De reactie van Thailand op COVID-19

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond, Corona-virus, Gezondheid
Tags: ,
17 september 2020

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft op Facebook een korte video geplaatst, waarin geschetst wordt hoe Thailand heeft gereageerd op de COVID-19 crisis.

De tekst bij deze video:

“Wat is de ruggengraat van Thailands’ reactie op COVID-19?

Terug naar de basis: een krachtige reactie op de volksgezondheid, geleid door het identificeren, isoleren, behandelen van gevallen en het opsporen en in quarantaine plaatsen van contacten van bevestigde gevallen.”

Bekijk de video, die inmiddels al meer dan 1 miljoen keer is aangeklikt, hieronder:

26 reacties op “De reactie van Thailand op COVID-19”

 1. Rianne zegt op

  Je kunt niet ontkennen dat in Thailand niet gesproken kan worden van bestrijden van corona-besmettingen. Het aantal ervan blijkt uiterst laag. Wel kan worden geopperd dat Thailand het uitermate goed doet in het voorkomen van besmettingen. De meeste besmettingen worden bij binnenkomst al afgevangen. Menigeen zal betogen dat het land en haar bevolking enorm te lijden hebben onder de genomen maatregelen, naar noem een land waar dat niet zo is. Vergelijk Thailand niet met Nederland waar kennelijk geld genoeg is om tot medio volgend jaar steunpakketten samen te stellen. Vergelijk Thailand ook niet met Nederland waar de minister van financiën kon melden dat Nederland in het verleden door zuinig te doen stevige buffers heeft kunnen neerzetten. En vergelijk Thailand ook niet met Nederland dat met alle gemak op de kapitaalmarkten miljarden op kan halen om de ontstane tekorten te financieren.
  Tevens kan niet ontkend worden dat er velen zijn die Thailand als toerist nog niet binnen kunnen, maar weer wel als gehuwde, of als ouder/opvoeder. Niet met z’n allen tegelijk, maar mondjesmaat. Buiten Nederland wonen ook mannen in hetzelfde schuitje, wachtend tot de poorten verder open gaan.
  Wat afgelopen maanden duidelijk is geworden is dat Thailand op velerlei vlak een bijzonder land blijkt. Niet alleen cultureel of historisch of naar natuurfenomeen, nog meer opmerkelijk is dat Thailand politiek zeer verschilt met wat en hoe wij in Nederlandse contreien gewend zijn. In Thailand wordt veel minder nagedacht. Het denken gebeurt meer intuitief. Een gedachte die te binnen schiet water tot wens verklaard, begerenswaardig geacht, en vervolgens moet de daad bij het woord gevoegd worden. Het vervelende is dat woord noch daad in een getoetst plan van aanpak passen, en dat de wens als vader van de gedachte tot beleid verklaard. De vele maatregelen die farang op zich afkregen afgelopen weken zijn er voorbeeld van.
  We zullen zien waar het Thailand’s sociaal-economisch Schip van Staat komende maanden strandt.

 2. Thailand kan zich op de borst kloppen om het lage aantal besmettingen. Applaus voor jezelf. Dat de Thaise regering een groot deel van de bevolking in een oneindige armoede (lees, ondervoeding, ziektes, zelfmoord, toename criminaliteit en huiselijk geweld) stort, wordt nergens gemeld in de video. Ook de WHO zegt daar niets over. Dat geeft tevens het falen van de WHO aan. Eenzijdig kijken naar het probleem. Ook wel tunnelvisie genoemd.

