Illustratie: Bangkok Post

De exporteurs in Thailand maken zich zorgen om de koersstijgingen van de Thaise Baht ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Ze hopen dan ook dat een nieuwe regering de wisselvallige baht stabiliseert zodat die in overeenstemming komt met de valuta van regionale en handelspartners.

De sterke Baht is slecht voor de export maar ook voor het toerisme. Producten uit Thailand worden te duur en toeristen zullen mogelijk andere landen kiezen voor een vakantie.

Volgens voorzitter Ghanyapad van de Thai National Shipper’s Council maken exporteurs zich het meest zorgen over de voortdurende koersstijging van de baht. Wanneer de sterke baht ongecorrigeerd blijft, kunnen de targets voor de exportgroei dit jaar niet gehaald worden.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Sterke Thaise Baht slecht voor export en toerisme”

 1. Ger-Korat zegt op

  Export, sterke Thaise baht , ja leuk allemaal. De tegenkant is de import. Nou een sterke baht is goed voor de import want daardoor goedkoper dan bij een zwakkere baht. Januari 2019 had Thailand een handelstekort van 4 miljard USD, te weten een export van 19 miljard USD en een import van 23 miljard USD Het grootste tekort sinds april 2013. Nou is iedereen ook van de andere kant op de hoogte en ga dan niet klagen dat de Thaise baht zo sterk is. In de jaren negentig was deze pas sterk, omgerekend (van guldens naar de Euro ) rond de 27 baht en nu rond de 36 baht voor een Euro. En nu maar hopen dat het handelstekort niet groter wordt of aanhoudt want dat is voor Thailand nadelig.

  Info in o.a de link:https://tradingeconomics.com/thailand/balance-of-trade

 2. fred zegt op

  De waarde van een munt is de barometer van de economie van een land. De Thaise economie groeit en boomt en bijgevolg laat zich dat voelen in de appreciatie van hun munt. Een stabiele economische toestand…politieke stabiliteit en sociale rust. Van die dingen kunnen ze in Europa alleen nog maar dromen.
  Volg de geschiedenis en U zal merken dat sterke economische machten altijd de sterkste munten hadden.Hoe sterker de munt hoe goedkoper alles wordt voor een land.
  De baht en vele Zuid-Oost Aziatische munten zullen op termijn alleen sterker worden. De toekomst ligt hier en de rest van de wereld is het verleden.

  • janbeute zegt op

   Wat lees ik hier beste Fred.
   De Thaise economie groeit en boomt.
   Heb ik iets gemist de laatste tijd, zo wat ik zo al zie en hoor alhier in mijn direkte woonomgeving, valt er weinig te boomen.
   Eerder het omgekeerde als je begrijpt wat ik bedoel.

   Jan Beute.

  • Rob V. zegt op

   Beste Fred, elders schreef je zelfs dat de TH economie groeit als kool. Dat is nogal overdreven. Thailand’s economie groeit met zo’n 4%. Dat is niet slecht (groei was de afgelopen jaren 3-4%) maar minder dan de meeste andere Aziatische landen (groeien 6-8% of meer).

   De e economisch stabiliteit is in goed maar de groei blijft achter. Dit wegens o.a. een afname van groei in bij de grote economieën (handelsoorlog) en Thaise huishoudschulden. Ook de sterke baht gooit juist roet in het eten bij de groei. Vrees is verder dat het moeilijk zal zijn de sprong van midden economisch ontwikkeld naar hogere te maken. Dat het nu het dit ontwikkelingsniveau bereikt heeft gevangen zit in lagere groei.

   Ter vergelijking: Voor  Nederland is de groei zo’n 2%, beter san het Europees gemiddelde dat 0,5 procentpunt lager ligt.

   http://www.nationmultimedia.com/detail/Economy/30361836

   http://www.nationmultimedia.com/detail/business/30363467

   http://www.nationmultimedia.com/detail/business/30357827

   https://www.nrc.nl/nieuws/2018/12/19/cpb-groei-nederlandse-economie-over-het-hoogtepunt-heen-a3126387

 3. PD zegt op

  .

