Terwijl de Britse premier Theresa May zich in allerlei bochten wringt om de Brexit deal op een voor iedereen acceptabele wijze over de streep te trekken, lezen we maar al te veel wat wel vooral de economische gevolgen, zeg welvaartsverlies, zijn voor het Verenigd Koninkrijk zelf en de Europese landen.

Economische schade

Experts weten op dit moment te vertellen, dat het Verenigd Koninkrijk zelf het meeste zal lijden, met een jaarlijks welvaartsverlies van tussen de 32 en 57 miljard euro. Voor de EU van 27 landen is dat respectievelijk tussen de 22 en 40 miljard, waarbij Duitsland de meeste klappen oploopt, tussen de 5 en 10 miljard euro per jaar. Het komt Nederland op iets meer dan 3 miljard euro aan economische schade per jaar te staan.

Thailand

Ongeacht de onzekerheden over de totstandkoming van de Brexit deal moet ook Thailand rekening houden met economische gevolgen, met name voor de handel met het Verenigd Koninkrijk en Europa.

Om te beginnen zal, als de deal doorgang vindt, het Verenigd Koninkrijk geen deel meer uitmaken van een Europees blok en zal dan handel drijven naar de regels van de World Trade Organization. Thailand zal dan met zowel Europa als het Verenigd Koninkrijk nieuwe handelsovereenkomsten moeten sluiten, waarbij vooral de geldende handelsquota geregeld moeten worden.

Volgens het SCB Economic Intelligence Center zal de vraag vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Thaise producten, zoals auto’s, onderdelen en kipproducten afnemen. Maar het totaal mogelijke schade voor de Thaise export zal niet opzienbarend zijn, want het Verenigd Koninkrijk neemt op de ranglijst van exportlanden met 1,5% van de totale Thaise export een zeer bescheiden plaats in.

Zonnige toekomst voor Thailand

De Brexit deal zou voor Thailand ook positieve kanten kunnen hebben. Brexit zou de Britse investeerders wel eens kunnen stimuleren om meer aandacht te besteden aan potentiële markten buiten Europa. Op dit moment vormen de investeringen van  het Verenigd Koninkrijk in Thailand slechts 3,5% van de totale buitenlandse investeringen

Dat de belangstelling voor Thailand vanuit het Verenigd Koninkrijk toeneemt, blijkt uit de aankondiging van UK Export Finance vorig jaar om een fonds ter waarde van 4,5 miljard pond op te richten om investeringen in en inkopen van materialen uit Thailand te ondersteunen. Ook wordt herinnerd aan uitspraken van Mark Field, de UK Foreign and Commonwealth Office Minister for Asia and Pacific, die de interesse voor samenwerking met Thailand op het gebied  van “fintech”  tot uiting bracht in een artikel in The Nation.

Handelsovereenkomst met Japan

Het Kasikorn Research Center meldy aansluitend, dat Thaise investeerders rekening moeten houden met de mogelijke consequenties voor de tussen de EU en Japan afgesloten Economic Partnership Agreement (EPA), dat vorige maand van kracht werd.

De EPA kan nadelig zijn v oor de export van in Thailand gefabriceerde auto’s, dat onderdeel uitmaakt van de Japanse productlijn. De EPA beoogt de invoertarieven voor auto’s en onderdelen naar Europa in 2026 te beëindigen. De experts van Kasikorn Bank oppert de gedachte, dat sommige Japanse autofabrikanten hun productiefaciliteiten zouden kunnen verplaatsen van het Verenigd Koninkrijk naar andere Europese landen om toch van de handelsprivileges van de EU-gebruik te kunnen blijven maken.

Toerisme

Hoewel de feitelijke impact op handel en investeringen nog moet worden bezien, is de Brexit belangrijk voor de koers van het Britse pond. Het SCB Economic Intelligence Center zei dat een zwakker Brits pond het de uitgaven van Britse vakantiegangers naar Thailand zou kunnen temperen. Nu behoren de Britten nog tot de “big spenders” met ruim 77000 baht per reis, hoewel het aantal reizigers uit het Verenigd Koninkrijk slechts 2% van het totaal aantal toeristen uitmaakt. De gevolgen voor de Thaise toperistenindustrie zouden dan ook niet significant moeten zijn.