  • Ger-Korat zegt op

   Goed verwoord Peter, heb hierbij een link van de Worldbank welke het drama in cijfers verwoord. 8,3 miljoen verloren hun baan in het 2e kwartaal (op een arbeidsbevolking van 37 miljoen). Het aantal mensen welke in onzekere economische omstandigheden leeft, minder dan 170 baht per dag, gaat van 4,7 miljoen in het 1e kwartaal dit jaar naar 9,7 miljoen in het 2e kwartaal. En dan is mijn verwachting dat het alleen nog maar erger wordt want meer bedrijfssluitingen vanwege de slechte economische omstandigheden in Thailand en andere landen waar Thailand door zijn export sterk van afhankelijk is en lopen de tijdelijke werkloosheidsuitkeringen af en zijn zowel bedrijven als mensen door hun reserves en spaartegoeden.

   https://www.worldbank.org/en/news/press-release/2020/06/30/major-impact-from-covid-19-to-thailands-economy-vulnerable-households-firms-report

 3. Stan zegt op

  Als ik de minister van volksgezondheid in militair uniform zie krijg ik niet veel vertrouwen in hun coronacijfertjes…

 4. Bert Minburi zegt op

  Grappig, ik betrap mezelf erop dat ik zowel de reactie van Rianne als ook die van Peter heb geliked. Mijn brein is kennelijk van mening dat er niet EEN waarheid bestaat ter zake dit delicate onderwerp.

 5. Jozef zegt op

  Inderdaad lovenswaardig om zo weinig slachtoffers te hebben van covid19, maar…..na meer dan 30 jaar naar Thailand te gaan en er regelmatig 6 maand te verblijven, vraag ik me toch afhoe betrouwbaar deze cijfers zijn. !!
  Het ergste dat Thai kan overkomen is “gezichtsverlies”, en dat gaat tot de hoogste regionen.
  Ik hoop echter dat het werkelijk correcte cijfers zijn voor mijn vele lieve vrienden daar.

  Groetjes, Jozef

 6. Jos Rieken zegt op

  In Nederland lopen de besmettingen op. Een van de oorzaken is dat er steeds meer getest wordt. Op dit moment ruim 30.000 per dag. Ik vraag me af hoeveel mensen dagelijks in Thailand worden getest op een bevolking van 5 x Nederland. Of is het misschien zo, als je het niet weet dan heb je het ook niet?

  • Stan zegt op

   Volgens de “officiële” cijfers zijn er in totaal al 174.000 mensen in Thailand getest, in Nederland al 2 miljoen!
   Ik denk dat veel mensen in Thailand die zich ziek voelen gewoon 2 weken thuis blijven en zich niet laten testen. Wie betaalt de tests daar eigenlijk?

  • Ger-Korat zegt op

   Opvallend is dat pas een voetballer van Buriram besmet bleek alsmede een gedetineerde welke bij opname werd getest. En las ik gisteren over een familie uit Myanmar van 3 personen welke bij het teruggaan naar Myanmar positief weden getest, en werden 3 Thais positief getest bij aankomst in Japan. Kijk een aantal zaken wat aangeeft dat Covid-19 infectie aanwezig is in Thailand en dan is er nog censuur in de media en worden alleen de gevallen waarbij men het niet kan ontkennen, want buitenlandse media bij betrokken, genoemd. Als je niet test dan is het er niet volgens de Thai en ook als je het niet verteld aan anderen dan is het er niet

 7. Nic. zegt op

  Kan een goed voorbeeld zijn voor enkele weken/maanden, maar is écht géén goed voorbeeld om dit te blijven handhaven. Of wil men van elke wereldbewoner een levenslange gevangene in eigen land/regio maken ?

 8. KhunBram zegt op

  Duidelijkheid. DAT is wat mensen willen. En dan zijn ze bereid bijna als vanzelfsprekend daar goed op te reageren. MET succes. Geen wartaal, chipolataregels en papagaaienbeleid.

  KhunBram.

 9. Hua zegt op

  In juli zijn in Chiang Mai government Hospital twee Thai overleden aan het COVID-19 virus.
  Een kennis moest hiervoor met zijn Thaise vrouw plotseling naar Thailand toe.
  In de Coronavirus cijfers van Thailand hoewel reeds 2 maanden verstreken zijn deze nog niet vermeld.
  Daarnaast ontvang ik berichten dat scholen in de plaatsen Pala U en Padeng zijn gesloten wegens uitbraak van het virus door illegaal grensverkeer.
  Ook dit zie ik niet terug in de officiële cijfers.