  ”De abnormale hoogte van de Thaise Bath’.. is niet alleen slecht voor Thailand en de export maar zeker voor de buitenlandse bejaarden die uit de Eurolanden afkomstig zijn, met een AOW (tje) zonder pensioen ( en dat zijn er velen die ook geen zorgverzekering kunnen betalen ) die hier voor vast woonachtig zijn! En de arme bevolking, die zijn inkomsten misloopt, ( en je ziet de armoede om je heen slaan bij deze groep ) omdat er uit wordt geweken naar buurlanden. En dat te bedenken… dat de Thaise Bath door 5 zeer rijke Elite families kunstmatig’ hoog worden gehouden’ voor eigen gewin’ ”Normaal..was ik van plan niet meer te reageren, of om columns te plaatsen, omdat Ik weet uit onderzoek wel te melden dat daar een groot aantal negatieve opstokende posters bij zitten die nog nooit een voet op Thaise bodem hebben gezet” en dat er ook veel wordt gepost terwijl de poster zelf niet meer geheel in staat is om de letters van zijn toestenbord nog te kunnen onderscheiden. En alleen leedvermaak spuwen om zelf vermaak’ om zich zo een beetje belangrijk te vinden achter de eenzame Nederlandse geraniums ” en jaloezie en afgunst een grote rol spelen! omdat zij de ballen niet hebben om nog iets van hun zielige bestaan te maken” ( zielige Azijn pissers’ )

  ”Wij, als expats in het buitenland, hebben meer aan grotere podia, zoals verenigingen die zich inzetten de belangen van alle expats te behartigen. Alleen, zo’n vereniging die bestaat wel, maar die behartigd belangen van over de hele wereld. ”Wij zouden eigenlijk een vereniging moeten hebben die de belangen van expats in Thailand behartigd. En dan bedoel ik niet een forum zoals Thaivisa, daar worden vaak alleen mededelingen gedaan en uitleg gegeven over bepaalde zaken (ook nuttig) maar dat is niet een instantie die een Ambassade, of Thaise regering of buitenlandse zaken eens wakker’ gaat schudden. Er zijn hier wel verenigingen van expats maar vreemd genoeg hoor je van die kant nooit iets over het zich opdoen voor expats die in de problemen” komen door de lage koers van vele valuta t.o.v. de hoge koers van de Thaise Bath. Het zijn meer clubs van expats die periodiek gezellig bij elkaar komen, over van alles en nog wat discussiëren, ergens gezamenlijk naartoe gaan of dineren en daar blijft het dan bij. ”Daar moeten toch ook leden tussen zitten die zowat het water aan de lippen staat”, toch? En toch is er tot op heden geen enkel initiatief geweest die de buitenlanders weet zich te organiseren in een soort vakbond met als doel tegengas of de problematiek bespreekbaar te maken aan de Thaise overheid, en die te laten inzien dat stoïcijnse regelgeving op het gebied van visa aanvragen niet meer bij deze tijd past, 400 / 800 Bath zo niet zeer ouderwets is en nog steeds is gebaseerd op een situatie dat je voor 1 euro nog 50 Bath kreeg. (of welke andere valuta dan ook) Het betreft niet alleen de Nederlander! maar miljoenen van gedupeerden”

  ”Die hele Ambassade, als wij vanaf nu’ ons paspoort gewoon kunnen laten aanmaken bij de gemeente hier, of nog beter, alles gewoon digitaal kunnen aanvragen (waarom hebben we überhaupt dat burgerservice nummer dan voor) dan mogen ze voor mij die hele zooi opdoeken. Alle overige zaken zoals het zich inzetten en voorlichten van bedrijven die zich in Thailand willen vestigen, dat kan allemaal ook vanuit Nederland worden gedaan. In ieder geval liggen de kaarten als volgt op tafel: Gezien de recente geschiedenis en de problemen waar Nederlanders ‘ tegenaan lopen hier in Thailand doet de Ambassade niets met de argumentatie dat zij geen invloed hebben op de ontwikkeling van de koers. Maar daarbij gaat men volledig voorbij aan de kern van het probleem n.l. druk te zetten of in gesprek te gaan met de Thaise overheid omtrent de stoïcijnse wetgeving op het gebied van Immigratie. ‘Daar kunnen ze wel degelijk hun invloed laten gelden.

