Thailand heeft wetgeving tegen misbruik van computersystemen, maar klaarblijkelijk is het nodig een specifieke wet op te leggen. Een nooddecreet voor het voorkomen en het beteugelen van technologische misdaad.

De wet is bekend onder de naam ‘Emergency Decree on Measures for Prevention and Suppression of Technological Crimes B.E. 2566 (2023)’, ook wel ‘Technological Crime Decree’, in onze taal het Technologische Misdaad-decreet. De wet is in werking vanaf 17 maart jl.

De reden is het toenemend aantal zwendelzaken via telefoon en online en witwaspraktijken die hieruit voortvloeien. De wet wil problemen aanpakken die slachtoffers van zwendelpraktijken ervaren, zoals het onvermogen transacties onmiddellijk te bevriezen, omdat banken eerst een aangifte bij de politie willen zien.

Wat is technologische misdaad?

Het plegen, of pogen te plegen, van een overtreding in het kader van de wetgeving tegen computermisdrijven teneinde te bedriegen, af te persen of te chanteren of anderszins, om iemand schade te berokkenen, of een overtreding te plegen zoals bedrog, afpersing of chantage met behulp van een computersysteem.’

Het (direct) kunnen bevriezen van een transactie

Op verzoek van het slachtoffer wordt van banken en ‘payment providers’ (andere bedrijven in het betalingsverkeer) geëist dat ze ongeoorloofde transacties bevriezen, terwijl het slachtoffer binnen 72 uur aangifte doet bij de politie. 

Is die aangifte eenmaal ingediend dan bericht de politie de bank dat de transactie bevroren dient te blijven waarna de politie het onderzoek binnen zeven dagen moet afronden. Is er na die zeven dagen geen order van de politie om de transactie vast te houden dan kan die worden vrijgegeven.

Als de bank van mening is dat er verdachte, ongeoorloofde activiteiten plaatsvinden, dan moet hij onmiddellijk de politie en/of het secretariaat van het Anti-Witwas Agentschap (AMLO) inlichten en de ongeoorloofde transactie bevriezen voor maximaal zeven dagen. De politie of het agentschap moet het onderzoek binnen zeven dagen afronden. Komt er na die zeven dagen geen opdracht de transactie verder te bevriezen dan wordt zij vrijgegeven.

Het delen van informatie

Banken, andere bedrijven in het betalingsverkeer of in telecommunicatie, en andere ‘service providers’ moeten informatie delen over rekeningen en transacties die te maken hebben met technologische misdaad. Dat melden moet plaatsvinden bij een elektronisch systeem dat door de overheid is goedgekeurd. Ze zijn voorts verplicht het te melden aan de Royal Thai Police, het departement voor Speciaal Onderzoek (DSI) en aan de AMLO.

Slachtoffers kunnen ongeoorloofde transacties melden bij de bank door middel van telefoon of langs de digitale snelweg. De Thaise overheid deelt mee dat nu vijftien banken een callcenter hebben opgezet voor slachtoffers. Klachten over een technologische misdaad kunnen worden ingediend in ieder politiebureau in Thailand maar ook langs de digitale snelweg. 

Money Mules; katvangers

Het decreet somt de straffen op voor katvangers én voor mensen die ongeoorloofd gebruikmaken van iemands rekening.

Iemand die toelaat dat zijn bankrekening, betaalpas, e-geld rekening of telefoonnummer wordt gebruikt voor een misdrijf riskeert gevangenisstraf van maximaal drie jaar en/of een boete van maximaal 300.000 THB.

Wie helpt bij het creëren van een katvangersrekening riskeert een gevangenisstraf van twee tot vijf jaar en een boete tussen 200.000 en 500.000 THB.

Verwacht wordt dat de overheid nu veel meer zal handhaven dan vroeger.

Vertaald en samengevat door Erik Kuijpers. Bron: Lexology.com op 27 april 2023 en geschreven door medewerkers van Law Firm Rajah & Tann Asia, Bangkok.

4 reacties op “De nieuwe wet in Thailand ter bestrijding van online- en telefoonzwendel”

 1. Chris zegt op

  Moderator: te veel schrijffouten in de tekst.

 2. Chris zegt op

  De laatste maanden is er een explosie in het aantal gehackte telefoons, zegt de lokale politie. De telefoons worden gehackt via de Line app. Na de eigenaar van het gehackte nummer gebeld te hebben om een lening af te lossen (die men niet heeft), koopt de eigenaar een nieuw nummer. Maar de hackers bellen nu alle contacten van de eigenaar, ongeveer 2 tot 3 keer per dag, vanaf telkens een ander telefoonnummer en 3 weken lang. Men vraagt of men de eigenaar van het gehackte nummer kent, recentelijk heeft gezien en indien nee, of men het geleende bedrag voor wil schieten. Men praat alleen Thais dus soms is het een gelukje dat je die taal niet machtig bent.

  • Erik Kuijpers zegt op

   Chris, geldt nog steeds de regel dat je je bij aankoop van een simkaart moet legitimeren? Zou dat nageleefd worden? Dan moet je die bellers toch simpel op kunnen pakken. Maar ook daar zal de ware crimineel wel iets op gevonden hebben; katvangers of zo. En van een kale kip…

   • Chris zegt op

    Ja, Erik maar deze hackers werken vanuit Cambodja en men koopt nieuwe telefoonnummers bij duizenden in, waarschijnlijk via proxies. (info van de dienstdoende agent)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website