  Ik denk er het mijne van.

  Met vriendelijke groet,

  Hua.

  • Co zegt op

   Vanmiddag sprak de pujaban over mensen die illegaal de grens oversteken vanuit Myanmar het COVID virus meebrengen dus opgepast

   • TheoB zegt op

    Ja hoor Co, het zijn nu alleen de van buiten Thailand komende mensen die het virus verspreiden.
    Alle mensen (en dieren) in Thailand zijn vrij van COVID-19. Geloof je het zelf?

 10. Geertg zegt op

  Bij de aanvang van de coronacrisus werden de vrij strenge maatregelen genomen. Provinciegrenzen werden gesloten, een avondklok werd ingesteld. Verbod op grote feesten en verbod op de verkoop van alcohol om te voorkomen dat mensen zelf feestjes gingen bouwen. Ook werden uitgangsgelegenheden en niet noodzakelijke winkels gesloten. Hier in Isaan zijn uiteraard de gevolgen van de door de regering genomen maatregelen ook te merken. Er is echter een lichtpuntje hier! De familie, zelfs als die niet veel heeft wordt toch een in nood verkerend familielid geholpen.

  Wat het testen op corona betreft mag gezegd worden dat in veel grotere plaatsen testmogelijkheden zijn opgezet. Deze werden in het begin veelvuldig gebruikt om naar hun provincie terugkerende mensen te testen.
  Nu komt er zelden iemand. Van werkelijke corona besmettingen hoor je weinig of niets.

  De meeste besmettingen kwamen voor in Bangkok en de toeristische plaatsen.

  Ik denk dat a.l deze maatregelen hebben bijgedragen het virus in te dammen. Helaas zullen de economische schade en het menselijk leed nog lang merkbaar zijn.

 11. TvdM zegt op

  De Thaise aanpak is zeker efficiënt in het bestrijden van Covid-19. Mijn Thaise partner is in juli vanuit Nederland met een repatriëringsvlucht naar haar ouders gegaan. Na 2 weken staatsquarantaine in Pattaya kon zij door naar het dorp. Ook daar werd zij tweemaal daags gecontroleerd, door twee verschillende organisaties, en zij kon niet vrij reizen. Daarin verschilt de Thaise maatschappij natuurlijk sterk van de Nederlandse, ik zie het nog niet gebeuren dat mijn buurman in de ochtend mijn temperatuur komt opnemen om daarna te vertellen dat ik die dag thuis moet blijven. Zij heeft familie door het hele land, en als er ergens veel zieken of doden zouden zijn dan zou zij daar zeker van op de hoogte zijn.
  In zowel Nederland als in Thailand is de economische schade enorm, met name in de toeristenindustrie, hotels, bars, restaurants zijn veelal gedwongen gesloten, de transportsector ligt grotendeels plat, scholen en universiteiten zijn een tijd gesloten geweest.

 12. Mister BP zegt op

  Ik begrijp de reactie van Thailand wel. Ze voorkomen dat hun bevolking besmet wordt maar van de toeristische industrie verwacht ik, dat niet veel overblijft. Voor mij als jaarlijks terugkerend toerist betekent dit, dat mijn vakanties meer zullen plaatsvinden in de omringende landen. Daarnaast heb ik te doen met al die Thai die direct of indirect afhankelijk zijn van het toerisme.