  ”Er komen verkiezingen aan, dan worden de kaarten hier in Thailand weer flink geschud, de invloedrijker proberen nog meer invloed te krijgen, de Thais zelf komen misschien weer in de protest marsen modus etc etc. Dus wie gaat zich voorlopig druk maken over expats die hier financieel in de knel zitten…….juist…….niemand. Dat wij hier grotendeels mee geholpen hebben (en nog steeds) om de economie aan de praat te houden, het interesseert ze allemaal niets, bedankt en tot ziens. Laatst nog een onderzoek gelezen dat wanneer wij allemaal gezamenlijk er hier de stekker zouden uittrekken, dat dan een economische daling is te verwachten van rond de 20%. Om nog maar te zwijgen van alle verdriet en ellende die vele families hier tegemoet zullen gaan. Dat er b.v. veel hotels, garagebedrijven, shopping malls gesloten zullen worden dat is wel zeker, bijna de gehele Immigratie staat op straat want er komt niemand meer. Kortom, de gevolgen zullen drastisch zijn voor dit land, en dan kom ik terug op mijn eerdere uitspraak…….het interesseert ze allemaal niets”

  ‘Men mag blij zijn dat de Thai van nature een kalm en vriendelijk karakter heeft (die lijden namelijk ook onder de grote financiële verschillen hier) want anders was er allang een volksopstand hier begonnen. Ga naar welk willekeurig dorpje op het platteland en je ziet de enorme verschillen in welstand. Daar doet de regering ook niets aan, nou ja, af en toe een bijdrage van 100/200 Bath voor de armsten maar dat lost hun probleem echt niet op. Helaas, om expats zoals wij allemaal hier gaat echt niemand wakker liggen, tenzij alle expats zich gaan verenigen tot 1 podium. Pas dan is het misschien mogelijk een overheid te overtuigen dat een en ander aangepast zou moeten worden.
  Neem die 800.000 Bath regel, die is van oorsprong in het leven geroepen om je te bedruipen in geval van een medische noodzaak. Maar heb je b.v. een goede en dure ziektekosten verzekering dan zou mijns inziens die maatregel kunnen vervallen”. Wij worden ook onterecht op één hoop gegooid met expats die hier voor het eerst binnenkomen, zelfde regelgeving. Ik vind, maar ja wie ben ik,.. dat voor expats die bewezen hebben hier meer dan 10 jaar geleefd’ te hebben zonder problemen, of het nou is op het gebied van justitie of problemen met het betalen van de ziekenhuisrekening of het veroorzaken van ongelukken enz dat voor deze groep de regelgeving versoepeld zou moeten worden.! Iemand die pas binnenkomt en kan aantonen dat hij 65 000 Bath inkomen heeft krijgt óók zijn jaar visa. Er wordt niet gecheckt of die man een crimineel verleden heeft, of hij verzekerd is voor ziektekosten, of hij een drankprobleem of drugs probleem heeft, nee, gewoon dezelfde visa als wij wordt verstrekt. Bij ons wist men dat ook niet…….maarrrrrr………wij hebben de afgelopen jaren’ wel bewezen dat wij aan de goede kant staan. Dát is het grote verschil. Maar helaas wordt hier geen enkel onderscheid in gemaakt en moeten wij net als een binnenkomer ons netjes iedere 90 dagen als een crimineel verantwoorden. En vooral op deze laatst genoemde items dáár zou een Ambassade of Expat vereniging zich sterk kunnen maken. Dus het excuus van de Ambassade dat zij helaas niets kunnen doen aan de valuta slaat dan ook nergens op, dat is eigenlijk zonder verder te kijken gewoon de zaak afhouden, en ons gedupeerden in de steek laten” Wat als er miljoenen oud Europese bejaarden weer terug moeten? naar hun Vaderland’, zonder enige toekomstperspectief’ … Voorkomen is Beter’ dan genezen! is het bekenden gezegde, en politiek is vooruitzien (??) Toch’