Toekomstige handelsrelatie

Ondanks de beperkte economische impact op Thailand verdient de Brexit deal veel aandacht, omdat de uitkomst de economische en politieke betrekkingen van het Verenigd Koninkrijk niet alleen met de EU maar ook met andere landen, zoals Thailand, in de toekomst zou kunnen bepalen. Brexit kan de toekomstige handelsrelatie tussen Thailand en het Verenigd Koninkrijk een nieuwe vorm geven. Een bilaterale handelsovereenkomst tussen de twee landen kan bijvoorbeeld onvermijdelijk zijn.

Bron: Economic Desk van ThaiPBS World

No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “De gevolgen van Brexit voor Thailand”

 1. Pat zegt op

  Dat zal allemaal wel meevallen. Die Britten veranderen van gedacht en de Brexit gaat niet door.

  • marcello zegt op

   Als ze nu weer een nieuw referendum zouden houden in Engeland, was de uitslag dat de meeste mensen in de EU willen blijven.

   • kor11 zegt op

    Is dat zo Marcello? Hoe kom je daarbij?

   • John Chiang rai zegt op

    Een nieuw referendum,zonder bewijzen dat er onrechtmatigheden gepleegd zijn, zou het democratische stemrecht belachelijk maken.
    Je kunt een land niet iedere keer laten afstemmen,tot dat het iemand beter in het straatje past.

    • Mark zegt op

     Het verzwijgen van de desastreuze gevolgen is geen onregelmatigheid. De manifeste leugens die daarover verkondigd zijn door de Farrages en andere Borissenvan deze wereld zijn puur volksbedrog. Ik vind dat een veel grotere “onregelmatigheid” dan gefoefel met bijvoorbeeld een paar stembrieven met volmacht, omdat de impact op het stembusresultaat veel groter is.

  • Jos zegt op

   Dat is een mogelijk, maar in mijn ogen een onwaarschijnlijk scenario.

   Op 12 april heeft het britse parlement nog geen overeenstemming bereikt. Dat betekent dat de Britten op 12 april uit de EU gaan gaan zonder deal.
   Ze krijgen geen uitstel meer, en ze zullen artikel 50 niet stoppen.

   Het gevolg is dat de de EU geen 40 miljard transitievergoeding krijgt. Tevens moeten de Europese werknemers Engeland verlaten indien ze geen werkvisa hebben, en vice versa.

   De economie van Duitsland begint al maanden te haperen, er is nu nog een kleine groei.
   Zodra de Britten uit de EU stappen krijgen Duitsland als Nederland problemen, de economie van deze landen gaat dan krimpen, ze komen ze in een recessie.
   Ze trekken de andere EU landen mee.
   Zuid-Europese landen als Italie en Griekenland zullen dan weer hun hand moeten gaan ophouden.

   De recessie kan worden bestreden door een handelsovereenkomst met de Britten af te sluiten. Deze keer een eerlijke handelsovereenkomst ….

 2. Cornelis zegt op

  Thailand heeft op dit ogenblik géén handelsovereenkomst – Free Trade Agreement – met de EU, dus wat dat betreft verandert er door de Brexit niets aan de handelsrelaties. Thailand geniet wèl van éénzijdige handelsvoordelen bij uitvoer naar de EU op basis van het Generalized System of Preferences van de EU, een systeem waarin ontwikelingslanden bepaalde voordelen wordt geboden, eenzijdig vastgesteld door de EU. Wanneer Brexit plaatsvindt zal het Verenigd Koninkrijk ook daar buiten vallen.

  • Harry Romijn zegt op

   Volgens mij zijn die GSP preferenties al een paar jaar niet meer van kracht. ( in o=ieder geval voor voedingsmiddelen)

   • Cornelis zegt op

    Inderdaad Harry, mijn kennis blijkt achterhaald. Het GSP is bedoeld voor ontwikkelingslanden en Thailand wordt niet meer als zodanig beschouwd. Het is nu een UMIC – een Upper Middle Income Country – naar de voor dit doel geldende normen van de Wereldbank.
    Een vrijhandelsovereenkomst – die ook Thailand zou verplichten invoerrechten over EU-goederen te verlagen/in te trekken – zou daarvoor in de plaats moeten komen, maar die ligt er nog niet.

