Crocs in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
12 juni 2016

Crocs? Ja, crocs, kent u toch wel? Een kleurige plastic “klomp” die sinds de uitvinding in 2002 gaandeweg de wereld vanuit de Verenigde Staten veroverd heeft. Aanvankelijk bedoeld als een strandschoen, is het uitgegroeid tot een schoen met vele toepassingen en dus zijn er nu meerdere types aan het programma toegevoegd. Ze zijn gemaakt van zacht materiaal, lopen licht, zijn goed schoon te houden en hebben het imago, dat ze goed voor de voeten zijn. 

Gezond?

Dan heb je iets moois en bijzonder winstgevend op de markt gebracht, komen er weer onderzoekers (in Amerika), die stellen, dat Crocs ook gezondheidsproblemen van serieuze aard kunnen opleveren. Het Algemeen Dagblad wilde daar meer over weten en benaderde een Nederlandse podotherapeut, die ook weinig te spreken was over deze aparte schoen.

Problemen

De Croc heeft een zachte zool, die instabiliteit veroorzaakt, waardoor spieren en pezen harder moeten werken en dus leiden tot eerdere vermoeidheid. Marly van Gestel, lid van de Nederlandse Vereniging voor Podotherapeuten zegt: “Vergelijk het met lopen op een zachte ondergrond zoals los zand, dan raak je ook sneller vermoeid. Maar het is soms wel lekker met de blote voeten in het losse zand.

Bovendien, als je te lang op Crocs loopt gaat de voet veel te ver naar binnen, waardoor ook je knie- en heupgewricht niet goed scharnieren en daar eerder beschadiging in het gewricht (artrose) op kan treden.”

Klauwtenen

Nog een mogelijk probleem is het optreden van klauwtenen. “Zeker,” zei Marly van Gestrel, “Crocs zijn vaak veel te breed en te los. Om schuiven tegen te gaan en de schoen toch aan de voet te houden, gaan mensen met de tenen grijpen. Hierdoor kunnen op den duur klauwtenen ontstaan. En ook voor ouderen is het zeer af te raden om op Crocs te lopen. Omdat ze zo instabiel zijn, vallen mensen er sneller mee.”

Marketing

Zo, daar gaat je hele marketing strategie, die zo succesvol was. Maar niets is minder waar, Crocs worden nog altijd over hele wereld verkocht. Crocs produceert in meerdere landen waaronder China en Vietnam. Overal zijn Crocs-winkels en het assortiment blijft zich maar uitbreiden. Het succes van deze in wezen simpele schoen leidt uiteraard tot namaak. Crocs heeft heel veel processen moeten voeren om namaak-Crocs van de markt te krijgen. In westerse landen vaak wel met succes, maar in heel veel landen wordt de namaakschoen gewoon verkocht. Als we het over namaak hebben, kom je uiteraard automatisch in Thailand terecht.

Crocs in Thailand

Crocs worden ook in Thailand verkocht, er zijn meerdere Crocs-winkels. Maar, zo vroeg een columnist in een Thaise krant zich af, waarom zou je dure originele Crocs kopen als de namaak op vele markten in Thailand te koop zijn voor minder dan de helft van de originele Crocs. Hij liep al jaren op Crocs, die hem zeker ook goed te pas kwamen bij de overstromingen. De Crocs hebben namelijk gaten aan de bovenkant, zodat water er door heen kan.

Mooi?

Nee, ik vind de Crocs niet mooi, spuuglelijk zelfs, zeker als de drager de felle kleur van zijn Crocs laat vloeken met de rest van zijn kleding. Over het imago van Crocs schreef Martin Bril, de helaas overleden columnist van De Volkskrant in 2007 een leuk verhaal, zie www.volkskrant.nl/archief/crocs~a839825

Ten slotte

Maar of je ze nu mooi of lelijk vindt, naar mijn mening is het dragen van Crocs of namaak nog altijd beter dan die vermaledijde teenslippers! Ik houd het gewoon op mijn leren slippers. Geen teenslippers en zeker ook geen sandalen!

Bron: o.a. Algemeen Dagblad

5 reacties op “Crocs in Thailand”

 1. Khun Peter zegt op

  Ik erg veel bewondering voor de marketeers van Croc. Het is natuurlijk een wereldprestatie dat je hele volksstammen zo gek krijgt om met zoiets afzichtelijks aan de voeten te gaan lopen. Een homp plastic waar de drager dan ook nog voor moet betalen. Ik lach me werkelijk rot. Ach, als er morgen een fabrikant komt die mensen met bloempotten aan de voeten wil laten lopen zullen er ook genoeg zijn die dat doen.
  Het blijft bijzonder….

 2. Slagerij van Kampen zegt op

  Klauwtenen zult u inderdaad ook krijgen van teenslippers. Waarschijnlijk heeft ongeveer 80% van de bewoners van de Isaan dus last van klauw tenen. De Thai klauwt zelfs nog meer dan wij. Met dat klauwen voorkomen zij het hinderlijke klepperen wat men vaak hoort wanneer een farang op teenslippers passeert. Crocs vragen minder geklauw. Ooit een klepperende Crocs drager voorbij horen komen? Ik heb zelf op van alles en nog wat gelopen in Thailand. Wat nog ontbreekt is een experiment met Hollandse klompen. Ook de klompdrager klauwt overigens! Of men moet kiezen voor een exemplaar met leren fixatie bandje!
  Klompen lijken me niet eens zo onbruikbaar op het modderige erf van mijn schoonvader. Klompenboer in Thailand!
  Verder: Heb ook verscheidene keren dure sandalen uit Nederland meegenomen. Kwam ik het volgende jaar in Thailand terug dan had bij sommige exemplaren de lijm gewoon losgelaten. Andere sandalen leken door onduidelijk ongedierte verteerd. Vermoedelijk overleven zij allen het regenseizoen niet. Ooit had ik Clarks die redelijk klimaatbestendig leken. Alleen die absorberende zolen! Die konden het klimaat ook niet aan. Weggegooid omdat de stank er gewoon niet meer uit te krijgen was.

 3. Roy zegt op

  Dat crocs gevaarlijk zijn dat weten ze wel in Thailand. Ik heb eens naast een vijver een bordje zien staan
  Danger crocs no swimming !
  Het gebruik bij overstromingen vind ik geweldig,dan hoef ik die lelijke schoenen niet te zien.
  Ik koop steeds de namaak in Thailand goedkoper en ze blijven beter drijven.

 4. Slagerij van Kampen zegt op

  Het grote nadeel van esthetisch acceptabel en medisch verantwoord schoeisel is natuurlijk het oneindige aan en uittrekken van schoeisel waartoe de Thaise cultuur ons verplicht. Doe eens wat sightseeing en bezoek een aantal tempels. Steeds maar weer klungelen met veters of klitteband sluitingen. Logisch dat een tourist al snel overstapt op slippers of crocs. Vooral het steeds maar weer aan en uittrekken van die bergschoenen waar backpackers vaak hun voeten in laten zweten lijkt mij een ware beproeving. Dan liever crocs

 5. TAK zegt op

  Ik had vroeger een hekel aan Crocs en ik vond ze ook belachelijk duur.
  Uiteindelijk twee keer gezwicht voor een paar imitatie Crocs . Die gingen dus binnen
  twee weken helemaal stuk. Toen toch maar een paar echte Crocs gekocht en die
  gingen twee jaar mee. Aan het einde van de levensduur wordt de onderkant van de Crocs nogal
  glad waardoor je gemakkelijk onderuit gaat als het geregend heeft. Ik heb nu altijd twee paar Crocs klaar staan en ik ben er hartstikke blij mee.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website