  PD

  • Leo Th. zegt op

   Een ambassade is een diplomatieke vertegenwoordiging van een land in een ander land. De hoofdfuncties zijn de zorg voor communicatie en onderhandelingen tussen de onderlinge landen, alsmede het bevorderen van handelscontacten. En de ambassade fungeert o.a. als aanspreekpunt voor burgers van het thuisland, die in het gastland verblijven en al dan niet door eigen schuld in de problemen zijn geraakt. De consulaire afdeling verleent diensten betreffende afgifte van reisdocumenten en formaliteiten op het gebied van de burgerlijke stand. Maar een ambassade is natuurlijk geen belangenbehartiger van burgers, die geheel vrijwillig gekozen hebben om in dit geval Nederland te verlaten voor een langdurig verblijf in Thailand. De valutamarkt is wereldwijd altijd in beweging, veroorzaakt door talloze factoren. Dat een ambassade daar ook maar enige invloed op zou kunnen uitoefenen, en volgens jouw gedachte zelfs bij de Thaise regering op een waardevermindering van de Baht zou moeten pleiten, is ondenkbaar en ook zeer ongewenst. Aan een verblijf in Thailand zijn een aantal voorwaarden verbonden. Als door toedoen van een zwakke Euro dan wel een sterke Baht je niet meer aan bepaalde eisen voor verblijf kunt voldoen is dat voor de betrokkene zeer spijtig. Maar dat zijn de regels die de Thaise overheid heeft ingesteld en die zullen daarover echt geen verantwoording aan de ambassade afleggen. De ambassade heeft daar dan ook geen enkele invloed op. Behalve de op dit moment nadelige koers speelt voor de meeste Nederlandse gepensioneerden in Thailand ook dat de pensioenfondsen al jarenlang de uitkeringen niet hebben verhoogd. Maar ook daar heeft de ambassade geen invloed op. Begrijp best jouw betoog dat je het onredelijk vindt om eventueel ‘gedwongen’ terug te moeten keren naar je vaderland maar daar zal de Thaise regering geen boodschap aan hebben. Die hebben hun handen al vol aan de armoedebestrijding van hun eigen burgers. En de Nederlandse regering zal het worst zijn dat Nederlandse ‘bejaarden’ zonder toekomstperspectief terug zouden moeten keren. Je kunt ook moeilijk verwachten dat zij een bonus verstrekken om het verblijf in het Thaise ‘paradijs’ voort te kunnen zetten. Of wel soms?

  • Sir Charles zegt op

   Ach, toen de € zo rond de 50 baht deed werd je door menigeen schertsend voor dom uitgemaakt omdat je er voorlopig voor koos niet permanent te willen verblijven in Thailand maar de keuze maakte voor bijvoorbeeld de ‘8 om 4’ regeling zodoende niet alle schepen achter je te willen verbranden.
   ‘Blijven jullie maar in dat kouwe kikkerlandje met al haar regeltjes’ werd er o.a gescandeerd, het zijn echter dikwijls juist die lieden die nu steen en been klagen en desnoods kruipend terug willen…

 4. ruud zegt op

  Op het moment dat buitenlanders zich gaan verenigen tot een vakbond, denk ik dat er bij de leden een probleem gaat ontstaan bij de eerstvolgende verlenging van de extension of stay.
  U dacht toch niet echt, dat de Thaise overheid zich door buitenlanders laat vertellen wat zij wel en niet mag doen?

  Is het bedrag van 800.000 op een rekening onredelijk voor een aanvraag voor de verlenging van het verblijf in Thailand, en zoja waarom?
  Neem mijn geval van een retirementvisum.
  Bij de verlenging van mijn verblijf moet ik 800.000 Baht hebben, maar dat zou in de loop van een jaar minder kunnen worden.
  Als ik ziek word, of ga dementeren, wie is er dan verantwoordelijk voor mijn welzijn?
  Wie gaat de kosten van het ziekenhuis betalen, wie gaat mij verplegen als ik mezelf niet kan redden, of eventueel mijn begrafenis/ crematie regelen en betalen?