 13. Geert zegt op

  Thailand doet het inderdaad goed, het schijnt dat ze alles onder controle hebben, weinig of geen mensen die besmet zijn met het WUHAN Covid-19 virus.
  Als je naar de cijfers kijkt en vergelijkt kan je niet anders dan concluderen dat ze het geweldig hebben aangepakt. De ziekenhuizen liggen hier niet overvol en de boeddhistische tempels zien geen abnormale toename van uitvaart ceremonies.
  Maar de cijfers zeggen natuurlijk niet alles. Iedere dag worden uitgebreide updates gegeven over de toestand maar het gaat altijd over ‘returnees’. Nooit wordt er melding gemaakt van lokale mensen die besmet zijn. Ik denk dat er wel degelijk lokale mensen besmet zijn met het virus maar er wordt nauwelijks of niet getest bij de lokale bevolking.
  Kenissen uit Chiang Mai met milde symptomen gingen naar het ziekenhuis. Ze werden niet getest op Covid-19 maar werden naar huis gestuurd met paracetamol.
  Ik heb weinig vertrouwen in de cijfers die de Thaise overheid bekend maakt.

 14. endorfun zegt op

  Nauwelijks zieken, nauwelijks doden door COVID19 … maar hoevelen ziek door ontbering, gebrek aan voedsel, gebrek aan alles ? Hoeveel bedrijven kapot, waardoor nog meer armoede ? Hoeveel zullen er nog volgen, doordat er geen of nauwelijks nog inkomsten zijn ?

  • GeertP zegt op

   Je mag 3 keer raden wie de horeca zaken van farang die faïliet zijn of gedwongen moeten verkopen voor een habbekrats overnemen.

  • Stan zegt op

   Hoe hoger de werkeloosheid en armoede, hoe meer criminelen, hoe onveiliger ‘s nachts op straat. Als de toeristen weer mogen komen ben ik bang voor een stijging van het aantal zakkenrollen, diefstallen en berovingen.

 15. GeertP zegt op

  Never waste a good crisis.

  Is er nou niemand die op zijn minst vraagtekens zet bij het Covid beleid van deze militaire junta?
  Dit is een crisis die precies op het juiste tijdstip kwam,een ideale kans om het klootjesvolk er onder te houden zonder geweld te hoeven gebruiken.

  • Geert zegt op

   Het is al meermaals geschreven hier. De corona crisis is als een geschenk uit de hemel voor de Thaise militaire regering. Het land ging vrijwel meteen in lock down en het ’emergency decree’ werd uitgeroepen. Dit alles op het moment dat de straatprotesten tegen deze militaire regering begonnen.
   Het was dus het perfecte moment.

 16. bona zegt op

  Hadden onze landen, en tevens alle andere Europese landen, en bij uitbreiding alle landen ter wereld het door Thailand gestelde voorbeeld opgevolgd, zou ik heden het volgende hartverscheurende bericht niet gelezen hebben in mijn krant:
  ECONOMIE De coronapandemie en lockdownmaatregelen hebben 150 miljoen meer kinderen in de armoede geduwd. Dat blijkt uit een analyse die donderdag werd gepubliceerd door Unicef en Save the Children.
  Helaas moesten, toen wij op het juiste pad waren, de maatregelen zo spoedig mogelijk versoepeld worden met alle via de media gekende gevolgen. Door het verzwakken van de verplichtingen zullen heel velen dit jaar, en wie weet tevens volgend jaar, hun geliefden moeten missen en zal de Thaise economie blijven harde klappen krijgen.

 17. john zegt op

  beste video. Dank!!

 18. Lung addie zegt op

  We kunnen aan alles twijfelen, vooral als het gaat om cijfers en zeker als het om ‘hun geliefde Thailand, waar ze toch zo graag naar zouden terugkeren’ gaat. Doch, mensen die hier wonen die hebben een andere manier om vast te stellen of er Corona heerst of niet. Als ik om mij heen kijk, luister naar de mensen, dan moet ik vaststellen dat er hier, alleszins in mijn woonstreek GEEN Corona aanwezig is. Heb gesproken met mensen welke in de verschillende hospitalen werken en ook zij beamen dat er geen opnames vanwege Corona zijn. Ook bij de tempels is er geen toename van crematies, alles zoals voorheen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website