 3. fred zegt op

  Thailand en gans ZO Azië zijn de toekomst. In het Westen en vooral Europa is de zwanenzang ingezet. Het is alleen nog kommer en kwel en proberen om het peloton bij te benen.
  In Thailand gaat het iedere dag wat beter. Gestaag komt dit land bij de top. De economie en het toerisme groeien hier als kool.
  Vandaag ondervonden we het in Pattaya nog aan den lijve. Omtrent deze tijd van het jaar nog nooit zoveel toeristen gezien. Ook meer en meer expats. Het aantal condominiums groeit gestaag en de vraag blijft enorm.
  Wij zijn blij hier te hebben geïnvesteerd toen het nog allemaal moest beginnen.

  • Ger-Korat zegt op

   De economie van Thailand groeit als kool ? Als ik naar de groeicijfers van Thaikand kijk over de afgelopen 20 jaar dan kom je op ongeveer 3% per jaar gemiddeld uit. Wat dat betreft doet Nederland met een vele malen grotere economie en ontwikkeld ! met groeicijfers van de laatste jaren van 2 tot 3 procent het aanzienlijk beter. En de toekomst is in Azie , ja van de rollatorfabrieken en viagra want de bevolking van Thailand, China, Japan en meer vergrijst. En las ik net dat het toerisme, de groei dan, is gestopt. Nog meer ?

  • Rob V. zegt op

   Groeit als kool?! 555 Fred, jij valt in herhaling, ik herhaal mijzelf dan ook maar:

   Rob V. op 8 maart 2019 om 01:10:

   Beste Fred, elders schreef je zelfs dat de TH economie groeit als kool. Dat is nogal overdreven. Thailand’s economie groeit met zo’n 4%. Dat is niet slecht (groei was de afgelopen jaren 3-4%) maar minder dan de meeste andere Aziatische landen (groeien 6-8% of meer).

   De e economisch stabiliteit is in goed maar de groei blijft achter. Dit wegens o.a. een afname van groei in bij de grote economieën (handelsoorlog) en Thaise huishoudschulden. Ook de sterke baht gooit juist roet in het eten bij de groei. Vrees is verder dat het moeilijk zal zijn de sprong van midden economisch ontwikkeld naar hogere te maken. Dat het nu het dit ontwikkelingsniveau bereikt heeft gevangen zit in lagere groei.

   Ter vergelijking: Voor  Nederland is de groei zo’n 2%, beter san het Europees gemiddelde dat 0,5 procentpunt lager ligt.

   http://www.nationmultimedia.com/detail/Economy/30361836

   http://www.nationmultimedia.com/detail/business/30363467

   http://www.nationmultimedia.com/detail/business/30357827

   https://www.nrc.nl/nieuws/2018/12/19/cpb-groei-nederlandse-economie-over-het-hoogtepunt-heen-a3126387

   Bron: https://www.thailandblog.nl/nieuws-uit-thailand/sterke-thaise-baht-slecht-voor-export-en-toerisme/#comment-547310

   • fred zegt op

    Ik heb ogen en oren gekregen om te gebruiken. Wie niet ziet dat er jaar na jaar meer toeristen naar Thailand komen is toch stekeblind
    Don Muang luchthaven gaat uitbreiden. Suvanaphumi moet ook uitbreiden. U Tapao moet uitbreiden….Chiang Mai gaat ook uitbreiden …..De ganse kustlijn langsheen Hua Hinn komt vol luxe hotels en condominiums…..In Pattaya staan de bussen met toeristen bijna op elkaar gestapeld…..

    Maar goed ik weet wel dat het de heimelijke natte droom is van veel expats om Thailand te zien wegzinken in een economische crisis als nooit gezien. Ik hoor die heimelijke droom hier al 15 jaren vertellen…..Maar die expat moet met enige weemoed vaststellen dat hij steeds armer wordt en de Thai steeds rijker. De tijd dat de meeste modale westerling hier The Big Star was is definitief voorbij.
    Ik heb het hier de laatste 20 jaar alleen maar zien evolueren in de positieve zin …..ja en ook de Baht.Ik zie hier geen enkel teken van recessie. Ook tijdens de zogenaamde financiële crisis van 2008 bleek Thailand daar immuun voor .Geen besmetting van de banken hier.