  Mag de Thaise overheid dan verwachten dat er geld beschikbaar is, om die kosten te betalen, en eventueel om je op een vliegtuig naar je geboorteland te zetten?
  Ja, het kan hard zijn voor mensen met alleen AOW en mogelijk een klein pensioen, maar uiteindelijk is de Thaise overheid niet verantwoordelijk voor die mensen, en ook niet voor hun financiele positie.
  Die zijn het gevolg van keuzes die mensen zelf maken.

  Die keuzes kunnen jaren terug zijn gemaakt en de omstandigheden kunnen anders zijn geweest, maar uiteindelijk ben je toch zelf verantwoordelijk voor de gevolgen.

  Verder wil ik nog opmerken, dat in het verleden de bedragen voor mensen die al een verlenging hadden, niet verhoogd zijn.
  Het is dus niet zo, dat de Thaise overheid geen rekening heeft gehouden met de mensen die al in Thailand waren.
  Dat is uiteraard geen garantie voor het heden.

  Maar er verbaast mij toch iets.
  Waarom zou de Thaise overheid verantwoordelijk moeten zijn voor de financiele positie van de expats, en wat verwacht u nu precies van ze?
  Ik weet niet precies, wanneer het bedrag naar 800.000 Baht is gegaan voor retirement, maar dat is beslist al heel lang geleden.
  Zou dat bedrag nu dan (veel) lager zijn, als ze het oude bedrag jaarlijks met de Thaise inflatie hadden verhoogd?
  Die inflatie lijkt me namelijk geen onredelijk uitgangspunt.
  En als de Nederlandse overheid de belastingen op de AOW weer verhoogt, moet de Thaise overheid dat dan ook oplossen?
  Want laten we wel wezen, een (groot) deel van de problemen komt voort uit het afschaffen van de heffingskorting voor de mensen die naar Thailand zijn verhuisd.

  Het laatste stuk over op een hoop gegooid worden met nieuw binnenkomende expats vind ik zwak.
  Dan zouden die nieuwe expats waarschijnlijk lid moeten worden van een andere “vakbond”, omdat de uwe hun belangen niet behartigt.
  Daar verandert het algemene probleem waarover u voortdurend spreekt en waarvoor een “vakbond” moet worden opgericht, opeens in uw persoonlijke probleem.

  Die 90 dagen melding vind ik trouwens maar een klein ongemak, want dat plan ik op een dag, dat ik ook boodschappen ga doen in de stad, of omgekeerd.
  En ik voel me daarbij niet als een crimineel behandeld, want ik word altijd netjes behandeld.

 5. Yan zegt op

  Mooi verhaal, PD. Maar zoals U zelf terecht opmerkt verandert er niets. En dat zal ook niet gebeuren. De protectionistische houding van de Thai is enkel gebaseerd op angst dat de Westerlingen de zaak hier overnemen. Anderzijds wens ik hier ook op te merken dat, indien de Europese landen een zelfde houding hadden aangenomen, de Westerse landen veel voortvarender zouden zijn. Het sociaal en economisch bestel zou niet uitgehold zijn door de gelukzoekende migranten die geen waarborg hoeven aan te tonen en alles”krijgen”.

