Cassave is een veelzijdig gewas

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
29 juni 2018

Wie eens de moeite neemt om bijvoorbeeld vanuit Jomtien de Sukhumvit Road over te steken zal verrast worden door het  fraaie landschap dat zich daar ontvouwt. Een prachtig heuvellandschap met hoogteverschillen tot wel 100 meter.

In dit mooie gebied wordt landbouw bedreven. Een van de gewassen is cassave. Als de grond (land-) bouwrijp is gemaakt, komen een aantal mensen om de aanplant te verrichten. Met stijgende verbazing heb ik dit zien gebeuren.

Kale (cassave) stokken worden met een hakmes in stukken van ongeveer 50 cm. verdeeld. Daarna worden ze zonder meer keurig langs een touwtje in de grond gestopt, dat is alles! Na een paar weken komen de eerste groene bladeren tevoorschijn. Nu zijn de velden volledig groen, soms met hoogtes van 1 meter.

De cassaveplant (3000 v. Chr.) kwam oorspronkelijk uit Z-Amerika, maar wordt nu ook in Afrika en Azië verbouwd en is na  rijst een van de belangrijkste voedingsmiddelen geworden.  Aanvankelijk werd alleen de wortel gebruikt. Deze kan op verschillende manieren verwerkt worden: koken, bakken, frituren, stomen en grillen.

Ook wordt er meel van gemaakt: tapiocameel. Deze is glutenvrij in tegenstelling tot tarwemeel. De cassave wordt eveneens gebruikt voor het maken van Thaise kroepoek door Go-Tan en kroepoek door Conimex.

Reumapatiënten schijnen baat te hebben door 100 gram bladeren te koken met 15 gram gemberwortel en 1 stengel citroen. Dit mengsel tweemaal per dag op de reumaplek smeren. Een veelzijdig gewas dat in mijn naaste omgeving groeit.

– Herplaatst bericht –

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Cassave is een veelzijdig gewas”

 1. Robert48 zegt op

  Mijn vrouw heeft 12 Rai land voor rijst, maar helaas door de droogte van de laatste jaren ofwel weinig regen is de oogst al 2 keer mislukt.
  Ze heeft nu cassave laten aanplanten moet zeggen een mooi gezicht die rijen planten gewoon zo,n stengel in de grond en laten groeien terwijl het niet eens regenseisoen is groeit het als kool (cassave).
  Zie ook rondom de velden dat velen er zijn overgestapt van rijst naar cassave want met de rijst oogst die mislukt valt echt niks te verdienen, hier in de isaan.
  Afzet is geen probleem vlakbij is een fabriek die meel ervan maakt.

 2. Piloot zegt op

  Hi Lodewijk,
  Cassave daar maken de Indische nederlanders tapeh van
  Het is gegist en smaakt heel bijzonder, en in Indonesië
  Is het bij elke toko te koop.
  In Amsterdam is het ook bij zover ik weet bij een toko te koop,
  Maar de naam mag ik waarschijnlijk niet noemen?.?.
  Als er geen cassave te koop is kan het ook met gegiste rijst
  Gemaakt worden,smaakt ook goed, wel tien dagen wachten
  Met de pan op een donkere koele plek tot het gegist is,
  Smakelijke hap.

  • l.lagemaat zegt op

   Beste Piloot,

   Bedankt voor de tip. Jammer (grapje) dat ik in Thailand woon, anders zou ik beslist bij de Albert Cuypmarkt in Amsterdam in een van de zijstraatjes bij zo’n toko dat gaan kopen.

   vr.groet,
   Lodewijk

 3. Harry Romijn zegt op

  Zeker weten, dat de Go-Tan en Conimex “Thai kokos kroepoek” uit tThailand komt ? zie https://www.conimex.nl/producten/kroepoek/kroepoek-thai-kokos-75-gr/
  Volgens mij heeft geen enkele Thaise kroepoek (prawn crackers) leverancier een EU goedkeuring om garnalenproducten naar de EU te leveren.

  Ook AH mag dan op zijn website van https://www.ah.nl/producten/product/wi170890/ah-thaise-kroepoek-curry dus Thaise… spreken, op de verpakking staat Rode Curry.
  Ook Go-Tan heeft het over Thaise cassave, doch http://www.go-tanprofessional.nl/assortiment/kroepoek-70g/ de kroepoek uit Indonesië.

  Ik hou me dus graag aanbevolen voor betere info.

 4. rene zegt op

  Cassava wordt ook gebruikt om recycleerbare bekertjes, zakjes en geneesmiddelencapsules mee te maken. Een groot bedrijf dat dit zeer professioneel doet en veel research gedaan heeft door Thaise ingenieurs met een opleiding aan de universiteit van Gent, dat bedrijf staat gevestigd op het verlengde van Sukhumvitroad voorbij On Nhut in een straat aan de linkerzijde. Het is vanuit On Nhut nog wel een eindje, meer kan ik me er niet meer van herinneren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website