesprekken tussen niet alleen collega’s maar ook met mensen die kennis van zaken hadden, gevoerd werden.
   Iedere keer dat er een krisis was, zoals nu de verspreiding van het Ebola Virus, de dreiging van een grote groep fanatische moslims en de twee grote vliegtuigrampen, besloten veel mensen toch maar liever met de auto op vakantie te gaan. Bovendien door de voortdurende economische problemen in Europa, kunnen ook veel mensen het zich niet meer permitteren om verre vakanties te gaan houden. Ze zijn blij als ze aan het eind van de maand nog rond komen.
   Dan kun je Thailand nog zo aantrekkelijk maken. En het is ook een verschuiving. Wanneer het toerisme in het ene gebied toeneemt, zal het (volgens mij) in het andere afnemen.
   Na dit alles ga je keuzes maken…. en dan kan het zijn dat Thailand niet meteen de voor de hand liggende keuze wordt.

 15. Harold zegt op

  Al die reacties lezende kreeg ik het gevoel, dat bij heel veel mensen, zeggend met een glimlach , de frustratie los komt over hoe het in Thailand gaat.
  Ik kom al 23 jaar in Thailand en de laatste 10 jaar leef ik permanent in Pattaya, ik hou van strand en de zee.

  De eerste jaren waren de vliegtuigen overvol en ook het strand was vele seizoenen (over) vol bezet.

  Voor diegeen die de oogjes open hadden, zag je dat het tourisme aan het terug lopen was en de laatste 5 jaar ging dit in rapper tempo, zeker wat de westerse tourist betrof. Opkomst van de russen verbloemde dit iets.

  Waren wij touristen van vanaf 25 jaar gelden niet uigekeken op europese landen en was het avontuurlijker om Azie te gaan bezoeken. hadden wij daarvoor ook niet het geld en trok het ons aan om in een derde wereld land te gaan kijken?

  Maar deze groep werd ouder en de interesse verwaterde, veelal ook het geld. Begon met overslaan van een jaartje Thailand, dan langer. Ook gezondheid speelde parten, waarbij de ziektekosten verzekering een rol speelde. Dat laatste had ook invloed op de overwinteraars, die ineens hun kleine inkomen zagen slinken en het niet meer verantwoord was om te gaan overwinteren hier ( en natuurlijk de prijsstijging alhier)

  Maar er kwam al die jaren geen nieuwe groep westerlingen naar Thailand. In eerste instantie viel dat niet zo op ( mij wel hoor) door de komst van de russen.

  Nu de russen ook weg blijven wordt er alarm geslagen ?

  Men moet weer een bevolkingsgroep enthousiast maken voor Thailand. Niet dat geknies over taxi’s, politie , visa’s etc.Jullie maken de mensen bang om hier op vakantie te gaan.

  Vele van jullie leven hier toch ook met vreugde?

  Ik leef hier met plezier, heb geen problemen met taxi’s, staan dag en nacht voor me klaar, nog nooit problemen bij immigration. Geen problemen met Thaise mensen etc. etc.

  Er is niks mooier dan een vakantie in Thailand en het land leer je nooit kennen (menselijk en qua natuur schoon}


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website