  • PD zegt op

   ‘Mooi geformuleerd Yan’ En Ja’ je hebt helemaal gelijk!
   en Ja’.. je kunt beter een gelukzoeker zijn in Nederland, dan een bejaarde!
   Er liggen miljoenen op de plank, en die bejaarde mensen, die Nederland groot hebben gemaakt, zijn de gemakkelijke slachtoffers en verdoemden. Die bejaarden die Nederland verlaten hebben, om nog wat van hun korte bestaan te maken, komen met geld aan in Thailand. Geld ( AOW) waar ze voor gewerkt hebben 40 a 50 jaar of langer, en dit zelf betaald hebben als spaarpotje voor hun oude dag! En de regering die Sinterklaas speelt, om al zijn geld aan buitenlanders weg te geven? zo wordt er toch met twee maten gemeten Toch’ .. en worden de Nederlanders niet serieus genomen!! En de vloedgolf van gelukzoekers krijgen zo wie zo’… Bed Brood en Bad’ Of’ ze blijven eindeloos procederen, om hun wil erdoor te drukken! of gaan het in een ander Europees land proberen. Gesteund door dure slimme linkse advocaten, wat alleen al de belastingbetaler miljoenen kost! Dat kunnen we hier in Thailand wel vergeten! en’ dat vragen we ook niet! De meeste bejaarden willen rust op hun oude dag’ en nog even genieten van het korte leven.De gemaakte afspraken van 400 / 800 is veroudert dat geld nog uit een periode toen alles nog normaal was met onze betrouwbare Gulden! Niemand kan in de toekomst kijken maar… ze hebben hele grote fouten gemaakt, waar de burgers van Europa de dupe van zijn geworden.Het werd ons door de strot gedrukt’ Is het dan gek te noemen, dat ze hun fout niet een beetje gaan compenseren? Nogmaals.. Het is toch een kleine moeite om aan te kaarten dit even bespreekbaar te maken’ dat er grote problemen gaan optreden, als de situatie zo gehandhaafd blijft” Dat kan toch iedere koffiedik kijker voorspelbaar, gezien de Euro munt stervende is’ met al zijn problemen. Het is toch niet voor niks’.. dat Engeland uit de ondergaande Europese Uni wil, met al zijn moeite om er een beetje redelijk uit te komen’ Zij’ waren tenminste zo slim om hun dure pond te behouden, en wilden die verdomde Euro munt niet! Als er in Nederland problemen zijn met moslims, dan gaan ze wel om de tafel zitten om tot een bevredigd resultaat te komen” Dan kan het ineens wel bespreekbaar worden? Ook voor Nederlanders, die straks te maken krijgen met de brexit’ zijn ze in onderhandeling’ Waarom dan niet met de rest van de wereld, waar Nederlanders en andere slachtoffers van hun verkeerd beleid’ hun laatste dagen nog even willen slijten? En Ja’.. het was/is een Keuze’.. een keuze tussen eenzaamheid of nog een vrouw of/en familie om je heen te hebben!! Iedere individu heeft recht’ te wonen waar hij/zij wil”… na 50 jaar trouwe zware arbeid’! op het einde van het leven!

   ‘Het zijn altijd de thuisblijvers, die negatief reageren’ Dit zijn altijd typisch sadistische egoïstische jaloerse opmerking uit Nederland! Geschreven zonder enig meedenken en gevoel van medeleven. Maar wel een keer naar Thailand komen om daar de beest uit te hangen’ of.. ze hebben nog nooit Thaise grond onder hun voeten gehad!

   Nee’ .. dit zijn alleen maar een jaloerse en afgunstige uitspraken! Zij hebben de ballen niet, om te emigreren, en zitten liever alleen achter de dorre geraniums’ weg te rotten, en frustratie te parkeren, en ze komen al klaar bij de gedachte, dat medemensen in de problemen kunnen geraken’ dat noemen ze genotsverheerlijking’ Leedvermaak en mensonwaardig! ( Hou daar mee op!! )
   Ik zit niet te wachten op stomme kritiek maar om een oplossing!! voor duizenden gedupeerden!

   PD

   • ruud zegt op

    U probeert iedereen de schuld van uw problemen te geven.
    Als u, met niet meer dan een AOW, al ik dat zo lees, naar Thailand bent geemigreerd bent u te optimistisch geweest,
    Thailand was een goedkoop land, maar met het stijgen van de welvaart, stijgen ook de prijzen.
    En die doen dat sneller dan in Nederland, een ook sneller dan de toename van uw AOW.

    Verder draait de wereld niet om Nederland, en Nederland kan Thailand de wet niet voorschrijven.
    Vooral niet omdat er nog veel meer landen op de wereld bestaan dan Nederland.
    Waarom zou Nederland aan Thailand de wet moeten kunnen voorschrijven, en niet bijvoorbeeld ZuidAfrika, of Japan?
    Mogen die landen dan niets zeggen over de immigratieregels, of de koers van de Thaise Baht?

    Dat ieder individu het recht heeft om te wonen waar hij wil is onzin.
    In Thailand gaat de Thaise overheid daarover, en in Australie de Australische.
    Uw eenzaamheid had u misschien ook in Nederland oplossen.

