De badkuiptortelduifjes, hoe verging het hen?

Door Erik Kuijpers
Geplaatst in Achtergrond, Opmerkelijk
Tags: ,
23 september 2021

Foto: van hun facebookpagina Ocean Builders. 

Een ‘dream come true’ is het. De met bitcoins rijk geworden heer Chad Elwartowski (USA) en zijn Thaise vriendin Nadia Supranee Thepdet hebben het voor elkaar: hun seasted XLII dobbert frank en vrij rond in de Andamaanse zee op 26 km van Phuket. Buiten de Thaise territoriale wateren maar binnen de economische zone van Thailand.

‘May the seasted be a beacon to freedom lovers everywhere’ klinkt  het op de social media. Deze seasted, hun zeehonk, is zes meter breed en staat op een lange paal waaraan een enorm blok beton hangt. Erg comfortabel is het niet: bed, keukentje, en een wc die de rommel gewoon in zee dumpt. Maar ja, dat gevoel van vrijheid, hè! Dan neem je ongemakjes voor lief. Even naar de ‘seven’ op Phuket kost vier dagen en je moet af en toe toch wat aanvullen… 

Aan dat gevoel van vrijheid komt snel een einde. Hoewel Chad geen nieuwe staat in oprichting heeft gemeld ziet Thailand het als een afscheidingsbeweging die een gevaar vormt voor de soevereine staat Thailand. Dat is ernstig misdrijf waarop de doodstraf staat, of erger.

De dappere Thaise marine maakt zich gereed die badkuip van zee te slepen dus de Elwartowski’s vluchten naar Phuket, krijgen een lift in de zeilboot van een vriend en varen met schrik in de benen 24 uur non-stop naar het zuiden. Angstig speuren ze de zee af, bang dat Thailand een duikboot of een heli achter ze aan gaat sturen. Maleisië laat ze niet toe want ze hebben geen ‘vertrekstempel’ uit Thailand maar tenslotte laat Singapore ze binnen en vliegen ze naar Panama. Panama heeft geen uitleveringsverdrag met Thailand!

De plannen zijn echter nog lang niet voorbij. De activiteiten voor een zeehonk met het bijbehorend vrije leven worden verder ontwikkeld vanuit Panama dat daar klaarblijkelijk wel de wetgeving voor heeft.

En anders weet ik nog wel een plekkie voor ze…

Bron: Bangkok Post, Hakai Magazine en Facebook. Vertaald en bewerkt door Erik Kuijpers.


» Laat een reactie achter


Rating: 4.14/5. From 7 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website