  • tom bang zegt op

   Heeft recent nog een artikel hier op Thailand blog gestaan waarin uit de doeken werd gedaan hoeveel condo’s er te koop staan in Pattaya. Meen meer dan 10000. Is dat dan een goed of slecht teken.

 4. Hans van Mourik zegt op

  Hans,zegt.
  Wat zijn de gevolgen bij de Brexit voor Europeanen hier in Thailand, woonachtig
  Gaat dan de Euro nog verder zakken.
  Is er ook een verschil, met of zonder deal?.
  Voor ons toch heel belangrijk.
  Hans

 5. John Chiang rai zegt op

  Ik ben zelf Brit en tevens een overtuigd Europees,en voorstander van de EU,en betreur deze hele brexit ten zeerste.
  De grootste fout volgens mij begon toen oud premier Cameron in een referendum het volk liet afstemmen over deze onnodige vraag bexit ja of nee.
  Met de overtuiging dit referendum voorzich te winnen,gaf hij Populisten vrij de gelegenheid het volk met onwaarheden over besparingen en verder fake news te overspoelen,dat uiteindelijk er voor zorgen kon,dat een kleine meerheid voor deze brexit stemde.
  De enorme fout het gewone volk te laten afstemmen over zo een belangrijk thema,loopt afgezien van de economische nadelen,ook nog het risico dat het Noord Ierse probleem opnieuw zal opvlammen,terwijl het bovendien ook nog lang niet zeker is dat Schotland, die graag in de EU blijven wil,zich nu gaat voorbereiden op hun onafhankelijkheid.
  Niet dat mensen nu denken dat een dergelijk referendum alleen bij Cameron zo eindigen kan,dit zelfde kan in ieder land zo uitgaan,waar populisten het gewone Volk met hun roeptoeteren beinvloeden kunnen.
  Bij al het gezeur over de Euro is het nog maar de vraag,of de gulden,de D.mark,en de Ital Lira het beter deden in een globale wereld waar iedereen steeds meer op elkaar aangewezen is.

  • Nico zegt op

   Als ik dit zo lees kan ik u alleen maar aanraden de petitie te tekenen. https://petition.parliament.uk/petitions/241584
   Europe should stick together! Fight the disruptors!

  • Rob V. zegt op

   Dit is wel een aardig (comedy) filmpje: de Britse overheid heeft het contract met de burger verbroken en de Brexit vote een FU naar Westminster. En vervolgens een grote kolere benden:
   https://www.youtube.com/watch?v=-IL2XwSkFJQ

   En voor wie liever zonder humor diverse samenvattingen en observaties rondom Brexit verkiest:
   https://www.youtube.com/channel/UCSMqateX8OA2s1wsOR2EgJA

 6. hetisdetesco zegt op

  Voor degenen die dat niet weten: Tesco, zeer welbekend in TH , maar meestal naar de oude eigenaar nog Lothut genaamd, (net als voorheen Carrefour) is een grote Britse multi-national, die ook in vele Oost-EUR landen dito grote hypermarkets heeft (PL, CZ, HU, SK). Dat had Carrefour (uit FR) trouwens ook, maar moest die door geldgebrek verkopen. Tesco-TH loopt niet erg best, het meeste voordeel ervan heeft de Britse tak, omdat die nu spotgoedkoop vele zaken kan importeren. Wat de gevolgen daarvan zullen zijn-interesseert ons in NL niet, kan voor mensen in Th wel wat uitmaken als ze hun winkels van de hand moeten doen, of voor de specifiek britse produkten die ze er verkopen (net als BigC/Carfr nog steeds Franse producten van Casino heeft). Na AH met de TOPS, de Fransen met Carrefour en BigC, zal dan de laatste Europese keten verdwijnen.

  • Bert zegt op

   Aldi heeft toch aangekondigd naar TH te komen.

   http://www.1malig.co/Thailand-ALDI-Discounter.htm

   Of is dit een hoax ??


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website