    Verder staat mijn huis in Thailand, en ik wil best met uw situatie meeleven, maar als ik aan de miljarden wereldburgers denk die in veel slechtere omstandigheden leven dan u, vrees ik dat u niet hoog op mijn meeleef-lijstje terecht komt.

   • Cornelis zegt op

    Ongelofelijk hoe je je ‘argumenten’ bij elkaar raapt. Moslims, Brexit, de Euro vs. het kennelijk ‘betere’ Britse Pond – dat overigens t.o.v. de Baht veel meer heeft verloren dan die vermaledijde Euro – gelukzoekers, linkse advocaten enz. enz. Wat heeft dat in vredesnaam te maken met de sterkte van de Thaise baht die grotendeels op zelfstandige groei is gebaseerd? Hoe kom je aan het idee dat Nederland daar iets aan zou kunnen doen?
    Je maakt keuzes in je leven, en die vallen goed of – al dan niet buiten je schuld – slecht uit. Daar ben je zelf verantwoordelijk voor.

   • Sir Charles zegt op

    Dat is wel heel aanmatigend door jou gesteld dat degenen die niet willen emigreren de ballen daarvoor niet hebben, bovendien ook nog jaloers en afgunstig zijn.
    Een ieder heeft toch daar zijn persoonlijke omstandigheden voor om dat niet te willen doen.
    Emigreren of niet emigreren, beide hebben voor- en nadelen, die afweging om het vervolgens wel of niet te doen maak je als verantwoordelijke dan geheel zelf.
    Vooralsnog kiezen verscheidenen voor de ‘8 om 4’ en het kan zomaar zijn om in de toekomst definitief voor Thailand óf Nederland te kiezen naar gelang de omstandigheden die aan verandering onderhevig zijn.

    Oh zo makkelijk om achteraf in de slachtofferrol te springen en stomme mensonwaardige kritiek te uiten op anderen alsof dat een oplossing zal gaan brengen, over leedvermaak gesproken…

 6. teus zegt op

  Inderdaad zou het goed zijn dat expats zich meer vereniigen en problemen waarmee zij van doen hebben , thematiseren en agenderen. Ik kom nu meer dan 13 jaar , 3x 2mnd per jaar in Thailand/ Roi et. Getrouwd met een Thaise. Heb daar een huis met klein rijstland , 3 rye. Ik heb het prima maar ik zie om mij heen
  dat mijn buren de oplopende kosten voor dagelijkse behoeften niet goed meer kunnen opbrengen. En ook zij zien de grote welstandsverschillen …. Ze lenen gemakkelijk geld van familie en vrienden en krijgen relatiewf gemakkelijk een extra lening van de vele banken tegen hoge rekening . En daarbij de afrekeningen en overzichten worden veelal zeer onduidelijk of geheel niet op papier overhandigd . Velen die ik spreek weten niet hoevgeel nog moet worden terugbetaald over hoeveel jaar tegern welke rente .
  Laaqt staan welke banken zijn de beste , goedkoopste , met beste voorwaarden….Alleen het bedrag per maand dat betaald moet worden . Ja er zijn jarenlange schulden….. bij velen. Uitzichtloos liojkt het … want thai , net als niet thai willen eerst kopen/hebben…
  IK merk zelf dat buitenlanders eigenlijk geen rechten hebben, Ja , het recht om geld te spenderen.. Dat je niets actiefs mag doen , niet als vrijwilliger en zelfs niet je buurman helpen om niet , als het erop aankomt. En natuurlijk geen land of huis bezitten… En vanzelfsprekend gezien wordt als melkkoe…. Zo betaal je als je niet beter weet of als niet je vrouw koopt, meer voor de artikelen . Krijg met moeite korting .
  Ik ben graag in Thasiland maar ik maak me zorgen over hoe het verder gaat bij ongewijzigd beleid aldaar. Met hoge koers Th bt enz.

 7. pjotrpatong zegt op

  Proletariërs aller la….. oh nee expats. Kan iemand mij uitleggen wat stoïcijnse regelgeving is ? Bij voorbaat dank.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website